Boswellia, το λιβάνι του Διαβόλου, σε Ορθόδοξους ναούς - Point of view

Εν τάχει

Boswellia, το λιβάνι του Διαβόλου, σε Ορθόδοξους ναούς

     Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το λιβάνι Μποσουέλια διαφημίζεται και μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών. Το λιβάνι Μποσουέλια, γνωστό και ως «φυσικό», «βασιλικό», ή «ινδικό λιβάνι»[1], χρησιμοποιείται σε τελετουργικά διαλογισμού[2] και ρέικι[3], καθώς και στην Αγιουρβέδα[4], την θεραπευτική μέθοδο του Ινδουισμού[5].


    Το δένδρο Μποσουέλια φύεται στην Ινδία, την Αραβική Χερσόνησο και τη βορειοανατολική Αφρική. Η ρητίνη από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra και Boswellia serrata χρησιμοποιείται ως λιβάνι και ως αιθέριο έλαιο.



 Χρησιμοποιείται στις εναλλακτικές «θεραπείες» και είναι ένα από τα φυτά που χρησιμοποιεί η Αγιουρβέδα, η οποία «προσεγγίζει τα βότανα μέσω των ενεργειακών τους ιδιοτήτων»[6].



 Το λιβάνι Μποσουέλια «συνιστάται για τη βοήθεια στο διαλογισμό»[7], «προσφέρει πνευματική και ηθική εξίσωση»[8], «θεωρείται ότι βοηθάει στην  επούλωση και απελευθέρωση των τραυμάτων του παρελθόντος»[9], «καθαρίζει το πνεύμα, ενισχύει την πίστη στον εαυτό μας»[10] κτλ.


 Οι ανωτέρω ισχυρισμοί αποτελούν απόψεις του αποκρυφισμού και των ανατολικών θρησκειών. Αλλού διαβάζουμε ότι ο καπνός του  λιβανιού αυτού θεωρήθηκε ότι είχε «θεϊκές δυνάμεις που συνδέουν τον άνθρωπο με το Θεό», ενώ για ορθόδοξους χριστιανούς, το  λιβάνι δεν έχει θεϊκές δυνάμεις.  Το λιβάνι συμβολίζει την άνοδο της προσευχής μας στο Θεό.

 Επίσης, διαβάζουμε τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο λιβάνι Μποσουέλια προσεφέρθη ως δώρο στον νεογέννητο Ιησού από τους Τρεις Σοφούς. Και αναρωτιόμαστε: είναι δυνατόν να αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός;


          Άλλοι ισχυρίζονται ότι το κάψιμο του λιβανιού διώχνει την «αρνητική ενέργεια», ενώ άλλοι το θεωρούν πολύτιμο για την τέλεση των αποκρυφιστικών τελετουργικών τους[11].


 Οπότε πού καταλήγουμε;

 Είναι ορατός ο κίνδυνος της σύγχυσης και του συγκρητισμού: Ορθόδοξοι ιερείς να θυμιάζουν με το συγκεκριμένο λιβάνι και οι οπαδοί άλλων θρησκειών να προσέρχονται στην Ορθόδοξη Λατρεία για να βιώσουν εσωτεριστικές εμπειρίες και για να «αυξήσουν την πνευματική τους σύνδεση» με τη Γη, τα πνεύματα[12] κτλ.

 Ή, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, «η “Νέα Εποχή” δεν θέλει άδειες Εκκλησίες, αλλά γεμάτες από πιστούς με αλλοιωμένο φρόνημα».


          Ο άλλος πιθανός κίνδυνος σχετίζεται με την ασφάλεια της χρήσης του φυτού. Είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές; Διαβάζουμε ότι «δεν επιβεβαιώνεται επαρκώς η ασφάλειά του»[13] και ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για τη θεραπευτική του δράση[14]

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, όπως και για δεκάδες άλλα φυτά, ότι το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να έχει κάποια αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μικρές μελέτες και χρειάζεται να υπάρξουν μεγάλες διπλά-τυφλές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες για να τεκμηριωθεί επαρκώς η ύπαρξη ή όχι αποτελεσματικότητας και παρενεργειών για τον άνθρωπο.

          Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λιβάνι Μποσουέλια έχει ψυχοτρόπο δράση[15]. Όμως, η χρήση ψυχοτρόπων στο θυμίαμα, κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών, είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή.


