Για να εγκαταστήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα ή να τρέξουμε ένα antivirus resque CD θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε το σύστημά μας για να κάνει boot από CD, από DVD ή από φλασάκι USB. Στον οδηγό αυτό θα δούμε, βήμα προς βήμα, πώς να κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο BIOS.
Σημείωση: Το BIOS διαφορετικών υπολογιστών μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση.
Τα βήματα για να επιλέξουμε το boot από CD, DVD ή φλασάκι USB είναι μέσες-άκρες τα ίδια, αλλά είναι πιθανό το δικό σας BIOS να διαφέρει σημαντικά από τις φωτογραφίες του άρθρου.
Επίσης, σε όλες τις παρακάτω μεθόδους, για να επιλέξουμε boot από USB θα πρέπει να έχουμε συνδέσει ήδη το φλασάκι μας στον υπολογιστή πριν τον ανοίξουμε ή πριν κάνουμε επανεκκίνηση.
Περιεχόμενα [απόκρυψη]
Boot από CD, DVD ή Φλασάκι USB: Μέθοδος 1η. Ο Εύκολος τρόπος
Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις μητρικές κάρτες που διαθέτουν τη λειτουργία Boot menu.Ευτυχώς, οι περισσότερες motherboard σε σταθερούς και laptop έχουν αυτή τη λειτουργία, διευκολύνοντάς μας σημαντικά.
Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, παρατηρούμε προσεκτικά αν αναφέρεται κάποιο πλήκτρο για το boot menu.
Στο παράδειγμα λειτουργεί με το πλήκτρο F11. Σε άλλους υπολογιστές όμως μπορεί να είναι οποιοδήποτε άλλο πλήκτρο από τα F1-F12.
Αν βλέπουμε κάποιο λογότυπο της μητρικής και όχι την παραπάνω οθόνη, συνήθως η αλλαγή γίνεται πατώντας το πλήκτρο Tab.
Θα πρέπει να είμαστε αρκετά γρήγοροι, για να πατήσουμε το πλήκτρο F11 (ή όποιο είναι στον υπολογιστή μας) όσο το μήνυμα για το boot menu φαίνεται στην οθόνη.
Αν περάσουμε στην επόμενη οθόνη του BIOS ή ξεκινήσουν να φορτώνουν τα Windows, θα πρέπει να κάνουμε ξανά επανεκκίνηση και να ξαναδοκιμάσουμε.
Μια καλή μέθοδος είναι να πατάμε το πλήκτρο πολλές φορές απανωτά, με το που ξεκινάμε τον υπολογιστή, για να είμαστε σίγουροι πως θα πιάσει.
Βήμα 3ο. Επιλέγουμε τη συσκευή
Έχοντας πατήσει το κατάλληλο πλήκτρο εγκαίρως, θα ανοίξει το Boot menu με όλες τις διαθέσιμες συσκευές από τις οποίες μπορεί ο υπολογιστής να κάνει boot.Κάποια Boot Menu μπορεί να μην έχουν τις συσκευές σαν είδος, αλλά με τα ονόματά τους.
Στο παρακάτω boot menu, για παράδειγμα, το boot από CD / DVD γίνεται επιλέγοντας το "TSSTcorp CDDVDW".
Επίσης διαθέτει δύο σκληρούς δίσκους, Kingston και Western Digital (WDC), και ένα φλασάκι USB KingstonDT.
Τέλος, θα βρούμε και Boot menu που συνδυάζουν και τα δύο, έχουν το είδος με ένα + και πατώντας Enter εμφανίζουν το όνομα της συσκευής.
Όπως κι αν είναι το δικό μας Boot menu, απλά επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε, πατάμε Enter, και το σύστημα θα επιχειρήσει να κάνει boot από εκείνη.
Η μέθοδος του boot menu, αν το υποστηρίζει η motherboard μας, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.
Κατ' αρχάς είναι εξαιρετικά γρήγορη, χωρίς να χρειάζεται να μπλέκουμε σε μενού και υπομενού και παραμενού του BIOS.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως είναι προσωρινή - ισχύει αποκλειστικά για ένα Boot από CD / DVD ή φλασάκι USB.
Την επόμενη φορά που θα κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή, θα κάνει boot κανονικά από το σκληρό δίσκο, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε καμία ρύθμιση.
Και επειδή για την εγκατάσταση οποιουδήποτε λειτουργικού αρκεί ένα μόνο το πρώτο, το boot menu είναι η ιδανική μέθοδος.
Μέθοδος 2η. Η παραδοσιακή μέθοδος
Αν η μητρική μας δεν διαθέτει καθόλου Boot Menu, δεν απελπιζόμαστε.Θα κάνουμε boot από CD, DVD ή φλασάκι USB με την παραδοσιακή μέθοδο των προγόνων μας.
Σημειωτέον πως στα περισσότερα BIOS δεν υποστηρίζεται το ποντίκι (μόνο σε κάποια αρκετά σύγχρονα), και η πλοήγηση γίνεται με το πληκτρολόγιο.
