Διαλειμματική νηστεία - Point of view

Εν τάχει

Διαλειμματική νηστεία






  Η διαλειμματική νηστεία αναφέρεται σε ένα διατροφικό μοτίβο που εναλλάσσει περιόδους νηστείας και κατανάλωσης τροφής. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει 16 ώρες νηστείας ή νηστεία για 24 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα.



Οι ερευνητές επιστήμονες της διαλειμματικής νηστείας αναφέρουν ότι οι άνθρωποι νήστευαν από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Ορισμένες φορές ήταν επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη τροφή, αλλά επίσης αποτελεί θρησκευτικό έθιμο όπως στο Ισλάμ, στον Χριστιανισμό και στον Βουδισμό.

Η έρευνα του Harvard δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism και αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

 Αν θέλετε να ζήσετε λοιπόν περισσότερο, μία από τις επιλογές είναι και αυτή: η διαλειμματική νηστεία.


Τα μιτοχόνδρια αποτελούν το κλειδί

Η έρευνα εξέτασε μια βασική λειτουργία των κυττάρων: την αποδυνάμωσή της δυνατότητάς τους να παράγουν ενέργεια με τον καιρό, ένα χαρακτηριστικό που προκαλεί γήρανση αλλά και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Επιπλέον, μελέτησαν αυτή τη λειτουργία σε σχέση με τη διαλειμματική νηστεία.

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια ή αλλιώς μέρη ενός ευκαρυωτικού κυττάρου. Προμηθεύουν το κύτταρο με τρισφωσφορική αδενοσίνη, μόρια που του παρέχουν ενέργεια. Η ικανότητά τους αυτή μειώνεται με την ηλικία.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στις δυναμικές αλλαγές των μιτοχονδριακών δικτύων και στην μακροζωία. Συγκεκριμένα, περιόρισαν τη διατροφή στα πειραματόζωα και βρήκαν ότι αυτή η συνθήκη διατήρησε τα δίκτυα μιτοχονδρίων τους στο μέγιστο «νεανικό» βαθμό λειτουργίας τους.

«Συνθήκες χαμηλής ενέργειας όπως διατροφικός περιορισμός και διαλειμματική νηστεία έχουν και παλαιότερα αποδειχθεί ότι προάγουν την υγιή γήρανση. Μάθαμε λοιπόν ότι ισχύει αυτή η σχέση και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη αυτά θεραπευτικά», δήλωσε η Heather Weir. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες διόδους έρευνες για θεραπευτικές στρατηγικές που θα μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση».

Η έρευνα αυτή αποδεικνύει πόσο κρίσιμη είναι η πλαστικότητα των μιτοχονδριακών δικτύων για τα οφέλη της νηστείας.



 Σε γενικές γραμμές, η διαλειμματική νηστεία έχει πολυάριθμα οφέλη εκτός της διαδικασίας γήρανσης, όπως την απώλεια βάρους, την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τη μειωμένη χοληστερόλη.



H Διαλειμματική νηστεία επίσης, έχει συσχετιστεί με την αυτοφαγία.

 Τι είναι όμως η αυτοφαγία;

 Όπως εξηγεί ο Yoshinori Ohsumi (Nobel φυσιολογίας / ιατρικής): “Κατά τη διάρκεια της πείνας, τα κύτταρα διασπούν τις πρωτεΐνες και τα μη απαραίτητα συστατικά και τα επαναχρησιμοποιούν για ενέργεια. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν επίσης την αυτοφαγία για να καταστρέψουν τους εισερχόμενους ιούς και βακτηρίδια, αποστέλλοντάς τα για ανακύκλωση”.

Παραθέτοντας τον Guido Kroemer M.D., Ph.D. PU-PH: “Tα κύτταρα χρησιμοποιούν την αυτοφαγία για να απαλλαγούν από κατεστραμμένες δομές. Η διαδικασία πιστεύεται ότι πάει στραβά στον καρκίνο, τις μολυσματικές  ασθένειες, τις ανοσολογικές παθήσεις και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η αυτοφαγία πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο στη γήρανση.”
Η αυτοφαγία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις προσαρμοστικές αντιδράσεις στο stress αλλά και για τη διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης σε φυσιολογικά επίπεδα, τουλάχιστον εν μέρει επειδή μεσολαβεί στην απομάκρυνση δυνητικά επικίνδυνων συστατικών όπως συσσωματωμάτων πρωτεϊνών και δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων (11).
Επίσης, η αυτοφαγία βοηθάει στη νευρική εκφυλιστική ασθένεια, όπως το Azheimers και το Parkinsons. (12)
Να σημειωθεί ότι χρειάζεται παρατεταμένη νηστεία (4-5 μέρες) σε ανθρώπους για να αδράξουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αυτοφαγίας.

Είδη Διαλειμματικής νηστείας
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χωριστεί σε τρείς υποκατηγορίες: Νηστεία σε εναλλασσόμενες μέρες (ΝΕΜ), νηστεία ολόκληρη μέρα (ΝΟΜ)  και χρονικά περιορισμένη σίτιση (ΧΠΣ).  


Παραδείγματα:

     1.   LeanGainsΕίναι αυτό που ακολουθώ κατά το 90% εδώ και ένα χρόνο. Το πιο εύκολο κατά τη γνώμη μου και ταιριάζει πιστεύω σε όσους γυμνάζονται ή ασχολούνται με το fitnessκαι  δεν θέλουν να χάσουν μυϊκό ιστό.Έγινε δημοφιλές από τον MartinBerkhan. Οι άντρες νηστεύουν για 16 ώρες  και τρώνε όλες τις θερμίδες που τους αντιστοιχούν σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Όσον αφορά τις γυναίκες, ιδανικά θα νηστέψουν για 14 ώρες και θα φάνε τις θερμίδες που χρειάζονται σε ένα παράθυρο 10 ωρών. Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν επιτρέπεται καμία κατανάλωση θερμίδων. Μόνο νερό, καφές και υγρά χωρίς ζάχαρη. Η χρήση γλυκαντικών όπως η stevia επιτρέπονται. Ο πιο εύκολος τρόπος για να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι απλά να παραλείψεις το πρωινό και το πρόγευμα. Παράδειγμα, αν το τελευταίο σου γεύμα είναι στις 8 το βράδυ δεν θα ξαναφάς μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Κάτι σχετικά εύκολο για ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού το οποίο ταιριάζει με το lifestyleτου περισσότερου κόσμου. Πολλοί το κάνουν ήδη και δεν το ξέρουν. Άλλοι ίσως να πρέπει να κάνουν πολύ μικρές αλλαγές όπως να κόψουν το γάλα ή τη ζάχαρη στον καφέ για παράδειγμα.


   2.  EATstopEAT.  Είναι κάτι που εφαρμόζω ένα 10%.Τρως κανονικά όσα γεύματα θέλεις με τη διαφορά ότι μια ή δύο φορές την εβδομάδα δεν τρως για 24 ώρες. Το τι μπορείς να καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της νηστείας ισχύει ότι και στο leangains. Πολύ πιο δύσκολο από το 16:8 παρόλο που είναι μόνο για μία ή δύο μέρες. Το εφαρμόζω αν δεν προλαβαίνω να φάω μεσημεριανό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν έχω φάει πάρα πολύ/θερμιδογόνα φαγητά την περασμένη μέρα. Προτείνω να αρχίσεις με 16:8 και να προσθέτεις ώρες σταδιακά μέχρι τις 24.


      3. Στην ίδια φιλοσοφία είναι και η 5:2 νηστεία.



Pages