Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και ετοιμαζόμαστε για ταξίδια και μικρές εκδρομές για να παλέψουμε τη ζέστη που στη μεγαλούπολη δεν αντέχεται. Δεν είμαστε μόνοι... έχουμε κατοικίδιο. Είτε το αφήσουμε για κάποιες ώρες στο σπίτι, είτε το πάρουμε μαζί μας, οφείλουμε να νοιαστούμε γι αυτό και να το φροντίσουμε πολύ περισσότερο από ό, τι τη χειμερινή περίοδο.
Θα λάβουμε κατ' αρχάς υπόψιν μας την εκδοχή που το κατοικίφιο μας συνοδεύει. Η παραμονή ενός ζώου μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα για μεγάλο διάστημα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του. Ωστόσο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να αυξηθεί κατακόρυφα σε λίγα μόλις λεπτά. Σταθμεύοντας σε κάποιο σκιερό μέρος και αφήνοντας τα παράθυρα λίγο ανοιχτά ώστε να αερίζεται επαρκώς το σαλόνι του αυτοκινήτου, μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις για το αγαπημένο μας κατοικίδιο.
Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας, η παγιδευμένη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθεί με ταχύτατο ρυθμό και να γίνει θανατηφόρα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Τα ζώα είναι πολύ πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της θερμοπληξίας από τους ανθρώπους, αφού δεν διαθέτουν ανάλογους μηχανισμούς ψύξης όπως εμείς. Οι σκύλοι για παράδειγμα, είναι φτιαγμένοι για να διατηρούν τη θερμότητα. Ιδρώνουν μόνο στην άκρη της μύτης τους και στις πατούσες και φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό για να τους δροσίσει σε μια ζεστή μέρα. Λαχανιάζοντας και πίνοντας νερό δροσίζονται αρκετά αλλά όταν αναπνέουν μόνο καυτό αέρα μπορεί να πάθουν εγκεφαλικές και οργανικές βλάβες μόλις σε 15 λεπτά της ώρας. Ιδιαίτερα κάποιες ράτσες με κοντή μύτη όπως τα bulldogs, κουτάβια, ηλικιωμένα σκυλιά και υπέρβαρα, ζώα με καρδιο-αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα υγείας είναι ιδιαιτέρως ευπαθή στη ζέστη.
Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας.
Καταρχάς θα πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε τα συμπτώματα. Ελέγξτε το ζώο για σημάδια έντονου λαχανιάσματος, γυαλιστερά μάτια, ταχυκαρδία, ανησυχία, υπερβολική δίψα, λήθαργο, πυρετό, ζαλάδα, έλλειψη συντονισμού, έντονη σιελόρροια, εμετός, κόκκινη ή μωβ γλώσσα και αναισθησία. Εάν το ζώο παρουσιάζει συμπτώματα εμφράγματος, να κατεβάσετε σταδιακά τη θερμοκρασία σώματος ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες που μπορεί να του σώσουν τη ζωή :
Μετακινήστε το ζώο στη σκιά ή σε κλιματιζόμενο χώρο.
Καλύψτε το κεφάλι, το λαιμό και το θώρακα του ζώου με παγοκύστες ή βρεγμένη πετσέτα, ή βυθίστε το ζώο σε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό.
Αφήστε το ζώο να πιει μικρές ποσότητες νερού ή να γλύψει μερικά παγάκια.
Πηγαίνετε το ζώο στον κτηνίατρο.
ΠΗΓΗ