             Διότι οι τοιούτοι κήρυκες είναι ψευδαπόστολοι, δόλιοι εργάται, οι οποίοι υποκρίνονται και παίρνουν την εξωτερικήν μορφήν, ώστε να φαίνονται ότι τάχα είναι απόστολοι του Χριστού.

           Και αυτό βέβαια δεν είναι παράδοξον· διότι και αυτός ο ίδιος ο σατανάς υποκρίνεται και μεταβάλλεται μερικές φορές κατά την εμφάνησιν και συμπεριφοράν εις άγγελον φωτός.

             Δεν είναι, λοιπόν, μεγάλο πράγμα, εάν και οι υπηρέται του σατανά παρυσιάζωνται υποκριτικά και συμπεριφέρωνται σαν να είναι υπηρέται δικαιοσύνης. Το κατάντημα όμως και το τέλος αυτών θα είναι ανάλογον προς τα πονηρά των έργα.

Πρωτότυπον κείμενο: οἱ γὰρ τοιοῦτοι ψευδαπόστολοι, ἐργάται δόλιοι, μετασχηματιζόμενοι εἰς ἀποστόλους Χριστοῦ.
καὶ οὐ θαυμαστόν· αὐτὸς γὰρ ὁ σατανᾶς μετασχηματίζεται εἰς ἄγγελον φωτός.
οὐ μέγα οὖν εἰ καὶ οἱ διάκονοι αὐτοῦ μετασχηματίζονται ὡς διάκονοι δικαιοσύνης, ὧν τὸ τέλος ἔσται κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν.
Β Κορ. 11,13-15

Σημείωση:

  "Ίσως ο Μαρξ δεν ήταν πολύ λάθος όταν χαρακτήρισε τη θρησκεία το όπιο του λαού: Η μορφίνη προέρχεται από παπαρούνες, τα κανναβινοειδή από μαριχουάνα και το LSD από μανιτάρια. Καθένα από αυτά έχει χρησιμοποιηθεί σε μία ή άλλη θρησκευτική τελετή." 

  "Μελέτες για το πώς λειτουργούν αυτά τα ψυχοδραστικά φάρμακα μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τη σύγχρονη νευροβιολογία. Η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο η οξική ινσόλη, καθαρισμένη από λιβάνι, λειτουργεί σε συγκεκριμένους στόχους στον εγκέφαλο θα πρέπει επίσης να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ασθένειες του νευρικού συστήματος. Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης μια βιολογική εξήγηση για χιλιετίες πνευματικώνς πρακτικών που έχουν επιμείνει στο χρόνο, την απόσταση, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία 

   
- το κάψιμο του θυμιάματος σε κάνει

πραγματικά να νιώθεις 

πάντοτε θερμός και αναπτερωμένος ! "


[1] γνωστό ως BoswelliaFrankincense, Shallaki, Olibanum

[2] https://blog.buddhagroove.com/meditation-essential-oils/ , https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/best-essential-oils-to-support-meditation.html#10-best-essential-oils-for-meditation  και αλλού

[3] https://scentered.com/blogs/news/which-essential-oils-are-good-for-reiki

[5] Θεοφ. Επισκ. Χριστοφόρου Τσιάκκα, Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Θρησκειών και Αιρέσεων, Ι.Μ Τροοδιτίσσης, Κύπρος, 2002.

[6] http://bluelotusayurveda.com/oldsite/herbs.html

[7] http://herb-and-diet.blogspot.com/2013/03/boswellia-serrata.html

[8] https://physislaboratory.com/el/articles/livani-ti-einai-kai-poies-oi-eyergetikes-idiotites-toy-aitherioy-elaioy-toy

[9] https://www.iellada.gr/istoria/den-diohnei-mono-ton-diaolo-livani-doro-sto-myalo-pneyma-kai-tin-ygeia

[10] https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/best-essential-oils-to-support-meditation.html#10-best-essential-oils-for-meditation

[11] https://oilinkind.com/blogs/news/calm-and-de-stress-rituals-with-frankincense-oil

[12] http://www.flowerfolkherbs.com/articles1/frankincense-a-sacred-resin

[13] βλ. παραπομπή 4

[14] https://quackwatch.org/cases/fdawarning/prod/fda-warning-letters-about-products-2005/gcinutrients/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-448/frankincense     

[15] https://www.scientificamerican.com/article/mass-appeal/, 

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080520110415.htm, 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493463/

Pages