Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Κι όμως το ανοσοποιητικό σύστημα της ψυχής μάς προστατεύει από τον υπερβολικό ψυχικό πόνο όταν λαμβάνουμε μια «κακή» απόφαση.
Εάν το ενδεχόμενο της αποτυχίας δεν μας έκανε να αισθανόμαστε άσχημα, ίσως να μην προσπαθούσαμε τόσο σκληρά.
Η θετική πλευρά είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκεκριμένη γνώση: Αν μια απόφαση δεν εξελιχθεί καλά, δεν θα μας προκαλέσει όσο πόνο φανταζόμαστε. Επομένως, πρέπει να ρισκάρουμε και να μη διστάζουμε. Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο αποφασιστικοί.
Ας τις δούμε αναλυτικότερα:
1. Αναπτύξτε ανοχή στον κίνδυνο
Κάθε φορά που λαμβάνετε μια απόφαση, ρισκάρετε. Ακόμα και αν η απόφαση δεν αφορά κάτι το τόσο σημαντικό, όπως ποια τηλεοπτική σειρά να παρακολουθήσετε, παίρνετε ένα ρίσκο: υπάρχει κίνδυνος να μην ικανοποιηθείτε με την επιλογή σας.
Όταν λαμβάνετε σημαντικότερες αποφάσεις, όπως εάν θα μετακομίσετε σε άλλη πόλη, δυνητικά οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι: Θα κάνετε καινούριους φίλους; Θα βρείτε δουλειά; Το κλειδί δεν είναι να αναβάλλετε τις αποφάσεις ή να μην αποφασίζετε ποτέ, αλλά να αναπτύξετε μεγαλύτερη ανοχή στους κινδύνους της λήψης αποφάσεων.
Γιατί είναι σημαντικό κάτι τέτοιο; Διότι το πόσο αποφασιστικοί είστε επηρεάζει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.
Κάποιος χρόνια αναποφάσιστος που αλλάζει συνεχώς γνώμη ίσως τελικά χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ίσως αποφασίσει ότι αύριο θα κάνει ένα τηλεφώνημα. Όταν όμως έρχεται το αύριο, το αναβάλλει και αποφασίζει να εστιάσει σε μια πιεστική προθεσμία. Εάν αλλάζετε συχνά άποψη και δεν κάνετε αυτό που λέτε, θα χάσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και την πίστη ότι θα κρατήσετε τον λόγο σας.
Γι’ αυτό είναι καλό να λαμβάνετε αποφάσεις και να αναπτύξετε ανοχή στους κινδύνους που τις συνοδεύουν.
Πρέπει να αποδεχτείτε ότι στη ζωή υπάρχει γενικά αβεβαιότητα. Όσο γρηγορότερα το αποδεχτείτε αυτό, τόσο πιο εύκολα θα έρθουν τα πράγματα.
2. Αλλάξτε εστίαση - χαρείτε την αποφασιστικότητα
Αν θέλετε να γίνετε πιο αποφασιστικοί, πρέπει να εξασκηθείτε ώστε να λαμβάνετε γρηγορότερα αποφάσεις. Είναι σημαντικό, αφού σκεφτείτε τις επιλογές σας για αρκετή ώρα, τριάντα λεπτά για παράδειγμα, να αποφασίσετε. Και, αφού επιλέξετε, είναι προτιμότερο να χαίρεστε που ήσαστε αποφασιστικοί και όχι γιατί κάνατε τη «σωστή» επιλογή. Αυτό θα σας δώσει περισσότερα κίνητρα και θα σας ωθήσει να ενεργήσετε και πάλι με αποφασιστικότητα στο μέλλον.
3. Τι σας φορτίζει θετικά;
Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιο επάγγελμα ή καριέρα σάς ταιριάζει καλύτερα, σκεφτείτε το εξής: Τι σας φορτίζει θετικά; Αυτό ίσως σας δώσει μια ιδέα τι σας αρέσει, τι σας ικανοποιεί και τι σας γεμίζει.
4. «Τι θα έκανα αν ήξερα ότι δεν μπορώ να αποτύχω;»
Όποτε αισθάνεστε ανασφάλεια για μια απόφαση –όπως να ζητήσετε από το αφεντικό σας άδεια ή από τον σύντροφό σας να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί σας–, κάντε στον εαυτό σας την παραπάνω ερώτηση. Η απάντηση ίσως αποτελέσει το κλειδί για σημαντικές ενοράσεις που θα σας αλλάξουν τη ζωή.
