Τύποι ανθρώπων που μπορούν να σας τρελάνουν - Point of view

Εν τάχει

Τύποι ανθρώπων που μπορούν να σας τρελάνουν



Οι τοξικοί άνθρωποι είναι μια πραγματικότητα της ζωής, όπως ο θάνατος και οι φόροι. Εάν δεν ζείτε κάτω από έναν βράχο, πιθανότατα έχετε συναντήσει μερικές (δεκάδες) από αυτές στη ζωή σας. Δεν είναι όλοι το ίδιο άτομο: η τοξικότητα μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Αυτό όμως που έχουν όλοι κοινό είναι ότι δηλητηριάζουν τη ζωή σου. Μοιάζουν με το περπάτημα, την ομιλία, τον αμίαντο σε σχήμα ανθρώπου. Ιδού λοιπόν 16 τύποι τοξικών ανθρώπων που θα σας τρελαίνουν τελείως (αν τους αφήσετε).


1. Ψυχοπαθείς

Οι ψυχοπαθείς είναι σκληροί, χειριστικοί και παρορμητικοί. Και επειδή έχουν ελάχιστη έως καθόλου αυτογνωσία, σπάνια αναγνωρίζουν το κακό που προκαλούν ή ακόμα και νοιάζονται για αυτό.


Η Λίλιαν Γκλας, η γυναίκα που επινόησε τον όρο «τοξικοί άνθρωποι», λέει ότι «ο ψυχοπαθής θα μιλήσει για τον εαυτό του με μεγαλεπήβολους όρους ενώ κατηγορεί τους άλλους και δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη για τις πράξεις του».


Η έρευνα δείχνει ότι η ψυχοπάθεια μπορεί να εντοπιστεί σε μια εγκεφαλική ανωμαλία στο προμετωπιαίο σύμπλεγμα - το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ενσυναίσθηση, την ενοχή και τη λογική λήψη αποφάσεων.


2. Ναρκισσιστές

Τι δεν έχει ειπωθεί για τον ναρκισσισμό ;


Τις προηγούμενες δεκαετίες «ο ναρκισσιστής» είχε γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πολιτιστικά αρχέτυπά μας.


Θα ακούσετε ανθρώπους να λένε πράγματα όπως: «Ω, είναι ένας μαινόμενος ναρκισσιστής» για κάποιον που βγάζει πολλές selfie, για παράδειγμα, ή για κάποιον που φαίνεται υπερβολικά σίγουρος.


Αλλά ένας πραγματικός νάρκισσος δεν είναι απαραίτητα κάποιος με υπερδιογκωμένο εγώ αλλά κατεστραμμένο εγώ.


Νιώθουν τόσο άδειοι μέσα τους που πρέπει να καταναλώνουν κάθε λίγο όλη την προσοχή ή συμπάθεια που μπορούν να τραβήξουν.


Οι ναρκισσιστές είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν συναισθηματικό πόνο στα θύματά τους, γνωστό και ως «ναρκισσιστική κακοποίηση».


Σύμφωνα με την Alice Little, συγγραφέα του Narcissistic Abuse Truths, η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι «ψυχολογική κακοποίηση και πλύση εγκεφάλου που χρησιμοποιεί διαλείπουσα ανταμοιβή και τιμωρία, καταναγκαστικό έλεγχο και συγκράτηση κανονικών ενσυναισθητικών, συναισθηματικών αντιδράσεων για να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου. "


3. Αρνητικοί και απαισιόδοξοι - Negative Nancys and Debbie Downers


Αυτός ο τύπος τοξικών ανθρώπων δεν αναφέρεται στα ψυχιατρικά εγχειρίδια. Αλλά είναι εξίσου τοξικά για τους ανθρώπους γύρω τους!


Οι αρνητικές Nancys και Debbie Downers θα βρίσκουν πάντα τα χειρότερα σε οποιαδήποτε κατάσταση.


Δοκιμάστε να μοιραστείτε καλά νέα μαζί τους — θα βρέξουν και στην παρέλασή σας!


