Η (δήθεν) "αυτογνωσία" που σε κάνει επικίνδυνο - Point of view

Εν τάχει

Η (δήθεν) "αυτογνωσία" που σε κάνει επικίνδυνο




  Η μεταμόρφωση είναι δυνατή μόνον όταν παρατήσεις τις φαντασιώσεις. Όταν φτάσεις στο σημείο να καταλάβεις ότι δεν είσαι τίποτα, όταν φτάσεις το σημείο να καταλά­βεις το κενό σου, όταν φτάσεις το σημείο να καταλάβεις την μη αυθεντι­κή σου ζωή, τότε αμέσως το εγώ αρχίζει και πέφτει.



Η γνώση είναι επανάσταση. 

Όχι η γνώση που μαζεύεις με το νου, αλλά η γνώση που κατακτάς όταν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου. Η αυτογνω­σία είναι μια δύναμη μεταμόρφωσης. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται να γίνει. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό: Οι άνθρωποι σκέφτονται: “Πρώτα θα μάθουμε κι ύστερα θα αλλάξουμε.” Όχι! Τη στιγμή που γνώρισες, η αλλαγή συμβαίνει. Η ίδια η γνώση μεταμορφώνει. Δεν πρόκειται πρώτα να μάθεις κι ύστερα να κάνεις κάτι για να αλλάξεις. Η γνώση δεν είναι μια μέθοδος, δεν είναι ένα μέσο. Η γνώση είναι και το ίδιο το τέλος.



Όταν όμως χρησιμοποιώ τη λέξη γνώση, εννοώ την αυτογνωσία. Οποιαδήποτε άλλη γνώση είναι ένα μέσο. Πρώτα πρέπει να μάθεις πώς να κάνεις κάτι κι ύστερα να το κάνεις. Με την αυτογνωσία όμως η ποιότητα είναι τελείως διαφορετική. Γνωρίζεις και η ίδια η γνώση σε αλλάζει. Παράτα τις φαντασιώσεις! Έχε κουράγιο να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Παράτα το φόβο και μην προσπαθείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου! 



...Η αυτογνωσία συμβαίνει σε ένα διαυγή νου, όχι σε ένα νου γεμάτο γνώσεις, όχι σε ένα νου γεμάτο κρίσεις περί καλού και κακού, όχι σε ένα νου γεμάτο ομορφιά και ασχήμια, αλλά σε ένα νου που υπάρχει χωρίς λόγια. Η αυτογνωσία συμβαίνει σε ένα νου χωρίς λόγια. Υπάρχει πάντα, χρειάζεσαι μόνο τη διαύγεια τού νου για να τη διακρίνεις, ώστε να μπορέσει να αντικατοπτριστεί. Χρειάζεσαι ένα νου σαν καθρέφτη, ώστε να μπορεί να συμβεί η αντανάκλαση. Όταν συμβεί αυτό, τότε μπο­ρείς να βοηθήσεις το γείτονά σου, ποτέ πριν. Μη συμβουλεύεις λοιπόν κανέναν! Όλες σου οι συμβουλές είναι επικίνδυνες, διότι δεν ξέρεις τι κάνεις.


Μην προσπαθείς να αλλάξεις κανέναν ούτε καν τον γιο σου ούτε καν τον αδελφό σου. Κανένας δεν χρειάζεται τη δική σου αλλαγή, διότι είσαι επικίνδυνος. Μπορείς να ακρωτηριάσεις, μπορείς να σκοτώσεις, μπορείς να σακατέψεις, αλλά δεν μπορείς να βοηθήσεις τη μεταμόρφωση. 




Αν εσύ δεν έχεις μεταμορφωθεί μην μπαίνεις στην ζωή κάποιου άλλου. Όταν εί­σαι γεμάτος φως, μπορείς να βοηθήσεις. Πραγματικά, τότε δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια για να βοηθήσεις. Η βοήθεια διαχέεται από πάνω σου, όπως το φως διαχέεται από την λά­μπα, όπως η μυρωδιά βγαίνει από το λουλούδι ή όπως το φεγγάρι λάμπει τη νύχτα. Δεν υπάρχει προσπάθεια από το μέρος τού φεγγαριού, διαχέεται φυσιολογικά.

Όταν δεν υπάρχει προσπάθεια, τότε είναι ένα άνθισμα. Τότε είναι ακρι­βώς όπως το λουλούδι που ανθίζει. Δεν υπάρχει προσπάθεια στο άνθισμα. Ένας Φωτισμένος μιλά και δεν υπάρχει προσπάθεια, απλώς συμβαίνει! Όταν μιλάει ο Φωτισμένος, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Όταν μιλάς εσύ, δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο, μπαίνουν στη μέση και άλλα πράγματα, θέλεις να εντυπωσιάσεις τον άλλον, θέλεις να αλλάξεις τον άλλον, θέλεις να ελέγχεις, να χειρίζεσαι τον άλλον, θέλεις να κυρι­αρχείς πάνω στον άλλον. Θέλεις να δίνεις την εντύπωση ότι γνωρίζεις πολλά, θέλεις να ενισχύεις το εγώ σου. Πολλά άλλα πράγματα μπαίνουν στη μέση. Δεν ανθίζεις. Είναι ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι. Όταν μιλάς, υπάρχει στρατηγική, διάφορες τακτικές.


Όταν όμως μιλάει το Φως, ανθίζεις. Αν βρίσκεται κάποιος εκεί, τότε θα ωφεληθεί. Ο σκοπός όμως δεν είναι να ωφελήσεις τον άλλον, το όφε­λος συμβαίνει χωρίς προσπάθεια. Το λουλούδι δεν ανθίζει για σένα. Αν περά­σεις δίπλα του, η μυρωδιά του θα σε φτάσει, μπορείς να την απολαύσεις,

Osho
Ο σπόρος του σιναπιού
via
[full_width]

Pages