Αν ορίσουμε το τίποτα και το μηδέν εννοούμε το ίδιο;
Αν σκεφτούμε τον κενό χώρο θα σκεφτούμε το μηδέν;
Αρχικά θα πρέπει να σκεφτούμε το ''Κάτι''. Το κάτι είναι αυτό που έχει σχήμα. Το τίποτα είναι αυτό που δεν έχει σχήμα. Αλλά είναι ''κάτι'' ενώ το μηδέν ταυτίζεται με το ουδέν.
Το μηδέν είναι ένας αριθμός του οποίου η ποσότητα είναι απόλυτα ανύπαρκτου μεγέθους. Φανταστείτε ότι υπάρχει το ανύπαρκτο. Κανένας άνθρωπος καμία ζωή καμία γη ούτε πλανήτες ούτε ήλιος ούτε αστέρια ούτε γαλαξίες.. Είναι αδύνατον σωστά; Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα κάτι. Ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπάρχει τίποτα- όπως στο κενό- υπάρχει η ενέργεια. Το τίποτα έχει σχήμα έναντι «έλλειψης σχήματος». Το σχήμα είναι μιά καθολική ιδιότητα που έχουν όλα τα αντικείμενα. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα αντικείμενο που δεν έχει σχήμα;
Μερικοί ισχυρίζονται πως το ''τίποτα" σημαίνει το αντίθετο από οτιδήποτε υπάρχει. Εφόσον το "τίποτα" είναι το αντίθετο από οτιδήποτε υπάρχει είναι συνεπώς και το αντίθετο από οποιαδήποτε ιδέα - εφόσον οι ιδέες υπάρχουν. Συνεπώς θα είναι και αντίθετο από την ίδια την έννοια-ιδέα του "τίποτα". Όταν χρησιμοποιούμε μια αφηρημένη έννοια ως αντικείμενο μιας φράσης την σκεφτόμαστε σιωπηρά ως ένα «πράγμα» για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Αλλά στην κοινή ομιλία μας οι λέξεις «πράγμα» και «έννοια» δεν έχουν καθοριστεί ποτέ με απόλυτη ακρίβεια επιστημονικά.
Μέχρι σήμερα δεν βρίσκουμε λογικούς ορισμούς αυτών των δύο λέξεων σε κανένα λεξικό ή εγκυκλοπαίδεια. Μια λέξη ορίζεται επιστημονικά -δηλαδή ορθολογικά- μόνο όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συνέπεια. Αυτό είναι το αντικειμενικό κριτήριο.Αλλά γιατί υπάρχει το Σύμπαν;.. Ούτε αυτό είναι το σωστό ερώτημα διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο κίνητρο πίσω από αυτό ή οχι. Αρα μπορούμε να αναδιατυπώσουμε την ερώτηση ως εξής.
"Υπάρχει λόγος ύπαρξης του Σύμπαντος;"
Τώρα έχετε δύο επιλογές. Μπορεί να πιστεύετε ότι υπάρχει ένας λόγος η να μην πιστεύετε ότι υπάρχει ένας λόγος για την ύπαρξη του. Εξαρτάται από εσάς.Αλλά αν ψάχνετε για κάποιο επιστημονικό ή τεχνικό λόγο περί της υπαρξεώς του τότε θα απογοητευτείτε καθώς δεν γνωρίζει κανένας τον λόγο και δεν σημαίνει πως υπάρχει ένας λόγος. Μπορεί μια μέρα να δούμε πώς πραγματικά δημιουργήθηκε αλλά ακόμα το ερώτημα θα παραμείνει.
Εδώ έχετε και πάλι δύο επιλογές. Μπορείτε να αναζητήσετε την απάντηση στην φιλοσοφία ή την θρησκεία. Σύμφωνα όμως με τη Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης το Σύμπαν ήταν κάποτε ένα και μοναδικό πολύ πυκνό σημείο. Τόσο πυκνό ώστε να μην ανέχεται τη δική του πίεση με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί οπότε διάφοροι παράγοντες και γεγονότα οδήγησαν στο σημερινό σύμπαν που γνωρίζουμε. Δεν μπορείς να το περιγράψεις πιο απλά.
Η Ενέργεια είναι ο λόγος που υπάρχει το σύμπαν. Είναι πάντα εκεί ανεξάρτητα από το πώς και τι. Επειδή κάτι πρέπει να υπάρχει και αυτό είναι η ενέργεια πού δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν και δεν μπορεί να καταστραφεί η να χαθεί. Μπορεί να αλλάζει μόνο μορφή και τόπο αλλά το σύνολο της ενέργειας στο Σύμπαν είναι σταθερό."