Θα σου πουν ότι τα όνειρά σου δεν είναι ρεαλιστικά και θα πρέπει να βγάλεις το κεφάλι σου από τα σύννεφα.


Είναι πεπεισμένοι ότι όλες οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι απάτες, όλες οι γυναίκες είναι ψεύτρες και όλοι οι άνδρες είναι απατεώνες.


Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό τους ότι τίποτα δεν λειτουργεί ποτέ.


Το ενδιαφέρον με τους Negative Nancys και την Debbie Downers είναι ότι δεν θεωρούν τον εαυτό τους αρνητικό ή απαισιόδοξο. Νομίζουν ότι είναι απλώς ρεαλιστές.


4. Καταναγκαστικοί ψεύτες - Compulsive Liars


Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες λένε ψέματα όπως αναπνέουν οι κανονικοί άνθρωποι: συνήθως, χωρίς να το σκέφτονται συνειδητά.

Είναι δεύτερη φύση τους.

Οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες είναι επίσης διαβόητοι gaslighters. Θα κάνουν ή θα πουν πράγματα που αργότερα θα αρνηθούν κατηγορηματικά. Και θα είναι τόσο πειστικά που θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ψυχαναγκαστικοί ψεύτες πιστεύουν τα δικά τους ψέματα. Σκεφτείτε τον πρώην πρόεδρο! Ακολουθεί η φράση του Τόνι Σβαρτς για τον Ντόναλντ Τραμπ:

«Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχω γνωρίσει ποτέ, ο Τραμπ έχει την ικανότητα να πείσει τον εαυτό του ότι, ό,τι λέει σε κάθε δεδομένη στιγμή είναι αλήθεια, ή κάπως αληθινό, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι αληθινό».


5. Κουτσομπόληδες - Gossipers

Τα κουτσομπολιά είναι φήμες, επικριτικές απόψεις και ξεκάθαρα ψέματα που ψιθυρίζονται πίσω από την πλάτη κάποιου.

Οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν τείνουν να είναι παθητικo-επιθετικοί, ανασφαλείς, αδύναμοι, άπιστοι, μυστικοπαθείς και αναξιόπιστοι.

Βρίσκουν χαρά όταν γκρεμίζουν κάποιον ή αμαυρώνουν τη φήμη του χωρίς να είναι άμεσα υπεύθυνοι για αυτό.

Επομένως, είναι μια άτολμη, δειλή επίθεση που μεταμφιέζεται ως «κοινή χρήση πληροφοριών».

Εάν έχετε έναν κουτσομπόλη στη ζωή σας, να ξέρετε ότι τον ενθαρρύνετε όχι μόνο με το να ασχολείστε με το κουτσομπολιό αλλά και με το να το ακούτε.

Έτσι, εάν δώσετε στον κουτσομπόλη το χώρο να κουτσομπολεύει, ενεργοποιείτε αυτήν την τοξική συμπεριφορά.

Και θυμήσου:

"Κάποιος που μόλις σε βοήθησε να μιλήσεις άσχημα για ένα άλλο άτομο μπορεί αργότερα να βοηθήσει ένα άλλο άτομο να πει άσχημα λόγια για σένα." (Israelmore Ayivor).


6. Μεσολαβητές - Meddlers

Οι μεσολαβητές είναι άνθρωποι που εμπλέκονται σε υποθέσεις άλλων ανθρώπων ή εισάγουν τη γνώμη τους εκεί που δεν ανήκει.

Οι ανεύθυνοι επικριτές, υποκριτικοί μεσολαβητές. Είναι ταραχοποιοί, ανεπιθύμητοι μεσολαβητές.

Οι πολυάσχολοι ή οι μεσολαβητές είναι πολύ συνηθισμένοι. Μπορεί να είναι η χειριστική μητέρα σας, η τοξική πεθερά σας, η επικριτική φίλη σας, η αδιάκριτη γειτόνισσα ή μια αντιπαθητική συνάδελφός σας…

Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πιστεύουν ότι πάντα ξέρουν καλύτερα και ότι όλα είναι δική τους δουλειά.

