Μην δίνεις τον έλεγχο της ευτυχίας σου στους «κομπάρσους» της ζωής σου - Point of view

Εν τάχει

Μην δίνεις τον έλεγχο της ευτυχίας σου στους «κομπάρσους» της ζωής σου

  

  Όταν εμπλέκεσαι σε μια αλληλεπίδραση με έναν «δύσκολο» άνθρωπο, μπορεί να νιώθεις ότι τα λόγια του είναι μια σκόπιμη προσωπική επίθεση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Η αντίδραση και η συμπεριφορά του δεν αφορά εσένα. Αφορά αυτόν.


     Κομπάρσοι σε δράματα του παρελθόντος


  Ο καθένας μας βιώνει την πραγματικότητα μέσω  προσωπικών φίλτρων και αντιλήψεων για τον κόσμο και η συμπεριφορά μας είναι άμεσο αποτέλεσμα του τρόπου που ερμηνεύουμε τα πράγματα. Η οπτική που έχει ένα «δύσκολο» άτομο είναι κάτι προσωπικό για αυτόν. Στην πραγματικότητά του, είναι αυτός ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός και ο πρωταγωνιστής της δικής του «ταινίας». Εσύ, ως δέκτης, παίζεις απλά ένα μικρό ρόλο στο δράμα του.


  Με παρόμοιο τρόπο, και αυτός είναι πιθανώς απλά ένας «κομπάρσος» στο δικό σου δράμα. Έχοντας υπόψη αυτή την συλλογιστική, μπορείς να επιλέξεις να μην δίνεις τον έλεγχο της ευτυχίας σου στους «κομπάρσους» της ζωής σου. Αν παίρνεις τις καταστάσεις προσωπικά, καταλήγεις να νιώθεις προσβεβλημένος και να αντιδράς υπερασπιζόμενος τα πιστεύω σου, προκαλώντας έτσι πρόσθετες συγκρούσεις. Όταν αρνείσαι να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, αφοπλίζεις το εγώ που μπαίνει μπροστά και βοηθάς στην αποκλιμάκωση μιας πιθανής σύγκρουσης.


Χειριστικές συμπεριφορές


  Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούμε χειριστικές συμπεριφορές όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες μας. Πρόκειται για συμπεριφορές που αποσκοπούν στην απόκτηση ελέγχου και συνήθως εμπίπτουν σε μια από τις παρακάτω βασικές κατηγορίες:


  -Καλός και χειριστικός

  -Κακοήθης και χειριστικός

  -Ψυχρός και αποσυρμένος

  -Το «θύμα» ή «κακομοίρης»


  Αυτές οι συμπεριφορές συχνά μαθαίνονται στην παιδική ηλικία ως στρατηγικές για την χειραγώγηση των άλλων ώστε να μας δώσουν αυτό που θέλουμε. Κατά περιέργο τρόπο, πολλοί άνθρωποι ποτέ δεν ξεπερνούν την βασική χειριστική τους στάση ούτε εξελίσσουν ανώτερες μορφές επικοινωνίας.


  Όταν βλέπετε να διαδραματίζεται ένα από αυτά τα σενάρια ελέγχου από ένα «δύσκολο» άτομο, μπορείτε αυτόματα να τον κατανοήσετε καλύτερα αν τον φανταστείτε να χρησιμοποιεί το ίδιο σενάριο ελέγχου ως παιδί. Από αυτή την οπτική γωνία μπορείτε να αντιληφθείτε ότι αυτό το άτομο δεν έμαθε ποτέ έναν άλλο τρόπο να ικανοποιεί τις ανάγκες του και ως εκ τούτου αξίζει τη συμπόνια σας. Αυτή η απλή και βαθιά μετατόπιση της οπτικής σας μπορεί να πάει ολόκληρη τη δυναμική της σχέσης σε μια νέα κατεύθυνση.


Ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη


  Παρότι πολύ απαιτητική, η αντιμετώπιση ενός «δύσκολου» ατόμου μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την απόκτηση μεγαλύτερης αυτογνωσίας. Οι σχέσεις που κάνουμε αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο και μας βοηθούν να ανοίξουμε τα μάτια μας σε εκείνα τα πράγματα που ίσως δεν θέλουμε να δούμε. Τα χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου που μας αναστατώνουν, είναι συχνά εκείνες οι πτυχές του εαυτού μας που καταπιέζουμε.


  Αναγνωρίστε τον μικρό τύραννο στη ζωή σας ως έναν δάσκαλο που μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε κάτι που δεν έχετε ακόμη κατακτήσει. Ακόμα καλύτερα, δείτε τον σαν έναν φίλο ο οποίος, ως μέρος της συλλογικής συνείδησης της ανθρωπότητας, αποτελεί ένα άλλο τμήμα του εαυτού σας. 

  Όπως λέει ο Ram Dass (2018):


 «Όλοι μας συνοδεύουμε απλά 

ο ένας τον άλλον στο σπίτι του».


 Όταν βλέπεις ένα «δύσκολο» άτομο ως έναν σύμμαχο στο ταξίδι που ταξιδεύετε μαζί, θα είσαι έτοιμος να απαντήσεις στην ερώτηση: «Τι χρειάζεται να μάθω απ’ αυτή την κατάσταση;».


  Δεν πρέπει να αφήνεις τις απόψεις των άλλων να σε επηρεάζουν


  Ο Osho λέει:

 «Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα για σένα. Οτιδήποτε λένε οι άνθρωποι αφορά τον εαυτό τους. Αλλά κλονίζεσαι γιατί ακόμα προσκολλάσαι σε ένα εσφαλμένο κέντρo το οποίο εξαρτάται από τους άλλους. Γι’ αυτό, πάντα ενδιαφέρεσαι για το τι λένε οι άλλοι για σένα και πάντα ακολουθείς άλλους ανθρώπους και προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις. Προσπαθείς να είσαι αξιοσέβαστος, να στολίσεις το εγώ σου. Αυτό είναι αυτοκτονικό. Αντί να αναστατώνεσαι από ό,τι λένε οι άλλοι, πρέπει να αρχίσεις να κοιτάς μέσα σου. Ό,ποτε είσαι ανασφαλής, απλά δείχνεις ότι δεν έχεις καθόλου επίγνωση του εαυτού. Δεν ξέρεις ποιος είσαι. Εάν ήξερες, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, δεν θα αναζητούσες γνώμες και δεν θα ανησυχούσες τι λένε οι άλλοι για σένα, καθώς δεν θα είχε σημασία»!






Πηγές




Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS
 - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, 
Συντονίστρια Σχολών Γονέων,
 Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας

[full_width]

Pages