Τι ερώτηση κι αυτή! Μια γυναίκα θα είχε εύκολη την απάντηση: αναφανδόν καθιστοί! Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μας κατηγορούν οι γυναίκες. Ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς που θα έφτανε να περικυκλώσει το σώμα ένα άντρα και να το κάνει να μοιάζει με φασκιωμένη μούμια. Κι όμως, ψηλά ψηλά στον εν λόγω κατάλογο είναι η αδυναμία των ανδρών να βρουν… στόχο όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα να ουρήσουν.
Είναι η μόνιμη κατηγορία που εξαπολύουν κατά πάνω μας οι γυναίκες. Μπαίνουμε στο μπάνιο και τα κάνουμε λίμπα.
Αν ήμασταν παίκτες του μπάσκετ, οι περισσότεροι από εμάς, μάλλον θα αστοχούσαμε ακόμη και σε λέι απ. Επομένως, ας το παραδεχθούμε, δεν είμαστε πάντα εύστοχοι στις βολές μας. Ωστόσο, από την άλλη, αν υπάρχει κάτι (πολλά, ας μην το κάνουμε θέμα) που μας διαφοροποιεί από τις γυναίκες είναι ότι εμείς ουρούμε όρθιοι κι εκείνες καθιστές. Αλήθεια, έτσι συμβαίνει; Κι όμως, το τελευταίο διάστημα αρχίζει να δημιουργείται ένα «κίνημα» υπέρ της καθιστής στάσης.
Στη Γερμανία έχουν ονομάσει αυτή την τάση των Sitzpinkler. Πιθανότατα μπορείτε να μαντέψετε τι σημαίνει ακόμα και αν δεν μιλάτε γερμανικά: ένας Sitzpinkler είναι ένας άνθρωπος που κάθεται για να κατουρήσει. Μάλιστα, σε κάποια σπίτια έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο και έχουν τοποθετήσει μια συσκευή που ονομάζεται WC-Geist (φάντασμα της τουαλέτας). Αυτό «ζει» κάτω από το κάθισμα της λεκάνης και, όταν σηκώνεται το κάθισμα, σας διατάζει να καθίσετε. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα WC-Geist με τη φωνή της Άνγκελα Μέρκελ! Ναι, οι Γερμανοί έχουν πάντα λαμπρές ιδέες για τα πάντα.
Από την άλλη, όσο κι αν φαίνεται κωμικό, το 2015, ένα δικαστήριο στο Ντίσελντορφ αποφάσισε υπέρ του δικαιώματος ενός άνδρα να ουρεί όρθιος, όταν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος ζήτησε οικονομική αποζημίωση για ζημιές από τα ούρα στο μαρμάρινο δάπεδο του μπάνιου που του προκάλεσε ένας άντρας ένοικος.
Μια σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση στη Βρετανία έδειξε πως το 70% των ανδρών άνω των 50 ετών δεν δέχεται να τίποτα να ουρεί σε καθιστή στάση. Η εξήγηση που έδιναν ήταν η προφανής: οι άντρες πάντα ουρούσαν όρθιοι και οι γυναίκες καθιστές. Έτσι το βρήκαμε, έτσι θα το συνεχίσουμε.
Υπάρχει μια δημοσκόπηση από το 2020 που δείχνει ότι το 70% των ανδρών στην Ιαπωνία κάθεται όταν ουρεί. Πέντε χρόνια νωρίτερα το ποσοστό ήταν 51%. Φαίνεται ότι ο κόσμος – η Ιαπωνία τουλάχιστον – αλλάζει. Για να ξεκαθαρίσουμε, μιλάμε για το εσωτερικό του σπιτιού. Έξω, όπου υπάρχουν δημόσια ουρητήρια, είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος.
Για ορισμένους άνδρες μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινό να κάθονται την ώρα που ουρούν. Το 2014, ερευνητές από το τμήμα ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Leiden διερεύνησαν πώς η θέση του σώματος κατά την ούρηση επηρεάζει τον «χρόνο κένωσης», τον μέγιστο ρυθμό ροής και τον «υπολειπόμενο όγκο μετά την ούρηση». Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστή θέση έχει ένα “ευνοϊκότερο ουροδυναμικό προφίλ”, επιτρέποντας στην ουροδόχο κύστη να αδειάζει ταχύτερα και πληρέστερα. Για τους άνδρες με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (Luts), για παράδειγμα, που προκαλούνται από διευρυμένο προστάτη – “η καθιστή θέση κένωσης είναι προτιμότερη από την όρθια”.