Για παράδειγμα, ένας παρείσακτος γονέας μπορεί να ανακατεύεται στο γάμο σας παίρνοντας πλευρά ή δίνοντας αυτόκλητες συμβουλές.

Ή, σε μεγαλύτερη κλίμακα, ένα κράτος μπορεί να ανακατευτεί στις υποθέσεις ενός άλλου κράτους.

Αυτό που κάνει τους μεσολαβητές τόσο τοξικούς είναι ότι δεν σέβονται, ούτε καν βλέπουν τα όρια! Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να πουν πού τελειώνουν και πού αρχίζει ένας άλλος άνθρωπος.


7. Control Freaks - Παθολογικά φρικιά

Τα control freak καταναλώνονται από ένα πάθος: να ελέγχουν οτιδήποτε έρχονται σε επαφή.

Όπως οι μεσολαβητές, τα control freaks (παθολογικά φρικιά) παραβιάζουν το δικαίωμά σας να είστε αυτό που είστε και να κάνετε τις δικές σας επιλογές.

Αυτός ο τύπος τοξικών ανθρώπων μπορεί να φαίνεται τακτοποιημένος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και «μεταξύ μας».

Αλλά κάτω από τον τακτοποιημένο καπλαμά τους, υπάρχει ένα χάος από καταπιεσμένα συναισθήματα, ανέκφραστες επιθυμίες και κολοσσιαίους φόβους. Και όσο περισσότερο προσπαθούν να ελέγξουν τον δικό τους ψυχισμό, τόσο πιο ασταθείς γίνονται.

Παρά τις πολλές προσωπικές τους αδυναμίες, τα control freak είναι συνήθως επικριτικά και συγκαταβατικά. Νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους.

Και χωρίς αμφιβολία, είναι μερικοί από τους πιο απογοητευτικούς ανθρώπους που πρέπει να αντιμετωπίσεις.


8. Αιώνια Θύματα - Perpetual Victims

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα σε ορισμένες καταστάσεις. Αλλά ένα αιώνιο θύμα είναι κάποιος που βλέπει τον κόσμο μέσα από το πρίσμα του θύματος.

Ένα άτομο που αντιμετωπίζει διαρκώς κάποιου είδους κακουχίες ή τραυματικές εμπειρίες είτε αληθινές, είτε αυτόχειρες είτε εντελώς ψευδείς.

Αυτός ο μαγικός φακός τους επιτρέπει να κατηγορούν τους άλλους για την εξέλιξη της ζωής τους και να μην αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Επίσης, είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τις συνθήκες τους.

Όπως λέει η Susan Carrell, συγγραφέας του Escapeing Toxic Guilt , αυτός ο τύπος ανθρώπων «θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της ζωής τους και να προχωρήσουν, αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Αντί να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βελτίωση της τύχης τους στη ζωή, προσβλέπουν στους άλλους να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη».

Το να είσαι κοντά σε ένα αιώνιο θύμα είναι εξουθενωτικό. Καθώς ακούτε τις ατελείωτες ιστορίες τους για το καημό, θα νιώσετε ένα μείγμα οίκτου και απογοήτευσης.

Γιατί ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να τους βοηθήσετε ή απλώς να τους φτιάξετε τη διάθεση, φαίνονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στην κατάσταση του θύματος.


9. Μάρτυρες -  Martyrs

Ενώ ένα αιώνιο θύμα αισθάνεται θύμα από τις συνθήκες της ζωής του, ένας μάρτυρας αναζητά δύσκολες ή ακόμα και οδυνηρές συνθήκες για να νιώσει ανώτερος και να κερδίσει τη συμπάθεια ή τον θαυμασμό.

Αυτού του είδους οι τοξικοί άνθρωποι συχνά αναλαμβάνουν περιττά βάρη και θυσιάζουν τις δικές τους ανάγκες για τους άλλους.

