Η Ειρήνη ..η εμμηνόπαυση.. και τα πολύτιμα οιστρογόνα... - Point of view

Εν τάχει

Η Ειρήνη ..η εμμηνόπαυση.. και τα πολύτιμα οιστρογόνα...





Ολο απορία η Ειρήνη ρώτησε τί ακριβώς είναι η εμμηνόπαυση..Η Ειρήνη είναι μια εξαιρετική δικηγόρος, ειδικευμένη στα ναυτιλιακά..που της απορρόφησαν αρκετά χρόνια απ την ζωή της, και να τώρα που σχεδόν 45 χρόνων άρχισε να έχει προβλήματα…Καλά,  αναρωτιέται ο..ψαγμένος του διαδικτύου,και καλός μου φίλος Λευτέρης, λαμπρή Δικηγόρος, μας λές, και δεν γνωρίζει την εμμηνόπαυση; Ενα κλικ και τάμαθε όλα..
Σύμφωνοι, Λευτέρη μου, αλλά δεν όλοι οι άνθρωποι τόσο περίεργοι, ή τόσο δεκτικοί σε πράγματα που θεωρούν ¨άλλων χωράφια..¨ Εξ άλλου η εμμηνόπαυση απο μόνη της, είναι μια ολόκληρη ιστορία..κι όχι απλή..Είναι το τέλος και μια νέα αρχή..        Ας πούμε ,μια και το έθιξες, εσύ τί γνωρίζεις γι αυτή την…τραυματική περίοδο της ζωής της γυναίκας; …¨Ξέρω οτι σταματά η περίοδος της γυναίκας..κι αρχίζουν κάτι εξάψεις…νεύρα…αδικαιολόγητοι θυμοί, κλπ..Κάνω λάθος;¨
Οχι φίλε μου, λάθος δεν κάνεις, όπως και κάθε άλλος που πιστεύει οτι εμμηνόπαυση είναι μόνο αυτά που ανέφερες…Αλλά ας απαντήσουμε στην Ειρήνη..συμπληρώνοντας και τις…γνώσεις του καλού μας φίλου.
Εμμηνόπαυση Ειρήνη μου,είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σου, εξαντλήσουν ..τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις πολύτιμες ορμόνες που εμπλέκονται στον έμμηνο κύκλο (Οιστρογόνα-Προγεστερόνη).
Οπως και να το δείς…Πρόκειται για ένα.. φυσιολογικό και αναμενόμενο γεγονός στη ζωή σου, και γενικά στη ζωή της γυναίκας, που σηματοδοτεί τη μετάβασή της από τον χρόνο που είναι ικανή για αναπαραγωγή στην… μη αναπαραγωγική περίοδο.
Θεωρείται ότι μια γυναίκα.. έχει μπεί στην εμμηνόπαυση όταν η έμμηνος ρύση έχει σταματήσει… για ένα έτος, λόγω.. ανεπάρκειας των ωοθηκών.
Εδώ θα πρέπει να είσαι λίγο σχολαστική, γιατί…Οποιαδήποτε κολπική αιμόρροια.. ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.. απαιτεί άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο σου…
Τα χρόνια, ο καιρός, για νάμαστε πιό ρεαλιστές, πριν την εμμηνόπαυση, τότε που έχεις αλλαγές των φυσιολογικών ωο-θυλακιο-ρρηκτικών κύκλων , που είναι..           η ανο-ωθυλακι-ορρηξία,( ξέχνα τους όρους, είναι η ταλαιπωρία που προηγείται του τέλους της γυναίκας σαν δυνατότητας να κανει παιδιά..) ή όποιες αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου… χαρακτηρίζονται
 Ως Περι-Εμμηνό-Παυσιακά Χρόνια Και Συχνά Περιλαμβάνουν Την Ηλικία Από Τα 40-50 Έτη
  • Μέση ηλικία έναρξης περι-εμμηνόπαυσης: 46 έτη
  • Ηλικία έναρξης για το 95% των γυναικών: 39-51
  • Μέση διάρκεια περι-εμμηνό-παυσης: 5 έτη
  • Διάρκεια για το 95% των γυναικών: 2-8 έτη
  • Μέση ηλικία εμμηνόπαυσης: 51,3 έτη
Η ηλικία της εμμηνόπαυσης ΔΕΝ σχετίζεται με την ηλικία εμμην-αρχής,( οταν αρχίζει η έμμηνος ρύσις) τη λήψη αντισυλληπτικών ή κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.
Φαίνεται ότι οι καπνίστριες έχουν εμμηνόπαυση 1,5 έτη νωρίτερα..ακόμα και οι πρώην καπνίστριες. Νωρίτερα εμμηνόπαυση έχουν ακόμα.. Oσες  υποσιτίζονται..λόγω βλακωδών διατροφικών συνηθειών.. οι vegan (χορτοφάγες) και όσες ζουν σε μεγάλο υψόμετρο.
Φαίνεται επίσης ότι μητέρες και κόρες τείνουν να έχουν εμμηνόπαυση στην ίδια ηλικία.
Να έρθουμε τώρα στην ουσία της υπόθεσης..που είναι..Οι επιπτωσεις της έλλειψης των ορμονών. Αυτές  είναι
Βραχυχρονιες, ενοχλητικές για πολλές γυναίκες αλλά και
Μακροχρονιες που όμως αυξάνουν τον κίνδυνο Οστεοπόρωσης, Στεφανιαίας Νόσου Ή Πιθανά Νόσου Alzheimer.
Bρaχυχρονιες Επιπτωσεις
Οι εξάψεις (Αγγειοκινητικής προέλευσης) συμβαίνουν σε ένα σημαντικό ποσοστό μετ-εμμηνο-παυσιακών γυναικών (περίπου 70% ), αλλά μόνο ένα..20% καταλήγει στον προθάλαμο του γυναικολόγου…
Να δούμε τώρα τί είναι αυτή η έξαψη…Είναι ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας στο πάνω τμήμα του σώματος, που συνοδεύεται από ερύθημα προσώπου, λαιμού και θώρακα και …τελειώνει.. με αίσθημα ψύχους και συχνά με ιδρώτα. Διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα ως μερικά λεπτά και σπανιότατα ως μια ώρα. Ολα αυτά..Μπορεί να εμφανίζονται αραιά ή κάθε λίγα λεπτά. Είναι συχνότερα τη νύχτα, σε ζεστό περιβάλλον και σε περιόδους stress.
Σε μερικές γυναίκες, μπορεί να προηγείται  κεφαλαγια 
ή αίσθημα παλμών. Μπορεί να ξυπνάς πολλές φορές τη νύχτα, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου, χρόνια κόπωση, αδυναμία ανταπόκρισης στις καθημερινές υποχρεώσεις, ευερεθιστότητα, και η κατάθλιψη να σε περιμένει στη γωνία…
Η…Ξηρότητα κόλπου, ο κνησμός,κι η… δυσπαρεύνια  ( πόνος κατά την σεξουαλική επαφή),είναι πολύ πιθανά και δυσάρεστα..Τώρα μπορει να έχουμε και ουρηθρίτιδα με δυσουρικά ενοχλήματα, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ακράτεια ούρων…που ακολουθεί, την χρόνια έλλειψη οιστρογόνων, αρκετά δυσάρεστη, γιατί σε περιορίζει, αλλά αντιμετωπίσιμη.
Απ τα πολύ δυσάρεστα είναι η μείωση του κολλαγόνου του δέρματος, που οδηγεί       Σε Ρυτίδωση Και Ξηροδερμία, και  σχετίζεται κι αυτή, με την έλλειψη οιστρογόνων, ενώ μπορεί να έχουμε και αραίωση της τρίχωσης… στη μασχάλη και στο εφηβαίο και… αντικατάσταση από χνουδι στο άνω χείλος και στο πηγούνι.
Μακροχρονιες Επιπτωσεις
Είναι τεκμηριωμένο ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν Αυξημένη Νοσηρότητα Και Θνησιμότητα Τόσο Από Οστεοπόρωση Όσο Και Από Στεφανιαία Νόσο.
Η έλλειψη οιστρογόνων επιταχύνει τον ρυθμό οστικής απώλειας κατά 0,5-2% κατ΄έτος. Η απώλεια της οστικής μάζας οδηγεί σε μείωση της ανθεκτικότητας του σκελετού και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Τα συχνότερα κατάγματα αφορούν
·       Στους Σπονδύλους,
·       Στον Αυχένα ,
·       Στην Κεφαλή Του Μηριαίου Και
·         Στο Περιφερικό Άκρο Της Κερκίδας(κάταγμα Colles)
και προκαλούνται ακόμα και μετά από μικρό τραύμα.
H συχνότητα σπονδυλικών καταγμάτων στις γυναίκες αυξάνει από 3% στην ηλικία των 50-54 ετών σε… 40% στην ηλικία των 85-89 ετών.  
       