5. Σβήστε τα όλα και ξεκινήστε από την αρχή
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το κεφάλαιο με μια σκέψη. Μερικές φορές, όταν οι αποφάσεις μας δεν είναι επιτυχημένες και επικρίνουμε τον εαυτό μας για διάφορους λόγους, κολλάμε. Σταματάμε να προσπαθούμε και να ρισκάρουμε. Κάτι βοηθητικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να τα σβήσουμε όλα και να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Όταν κάνουμε λάθος, αυτό αποτυπώνεται στον νου μας – το θυμόμαστε. Και, όσο αποτυπώνουμε τις «κακές επιλογές», τα λάθη και τα όσα μετανιώνουμε, τόσο αυξάνονται αυτές οι «καταχωρίσεις». Και πιστεύουμε ότι, όσο περισσότερες θυμόμαστε, τόσο καλύτερα θα τα πάμε την επόμενη φορά.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, κρατώντας στο μυαλό μας όλες τις στιγμές αναποφασιστικότητας, όλα τα λάθη και τις «αποτυχίες», αισθανόμαστε ανίσχυροι και χάνουμε το κίνητρό μας.
Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε κάτι διαφορετικό: να τα σβήσουμε όλα και να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να πάρουμε το σφουγγάρι και να σβήσουμε τα πάντα από τον πίνακα του μυαλού μας, να τα διαγράψουμε.
Πρέπει να απαλλαχθούμε από καθετί αρνητικό. Πρέπει από σήμερα να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες και να ξαναχτίσουμε αργά τον εαυτό μας. Θα εμφανιστούν νέες ευκαιρίες και θα βρούμε νέους τρόπους να πετύχουμε.
Αν αυτή η εβδομάδα, ο μήνας ή ο χρόνος δεν πήγε όπως υπολογίζατε και οι αποφάσεις δεν σας «βγήκαν», σβήστε κάθε αυτοκριτική και ξεκινήστε από την αρχή. Διαγράψτε τα πάντα και κάντε το πρώτο βήμα μπροστά.
Ανακεφαλαίωση
Υπάρχουν πολλοί που δυσκολεύονται με τη λήψη αποφάσεων. Συχνά ο λόγος είναι ο φόβος – φόβος ότι θα λάβουμε λάθος απόφαση, φόβος ότι δεν θα πετύχουμε ό,τι επιθυμούμε.
Αλλά, παραδόξως, όσο περισσότερο αψηφάτε τον φόβο και δέχεστε ότι ορισμένες αποφάσεις σας δεν θα εξελιχθούν όπως ελπίζατε, τόσο πιο αποφασιστικοί γίνεστε.
Όσο εξασκείστε να ανέχεστε τους κινδύνους που συνοδεύουν τη λήψη αποφάσεων, τόσο ευκολότερη γίνεται η απόφαση.
Αν δοκιμάζατε τώρα μια στρατηγική από αυτό το κεφάλαιο, ποια θα ήταν; Πώς θα άλλαζε τη ζωή σας;
Τριάντα προτροπές σχετικά με τη λήψη καλών αποφάσεων
1. Η διάθεση ενός ανθρώπου αλλάζει συνεχώς, άλλοτε είναι χαρούμενος και άλλοτε στεναχωριέται. Επομένως, πάρτε μια απόφαση σύμφωνα με τον κανόνα και όχι τη διάθεση.
2. Μην παίρνετε σημαντικές αποφάσεις όταν σας κυριεύει το συναίσθημα ή είστε πεινασμένοι, διψασμένοι, κουρασμένοι και ανήσυχοι ή έχετε πυρετό ή φοβάστε κάτι.
3. Ο καθένας περνάει μια καλύτερη στιγμή στην οποία νιώθει πολύ ενεργητικός. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ενεργητικοί το πρωί και μερικοί άνθρωποι νιώθουν ενέργεια το βράδυ. Προσπαθήστε να πάρετε τις αποφάσεις σας την καλύτερη στιγμή. Θα σε ωφελήσει.
4. Θυμηθείτε τις παλιές σας αποφάσεις. θα σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη [κατά τη λήψη αποφάσεων].
5. Εξασκηθείτε στη λήψη κανονικών αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι εύκολο για εσάς να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.
