Πως το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση; - Point of view

Εν τάχει

Πως το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση;

Γιατί δεν κάνει να πίνουμε ενώ οδηγάμε; Πως το αλκοόλ επηρεάζει τον οργανισμό μας κατά την οδήγηση; Ας δούμε λοιπόν, έτσι για να ξέρουμεΘα δούμε απλά και κατανοητά, ώστε να καταλάβουμε επιτέλους γιατί δεν πρέπει να πίνουμε όταν πρόκειται να οδηγήσουμε.

Το αλκοόλ επηρεάζει τον έλεγχο του σώματός μας ο οποίος έλεγχος πραγματοποιείται από τον εγκέφαλο. Όταν κάποιος είναι μεθυσμένος και οδηγάει, χάνει "τη δύναμη" των αισθήσεων και του ελέγχου.

Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οδηγού στο να κάνει πολλά πράγματα μαζί και ακόμα χειρότερα, αν είναι εντελώς μεθυσμένος, δεν μπορεί να είναι συγκεντρωμένος ούτε καν στο να κάνει ένα πράγμα! Επίσης, χάνει τον έλεγχο - αλλοιώνεται η ομαλή λειτουργία πολλών αισθήσεων, όπως για παράδειγμα της όρασης.

Πιο απλά, για να οδηγήσουμε, θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε πολλά πράγματα παράλληλα, να αντιδράμε για το κάθε τι και φυσικά για να τα αντιληφθούμε όλα αυτά, να λειτουργούν σωστά οι αισθήσεις μας.

Ο εγκέφαλος όταν οδηγάμε ελέγχει χέρια, πόδια, μάτια, κλπ και το αλκοόλ μειώνει την ικανότητά του αυτή, ώστε να τα ελέγξει άμεσα. Οι αντιδράσεις ενός μεθυσμένου οδηγού, πλέον δεν είναι υπό τον πραγματικό του έλεγχο και είναι περισσότερο "τυχαίες".

Για παράδειγμα, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ο οδηγός κατά την οδήγηση, του είναι δύσκολο να κρίνει την απόστασή του σε σχέση με άλλο όχημα ή σε σχέση με κάποιο αντικείμενο σε συνδυασμό με το να κρίνει πόσο φρένο θα πρέπει να πατήσει ώστε να σταματήσει εκεί που πρέπει. Επίσης, μπορεί να μην μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για αυτοκίνητο ή κάτι άλλο.

Σε μια καλή περίπτωση θα σταματήσει πρόωρα σε λάθος σημείο, χωρίς έτσι να προκληθεί ατύχημα.

Σε μια κακή περίπτωση, δεν θα πατήσει καν φρένο, αφού δεν θα έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει αυτοκίνητο μπροστά ή μπορεί να το έχει αντιληφθεί, όμως δεν μπόρεσε να αντιδράσει πατώντας φρένο.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση ως εξής: ο οδηγός αποκτάει υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις οδηγικές του ικανότητες, οδηγώντας πιο επικίνδυνα και παράλληλα έχει μειωμένη αντίληψη στο τι συμβαίνει γύρω του όπως επίσης έχει μειωμένη ικανότητα αντίδρασης σε λίγο πιο πολύπλοκες καταστάσεις!

Που αν όμως ήταν νηφάλιος, θα τις αντιμετώπιζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Έτσι λοιπόν το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση. Σας παρουσιάσαμε ένα γενικό περίγραμμα, στο οποίο περικλείονται πάρα πολλές καταστάσεις που μπορούν να μας συμβούν! Δεν παίζουμε με τη ζωή μας, να θυμάστε ότι αλκοόλ και οδήγηση, σκοτώνει πολύ εύκολα, πολύ άδικα και πολλές φορές σκοτώνει και κάποιον διερχόμενο που δε φταίει!

ΠΗΓΗ 

Pages