Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει σωστός τρόπος για να καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας ποιος είναι αυτός; Και τι θα πείτε αν σας λέγαμε ότι όλη σας τη ζωή κάθεστε λάθος στην τουαλέτα; Και ότι φταίει η "εξέλιξη" μας σε αυτό και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός τρόπος ζωής...
Γενικά είναι γνωστό ότι ο δυτικός τρόπος ζωής δεν κάνει καθόλου μα καθόλου καλό στην υγεία μας. Είτε πρόκειται για την κακή διατροφή, για την καθιστική ζωή ή και για ένα σωρό άλλες κακές συνήθειες.
Το ξέρατε όμως ότι ακόμη και ο τρόπος που πάμε στην τουαλέτα οφείλεται σε αυτόν καθ' εαυτόν τον μοντέρνο τρόπο ζωής που ήρθε να μας "αναβαθμίσει" αλλάζοντας ακόμη και τις τουαλέτες μας;
Ποια είναι η σωστή στάση για να καθόμαστε στην τουαλέτα
Παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν να κάνουν την ανάγκη τους σε μια στάση που ονομάζουμε βαθύ κάθισμα, όπως κάνουμε ακόμη και σήμερα αν βρεθούμε στην εξοχή και θέλουμε να πάμε τουαλέτα στο ύπαιθρο και όπως κάνουν φυσικά και τα περισσότερα ζώα.
Αυτή είναι λοιπόν και η σωστότερη και πιο ασφαλής για την υγεία μας στάση μιας και στη στάση αυτή (στις 35 μοίρες περίπου) το έντερο μας δεν πιέζεται με αποτέλεσμα να μην κλείνει η φυσική διαδρομή του και να μπορεί να αδειάζει ευκολότερα και χωρίς πίεση.
Μάλιστα, ακόμη και οι τουαλέτες μας παλιότερα ήταν προσαρμοσμένες σε αυτήν την στάση. Οι παλιότεροι θα θυμάστε τις λεγόμενες τουαλέτες τούρκικου τύπου που δεν ήταν τίποτε άλλο από μια τρύπα συνδεδεμένη με τον βόθρο ή την αποχέτευση και δύο σκαλιά για να πατάμε με τα πόδια μας.
Με τον τρόπο αυτό μπορούσε ο κόσμος να αφοδεύει σε στάση βαθέως καθίσματος. Μάλιστα, σε κάποια παλιά καταστήματα (εστιατόρια, καφενεία κλπ) υπάρχουν ακόμη αυτού του είδους οι τουαλέτες.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και με την "ανάπτυξη" και "εξέλιξη" μας, ως πολιτισμένοι πια άνθρωποι πετάξαμε τις τούρκικες τουαλέτες και βάλαμε αυτές με την λεκάνη. Εντάξει, δεν λέμε, από άποψη υγιεινής και πολύ μικρότερης διασποράς των βακτηριδίων, οι τουαλέτες νέου τύπου υπερτερούν κατά κράτος.
Τι γίνεται όμως με την υγεία μας;
Εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά μιας και η λανθασμένη στάση που παίρνουμε για να καθίσουμε στις λεκάνες αυτές μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων.
Η λάθος στάση στην τουαλέτα δημιουργεί προβλήματα υγείας
Γιατί λοιπόν πρέπει να υιοθετήσουμε άμεσα όλοι μας τη σωστή στάση; Γιατί πολύ απλά αυτή που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στις τουαλέτες δυτικού τύπου ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας στην περιοχή του εντέρου.
Η αφόδευση υπό λάθος γωνία (αυτή των 90 μοιρών για κάθισμα σε λεκάνη νέου τύπου) μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων: εκκολπωμάτωση (φλεγμονή του εντέρου), πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, αιμορραγία, αιμορροΐδες ή ακόμη και καρκίνο του εντέρου σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις.
Επίσης όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα και καθόμαστε σε λάθος στάση, πιεζόμαστε περισσότερο και αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να αφοδεύσουμε με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του εντέρου μας.
Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία και στην Αγγλία), αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει υπολογιστεί ότι γύρω στα 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του ανθρώπινου πληθυσμού της γης οι οποίοι παίρνουν τη στάση βαθέως καθίσματος, όπως δηλαδή στις λεκάνες τουρκικού τύπου, δεν εμφανίζουν σχεδόν καθόλου τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω.
Για παράδειγμα, τα κρούσματα εκκολπωμάτωσης ήταν ελάχιστα ενώ οι άνθρωποι αυτοί δεν υπέφεραν ούτε από δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες σύμφωνα με τους επιστήμονες ερευνητές που έκαναν τις συγκεκριμένες μελέτες.
