Πες το να τελειώνουμε! - Point of view

Εν τάχει

Πες το να τελειώνουμε!

 Η αλήθεια μιλάει πάντα με ευθύτητα – Σοφοκλής. Ο πατέρας αποφάσισε να μιλήσει με την οκτάχρονη κόρη του για να της πει ότι εκείνος και η μαμά της θα έπαιρναν διαζύγιο. Τραύλιζε και κόμπιαζε για λίγα λεπτά, μέχρι που το κοριτσάκι τού είπε τελικά: "Ελα βρε μπαμπά, τι είσαι, φοβιτσιάρης; Γιατί δεν το λες να τελειώνουμε;"

Τα παιδιά συνήθως γνωρίζουν την αλήθεια πριν τους την πούμε. Οντας αθώα και ανοιχτά, έχουν συνεχώς τεντωμένες τις κεραίες τους, βλέπουν και ακούν πράγματα που εμείς πιστεύουμε πως μπορούμε να κρατήσουμε κρυφά. Τα παιδιά μάς δείχνουν με το παράδειγμά τους μια ιδιότητα που τη διαθέτουμε όλοι: Ολοι είμαστε διαισθητικοί και γνωρίζουμε πάντα τι συμβαίνει. Ο συνειδητός μας νους μπορεί να "κοιμάται", αλλά υποσυνείδητα ξέρουμε την αλήθεια.

Πολλοί από μας είχαμε ισχυροί διαίσθηση ως παιδιά. Αν όμως μας μάλωναν ή μας κορόϊδευαν όταν μιλούσαμε για τα προαισθήματά μας ή για τους αόρατους φίλους μας, μας ανάγκασαν να κλειστούμε γρήγορα στον εαυτό μας και να σιωπήσουμε.

Τα ψέματα διαιωνίζονται μόνον όταν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο ψέμα. Αν κάποιος σου λέει ψέματα, τότε κάποιο κομμάτι σου γνωρίζει ότι αυτό που άκουσες δεν είναι αλήθεια. Αν δεν ξεσκεπάζεις το ψέμα, αυτό γίνεται επειδή έχεις κάποιο όφελος να το διατηρείς. Αν οι περισσότεροι από μας αναγνωρίζαμε την ικανότητά μας να γνωρίζουμε την αλήθεια και να τη λέμε, τότε ο κόσμος πολύ σύντομα θα μεταμορφωνόταν.

Ασκήσου στο να λες την αλήθεια και να ζητάς από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Αν βλέπεις κάτι που δεν είναι έντιμο, φώτισέ το με το φως της αλήθειας. Αν έχεις κάτι να πεις, φαντάσου ότι ο άνθρωπος στον οποίο θα απευθυνθείς σε κάποιο επίπεδο ήδη το γνωρίζει. Ετσι ερχόμαστε πιο κοντά στο βίωμα της αληθινής μας φύσης ως υπάρξεις που στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ό,τι συμβαίνει.


Δώσε μου το θάρρος να λέω
την αλήθεια που γνωρίζω
Στήριξέ με καθώς διεκδικώ
την ανώτερη γνώση μου

 

Η αλήθεια είναι φίλη μου
Η ακεραιότητα μου δίνει δύναμη να πετύχω.

 

 Alan Koen, 
A deep breath of life 
Μια βαθιά ανάσα ζωής

via

Pages