Η φθορά επιταχύνεται ταχύτερα μετά τα 45 - Point of view

Εν τάχει

Η φθορά επιταχύνεται ταχύτερα μετά τα 45



Οι μειώσεις αντοχής στην φυσική κατάσταση που τυπικά συνοδεύουν το πέρασμα του χρόνου, επιταχύνονται δριμύτατα με τη φθορά να είναι αναπόφευκτα μοιραία. Το κλειδί για να αποφευχθεί αυτή η φθορά είναι να φροντίσει να μην παχύνει, να γυμνάζεται συστηματικά και να αποφεύγει το κάπνισμα.

   Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, παρακολούθησαν επί σχεδόν 25 χρόνια 3.429 γυναίκες και 16.889 άνδρες, ηλικίας 20 ετών και άνω όταν άρχισε η μελέτη, το 1974.




 Στην αρχή οι εθελοντές δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες μειώσεις στην καρδιοαναπνευστική φυσική κατάστασή τους, αλλά μόλις πέρασαν τα 45 τους χρόνια άρχισαν να παρουσιάζουν ραγδαίες μειώσεις – ιδίως όσοι από αυτούς πάχυναν, κάπνιζαν και δεν γυμνάζονταν.




 Η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση αποτελεί δείκτη της αεροβικής ικανότητας του οργανισμού, δηλαδή του πόσο καλά χρησιμοποιεί το οξυγόνο.

 Ο αντίκτυπός του είναι μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που κάνουν καθιστική ζωή, είναι καπνιστές, υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αλλά και το γεγονός ότι το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται διαρκώς.

 «Είναι καλά γνωστό ότι καθώς γερνάμε, η αεροβική ικανότητα φθίνει. Ενώ όμως μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η φθορά αυτή είναι γραμμική, δηλαδή ότι γίνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία και με συγκεκριμένο ρυθμό, τώρα διαπιστώνουμε ότι επιταχύνεται μετά τα 45. Όταν μάλιστα συνυπάρχουν κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, η απώλεια είναι πολύ ταχύτερη. Είναι πολύ λογικό».

Η  επιτάχυνση της φθοράς γίνεται σε άντρες και γυναίκες, αν και στους άντρες ο ρυθμός είναι ταχύτερος.


  Τι πρέπει να κάνουμε

  Το κλειδί για να αποφευχθεί αυτή η φθορά, που με τη σειρά της οδηγεί σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, είναι να φροντίσει κανείς να «παραμείνει νέος».




 Εάν ένας άνθρωπος είναι υπέρβαρος, αγύμναστος και καπνιστής, η αεροβική κατάστασή του είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, που γυμνάζονται και δεν καπνίζουν, αν όμως φροντίζει κανείς από τα 30 ή και τα 40 του να υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να τον διατηρεί δια βίου, κερδίζει πολλά.




 Στην πραγματικότητα, έχει υπολογιστεί πως οι αγύμανστοι, υπέρβαροι καπνιστές αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στα 50 ή στα 60 τους, ενώ όσοι είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτούς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στα 70, στα 80 ή και στα 90 τους ακόμα γεροί και δυνατοί.

  Τι πρέπει συνεπώς να κάνουμε;




 «Πρέπει να γυμναζόμαστε. Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό φάρμακο που υπάρχει. Και βεβαίως να προσέχουμε τι τρώμε, να μην παχαίνουμε και να κόψουμε το τσιγάρο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα δηλητήριο».


Pages