Επίσης, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε το 2012 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Digestive Diseases and Sciences το ύψος της τουαλέτας ή καλύτερα η στάση αφόδευσης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας!
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μια χαμηλή λεκάνη δυτικού τύπου με ύψος γύρω στα τριάντα εκατοστά, δηλαδή που χρειαζόταν να λυγίζουν τα πόδια τους για να αφοδεύσουν, χρειάστηκαν περίπου 50 δευτερόλεπτα για να κάνουν την ανάγκη τους.
Αντίθετα οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι καθόντουσαν σε "νορμάλ" μεγέθους λεκάνη ύψους σχεδόν 40 εκατοστών, δηλαδή αφόδευαν χωρίς να λυγίζουν τα πόδια τους, χρειάστηκαν γύρω στα 130 δευτερόλεπτα για να τελειώσουν την "δουλειά" τους, δηλαδή σχεδόν τον τριπλάσιο χρόνο!
Γενικά πάντως, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτή η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία της αφόδευσης, μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από διάφορα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το παχύ έντερο και τη γύρω περιοχή, ακόμη και για καρκίνο του εντέρου!
Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα
Σίγουρα το να αλλάξουμε τις λεκάνες μας σε τουαλέτες τούρκικου τύπου ίσως ήταν μια λύση, ωστόσο όπως αναφέραμε και πιο πάνω είχαν κι εκείνες τα δικά τους προβλήματα υγιεινής, κυρίως από τη διασπορά των βακτηριδίων παντού.
Ωστόσο, υπάρχει και πιο ανώδυνη λύση. Μπορούμε πολύ απλά, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα να βάζουμε ένα μικρό σκαμνάκι κάτω από τα πόδια μας το οποίο θα τα σηκώνει όσο χρειάζεται για να βρεθούμε στην ίδια γωνία (περίπου 30-35 μοίρες) με αυτήν που θα είχαμε αν κάναμε βαθύ κάθισμα.
5 σοβαρά λάθη που κάνουμε όταν πάμε στην τουαλέτα
Oι συνήθειες μας στην τουαλέτα είναι ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι δεν νιώθουμε άνετα να συζητούμε, αλλά ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό!
Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε "συνήθειες στην τουαλέτα"; Αναφερόμαστε στο τι ακριβώς κάνουμε όταν νιώθουμε την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα και, στη συνέχεια τι κάνουμε όταν είμαστε ήδη στην τουαλέτα.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι- η "συμπεριφορά" μας στην τουαλέτα μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων ή κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων, πυελικό άλγος, καθώς και μείωση δύναμης, αντοχής και συνέργειας των μυών του πυελικού εδάφους.
Αυτές είναι οι πέντε πιο σημαντικές συνήθειες που πιθανώς δεν είχατε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία.
1. Καθυστερείτε πάρα πολύ να πάτε στην τουαλέτα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι έχουμε κάνει αυτό το λάθος. Είμαστε πολυάσχολοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολλές φορές συνειδητοποιούμε ότι έχουν περάσει ώρες και δεν έχουμε πάει στην τουαλέτα! Όταν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, δεν πειράζει.
Όμως, όταν συμβαίνει συχνά, τότε η ουροδόχος κύστη διατείνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατήσει περισσότερα ούρα. Αυτή η υπερβολική διάταση οδηγεί στη λεγόμενη "άτονη ουροδόχο κύστη", δηλαδή μία ουροδόχο κύστη όπου υπάρχει απουσία τόνου (δε συσπάται). Αυτό έχει επιπτώσεις στην ικανότητα αποθήκευσης και αποβολής ούρων, και πολύ περισσότερο στην κατάσταση του πυελικού εδάφους. Εάν, λοιπόν, αμελείτε ή καθυστερείτε πολύ να πάτε στην τουαλέτα, ξεκινήστε από σήμερα μία συνειδητή προσπάθεια να μην το κάνετε. Μία φυσιολογική συχνότητα εκκένωσης ούρων είναι κάθε δύο με τέσσερις ώρες.
Παρεμπιπτόντως, γνωρίζατε ότι οι κινηματογραφικές ταινίες είναι προγραμματισμένες να διαρκούν περίπου δύο ώρες, έτσι ώστε οι περισσότεροι θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την ταινία χωρίς να χρειασθεί να πάνε στην τουαλέτα;
2. "Κάθεστε στον αέρα" πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας
Πολλοί άνθρωποι σιχαίνονται να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες, κι έτσι αναγκαστικά στέκονται πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας, τότε πιέζουμε έντονα και ζορίζουμε το πυελικό έδαφος. Όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, το πυελικό έδαφος θα πρέπει να είναι χαλαρό.