Η επιστήμη έχει κι άλλα στοιχεία να μας προσφέρει. Ο αμερικανός καθηγητής μηχανολογίας, Tadd Truscott χρησιμοποίησε έναν προσομοιωτή ούρησης και με τη βοήθεια καμερών υψηλής ταχύτητας, μελέτησε το φαινόμενο του χειμάρρου που προκαλείται κατά την ούρηση. Τα ευρήματα τα παρουσίασε στην 66η ετήσια συνάντηση του Τμήματος Δυναμικής Ρευστών της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας το 2013.
Ανακάλυψε πως το πρόβλημα αρχίζει λίγο μετά αφού έχουμε ξεκινήσει να ουρούμε, οπότε η ροή διασπάται σε σταγονίδια. Αυτά στη συνέχεια προσκρούουν το ένα πάνω στο άλλο, γι’ αυτό και ονομάζονται δορυφορικά σταγονίδια, και τα οποία εκτοξεύονται σε πολύ μεγάλες γωνίες και αυτό είναι που προκαλεί το πιτσίλισμα στη λεκάνη.
Σ’ αυτό το φαινόμενο παίζει ρόλο πόσο μεγάλη λεκάνη έχουμε στο σπίτι μας, ενώ επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον παράγοντα «νερό» εντός της λεκάνης. Ο Tadd Truscott σημειώνει: «Το νερό τείνει να έχει μεγάλο παφλασμό όταν τα σταγονίδια το χτυπούν από αυτό το ύψος. Αυτό σημαίνει ότι από την τουαλέτα μπορεί να βγει πολύς παφλασμός». Αυτό, πλέον, είναι ένα πρόβλημα, το αποτέλεσμα, δε, το γνωρίζουμε. Ζημιές παντού και φωνές από τη γυναίκα μας.
Δεν ξέρουμε αν βοηθάει, αλλά ο Λιονέλ Μέσι παραδέχτηκε ότι κάθεται για να κατουρήσει σε μια τηλεοπτική εκπομπή της Ουρουγουάης με τίτλο Por La Camiseta. Πάλι η επιστήμη έχει κάτι να μας πει. Ο Μπεν Γκάροντ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά, μου λέει: “Οι γορίλες και οι χιμπατζήδες απλώς κατουράνε εκεί που βρίσκονται. Μπορεί να περπατούν στο δάσος και να κατουράνε λίγο, μπορεί να κάθονται σε ένα δέντρο και να τρώνε σύκα και απλά να κατουράνε και αλίμονο σε όποιον βρίσκεται από κάτω – το έχω πάθει αυτό. Είμαστε το μόνο πρωτεύον θηλαστικό που είναι δίποδο, οπότε βρισκόμαστε σε έναν λίγο γενναίο νέο κόσμο όσον αφορά το κατούρημα».
Και συνεχίζει: «Οι μεγάλοι πίθηκοι δεν φαίνεται να σημαδεύουν την περιοχή τους. Δεν είμαστε οσφρητικοί, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, οι οποίοι μαρκάρουν με τη μυρωδιά τους. Αυτό είναι ένα είδος αστικού μύθου, ότι οι άνδρες κατουράνε όρθιοι για να μπορούν να κατουράνε ψηλότερα και ότι όλα αυτά είναι ένα είδος εξελικτικού διαγωνισμού κατουρήματος. Ακούγεται ωραίο, ακούγεται αληθοφανές, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη γι’ αυτό».
Το συμπέρασμα ποιο είναι; Οτι το να κάθεσαι στην τουαλέτα για να ουρήσεις δεν είναι έγκλημα καθοσιώσεως ούτε μειώνει κατ’ ελάχιστο τον ανδρισμό. Σίγουρα σώζει από παρεπόμενες γκρίνιες και φασαρίες. Ορισμένες φορές, δε, είναι να ξεκούραστο να κάθεσαι. Μπορείς κάλλιστα εκείνη την ώρα να κοιτάς το κινητό σου ή ακόμη και να διαβάζεις το βιβλίο σου. Μια δοκιμή θα μας πείσει.