Η ψυχική δύναμη είναι η πιο πολύτιμη δεξιότητα.
Σημαίνει ότι μπορείτε να χειριστείτε ό,τι έρχεται στη ζωή, όπως το 2020, για παράδειγμα. Μπορεί να αισθάνεστε αναστατωμένοι αυτήν τη στιγμή, αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν σας ελέγχουν - αντ 'αυτού, είστε σε θέση να αναδυθείτε από τις δυσκολίες και να ζήσετε τη ζωή που θέλετε.
Η οικοδόμηση ψυχικής δύναμης σάς βοηθά να αντιμετωπίσετε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις , να διατηρήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας και να συνεχίσετε να αποδίδετε καλύτερα.
Αντί να πιέζεστε από τα γεγονότα, μπορείτε να τα ξεπεράσετε. Αντί να αντιδράτε βιαστικά, διατηρείτε την ψυχραιμία σας και ήρεμοι συνεχίζετε να προχωράτε.
Δεν είναι εύκολο, αλλά αν μπορείς να είσαι ανθεκτικός απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις, αυτό θα κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας χαρούμενης ζωής και μιας ζωής δυστυχισμένης.
«Όποιος δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αντιξοότητες δεν έχει προοπτικές ανάπτυξης.» Κινεζική παροιμία
Ποτέ δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι ότι τα προβλήματα της ζωής είναι μεγάλα. Είναι ότι εμείς δεν είμαστε τόσο μεγάλοι όσο τα προβλήματα της ζωής. Όσο μεγαλύτεροι είμαστε, τόσο μικρότερο είναι το πρόβλημα.
Ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε προκλήσεις είναι να ασκηθείτε σε πραγματικές δυσκολίες. Βρείτε τρόπους για να δημιουργήσετε δύσκολες, άβολες ακόμη και ενοχλητικές καταστάσεις στη ζωή σας.
Ζήστε π.χ. χωρίς ανέσεις: μείνετε χωρίς τηλεόραση ή χωρίς ιντερνετ ή χωρίς κινητό για αρκετό διάστημα. Κάντε παγωμένο ντους συχνά. Επιλέξτε τον πιο δύσκολο δρόμο για την δουλειά σας, φάτε ένα φαγητό που δεν σας αρέσει κ.α. πολλά.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει αξία στο να ασκείσαι στα δύσκολα προετοιμαζόμενος για ένα πιθανό δύσκολο μέλλον…Η προετοιμασία για την πιθανότητα και μόνο, μελλοντικών δυσκολιών, σας ανοσοποιεί από το να καταρρεύσετε σε δύσκολες συνθήκες.
Με την άσκηση στις αντιξοότητες, οι νέες προκλήσεις δεν φαίνονται τόσο δύσκολες, κάτι που σας βοηθά να διατηρήσετε καλύτερα την ηρεμία και την αισιοδοξία σας σε αυτές τις περιόδους.
Επίσης, εξασκηθείτε στις αντιξοότητες ως τρόπο ενίσχυσης των συναισθημάτων σας. Κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, να νιώθετε αμήχανα ή να σας ενοχλούν.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν εκτροχιάζεστε τόσο πολύ από τα δύσκολα συναισθήματα και εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να αγνοείτε τις κριτικές, να γυρίζετε σελίδα γρήγορα και να συνεχίζετε να προχωράτε στη ζωή σας.
«Οι άνθρωποι ενοχλούνται όχι από τα πράγματα που συμβαίνουν, αλλά από τη γνώμη τους για τα πράγματα που συμβαίνουν». Επίκτητος
Όταν συμβαίνει κάτι στη ζωή που μας ενοχλεί, συχνά γράφουμε περίπλοκα σενάρια στο μυαλό μας για το τι πιστεύουμε ότι συνέβη ή τι πιστεύουμε ότι εννοούσε κάποιος και αντιδρούμε σε αυτό.
Αλλά οι περισσότερες από τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας βασίζονται στο μυαλό μας και τις πεποιθήσεις μας, όχι στην πραγματική αλήθεια. Είναι σαν να περπατούμε φορώντας κόκκινα-φιμέ γυαλιά και σκεφτόμαστε ότι όλος ο κόσμος είναι κόκκινος.
Όσο περισσότερο ακούμε τα σενάριά μας, τόσο περισσότερο τα συναισθήματά μας γίνονται ασταθή, και δεν οφείλεται στην πραγματικότητα, αλλά στην δικής μας άποψης για την πραγματικότητα.
Εάν η γνώμη μας δεν βασίζεται σε Γεγονότα, Λογική, και Ιστορικό, αυτό που λέμε στον εαυτό μας είναι κάτι που έχουμε δημιουργήσει. Είναι μυθοπλασία, μια παραμόρφωση που θα ελέγχει αυτό το κομμάτι της ζωής μας και, πιθανότατα, ολόκληρη τη ζωή μας.
Διαχωρίστε το «γεγονός» από το «μυθοπλασία» και ακολουθήστε αυτό που είναι αληθινό και γεγονός. Προκαλέστε τις « Ιστορίες» σας:
Παράδειγμα 1.