Όταν στηριζόμαστε στον αέρα, δεν επιτρέπουμε στους μυς του πυελικού εδάφους να χαλαρώσουν επαρκώς, και αυτό οδηγεί σε μία σειρά από αντισταθμιστικές κινήσεις. Πολλοί μύες αναγκαστικά πρέπει να ενεργοποιηθούν για να στηριχτείτε στον αέρα και να μη χάσετε την ισορροπία σας. Όταν, όμως, οι μύες του πυελικού εδάφους δεν είναι χαλαροί, τότε η ουροδόχος κύστη και το παχύ έντερο δεν αδειάζουν πλήρως. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα αποδυναμωμένο πυελικό έδαφος και μία σειρά από άλλα προβλήματα, όπως λοιμώξεις, επιτακτική ούρηση, ακράτεια και/ ή πρόπτωση.
3. Ασκείτε πολύ έντονη πίεση προς τα κάτω για να ξεκινήσει ή να σταματήσει η ροή των ούρων ή η αφόδευση
Όταν ζορίζεστε για να ξεκινήσει ή να τελειώσει η ροή των ούρων ή η εκκένωση των κοπράνων, στην ουσία πιέζετε προς τα κάτω το πυελικό έδαφος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάταση και καταπόνηση των μυών, με περαιτέρω αποδυνάμωσή τους.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η δημόσια τουαλέτα (στην Αγγλική γλώσσα) ονομάζεται "restroom", που σημαίνει αυτολεξεί "δωμάτιο χαλάρωσης".
Μη βιάζεστε. Πάρτε το χρόνο σας, ώστε να μη χρειασθεί να ασκήσετε έντονη πίεση. Και σε περίπτωση που υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελεσματικές στρατηγικές στη διατροφή σας και/η στη χρήση ενός καλύτερο συστήματος τουαλέτας, όπως ένα ειδικά σχεδιασμένο σκαμπό.
4. Δεν "αφιερώνετε" αρκετό χρόνο για την εκκένωση της ουροδόχου κύστης
Εάν δεν δώσετε αρκετό χρόνο στην ουροδόχο κύστη για να αδειάσει, θα έρθετε αντιμέτωποι με ενδεχόμενα προβλήματα, όπως λοιμώξεις, έπειξη προς ούρηση(Με τον όρο Έπειξη για ούρηση εννοούμε την έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να ανασταλεί), ακράτεια και πρόπτωση. Επομένως, πάρτε το χρόνο σας στην τουαλέτα. Μη βιάζεστε όταν ουρείτε ή ενεργείστε, και σε περίπτωση που δυσκολεύεστε και χρειάζεται να καταβάλετε ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια για να αδειάσετε τελείως την ουροδόχο κύστη, τότε απευθυνθείτε στον ειδικό για προβλήματα της πυέλου, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και πώς θα το αλλάξετε.
5. Επισκέπτεστε την τουαλέτα "προληπτικά"
Ουσιαστικά, μιλάμε για όταν πηγαίνει κάποιος στην τουαλέτα προτού να είναι πραγματική ανάγκη, για παράδειγμα πριν να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο ή μία πεζοπορία ή προτού φύγουμε από το σπίτι απλά και μόνο για να νιώσουμε "ασφαλείς" για την ενδεχόμενη περίπτωση μήπως και μας έρθει η ανάγκη να πάμε αργότερα. Ο λόγος για τον οποίον πρέπει αυτή η συνήθεια να αλλάξει είναι ότι ενθαρρύνει την ουροδόχο κύστη σας να συγκρατεί μόνο μικρές ποσότητες ούρων. Κατά συνέπεια, όσο συνεχίζετε να πηγαίνετε "για καλό και για κακό" στην τουαλέτα, τόσο περισσότερο θα νιώθετε έπειξη προς ούρηση ακόμα και όταν η κύστη σας περιέχει μόνο μικρή ποσότητα ούρων.
Για να αποφευχθεί αυτό, απλά περιμένετε να πάτε στην τουαλέτα μόνο όταν πραγματικά το έχετε ανάγκη!
Έτσι και την υγεία μας θα διαφυλάξουμε, και δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε την εικόνα του μπάνιου μας! Τόσο απλό!
Για αυτό λοιπόν ας υιοθετήσουμε όλοι τη σωστή στάση στη τουαλέτα όπως ακριβώς έκαναν όλοι οι άνθρωποι στο παρελθόν και κάποιοι σε ορισμένες περιοχές κάνουν ακόμη.