6. Εάν πρέπει να λάβετε μια απόφαση για οποιοδήποτε θέμα και έχετε προσωπική εμπειρία από αυτό, μπορείτε εύκολα να πάρετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα υπό το πρίσμα της προσωπικής σας εμπειρίας.
7. Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα καλών αποφάσεων, οι καλές αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα κάποιας εμπειρίας και η καλή εμπειρία είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα κακών αποφάσεων.
8. Συχνά είναι χρήσιμο να διαβουλεύεστε με έμπειρα άτομα, γιατί με τη διαβούλευση με έμπειρα άτομα έχουμε συνήθως μία πτυχή την οποία δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ πριν. Αλλά δεν πρέπει να ακολουθούμε τις συμβουλές κανενός στα τυφλά γιατί γνωρίζουμε καλύτερα τις δικές μας περιστάσεις, ανάγκες και ικανότητές από κάθε άλλον.
9. Σε αυτή τη σύγχρονη εποχή, πληροφορίες για οποιοδήποτε τομέα μπορούν να ληφθούν μέσω Διαδικτύου κ.λπ. μέσα σε λίγα λεπτά. Μας βοηθά επίσης να πάρουμε μια απόφαση.
10. Μην παίρνετε απόφαση υπό πίεση. Εάν αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, πάρτε μια απόφαση με σύνεση.
11. Μη βιαστείς να πάρεις απόφαση. Σώφρων είναι αυτός που εργάζεται λογικά, ήρεμα και σοβαρά. Δεν είναι σαν αυτόν που μαζεύει ξύλα μέσα στη νύχτα, δηλαδή σαβουρώνει βιαστικά ό,τι του λάχει.
12. Ελέγξτε πόσο χρόνο έχετε για να πάρετε μια απόφαση. Για παράδειγμα, εάν έχετε τρεις ημέρες [για να πάρετε μια απόφαση], πάρτε μια απόφαση την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα και, στη συνέχεια, την άλλη ημέρα, αναθεωρήστε την από κάθε οπτική γωνία. Στο τελευταίο μέρος της τρίτης ημέρας, ανακοινώστε την απόφασή σας και στη συνέχεια μείνετε σε αυτήν επίσης. Εκείνοι που παίρνουν την απόφασή τους το πρωί και μετά την αλλάζουν το βράδυ χωρίς κανένα λόγο συνήθως αποτυγχάνουν.
13. Ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της απόφασής σας και αν είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε; Αναλογιστείτε τα. Εργαστείτε με μια καλή στρατηγική. Στη συνέχεια, αν δείτε [κάποιο] όφελος από την έκβασή του, προχωρήστε, και αν φοβάστε ότι μπορεί να παραπλανηθείτε, τότε αποφύγετε [από αυτό]. δηλαδή πρώτα, σκεφτείτε το αποτέλεσμα αυτού που πρόκειται να κάνετε και μετά ξεκινήστε τη δουλειά. Αν βρείτε κάτι κακό από ηθική ή κοσμική σκοπιά στην έκβαση οποιασδήποτε εργασίας, μην ξεκινήσετε καθόλου τη δουλειά, και αν έχετε ήδη ξεκινήσει, αποφύγετε και μην την ολοκληρώσετε.
14. Έχετε υπόψη σας την ικανότητα, την ηλικία και την υγεία σας (όταν παίρνετε μια απόφαση) γιατί πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με την απόφασή σας.
15. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σκοπός της απόφασής σας. Θέστε τον στόχο σας ειδικά όταν παίρνετε μια απόφαση σχετικά με ταξίδια, επιχειρήσεις, δουλειά, εκπαίδευση κ.λπ., ώστε να γνωρίζετε τι θέλετε να επιτύχετε όσον αφορά ανταμοιβή, τιμή, πλούτο, ικανοποίηση κ.λπ.
16. Το να επιλέξει κανείς ένα επάγγελμα αντίθετο με τα ενδιαφέροντα και τις τάσεις του οδηγεί συχνά σε ψυχική δυσαρέσκεια. Επομένως, είναι μια αξιέπαινη απόφαση να ασχοληθεί κανείς με το χόμπι του. Αυτή η απόφαση δεν κάνει ποτέ έναν άνθρωπο να κουράζεται και να βαριέται κατά τη διάρκεια της δουλειάς του και δείχνει τις εξαιρετικές του ικανότητες που ανοίγουν πόρτες για επαγγελματική εξέλιξη.
