Δέκα τρόποι γιά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις - Με τις τεχνικές της γνωσιακής ψυχοθεραπείας - Point of view

Εν τάχει

Δέκα τρόποι γιά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις - Με τις τεχνικές της γνωσιακής ψυχοθεραπείας



 Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα είδος ψυχοθεραπείας που έχει βρεθεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε προβλήματα άγχους - πανικού και κατάθλιψης (αλλά και σε άλλα προβλήματα όπως βουλιμία, διακοπή καπνίσματος, χρόνια κόπωση κ.λ.π). Σε αντίθεση με την ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία η Γνωσιακή είναι βραχυχρόνια (γύρω στους τρείς μήνες) και προσανατολισμένη στο εδώ και το τώρα.

 Στόχος της είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων από τα οποία κάποιος άνθρωπος υποφέρει. Η μεγάλη της όμως διαφορά με την ψυχανάλυση είναι ότι η αποτελεσματικότητά της έχει πολλές φορές καταδειχτεί από επιστημονικές έρευνες. Αντίθετα η ψυχανάλυση ποτέ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει τις κλινικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

 Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία αν και θεμελιώθηκε από τον A. Beck στην δεκαετία του 70, ωστόσο οι ρίζες της είναι πολύ πιο παλιές. Οι Έλληνες μάλιστα έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίζουμε ότι ο πρώτος 'Γνωσιακός Θεραπευτής' ήταν οαρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Επίκτητος.

 Για μια πρώτη γνωριμία του Ελληνικού κοινού επέλεξα κάποια κείμενα που περιέχονται στο έξοχο βιβλίο του David Burns: 'The Feeling Good Handbook', (1989 εκδ. Penguin). 

 Δίνει μια γενική εικόνα του τι μπορεί να κάνει η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία για σας που αντιμετωπίζετε προβλήματα άγχους - πανικού και στεναχώριας - κατάθλιψης. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα και μπορείτε αν θέλετε να το προμηθευτείτε από το Amazon. Η Ελληνική του απόδοση παρέχεται απλά και μόνο για την ευαισθητοποίηση του Ελληνικού κοινού στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Οι Έλληνες αναγνώστες μπορούν αν θέλουν να αναζητήσουν στην Ελληνική γλώσσα άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα με τον τίτλο 'Αισθανθείτε Καλά' το οποίο αναφέρεται μόνο στην κατάθλιψη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.


 Εισαγωγή

 Όταν αισθάνεστε άσχημα αυτό σημαίνει ότι σκέφτεστε για τα πράγματα με αρνητικό τρόπο. Αυτές ακριβώς οι σκέψεις, και όχι το τι συμβαίνει γύρω σας, σας κάνουν να νιώθετε ταραγμένος.

 Στην Αγγλική γλώσσα έχουν βρει μια χρήσιμη συντόμευση για να θυμούνται αυτό το πράγμα που το ονόμασαν το A-B-C των συναισθημάτων.

 Το A συμβολίζει το πραγματικό γεγονός που συνέβη (από το αγγλικό Actual Event = πραγματικό γεγονός). Ας υποθέσουμε π.χ. ότι το Α είναι το γεγονός ότι πήρατε διαζύγιο.

 Το Β συμβολίζει τι πιστεύετε, τι σκέφτεστε για το γεγονός αυτό (από το αγγλικό Belief = πεποίθηση, πίστη). Ας υποθέσουμε π.χ. ότι σκέφτεστε πώς; Εγώ φταίω που χώρισα. Τι θα λένε οι φίλοι μου και η οικογένειά μου για μένα;

 Το C συμβολίζει τις συνέπειες των σκέψεων και πεποιθήσεών σας δηλαδή το πώς νιώθετε και το πώς συμπεριφέρεστε (από το αγγλικό Consequences = συνέπειες).

 Στο παράδειγμά μας, μπορεί να αισθάνεστε λυπημένος και ντροπιασμένος, να κλείνεστε στον εαυτό σας και να αποφεύγετε τους άλλους ανθρώπους διότι σκέφτεστε ότι είστε τόσο ανεπαρκής και ανάξιος της αγάπης των άλλων.

 Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, οι σκέψεις σας και οι πεποιθήσεις σας σάς κάνουν να νιώθετε έτσι:


 Το ΑΒC των συναισθημάτων

 Οι σκέψεις σας και οι πεποιθήσεις σας για το γεγονός δημιουργούν τα συναισθήματά σας.. Εάν π.χ. κάνατε την σκέψη, "Αυτός φταίει _ πάντα ένας ηλίθιος εγωιστής ήταν", θα νιώθατε μάλλον θυμό και όχι στεναχώρια ή ντροπή.

 Η Γνωσιακή θεραπεία έχει αναπτύξει πολύ δυνατές τεχνικές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και άρα νιώθετε. Οι τεχνικές αυτές που θα περιγραφούν πιό κάτω θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε μια μεγάλη ποικιλία αρνητικών δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και σκέψεων που σας προκαλούν συναισθήματα άγχους, πανικού, στεναχώριας κ.λ.π.

 Μελετήστε λοιπόν αυτές τις τεχνικές πολύ προσεκτικά!
via

Pages