Αλλά σε αντίθεση με κάποιον με ευγενικό και γενναιόδωρο πνεύμα, ένας μάρτυρας (ή ένα άτομο με μαρτυρικό σύμπλεγμα ) το κάνει έτσι ώστε να μπορεί να είναι καθισμένος σε ένα καθαρόαιμο αραβικό άλογο ανά πάσα στιγμή, βλέποντας τους άλλους ανθρώπους ως εγωιστές αχάριστους που είναι τελικά ανάξιοι για τα «δώρα» τους. ”

Τις περισσότερες φορές, οι μάρτυρες υπερεκτιμούν σοβαρά την καλοσύνη τους. Υπερβάλουν τη σημασία των πραγμάτων που κάνουν για τους άλλους και αγανακτούν τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα στρεβλά πρότυπα τους.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι ένας από τους πιο πειστικούς και επικίνδυνους χειριστές που θα συναντήσετε ποτέ.


10. Righteous Rageaholics - Ευέξαπτοι, οργίλοι

Οι δίκαιοι ρατζοχολικοί είναι πάντα θυμωμένοι για κάποια αδικία και το πιο μικρό έναυσμα μπορεί να τους πυροδοτήσει.

Όπως οι συνηθισμένοι θυμωμένοι άνθρωποι, μπορούν να είναι πολύ αντιδραστικοί και να «εκραγούν» σε κοσμικές διαφωνίες.

Αλλά επίσης αγανακτούν συνεχώς για πράγματα που είναι έξω από την άμεση εμπειρία ή τον έλεγχό τους, όπως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, τα παιδιά σήμερα, άλλοι οδηγοί, η κυβέρνηση…

Οι δίκαιοι ρατζοχολικοί αισθάνονται πολύ δικαιωμένοι για τον θυμό τους επειδή πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ένα στριμωγμένο μέρος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, ο θυμός τους τους κάνει να νιώθουν δυνατοί και σημαντικοί. Έτσι, όταν δεν βροντοφωνάζουν για τους καταραμένους Δημοκρατικούς (Ρεπουμπλικάνους), δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον εαυτό τους.


11. Επικριτικοί - Constant Critics

Οι αιωνίως κριτικοί καταδικάζουν τις μικρές ατέλειες των άλλων, ενώ αγνοούν τεράστια ελαττώματα στον εαυτό τους.

Η κριτική τους μπορεί να είναι αγενής και διαφανής – από την ίδια που σε ακινητοποιεί και σε κάνει να εύχεσαι να είχες μια έξυπνη αποχώρηση αυτή τη στιγμή.

Αλλά μπορεί επίσης να είναι κρυφό - με τη μορφή «αστείων» και κομπλιμέντα. Για παράδειγμα:

«Είσαι τόσο κουλ. Μακάρι να ήμουν αρκετά γενναίος ώστε να μην με νοιάζει πώς μοιάζω».

Οι συνεχώς επικριτικοί πιστεύουν ότι η κριτική τους είναι χρήσιμη. Αλλά απλώς προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες στους άλλους ανθρώπους για να νιώσουν καλύτερα.


12. Αεριοψεκαστήρες - Gaslighters

Οι Gaslighters είναι άνθρωποι που αρνούνται την πραγματικότητά σας όταν τους αντιμετωπίζετε για την καταχρηστική συμπεριφορά τους.

Θα πουν και θα κάνουν τα πάντα για να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την αντίληψη, τη μνήμη ή ακόμα και τη λογική σας.

Άρα το να μιλάς με έναν ψεκασμένο είναι μια άσκηση ματαιότητας. Αγνοούν τη λογική ή τα στοιχεία και λένε κραυγαλέα ψέματα.

Οι γκαζατζήδες είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους τοξικών ανθρώπων γιατί διαβρώνουν την αίσθηση της πραγματικότητας και σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου.

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα της γλώσσας gaslighting.


Ποτέ δεν το είπα αυτό.

Πάντα υπερβάλλεις.

Πρέπει να το έχετε φανταστεί.

Είσαι τρελός.

Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Μην είσαι τόσο δραματικός.

Δεν είναι μια μεγάλη υπόθεση.


13. Νταήδες - Bullies

Οι νταήδες στοχεύουν τους ευάλωτους για να νιώσουν ανώτεροι.

