Τα είδη ονείρων και πώς να τα ερμηνεύσουμε - Point of view

Εν τάχει

Τα είδη ονείρων και πώς να τα ερμηνεύσουμε


  Χρησιμοποιούμε μεταφορική, συμβολική γλώσσα συνέχεια στην καθημερινότητά μας. Ο κάθε πολιτισμός έχει τη δική του συλλογή γνωμικών και τους δικούς της συμβολισμούς. Τα διαφορετικά όνειρα κρύβουν διαφορετικά νοήματα, αλλά όλα λατρεύουν τη συμβολική γλώσσα της εικόνας και την προτιμούν για να επικοινωνήσουν μαζί μας (συγκεκριμένα το ασυνείδητο).
Για να καταλάβουμε τα όνειρά μας, χρειάζεται να μιλήσουμε στη δική τους συμπυκνωμένη συμβολική γλώσσα. Πώς ξέρουμε πώς ερμηνεύονται συγκεκριμένα όνειρα; Εδώ χρειάζεται εξάσκηση και… φαντασία.

5 είδη ονείρων

Τα όνειρα, θα μπορούσαμε, να τα χωρίσουμε σε πέντε κατηγορίες: σωματικά, συναισθηματικά, αρχετυπικά, συνειδητά και πνευματικά. Πολλά όνειρα περιέχουν στοιχεία από περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες.

1. Σωματικά όνειρα

Σχετίζονται με το σώμα μας: μήπως κρυώνετε, ζεσταίνεστε ή νιώθετε κουρασμένοι; Μήπως χρειάζεται να πάτε τουαλέτα; Μήπως είστε άρρωστοι ή πονάτε; Οι σωματικές αισθήσεις, ο πόνος και οι ασθένειες που βιώνουμε στο σώμα μας μπορεί να πλέξουν μια «ταινία» με τη μορφή ενός δυσάρεστου φαντασιακού, αλλά αν μπορέσουμε να αλλάξουμε κάθε αρνητική φαντασία ενώ ονειρευόμαστε, θα βοηθήσουμε στην ανακούφιση του πόνου.
Μία φίλη πήγε για ύπνο με πονοκέφαλο δύο ημερών. Ονειρεύτηκε ότι φορούσε μία μεταλλική, στενή μάσκα στο κεφάλι της. Στο όνειρο, κατάφερε να τη βγάλει και όταν ξύπνησε, ο πονοκέφαλος είχε φύγει.

2. Συναισθηματικά όνειρα

Το ασυνείδητό μας είναι προορισμένο να ονειρεύεται ό,τι μας ανησυχεί, μας τρομάζει ή μας κάνει χαρούμενους. Είναι ανάμεσα στους πολύ σημαντικούς λόγους που η μελέτη και ερμηνεία των ονείρων είναι τόσο χρήσιμη. Τα συναισθηματικά όνειρα τείνουν να έχουν ψυχολογική και προσωπική εστίαση.
Περιλαμβάνουν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμα συναισθήματα, όπως θλίψη, ευτυχία, απώλεια, δυσπιστία, έκπληξη, φόβο και τρόμο. Για παράδειγμα, μία φίλη ονειρεύτηκε ότι έσπαζε πιάτα στην κουζίνα ενώ ο σύζυγός της την παρακολουθούσε αβοήθητος. Σε τέτοια όνειρα, τα σκηνικά και η δράση εξυπηρετούν στο να αναδείξουν το καλά κρυμμένο συναίσθημα. Το όνειρο μας δείχνει πώς νιώθουμε πραγματικά. Όταν τα συναισθήματα στο όνειρο είναι πολύ έντονα, το ασυνείδητο μας καλεί να τα δουλέψουμε.

3. Αρχετυπικά όνειρα

Τα όνειρα μπορεί να περιέχουν αρχετυπικά σύμβολα – οικουμενικές εικόνες, χαρακτήρες και θέματα που εμφανίζονται σε όλες τις κουλτούρες σε κάθε περίοδο της ιστορίας, σε μύθους, θρύλους μέχρι καρτούν και κόμικς. Τα αρχέτυπα βρίσκονται στον ψυχικό κόσμο όλων των ανθρώπων. Ο «ψυχισμός» αποτελείται από την ψυχή, το νου ή το πνεύμα. Ο Carl Jung πίστευε ότι τα αρχέτυπα ενσωματώνουν βασικές ανθρώπινες εμπειρίες και καθολικά νοήματα.
Είναι η καρδιά και η ψυχή τόσων πολλών αγαπημένων μας ιστοριών, από παραμύθια μέχρι ταινίες blockbuster: όλοι αναγνωρίζουμε το αρχέτυπο του Μέντορα (για παράδειγμα, τον Obi-Wan Kenobi στο Star Wars) που εκπαιδεύει τον Ήρωα για μια αποστολή. Τα αρχέτυπα μπορεί να είναι τόσο θετικά, όσο και αρνητικά, και ενσαρκώνουν ενέργειες βαθιά οικείες σε εμάς. Στα όνειρα, συχνά ξεπερνούν το πεζό επίπεδο της κανονικής ζωής για να αποκαλύψουν κάτι βαθύτερο.

4. Συνειδητά όνειρα

Είναι από τα πιο δημοφιλή είδη ονείρων. Αυτά τα όνειρα μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις άλλες κατηγορίες εδώ, αλλά η διαφορά είναι πως όσοι τα έχουν γνωρίζουν συνειδητά ότι ονειρεύονται ενώ ονειρεύονται. Τα συνειδητά όνειρα είναι ιδιαίτερα ζωντανά και αξέχαστα. Το άτομο μπορεί να καθοδηγήσει το όνειρο και επιλέξει να ανταποκριθεί στο σενάριο με συγκεκριμένο τρόπο: να αντιμετωπίσει ένα φόβο, για παράδειγμα, ή να πραγματοποιήσει το αδύνατο, όπως να πετάξει προς τα αστέρια.

5. Πνευματικά όνειρα

Πρόκειται για όνειρα ανώτερου επιπέδου. Συχνά περιλαμβάνουν όμορφη φύση, έντονο φως και έχουν μια ιδιαίτερη πνευματική ποιότητα. Μία γυναίκα ονειρευόταν έναν λαμπερό, γυναικείο Βούδα που αιωρούταν πάνω από το κρεβάτι της. Τέτοια όνειρα μας συνδέουν με μία βαθύτερη πηγή φωτός και γνώσης που όλοι έχουμε μέσα μας. Το πιθανότερο είναι πως μας αποκαλύπτουν ότι έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα βαθύτερο, ανώτερο επίπεδο αυτογνωσίας και πνευματικής φώτισης.

Pages