Πως πρέπει να κάθομαι στην τουαλέτα
Η φυσιολογική στάση/θέση και λειτουργία του σώματός μας, μας προσφέρει απόλυτη ανακούφιση αλλά και συγκίνηση, όπως όταν δεις για πρώτη φορά χωρίς καθοδήγηση το βλαστάρι σου να έρχεται ξεβράκωτο με ένα καθικάκι στο χέρι να σου δείξει το προϊόν των κόπων του λέγοντας σου υπερήφανο ¨τα έκανα!"
Η στιγμή αυτή σημαίνει πως τελειώνει ευτυχώς πια όλη εκείνη η ανεξέλεγκτη σκατοπαραγωγή με τις πάνες και τα συνεπακόλουθα, που μερικές φορές μπορεί να σε οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως τον κουμπάρο μου, που η κόρη του μόλις είχε μάθει να περπατά κατέβασε το μαγιουδάκι της έκατσε ανακούρκουδα και τα έκανε στην πισίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα ο πατήρ αλλόφρων να τρέχει για να τα μαζέψει !
Ή ακόμα χειρότερα, ή μάλλον καλύτερα, όταν το παιδί με το χέσιμο εκδηλώνει την αντίδραση του στα γενόμενα χωρίς την θέληση του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος όπως αναγράφεται στο βιβλίο «Πολιτικὴ ἱστορία Ἑλλάδος 1821-1954, ἡ φαυλοκρατία» του ακροδεξιού στρατηγού Νικολάου Ἀντωνακέα:
«.. Μόλις τὸ παιδὶ ἐγέννετο 40 ἡμερῶν, ἡ μητέρα του καὶ ἡ μαμμή, μετέβησαν εἰς τὴν μονὴν τῆς «Ζωοδόχου Πηγῆς» ὅπου διέμενεν ὁ Ἱερόθεος καὶ ἐζήτησαν τὴν βάπτισίν του. Ὁ Ἱερόθεος ἐδέχθη ὡς ἀνάδοχος νὰ τὸ βαπτίσῃ. Ἀλλὰ καθ’ ἥν ὥραν τὸ εἶχεν μέσα εἰς τὴν κολυμβήθραν καὶ τὸ ἐσήκωσε διὰ νὰ τὸ θέση εἰς τὰ μυρόπανα, ἐλέρωσεν ἐντὸς τῆς κολυμβήθρας, καὶ ὁ Ἱερόθεος τὸ παρέδωσεν εἰς τὴν μαμμὴν φωνάζων: «Αὐτὸς εἶναι Σατανᾶς καὶ θὰ κάμνη κακὸν εἰς τὴν Ἐκκλησίαν» καὶ ἀμέσως ἀπεμακρύνθη. Ἀπετελείωσε δὲ τὸ βάπτισμα ὁ παρατυχὼν Γεννάδιος. Τὰ περὶ τοκετοῦ καὶ βαπτίσματος, ἀναφέρει ὁ Ἱερόθεος λεπτομερῶς εἰς τὸ «ἡμερολόγιόν του.
Αν ξεκίνησα με τα παιδιά είναι γιατί αυτά από ότι φαίνεται όταν θέλουν να χέσουν, πριν να μάθουν από τους γονείς τους να κάθονται στην τουαλέτα, ενστικτωδώς κάθονται από μόνα τους ανακούρκουδα δηλαδή στις φτέρνες τους με τα γόνατα λυγισμένα.
Αυτή είναι και η στάση χεσίματος που προτείνει η γερμανίδα μικροβιολόγος Giulia Enders στο βιβλίο της Darm mit Charme: Alles über ein unterschätztes Organ το οποίο έχει γίνει μπεστ-σέλερ με 200.000 αντίτυπα στην χώρα της και το οποίο ήδη κυκλοφορεί στα αγγλικά ως Gut: The Inside Story of Our Body's Most Underrated Organ
H πρόταση της Enders δεν είναι νέα.
Όταν το 1978 ο πρόεδρος Κάρτερ ένα 24ωρο απείχε των καθηκόντων του, λόγω των έντονων ενοχλημάτων που είχε από τις αιμορροΐδες του, το περιοδικό Time ρώτησε τον ειδικό Michael Freilich σχετικά με την ασθένεια του Προέδρου αυτός απάντησε ως εξής:
Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να καθόμαστε σε τουαλέτες είμαστε φτιαγμένοι για να χέζουμε στα χωράφια!
Και όπως λέει και ο Σουρής λάτρης όπως φαίνεται του υπαίθριου χεσίματος
Φόρον εις το κατούρημα και φόρον εις το κλάμα
φορολογούνται χωριστά ή και τα δυο αντάμα.