Γνώμη μου: «Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μου συνέβη. Είμαι κατεστραμμένος. "
• Γεγονός: «Μπορώ να πω ότι καταστράφηκα πραγματικά; » Όχι. Έχω ακόμα τις αποταμιεύσεις μου, έχω ακόμα όλες τις γνώσεις που απέκτησα και έχω ακόμα το επαγγελματικό μου δίκτυο κλπ. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα η δυσκολία να λειτουργήσει προς το καλύτερο; Ναι, είμαι σίγουρος με βάση όσα έχω κάνει στο παρελθόν. "
Πράδειγμα 2.
Γνώμη μου: «Αυτό το άτομο ήταν τόσο αγενές με μένα. Είναι επειδή είμαι ανόητος ή …... "
• Γεγονός: «Πώς ξέρω ότι είναι αλήθεια; Δεν μπορώ να διαβάσω το μυαλό του. Ίσως είναι απλώς ένα δυσάρεστο άτομο με όλους ή ίσως έχει μια κακή μέρα Και γιατί με νοιάζει τόσο πολύ η γνώμη του; "
Εάν σταματήσετε να ακούτε τις ιστορίες σας και εστιάζετε στα γεγονότα, θα ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της ζωής πολύ καλύτερα επειδή δεν θα τις διογκώνετε. Ίσως να συνειδητοποιήσετε πόσες από τις «δυσκολίες» σας είναι στην φαντασία σας.
«Μόνο όσοι τολμούν να αποτύχουν πολύ μπορούν κάποτε να πετύχουν πολύ». - Ρόμπερτ Κέννεντυ
Παρόμοια με την άσκηση στις δυσκολίες, η συχνή αποτυχία στη ζωή σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να χειριστεί το άγχος και να γίνετε ανθεκτικοί όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες.
Όσο περισσότερο αποτυγχάνετε, τόσο πιο άνετα θα είστε με την αποτυχία και τα αρνητικά συναισθήματα που την συνοδεύουν. Θα μάθετε να ενεργείτε παρά τον φόβο σας, και το «σφίξιμο» δεν θα σας ενοχλεί τόσο πολύ.
Και καθώς αποτυγχάνετε περισσότερο, θα εξοικειώνεστε με αυτά τα συναισθήματα και το σώμα σας θα μπορεί να τα ρυθμίσει και να τα χειριστεί καλύτερα.
Αυτό συμβαίνει επειδή η αντιμετώπιση της αποτυχίας - και η επανάληψη της προσπάθεια το συντομότερο δυνατό - σας διδάσκει να είστε πιο ανθεκτικοί και μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι μακροπρόθεσμα.
Αν δεν αποτυγχάνω αρκετά στη ζωή μου, νιώθω άγχος γιατί σημαίνει ότι δεν πιέζομαι αρκετά σκληρά. Δεν βγαίνω πέρα από τη ζώνη άνεσής μου ή δεν δοκιμάζω τα όριά μου. Είναι σπάνιο οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω από τα όριά τους και να αναζητούν την αποτυχία συχνά.
Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν ποτέ αυτό που θέλουν στη ζωή τους, είναι ότι φοβούνται την αποτυχία και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που την συνοδεύουν.
Για αυτούς, η αποτυχία είναι επιζήμια προσωπικά. Κάθε φορά που κάποιος τους απορρίπτει ή εισπράττουν ένα «όχι», λυπούνται, αισθάνονται πληγωμένοι και χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτούν.
Σίγουρα, δεν χρειάζεται να τους αρέσει η αποτυχία, αλλά αν δεν μπορούν να χειριστούν κάτι αρνητικό, θα καταρρέουν από την παραμικρή αποτυχία στη ζωή.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε μια τεράστια αποτυχία; Εάν είναι σπάνιο - ή δεν έχετε βιώσει ποτέ κάτι τόσο δυνατό - ήρθε η ώρα να αρχίσετε να αποτυγχάνετε πολύ περισσότερο.
Το να γίνεις ψυχικά δυνατός θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα αναπόφευκτα προβλήματα στη ζωή και να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου - ενώ όλοι οι άλλοι γύρω σου την χάνουν.
Συνοπτικά λοιπόν:
1. Εξασκηθείτε στις δυσκολίες, βρίσκοντας τρόπους να προκαλείτε τακτικά τον εαυτό σας, να ξεχάσετε τις ανέσεις, ακόμη και να ανατρέψετε τον εαυτό σας.
2. Διαχωρίστε το γεγονός από τη φαντασία και αποφύγετε να προσθέτετε τη δική σας ιστορία σε δύσκολες ή ενοχλητικές καταστάσεις.
3. Αποτυχαίνετε πιο συχνά - και προσπαθήστε αμέσως ξανά - για να γίνετε πιο ανθεκτικοί.
Anthony J. Yeung
Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα που με τη σειρά τους οδηγούν σε απραξία ή λανθασμένες ενέργειες, με αποτέλεσμα το άτομο που σκέφτεται αρνητικά να εισπράττει κάτι αρνητικό.
Μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
Πώς μπορεί κανείς εν μέσω δυσκολιών να βρει τη δύναμη να χαλιναγωγήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και να βάλει σε μια σειρά τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να ισορροπήσει τη ζωή του;
Να πώς να μείνετε δυνατοί και ψύχραιμοι όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες (ακόμα και αν δε λυθούν τα προβλήματά σας).
Αποδεχτείτε την Πραγματικότητα
Αποδέχομαι την πραγματικότητα δε σημαίνει ότι μου αρέσει ή ότι συμφωνώ με αυτό που γίνεται. Πολύ απλά σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι ρεαλιστικά τι γίνεται στη ζωή μου, αυτή τη στιγμή, χωρίς αρνητικές προεκτάσεις. Αν κάποιος άνθρωπος έχει χωρίσει, έχει χάσει τη δουλειά του, έχει διαγνωσθεί π.χ., με διαβήτη, οτιδήποτε, το να παριστάνει ότι αυτό δεν του συμβαίνει, το να κλαίει και να οδύρεται θεωρώντας ότι αυτό που του συνέβη είναι η χειρότερη καταστροφή, δεν πρόκειται να τον βοηθήσει σε τίποτα. Αν ξεκινήσει με αποδοχή, «δυστυχώς, συμβαίνει κάτι που δεν μου αρέσει και με στενοχωρεί», τότε είναι πολύ πιθανό να μπορέσει με καθαρό μυαλό να σκεφτεί πιθανούς τρόπους να ελέγξει και να διαχειριστεί την κατάσταση.
Η αποδοχή της πραγματικότητας μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, ότι έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε -ως ένα σημείο- την κατάσταση. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί.
Μην κατηγορείτε άλλους
Ίσως μια εύκολη λύση είναι να ρίξουμε -δίκαια ή άδικα- το φταίξιμο σε κάποιον άλλον. Ακόμα και αν το κάνουμε αυτό όμως, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να παραμείνουμε στην ίδια δύσκολη ή άσχημη κατάσταση, μια που ο «άλλος» δεν πρόκειται φυσικά να εμφανιστεί και να διορθώσει το λάθος του. Εξετάστε το «τι μπορώ να κάνω εγώ», που είναι πολύ πιο πρακτικό!
Βρείτε τη σωστή συμπεριφορά
Για κάθε τι που μας συμβαίνει, ακόμα και αν δεν έχουμε επιλογή για ό,τι έγινε, έχουμε σίγουρα την επιλογή του πώς θα αντιδράσουμε, του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι επιλογές που έχει κανείς είναι πάρα πολλές: από το να κάτσει να τα βάψει μαύρα, να κατηγορεί τους άλλους για όσα του συνέβησαν, να βυθιστεί σε μια θάλασσα αυτολύπησης και απελπισίας, μέχρι να δηλώσει ότι έχει στεναχωρηθεί/απογοητευθεί/θυμώσει και να ανασκουμπωθεί για να βρει μια λύση. Όταν επιλέγουμε τη συμπεριφορά μας προς μία θετική κατεύθυνση, θα βρούμε και μια λύση.
Σε προβλήματα που είναι άλυτα, στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, στη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, πάντα υπάρχει επιλογή για το πώς θα αντιδράσουμε. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας τη δύσκολη στιγμή είναι: «τι είναι ένα πράγμα που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή για να βοηθήσω τον εαυτό μου;»
Διαχειριστείτε το περιεχόμενο των σκέψεων σας
Βλέπω την κατάσταση ρεαλιστικά σημαίνει ότι δεν αφήνομαι να κάνω καταστροφικές σκέψεις και ότι μπορώ να ελέγξω τις αρνητικές σκέψεις που φέρνουν μόνο στεναχώρια. Βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά σημαίνει ότι βλέπω τα αρνητικά, αλλά βλέπω και τα θετικά, τα πράγματα που επιδέχονται βελτίωση και αυτά που μπορώ εγώ να κάνω. Η ψυχική μιζέρια δεν οδηγεί ποτέ πουθενά, μόνο μας αφήνει σε ένα τέλμα αρνητικών συναισθημάτων και κατάθλιψης. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας: του μιλάτε όμορφα; Τον ενθαρρύνετε; Ή μήπως τον βρίζετε και τον κατηγορείτε; Πώς θα μιλούσατε σε ένα αγαπημένο σας άτομο; Έτσι ακριβώς θα πρέπει να μιλήσετε και στον εαυτό σας!
Προσπαθήστε να δώσετε νόημα σε αυτό που σας συμβαίνει
Όσο δύσκολο και άσχημο και αν είναι αυτό που σας συμβαίνει, προσπαθήστε να νοηματοδοτήσετε την κατάσταση, να ανακαλύψετε κάποιο νόημα, κάποιο μάθημα ζωής, κάτι θετικό, όσο μικρό και αν είναι. Στόχος δεν είναι να τα δείτε όλα θετικά, αλλά να πιαστείτε από κάπου και να μη βυθιστείτε σε ένα τέλμα αυτολύπησης και απραξίας.