Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την απελπισία. Οι απελπισμένοι για την ανικανότητά τους να ξεφύγουν από τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και οι απελπισμένοι για σχεδόν τα πάντα στη ζωή, που είναι το πιό απαίσιο συναίσθημα. Η απελπισία με την κενή περιεχομένου ζωή, κάνει τη ζωή αφόρητα δύσκολη.
Ελάχιστα είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν είσαι απελπισμένος για να την βελτιώσεις προς το καλύτερο.
Κατ' αρχάς, έχουμε τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ανάψουν κάποιο φως στο απόλυτο σκοτάδι, κάτι που είναι η απόλυτη απελπισία, εκείνο το είδος του σκοταδιού όπου υπάρχει απόλυτη έλλειψη οξυγόνου και καυσίμου που στερεί την σπίθα γιά ζωή.
Και κατά δεύτερον υπάρχει εκείνο το είδος του κενού όπου δεν υπάρχει τίποτα: δεν υπάρχουν θετικές ματιές ούτε ελπίδες για το μέλλον, ούτε καν τα κάποια αρνητικά που σε ρίχνουν κάτω. Είναι απλά ένα άδειο σκοτάδι, σαν να αιωρείσαι άσκοπα στο διάστημα απευθείας προς μία μαύρη τρύπα.
Και τότε παρουσιάζεται η ακραία απελπισία, καθώς ο έντονος φόβος για την κατάσταση σας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ίχνος βελτίωσης.
Πολλά πράγματα στη ζωή σας, δεν έχουν επιλυθεί, ή έχετε κολλήσει σε μια άσχημη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή απλώς περνάτε πολλά τώρα. Ίσως να είναι κάτι χρόνιο, σαν μια ανίατη ασθένεια, όπου το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση.
Η απελπισία καλύπτει πολλά χωράφια.
Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε απελπισμένοι που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τρόπο να επιβιώσετε και να προχωρήσετε ενάντια σε ό, τι αντιμετωπίζετε.
Ενώ μπορούμε να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια επιβίωσης ώστε να προχωρήσετε εμπρός, δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ψυχικό τραύμα, ψυχική ασθένεια ή ψυχολογικά προβλήματα που τροφοδοτούν την απελπισία σας.
Ιδού μερικές στρατηγικές για να επιβιώσετε από αυτήν την απελπισία μέχρι να μπορέσετε να βγείτε από την τρύπα.
1. Η δύναμη της απόσπασης της προσοχής.
Η απελπισία είναι μια κατάσταση που χειροτερεύει όσο περισσότερο τη σκέφτεστε. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αδράνειας ή ο πολύς χρόνος που το σκέφτεστε μπορεί να είναι εχθρός της προόδου.
Ένας καλός τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να αποσπάσετε τον εαυτό σας από αυτήν με κάτι άλλο και να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας να αλλάξει, από τις συνήθειες που έχετε ενώ βρίσκεστε σε αυτό το σκοτεινό ψυχικό χώρο.
Για παράδειγμα, εάν ξαπλώνετε στο κρεβάτι και κοιτάζετε τον τοίχο, σηκωθείτε και βγείτε έξω.
Μεταβείτε σε ένα τοπικό πάρκο ή εμπορικό κέντρο, καθίστε και απολαύστε το τοπίο. Εστιάστε σε διαφορετικά σημεία σε αυτό που βλέπετε. Κοιτάξτε την κίνηση, τα ζώα, τους ανθρώπους, οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει. Εστιάσου σε άλλα πράγματα, αντί να τροφοδοτείς την απελπισία.
Βγείτε και ασκηθείτε. Βγείτε έξω και δειπνήστε. Δείτε μια ταινία. Κάντε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθίσετε μόνοι με τα άσχημα συναισθήματα, γιατί αυτό θα τα κάνει χειρότερα.
ΜΗΝ στραφείτε σε ναρκωτικά και αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε το κενό. Η αυτοθεραπεία μέσω της κατάχρησης ουσιών είναι τόσο συνηθισμένη, αλλά να το αποφύγετε αν μπορείτε. Αυτή η χρήση ουσιών δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα που θα χρειαστεί τελικά να αντιμετωπίσετε. Το πάρτι τελειώνει πάντα αργά ή γρήγορα.
2. Δημιουργήστε ένα σχέδιο με δυνατότητα δράσης.
Μερικές φορές η απελπισία πηγάζει από έλλειψη κατεύθυνσης. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορούν να προκαλέσουν την ρίζα της απελπισίας σε ένα άτομο, επειδή δεν έχει την ενέργεια ή τα κίνητρα να προχωρήσει.
Ένας τρόπος για την καταπολέμηση αυτού είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο με δυνατότητα υλοποίησης εφικτών στόχων που θα σας οδηγήσει στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε.
