Τηλεόραση 3D: τεχνολογικό επίτευγμα ή απειλή για την υγεία μας; - Point of view

Εν τάχει

Τηλεόραση 3D: τεχνολογικό επίτευγμα ή απειλή για την υγεία μας;




Γιατροί και ερευνητές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν τους τηλεθεατές για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων σε τρισδιάστατη (3D) τηλεόραση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγίες που συνοδεύουν τη νέα σειρά τρισδιάστατων τηλεοράσεων της Samsung αναφέρουν πως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, οι ηλικιωμένοι, όσοι υποφέρουν από αϋπνίες και όσοι είναι εθισμένοι στο αλκοόλ πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση σε τηλεοράσεις 3D, ενώ τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν προγράμματα σε αυτού του τύπου τις τηλεοράσεις.

Τονίζεται, επίσης, ότι η παρακολούθηση προγραμμάτων 3D ενδέχεται να προκαλέσει κινητική ναυτία, προβλήματα παρατεταμένης αντίληψης του βάθους, αποπροσανατολισμό και μειωμένη αίσθηση ισορροπίας. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες οδηγίες, η εταιρεία προτείνει συχνά 30άλεπτα διαλείμματα κατά την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Παρά το ενδεχομένως υπερβολικό ύφος αυτών των οδηγιών, το οποίο μπορεί να οφείλεται στο ζήλο των δικηγόρων να προστατέψουν την εταιρεία όσο το δυνατό καλύτερα, σύμφωνα με τον δρ. Norman Saffra, από το οφθαλμολογικό τμήμα του Maimonides Medical Center, μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μια ιατρική αλήθεια.

Όπως τονίζει ο Saffra, τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια οφθαλμοπάθεια, όπως αδυναμία των οφθαλμικών μυών, αμβλυωπία ή ανικανότητα 3D όρασης, «πιέζουν σημαντικά το μυϊκό σύστημα των οφθαλμών τους, προκειμένου να μπορούν να εστιάζουν συνεχώς στην εικόνα. Αυτό είναι και ο λόγος που ορισμένα άτομα, όταν βγάλουν τα ειδικά 3D γυαλιά μετά την παρακολούθηση μιας τρισδιάστατης ταινίας, παρουσιάζουν έντονους πονοκεφάλους ή ακόμη και αίσθηση αποπροσανατολισμού».

ΠΗΓΗ 

Pages