Για χιλιάδες χρόνια τα παιδιά των προγόνων μας μεγάλωναν με τα παραμύθια του Ουρανού. Παραμύθια που, πέρα από το μυστήριο και τη φαντασία που έκρυβαν, ήταν φορτωμένα και με αναρίθμητες αλήθειες.
Μέσα από τις ιστορίες τού Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου, τα παιδιά γνώριζαν τον έναστρο ουρανό και μάθαιναν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τα ζώδια, τον γαλαξία, τους κομήτες…
Πλούσια η ελληνική μυθολογία με τις πανάρχαιες ιστορίες ενός κόσμου μαγικού, που μας ταξιδεύει ως τις γοητευτικές απαρχές τού σύμπαντος. Ιστορίες με θεούς, ήρωες και μυθικά όντα, όλα περιτυλιγμένα με το άπλετο φως των αστεριών.
Καιρός να γνωρίσουν και τα σύγχρονα ελληνόπουλα τα παραμύθια των αρχαίων παππούδων μας, να μάθουν για τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και για τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην Αρκαδία ένας βασιλιάς που λεγόταν Λυκάονας. Ο Λυκάονας είχε πενήντα γιους και μια μονάχα κόρη. Την κόρη αυτή την έλεγαν Καλλιστώ και ήταν πάρα πολύ όμορφη! Τόσο όμορφη που την έβαλε ο Δίας στο μάτι και την ερωτεύτηκε αμέσως.
Από την ένωσή τους γεννήθηκε ένα όμορφο αγοράκι που ονομάστηκε Αρκάδας. Όταν μεγάλωσε ο Αρκάδας, έγινε ένας ατρόμητος κυνηγός. Η Ήρα όμως, που έμαθε την κρυφή σχέση τού άντρα της με την Καλλιστώ, ζήλεψε τόσο πολύ, που μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε μια μεγάλη και άγρια αρκούδα!
Από την ένωσή τους γεννήθηκε ένα όμορφο αγοράκι που ονομάστηκε Αρκάδας. Όταν μεγάλωσε ο Αρκάδας, έγινε ένας ατρόμητος κυνηγός. Η Ήρα όμως, που έμαθε την κρυφή σχέση τού άντρα της με την Καλλιστώ, ζήλεψε τόσο πολύ, που μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε μια μεγάλη και άγρια αρκούδα!
Μια μέρα που ο Αρκάδας είχε πάει για κυνήγι είδε μπροστά του μια τεράστια αρκούδα και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Η μεταμορφωμένη Καλλιστώ όμως αναγνώρισε αμέσως το παιδί της κι έτρεξε να το αγκαλιάσει! Ο Δίας, για να προλάβει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε αμέσως τον Αρκάδα σε μικρή αρκούδα, ώστε να αναγνωρίσει τη μητέρα του και να μην τη σκοτώσει. Επειδή όμως η Ήρα συνέχισε να τους καταδιώκει, τους ανέβασε ψηλά στον ουρανό και τους έκανε αστερισμούς! Έτσι, η Καλλιστώ μεταμορφώθηκε στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και ο Αρκάδας στον αστερισμό τής Μικρής Άρκτου.
Από τότε οι δύο αυτοί αστερισμοί λάμπουν κάθε βράδυ στον βορινό ουρανό κι έχουν το σχήμα μιας μικρής και μιας μεγάλης γαλατιέρας. Καθένας τους αποτελείται από επτά λαμπερά αστεράκια. Το τελευταίο μάλιστα αστεράκι της ουράς της Μικρής Άρκτου μάς δείχνει πάντα τον βορρά, γι’ αυτό και το ονομάσαμε «Πολικό Αστέρα». Τον Πολικό Αστέρα τον έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ταξίδευαν τις νύχτες με τα πλοία τους. Έτσι δεν έχαναν ποτέ τον προσανατολισμό τους, αφού κοιτώντας τον Πολικό είχαν πάντα μπροστά τους τον βορρά, δεξιά τους την ανατολή, αριστερά τους τη δύση και πίσω τους τον νότο.
Καλλιστώ (μυθολογία)
Στην Ελληνική Μυθολογία η Καλλιστώ φέρεται ως κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Το όνομά της προήλθε από την ελληνική λέξη κάλλος, που σημαίνει ομορφιά, ωραιότητα. Καλλίστη = ωραιοτάτη, η ομορφότερη.
Η Καλλιστώ ήταν επίσης γνωστή ως μια από τις Νύμφες που είχαν δώσει όρκο παρθενίας και συνόδευαν την Παρθένο θεά Άρτεμη. Συνδέθηκε με τον Δία και γέννησε μαζί του τον μεγάλο ήρωα της Αρκαδίας, τον Αρκάδα. Ίσως η Άρτεμη που νευρίασε, την μεταμόρφωσε σε άρκτο (αρκούδα). Η Μαία τότε ανέλαβε τον μικρό Αρκάδα για να τον προστατέψει.
Κατά μια εκδοχή, η Καλλιστώ, από σχέση της με τον θεό Ερμή ή τον Δία, γέννησε και τον «τραγοπόδαρο» θεό Πάνα.
Όταν ο Αρκάς μεγάλωσε, μια μέρα που πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει, είδε τη μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του –που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση– και ετοιμάστηκε να την τοξεύσει. Τότε ο Δίας για να αποτρέψει τη μητροκτονία, τον μεταμόρφωσε σε αρκουδάκι κι έτσι ο Αρκάς αναγνώρισε τη μητέρα του. Επειδή όμως Ο Δίας φοβήθηκε την οργή της Ήρας, τους μετέφερε και τους δύο στον ουρανό και τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς, βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάς η Μικρά Άρκτος.
Για τους αρχαίους Αρκάδες η Καλλιστώ ήταν εθνική ηρωίδα,την οποία και τιμούσαν παρά τον Ναό της Άρτεμιδος, όπου βρισκόταν και ο τάφος της. Ήταν μητέρα του βασιλέως Αρκάδα, από τον οποίο πήραν το όνομά τους οι Αρκάδες. Οι Τεγεάτες μάλιστα είχαν αφιερώσει ναό στην Καλλιστώ μαζί με λατρευτικό άγαλμα στους Δελφούς.