Stephen Hawking- Η γέννηση του σύμπαντος ήταν απλά μια αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής, και δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε την παρουσία κάποιου μεσάζοντα, όπως είναι η έννοια του Θεού. Ο διάσημος επιστήμονας δεν είπε ακριβώς ότι δεν υπάρχει Θεός, είναι πολύ έξυπνος για να πέσει σε τέτοια παγίδα
John Lennox- Καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Οι νόμοι της φυσικής μπορούν να εξηγήσουν τη λειτουργία ενός κινητήρα τζετ, όμως κάποιος πρέπει να τον κατασκευάσει, να του βάλει καύσιμα, και να τον βάλει μπροστά. Ο κινητήρας δεν θα μπορούσε να κατασκευασθεί χωρίς τους νόμους της φυσικής, ή από μόνος του, και η ευφυΐα της δημιουργίας του απαιτεί κάποιον Sir Frank Whittle για να τα καταφέρει. Έτσι, και οι νόμοι της φυσικής δεν θα μπορούσαν από μόνοι τους να φτιάξουν το σύμπαν, χρειάζεται κάποιος μεσάζοντας».
Dr Rowan Williams- Αρχιεπίσκοπος του Canterbury. «Η πίστη στο θεό δεν είναι απλά το κλείσιμο ενός κενού όσον αφορά στο πως συνδέονται τα πράγματα μέσα στο σύμπαν. Πρόκειται για πίστη σε κάποιον ευφυή, ζωντανό μεσολαβητή, από του οποίου τη δραστηριότητα εξαρτώνται τα πάντα για την ύπαρξή τους. Η φυσική από μόνη της, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο γιατί υπάρχει κάτι αντί του τίποτα».
Roger Highfield- The New Scientist. «Η μηντιακή αναταραχή για το νέο βιβλίο του Stephen Hawking, το έχει ήδη κάνει το πιο ανάρπαστο επιστημονικό βιβλίο σήμερα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Hawking εγκατέλειψε τα θρησκευτικά του πιστεύω, ή απέδειξε ότι δεν υπάρχει Θεός».
Graham Farmello- Daily Telegraph. «Η σχέση θρησκείας- επιστήμης, εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο, συνεχίζει να συγκινεί τα πλήθη. Πρόκειται μάλλον για θεμελιώδη νόμο των δημοσίων σχέσεων, ότι δηλαδή, η διαμάχη Θεού- επιστήμης είναι μια σίγουρη πηγή δημοσιότητας, που είναι πάντα καλοδεχούμενη όταν πρόκειται να πουληθεί κάποιο βιβλίο».
Αρχιραβίνος Lord Sacks. «Η επιστήμη αφορά στην εξήγηση. Η θρησκεία αφορά στην ερμηνεία…. Η Βίβλος απλά δεν ενδιαφέρεται για το πώς ξεκίνησε το σύμπαν».
Paul Davies- Κοσμολόγος του University of Arizona. «Η άποψη ότι πριν τη μεγάλη έκρηξη υπήρχε κάποιο υπερφυσικό θηρίο που την άναψε με προσάναμμα; Κανένας δεν το πίστευε αυτό έτσι και αλλιώς».
Ibrahim Mogra- Επικεφαλής του Ισλαμικού Συμβουλίου της Βρετανίας. «Αν δούμε το σύμπαν και όλη τη δημιουργία, μας δείχνει ότι κάποιος ήταν εκεί, και τα ξεκίνησε. Αυτός ο κάποιος είναι ο παντοδύναμος κυρίαρχος».
Richard Dawkins- Συγγραφέας του God Delusion (Η πλάνη του Θεού). «Ο Δαρβινισμός έδιωξε τον Θεό από τη βιολογία, όμως η φυσική παρέμενε μετέωρη. Ο Hawking προσφέρει σήμερα τη χαριστική βολή».
Stephen Hawking το 2001: «Αν πιστεύεις στην επιστήμη όπως εγώ, πιστεύεις ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι νόμοι οι οποίοι πρέπει να ισχύουν πάντα. Αν θέλεις, μπορείς να ισχυριστείς πως οι νόμοι αυτοί είναι δουλειά του Θεού, όμως μια τέτοια άποψη αποτελεί περισσότερο ορισμό της έννοιας του Θεού, παρά απόδειξη της ύπαρξής του».
Ανδρέας Οικονομόπουλος