Επομένως, η συμπεριφορά εκφοβισμού είναι αποτέλεσμα του συμπλέγματος κατωτερότητας.

Οι νταήδες μισούν τον εαυτό τους, έτσι προκαλούν αυτόν τον εσωτερικό πόνο και το μίσος στους άλλους ανθρώπους για να νιώσουν καλύτερα.

Αν παρακολουθήσατε τη σειρά του Netflix 13 Reasons Why, θυμάστε τον Monty — ένα αλαζονικό γυμνασιόπαιδο που στόχευε κοινωνικά απομονωμένα, ευάλωτα ή δηλωμένα γκέι παιδιά.

Αργότερα αποκαλύπτεται (ειδοποίηση spoiler) ότι ο Μόντι είναι γκέι και έχει πέσει θύμα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης σε όλη του τη ζωή. Μισούσε αυτό που ήταν, γι' αυτό τα έβαζε με ανθρώπους που δεν μπορούσαν να του αντισταθούν.

Ο Μόντι είναι τέλειο παράδειγμα νταή. Είναι όπως είπε ο Καμάντ Κοτζούρι,


«Μερικοί άνθρωποι είναι σε τόσο απόλυτο σκοτάδι που θα σε κάψουν μόνο και μόνο για να δουν ένα φως».


14. Ψυχαναγκαστικοί αναζητητές προσοχής - Attention Seekers

Τα άτομα που αναζητούν την προσοχή είναι παντού γύρω μας, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτοί οι τύποι ανθρώπων έχουν εμμονή με το να είναι το επίκεντρο της προσοχής σε οποιαδήποτε κατάσταση. Θα κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν, ακόμα κι αν αυτό τους φέρει σε αρνητικό πρίσμα.

Για παράδειγμα, μια φίλη που αναζητά την προσοχή θα έρθει στο πάρτι γενεθλίων σας, αλλά θα νιώθει άβολα με όλη την προσοχή που τραβάτε. Έτσι θα επινοήσει κάποιο γελοίο δράμα για να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας και να κλέψει την ξεχωριστή σας μέρα  για πάρτυ της.

Το να μιλάς με εκείνον που αναζητά την προσοχή είναι μια απογοητευτική εμπειρία γιατί είναι ανίκανος να εστιάσει σε κάποιον άλλο έστω και για ένα δευτερόλεπτο.

Δεν ακούνε. Απλώς περιμένουν τη σειρά τους(ή και όχι) για να μιλήσουν για να μπορέσουν να επικεντρωθούν ξανά στον εαυτό τους.

Εάν επισημάνετε στον αναζητητή της προσοχής τα σχετικά με τη συμπεριφορά του, θα αντιδράσει πραγματικά έκπληκτος ή ακόμα και προσβεβλημένος. Η αλήθεια είναι ότι έχουν λίγη αυτογνωσία.

Περιμένουν ειδική μεταχείριση, τους αρέσει να ακούν τον εαυτό τους να μιλάει και θυμώνουν όταν κάποιος άλλος βρίσκεται στο επίκεντρο.


15. Παρανοϊκοί - Paranoids

Ο Ραλφ Γουόλντο Έμερσον είπε το περίφημο: «Ας μην πέφτω ποτέ στο χυδαίο λάθος να ονειρεύομαι ότι με καταδιώκουν όποτε με αντικρούουν».

Αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι παρανοϊκοί: βλέπουν κρυμμένες κακίες και διώξεις παντού.

Έχουν βαθιά ζητήματα εμπιστοσύνης και είναι πεπεισμένοι ότι οι άνθρωποι θέλουν να τα αποκτήσουν.

Αυτή η νοοτροπία «μην εμπιστεύεσαι κανέναν» έχει τον τρόπο να προσελκύει τα ακριβή σενάρια όπου επιβεβαιώνονται οι χειρότερες υποθέσεις τους.

Έτσι, ακόμα κι αν το εννοείτε ότι δεν τους βλάπτετε, ένας παρανοϊκός θα βρει έναν τρόπο να παρερμηνεύσει τις πράξεις ή τις προθέσεις σας, ώστε να μπορέσει να επιβεβαιώσει το στρεβλό σύστημα πεποιθήσεών του.