Ο κίνδυνος κατάγματος Colles είναι 10 φορές μεγαλύτερος σε γυναίκες 55 ετών σε σχέση με γυναίκες 35 ετών.
Η έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζει τα λιπίδια του αίματος, οδηγώντας σε αύξηση την ολική χοληστερόλη και την LDL (κακή).
Επίσης επηρεάζονται παράγοντες που συμμετέχουν στην πήξη του αίματοςενώ επηρεάζεται άμεσα το ενδοθήλιο των αγγείων.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να ερμηνεύουν την αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου και της αθηροσκλήρυνσης της αορτής που παρατηρείται μετά την εμμηνόπαυση.
Η δράση των οιστρογόνων στον εγκέφαλο είναι νευροτροφική και νευροπροστατευτική και γι’αυτό σύνδρομα που περιλαμβάνουν έκπτωση διανοητικών λειτουργιών (π.χ. νόσος Alzheimer) πιθανά να σχετίζονται με την έλλειψη τους.
Η εμμηνόπαυση συμπίπτει χρονικά με σημαντικές ανακατατάξεις στην ζωή μιας γυναίκας. Συνταξιοδότηση, απομάκρυνση των παιδιών,κακή σχέση με τον σύντροφο, έλλειψη φίλων, όπως και άλλων ενδιαφερόντων είναι γεγονότα που αναμένονται στην δεκαετία 50-60 ετών.Θα μου πείς, και θα έχεις δίκηο, οτι σου μαύρισα τη ζωή. Συμφωνώ, ομως η ζωή μας δεν τελειώνει μαζί με τις ενδοκρινείς μας ορμόνες, μεταξύ των οποίων είναι και τα οιστρογόνα που αρχίζεις να χάνεις. Υπάρχουν και άλλες ορμόνες, η καλλιέργεια των οποίων θα σε βοηθήσει να σταθέις στα πόδια σου, και να ζήσεις μια θαυμάσια  ,απ την άποψη των ευκαιριών , ζωή..Οι ορμόνες αυτές είναι οι σπουδαίες παρακρινείς, και σπουδαιότατες αυτοκρινείς, που όμως είναι …ταπεινές. Κρύβονται και είναι αδύνατον κανείς να τις προσδιορίσει..Εχουμε μιλήσει γι αυτές, όπως και για πολλά άλλα σχετικά. Σήμερα ως εδώ, και πιστεύω να σε βοήθησα..

kosmaser

Pages