Τι είναι η νόσος
Η σαλμονέλωση είναι τροφιμογενές νόσημα. Οι σαλμονέλες είναι αναερόβια βακτηρίδια, αρνητικά κατά gram, ανήκουν στην οικογένεια των Enterobacteriaceae και είναι πολύ διαδεδομένα στο περιβάλλον Στον άνθρωπο οι σαλμονέλλες προκαλούν λοιμώξεις των εντέρων και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα κυριότερα αίτια των τροφικών δηλητηριάσεων.
Πού οφείλεταιη νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η νόσος οφείλεται στα αναερόβια βακτηρίδια τις σαλμονέλλες. Για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση πρέπει τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες βακτηρίδια ανά γραμμάριο. H μετάδοση της νόσου γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή και νερού. Αναλυτικά η σαλμονέλωση μπορεί να προκληθεί από:
1. κατανάλωση μη μαγειρευμένου ή ατελώς μαγειρεμένου κρέατος,
2. κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από μη παστεριωμένο γάλα,
3. πόση μολυσμένου νερού,
4. από χειριστές τροφίμων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς,
5. από πάγο που φτιάχτηκε από μολυσμένο νερό,
6. από οστρακοειδή μαλάκια που διατηρούνται σε μολυσμένο με βακτηρίδια νερό.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Η σαλμονέλωση ως μια φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί , στα παιδιά και στους ενήλικες όπως επίσης και στα δύο φύλα.
Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
Ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή της κατανάλωσης ενός μολυσμένου τροφίμου μέχρι την εκδήλωση της νόσου (χρόνος επώασης) είναι 6 - 72 ώρες, συνήθως δε 12 -36 ώρες.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης, στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις είναι ήπια (συνήθως μόνο διάρροια), ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις εκδηλώνονται με πυρετό, έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος, αδυναμία και αφυδάτωση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 12 έως 72 ώρες μετά από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Περισσότερο επιρρεπή στην σαλμονέλωση είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές (αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων άνω του 15000-20000 κ.ο.π), καλλιέργεια κοπράνων και αίματος, βοηθούν στην τελική διάγνωση της νόσου.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Σοβαρές επιπλοκές όπως η περιτονίτιδα, η μηνιγγίτιδα μπορεί να συμβούν. Σε περαιτέρω επιβάρυνση της νόσου μπορεί ο ασθενής να μεταπέσει σε σηπτικό SHOCK(καταπληξία).
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία της σαλμονέλωσης αποσκοπεί στην θεραπεία της γενεσιουργού αίτιας δηλαδή της βακτηριακής φλεγμονής του εντερικού συστήματος. Αντιβιοτικά και ενυδάτωση είναι η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση
Τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για αποφυγή των σαλμονελώσεων είναι τα εξής:
1. Πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από το χειρισμό τροφίμων.
2. Καλό μαγείρεμα των πουλερικών, του χοιρινού κρέατος και των αυγών.
3. Κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν τύχει κατάλληλης επεξεργασίας.
4. Το προσωπικό που χειρίζεται τρόφιμα πρέπει να είναι υγιές και να αποκλείονται από την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων οι ασυμπτωματικοί φορείς.
Καραγεώργου Κατερίνα, Μικροβιολόγος
Κοτσίνη Βασιλική, Παθολόγος
ΠΗΓΗ