17. Μην παίρνεις την απόφασή σου βλέποντας τις τάσεις που επικρατούν. Υπήρξε μια εποχή που όλοι ήθελαν να γίνουν γιατρός ή μηχανικός, αλλά ο σημερινός κόσμος έχει αλλάξει και σίγουρα ο κόσμος του αύριο θα είναι διαφορετικός από τον σημερινό, επομένως πάρτε την απόφαση που σας ικανοποιεί.
18. Είναι καλό να έχουμε ένα πλάνο προόδου, αλλά δεν πρέπει να ζούμε με υποθέσεις. Μάλλον είναι προτιμότερο να παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις επίγειες πραγματικότητες. Για την πρόοδο πρέπει να έχουμε ένα καλό όραμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημερινή μας θέση.
19. Αντί να σπαταλάτε τον χρόνο σας για την αναζήτηση νέων επιλογών, επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες επιλογές.
20. Αντί να σπαταλάτε την ενέργειά σας για να απομακρύνετε εμπόδια από έναν δύσκολο δρόμο, είναι καλύτερο να βάλετε όλες τις δυνατότητες και την ενέργειά σας στον εύκολο τρόπο για να κερδίσετε περισσότερα οφέλη και να σημειώσετε μεγαλύτερη πρόοδο.
21. Εάν θέλετε να αφήσετε τη δουλειά ή την επιχείρησή σας, σκεφτείτε πολύ και καλά [πριν την αφήσετε]. Μην εγκαταλείπετε [τη δουλειά ή την επιχείρησή σας] με τρόπο που αν επανέλθετε, να σας κοροϊδεύουν και να ντρέπεστε.
22. Το να αλλάζεις μια απόφαση επανειλημμένα και να μην μένεις σε αυτήν είναι επιβλαβές, προκαλώντας σας κατάθλιψη.
23. Είναι συνετό να έχετε κατά νου την οικονομική σας κατάσταση όταν παίρνετε μια απόφαση για τα επικείμενα έξοδα.
24. Μη σπαταλάτε το χρόνο σας κάνοντας νέα πειράματα για να βρείτε συντομεύσεις. Ένας συνηθισμένος τρόπος να κάνεις κάτι είναι συνήθως μια επίσπευση για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.
25. Ορισμένες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν γρήγορα. Δεν έχετε πολύ χρόνο για να αποφασίσετε. Για παράδειγμα, όταν απομένει ελάχιστος χρόνος για την αναχώρηση του τρένου [σκέφτομαι τη διαδρομή] ποια διαδρομή είναι πιο ωφέλιμη για να φτάσετε νωρίς στο σταθμό - λεωφορείο ή ταξί; Αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί πολύ γρήγορα.
26. Ορισμένες αποφάσεις σχετίζονται με άλλες, όπως η επιλογή της καριέρας των παιδιών ή του συντρόφου της ζωής σου, επομένως από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου τη θέληση, την ιδιοσυγκρασία και την ικανότητά τους.
27. Εάν πρέπει να πάρετε μια απόφαση μεταξύ του εδώ και τώρα και του επέκεινα, επιλέξτε αμέσως το επόμενο. Με την ευλογία Του, η κοσμική σας ζωή θα βελτιωθεί επίσης.
28. Όταν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να πάρετε μια απόφαση για τη διάπραξη ή τη μη διάπραξη ενός ατοπήματος, πείτε αμέσως «όχι». Για παράδειγμα, μην πάρετε ποτέ μια θετική απόφαση «ναι» να αποκαλύψετε το λάθος κάποιου, να τον πληγώσετε, να τον χειραγωγήσετε, να τον δωροδοκήσετε κ.λπ. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά θα κάνει το μέλλον μας εύκολο.
29. Μερικές φορές, πρέπει να αποφασίσετε γιά ένα πράγμα ανάμεσα σε δύο επιλογές και οι δύο να είναι σωστές. Εάν δεν μπορείτε να το αποφασίσετε, κάντε μία σύντομη προσευχή.
30. Το πιο σημαντικό είναι ότι όποια απόφαση και αν λάβουμε, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη Συνείδησή μας, Ποτέ αντίθετη με αυτή.
Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή
-Dr Olivia Remes