Ο προγραμματισμός εφικτών στόχων μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε, από την εύρεση συμβούλου έως την παραγγελία πίτσας, ή την αναζήτηση εργασίας.
Και είναι χρήσιμο να έχετε εκείνο το σχέδιο και τη λίστα όταν ο εγκέφαλός σας σας λέει ότι τίποτα δεν αξίζει να κάνετε και ότι όλα είναι άσκοπα.
3. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας λέει ψέματα.
Υπάρχουν πολλές συνθήκες ψυχικής υγείας που διαστρεβλώνουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και ερμηνεύουμε τον κόσμο.
Μερικές φορές μια ψυχική ασθένεια θα δημιουργήσει εντελώς ψεύτικα συναισθήματα και παραμορφωτικές σκέψεις για να υποστηρίξει αυτά τα συναισθήματα. Και όταν πηδάμε σε αυτές τις διαδικασίες σκέψης και τρέχουμε μαζί τους, είναι εύκολο να τυλιχτούμε σε αυτές.
Αλλά, συχνά, δεν είναι αλήθεια. Τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Σίγουρα, υπάρχουν αρνητικές καταστάσεις που είναι εντελώς δυσάρεστες, αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Τα πράγματα τελικά θα αλλάξουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Δείξτε στον εαυτό σας πώς να επιστρέψει πίσω στην πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας του ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την κατάστασή σας.
Μπορεί να βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου δεν είστε σίγουροι πώς να προχωρήσετε, και αυτό το γεγονός συμβαίνει ουκ ολίγες φορές. Υπάρχουν απαντήσεις εκεί έξω. Μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να τα βρείτε.
4. Υποστηρίξτε την ελπίδα.
Η απελπισία είναι συχνά μια κατάσταση αδυναμίας, αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να αλλάξετε αποτελεσματικά ή ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από μια ταλαίπωρη κατάσταση ζωής, από ψυχικές ασθένειες ή σας κατακλύζει από αυτό που βιώνετε σήμερα.
Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να τα αντιστρέψετε όλα αυτά είναι να συζητήσετε με τον εαυτό σας για ανεύρεση ελπίδας. Επικεντρωθείτε σε πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε, τι μπορεί να επιτύχετε, ποιες ευκαιρίες μπορεί να δημιουργήσετε για τον εαυτό σας στο μέλλον. Τα πράγματα μπορεί να είναι άσχημα τώρα, αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουν έτσι.
Δοκιμάσετε επίσης να εμπνευστείτε από άτομα που έχουν επιτύχει τους στόχους που αναζητάτε.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν να ξεπεράσουν ορισμένες τρομερές περιστάσεις, και μπορείτε να το καταφέρετε και σεις αυτό. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο ή διασκεδαστικό, αλλά είναι εκεί για εσάς.
5. Εμπιστευτείτε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας.
Μερικές φορές βοηθά στο διώξιμο των αρνητικών σκέψεων ή για να χαμηλώσετε την έντασή τους, η συνομιλία με κάποιον που εμπιστεύεστε. Σίγουρα θα σας προσφέρει μια ανακούφιση από τα αρνητικά συναισθήματα.
Μπορούν να σας δώσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα μια διαφορετική, πιο ισορροπημένη προοπτική που δεν είναι ριζωμένη στην αρνητικότητα ή το κενό της απελπισίας.
Και ακόμη κι αν δεν μπορούν απαραίτητα να σας δώσουν βοήθεια, μπορεί να είναι καλό να κάτσετε με κάποιον μαζί του έστω και για λίγο, για έναν απλό λόγο. Να θυμηθείς ότι δεν είσαι μόνος.
Τώρα, εάν δεν έχετε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια ομάδα υποστήριξης ή ένα διαδικτυακό φόρουμ όπου μπορείτε να είστε γύρω από άλλα άτομα που έχουν παρόμοιες δυσκολίες με εσάς. Το να βρίσκεσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους που περνούν παρόμοια πράγματα μπορεί να είναι παρηγοριά μερικές φορές.
6. Εστιάστε σε πράγματα που μπορείτε να εκτιμήσετε.
Υπάρχουν πιθανώς πράγματα στη ζωή σας που εκτιμάτε. Αυτό μπορεί να είναι η καλή μουσική, ένα χόμπι, ένα άλλο άτομο, μια εμπειρία που ξεπεράσατε. Λειτουργεί όσο παραμένει κάτι που μπόρεσες να εκτιμήσεις.
Περάστε λίγο από το χρόνο σας με αυτό που εκτιμάτε. Επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη για αυτό το πράγμα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα καλύτερα μέρη της ζωής σας.
Η απελπισία μπορεί να είναι κάτι που σε βασανίζει αυτή τη στιγμή καθώς βιώνεις μια βουτιά στην ψυχική σου υγεία. Αυτή η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση για ό, τι συμβαίνει σε εσάς, μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε τα αρνητικά συναισθήματα.