16. Αιωνίως Παραπονούμενοι - Chronic Complainers

Όλοι μπορούμε να παραπονιόμαστε όταν είμαστε αγχωμένοι και θέλουμε να ξεφύγουμε.

Αλλά οι άνθρωποι που παραπονιούνται όλη την ώρα περνούν τα όρια σε τοξικό έδαφος. Παρασύρουν άλλους ανθρώπους και σκορπούν τη δυστυχία όπου κι αν πάνε.

Οι χρόνιοι παραπονούμενοι είναι μερικοί από τους πιο τοξικούς ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας. Παίζουν την κάρτα «αλίμονο» ( “woe is me” χιουμοριστικός τρόπος για να πει κανείς ότι είναι λυπημένος ή αναστατωμένος για κάτι ) για να σε κάνουν να τους λυπηθείς.

Εάν «πιάσει», μπορεί να αναγκαστείτε να προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε ή τουλάχιστον να φτιάξετε τη διάθεσή τους.

Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας: οι χρόνια παραπονούμενοι δεν θέλουν να νιώσουν καλύτερα. Θέλουν απλώς να παραπονεθούν.


16 Τύποι Τοξικών Ατόμων: Περίληψη

Συνοψίζοντας, ακολουθεί εδώ μια λίστα με τοξικούς τύπους που έχουμε συζητήσει σε αυτό το άρθρο:


ψυχοπαθείς (σκληροί, χειριστικοί και παρορμητικοί)

ναρκισσιστές (εγωκεντρικοί, ποτέ λάθος και συναισθηματικά καταχρηστικοί)

Negative Nancys και Debbie Downers (το ποτήρι είναι πάντα μισοάδειο)

ψυχαναγκαστικοί ψεύτες (δεν μπορώ να σταματήσω να λέω ψέματα και να απατώ)

κουτσομπόλες (κρίνουν τους άλλους πίσω από την πλάτη τους και διαδίδουν φήμες)

μεσολαβητές (εκφέρουν γνώμη  εκεί που δεν πρέπει, φυτρώνουν  όπου δεν τους σπέρνουν)

control freaks (τα πράγματα πρέπει να πάνε όπως πρέπει, αλλιώς...)

αιώνια θύματα (αλίμονο, ο κόσμος είναι τόσο σκληρός)

μάρτυρες (υποφέρουν και θυσιάζονται για να χειραγωγήσουν τους άλλους)

δίκαιοι ρατζοχολικοί (πάντα θυμωμένοι για κάτι)

συνεχείς επικριτές (καταδικάζουν τα μικρά ελαττώματα των άλλων, αγνοούν ολοκληρωτικά τα δικά τους)

gaslighters (αρνούνται την πραγματικότητά σας διαστρεβλώνοντας γεγονότα ή λέγοντας ψέματα)

νταήδες (στοχεύουν τους ευάλωτους για να νιώσουν ανώτεροι)

άτομα που αναζητούν την προσοχή (πρέπει να είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής)

παρανοϊκοί (κάποιος είναι εκεί έξω για να με αρπάξει, μην εμπιστεύεστε κανέναν)

παραπονεμένοι (αλίμονο, δώσε μου τον οίκτο σου)

Εάν έχετε αναγνωρίσει τον εαυτό σας ή κάποιον που γνωρίζετε σε αυτές τις περιγραφές, θυμηθείτε ότι αυτοί οι "τύποι" είναι κατά προσέγγιση.


Με άλλα λόγια, είναι εξατομικεύσεις συμπεριφορών του χαρακτήρα. Έτσι, όλοι έχουμε θραύσματα από αυτούς τους «ανθρώπους» μέσα μας.


Το να αναγνωρίζεις τα τοξικά σου χαρακτηριστικά και να δουλεύεις για να εξελιχθείς ως άνθρωπος είναι αυτό που σε χωρίζει από τους πραγματικά τοξικούς ανθρώπους.

Pages