Βήμα 1ο. Μπαίνουμε στο BIOS
Δίνουμε και πάλι προσοχή στην αρχική οθόνη, για να δούμε ποιο πλήκτρο χρειάζεται να πατήσουμε για να μπούμε στις ρυθμίσεις του BIOS.Στους σταθερούς υπολογιστές συνήθως λειτουργεί το Delete.
Στα περισσότερα laptop, όμως, χρειάζεται κάποιο πλήκτρο από τα F1-F12, συχνά το F2.
Και πάλι, πρέπει να είμαστε γρήγοροι να προλάβουμε να πατήσουμε το κουμπί πριν προχωρήσουμε στη δεύτερη οθόνη.
Βήμα 2ο. Βρίσκουμε τις επιλογές Boot
Έχοντας μπει στο BIOS, θα πρέπει να βρούμε που βρίσκονται οι επιλογές εκκίνησης.Αρκετά σύγχρονα BIOS έχουν ειδική καρτέλα Boot, φάτσα-κάρτα, οπότε αρκεί να πλοηγηθούμε σε αυτή με τα βελάκια του πληκτρολογίου.
Σε παλαιότερα BIOS ίσως να θέλει λίγο ψάξιμο. Ένας καλός υποψήφιος είναι το "Advanced BIOS features"...
... στο οποίο θα βρούμε τις επιλογές για Boot, μαζί με άλλες ρυθμίσεις του BIOS.
Βήμα 3ο. Αλλάζουμε τη σειρά του Boot
Αν στο BIOS υπάρχει η επιλογή "Boot Device Priority", την επιλέγουμε.Στα BIOS όπου η ρύθμιση βρίσκεται στο "Advanced BIOS features" συνήθως οι επιλογές βρίσκονται άμεσα μπροστά μας.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, στόχος μας είναι σαν first boot device ή σαν πρώτη στη λίστα να ορίσουμε τη συσκευή από την οποία θέλουμε να κάνουμε boot.
Μεγάλη βοήθεια είναι το υπόμνημα που υπάρχει σε όλα τα BIOS, για την πλοήγηση και τις διαθέσιμες επιλογές, που συνήθως βρίσκεται στις άκρες της οθόνης.
Σε πολλά BIOS με το + και το - μπορούμε να μετακινήσουμε συσκευές πάνω και κάτω στη λίστα, ενώ σε άλλα το ίδιο γίνεται με τα πλήκτρα F5 και F6.
Βήμα 4ο. Αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις
Για να παραμείνουν οι ρυθμίσεις, θα πρέπει να τις αποθηκεύσουμε.Συνήθως στην καρτέλα Exit υπάρχει η επιλογή Save Changes and Exit ή Save Cnanges and Reset.
Σε πολλά BIOS επίσης μπορούμε με ένα πλήκτρο, συνήθως το F10, να αποθηκεύσουμε άμεσα τις ρυθμίσεις και να βγούμε από το BIOS.
Βήμα 5ο. Αφού τελειώσουμε, επαναφέρουμε την προηγούμενη ρύθμιση
Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως η αλλαγή που κάναμε θα παραμείνει σαν προεπιλογή μέχρι να την αλλάξουμε.Άρα, αφού κάνουμε την εγκατάσταση των Windows, το scan με το antivirus resque CD, ή ότι άλλο θέλαμε να κάνουμε με boot από CD / DVD ή Φλασάκι USB, θα πρέπει να ξαναμπούμε στο BIOS και να ορίσουμε σαν πρώτη συσκευή boot το σκληρό δίσκο.
Αλλιώς, αν δεν αλλάξουμε ξανά τη ρύθμιση και ξεχάσουμε να βγάλουμε ένα bootable CD ή φλασάκι USB από το drive, το σύστημα θα κοιτάξει να φορτώσει αυτό αντί για τα Windows.
Ή, αν έχουμε στο drive ένα δισκάκι που δεν είναι bootable, ορισμένα BIOS μπορεί να μας εμφανίσουν κάποιο μήνυμα σφάλματος "non-system disk or disk error" (καθώς δεν θα είναι bootable το δισκάκι), οπότε θα πρέπει να το βγάλουμε και να κάνουμε επανεκκίνηση.
Τι μπορώ να κάνω αν δεν γίνεται boot από USB?
Κάποια BIOS καμιά φορά είναι παράξενα και εκλεκτικά στις επιλογές του Boot, ειδικά όσον αφορά το USBΣε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία πλάγια μέθοδο, η οποία αξιοποιεί το πρόγραμμα Plop Boot Manager, και θα την αναλύσουμε σε ξεχωριστό οδηγό.
- See more at: http://www.pcsteps.gr/1404-boot-%CE%B1%CF%80%CF%8C-cd-dvd-%CF%86%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9-usb-bios/?PageSpeed=noscript#sthash.H3oSvT7k.dpuf