Όμως το εις την ύπαιθρον λαμβάνον χώραν χέσιμον
τυγχάνει εξαιρέσιμον.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει η Giulia Enders όταν στεκόμαστε όρθιοι ή όταν καθόμαστε, το έντερο “τσακίζει” και εμποδίζει την αφόδευση. Αλλά όταν κάνουμε βαθύ κάθισμα, στάση που παίρνουμε αναγκαστικά όταν χρησιμοποιούμε τις λεγόμενες τούρκικες τουαλέτες, το έντερο έρχεται σε ευθεία θέση προσφέροντας την ευχαρίστηση της ανεμπόδιστης αφόδευσης.
Άλλωστε σε αυτή την στάση εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο συνηθίζουν να κάθονται.
Σε μελέτη του Dov Sikirov το 2003 με 28 εθελοντές, μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκε για μια επιτυχή κένωση σε 3 διαφορετικές θέσεις.
Σε κανονική λεκάνη ύψους 42 εκ, σε χαμηλότερη 31 εκ και με βαθύ κάθισμα. Σε αυτό χρειάστηκαν μόνο 50 δευτερόλεπτα ενώ στις τουαλέτες 130.
Μια επιδημιολογική μελέτη το 1979 παρατήρησε ότι οι αιμορροΐδες η σκωληκοειδίτιδα, οι πολύποδες, η ελκώδη κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα εκκολπώματα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα στους λευκούς της Νότιας Αφρικής όπως και στους πληθυσμούς στις ευημερούσες δυτικές χώρες.
Αντίθετα στους αγροτικούς πληθυσμούς της Νότιας Αφρικής που έχουν παραδοσιακό τρόπο ζωής, οι ασθένειες αυτές είναι πολύ σπάνιες ή σχεδόν άγνωστες.
Η πιθανή αιτία αυτής της διαφοράς θεωρήθηκε ότι είναι οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Η άποψη αυτή ξεκίνησε από το 1970 όταν ο Βρετανός γιατρός ιεραποστολής Denis Burkitt διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι 15 φορές συχνότερος στους μαύρους Αμερικανούς σε σχέση με τους Αφρικανούς και απέδωσε την διαφορά αυτή στην ποσότητα των φυτικών ινών στην διατροφή τους.
Πάντως ο ίδιος στο μπεστ σέλερ βιβλίο του το 1979, που μεταφράστηκε σε 9 γλώσσες, Don't Forget Fibre in Your Diet, γράφει ότι η αφόδευση με βαθύ κάθισμα των Αφρικανών πιθανώς να είναι το ίδιο σημαντική με την διατροφή τους στην σπανιότητα της νόσου.
Ο Sir John Harington (1561-1612) ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την τουαλέτα με καζανάκι και εγκατέστησε μια για τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι της στο Ρίτσμοντ του Surrey. Έκτοτε και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα που μπήκαν οι καθιστές τουαλέτες στα σπίτια των προηγμένων χωρών, αυτές ήσαν για τους βασιλείς τους άρχοντες και τους ανήμπορους.
Έτσι μια ολόκληρη ανθηρή βιομηχανία WC αναπτύχτηκε που φρόντισε για τα πάντα!
Προφανώς πάντως η τουαλέτα τουρκικού τύπου είναι σωστότερη από την καθιστή.
Ήδη στο Bockus's Gastroenterology του 1964 αναγράφεται πως η ιδανική στάση για το χέσιμο είναι το βαθύ κάθισμα με τους μηρούς να ακουμπάνε στο στήθος.
Βέβαια μένει να επαληθευτεί η υπόθεση που κάνουν οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, ότι βασικά και μόνο από την στάση προέρχονται τα παραπάνω αναφερθέντα νοσήματα, γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή και άλλων παραγόντων στην εμφάνιση τους.
Παρά πάντως το γεγονός ότι οι τουαλέτες που είναι τοποθετημένες στο πάτωμα θεωρητικά σηκώνουν βάρος 450 κιλών και οι κρεμασμένες στον τοίχο 226, δεν θα συνιστούσα το ανέβασμα σε αυτές ενώ με ένα σκαμνάκι, όπως στο παραπάνω σχήμα μπορεί να έχει κανείς το ίδιο αποτέλεσμα.
Επειδή βέβαια δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς την τουαλέτα του σε τούρκικου τύπου με πορσελάνη, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να πάρει κάποια από τις αυτές τις κατασκευές που τοποθετούνται εύκολα στις σημερινές τουαλέτες.