Ο θετικός εσωτερικός διάλογος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αύξηση της αυτοπεποίθησης. Βρείτε χρήσιμες κατευθύνσεις για να τον καλλιεργήσετε.
Τι είναι και πώς λειτουργεί ο εσωτερικός διάλογος;
Θετικός εσωτερικός διάλογος
- Θα μιλήσω στη σημερινή σύσκεψη, επειδή έχω κάτι σημαντικό να πω. Αυτή η δήλωση, ακούγεται σαν ένα αισιόδοξο πλάνο και η στάση είναι θετική απέναντι σε αυτό.
- Δε νομίζω ότι θέλω να μιλήσω στη σημερινή σύσκεψη, επειδή θα φανώ γελοίος άμα πω κάτι λάθος. Κάντε τη σύγκριση αυτής της αρνητικής δήλωσης με την προηγούμενη.
Μηρυκασμός: ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος
Η αξία των λέξεων που χρησιμοποιούμε
Πώς γίνεται η αρχή
- Αντιδράω υπερβολικά; Είναι όντως τόσο μεγάλο το ζήτημα; Θα έχει σημασία σε βάθος χρόνου;
- Μήπως κάνω υπεργενίκευση; Μήπως βγάζω, δηλαδή, συμπεράσματα που στηρίζονται περισσότερο στην άποψή μου ή την εμπειρία μου και λιγότερο στα πραγματικά γεγονότα;
- Μπορώ να διαβάσω το μυαλό του άλλου; Υποθέτω πώς οι άλλοι έχουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις ή ότι νιώθουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο; Πώς το ξέρω; Μαντεύω πώς θα αντιδράσουν;
- Μήπως κρίνω τον εαυτό μου πολύ σκληρά; Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου με λέξεις όπως «χαζός», «απελπισμένος», «χοντρός»;
- Μήπως αυτή η σκέψη είναι «όλα ή τίποτα»; Βλέπω, δηλαδή, ένα περιστατικό ως καλό ή κακό χωρίς να σκέφτομαι ότι σπάνια η πραγματικότητα είναι μαύρη ή άσπρη; Η απάντηση κρύβεται συνήθως στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στα δύο αυτά χρώματα.
- Πόσο αληθινή και ακριβής είναι αυτή η σκέψη; Κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε την ακρίβεια αυτής της σκέψης σαν να είστε ένας φίλος σας.