Δεν υπάρχει πιο αδίστακτος εχθρός του εαυτού μας, από την φωνή που υπάρχει μέσα μας και συνεχώς μάς ενοχοποιεί για τις αποφάσεις και τις επιλογές μας, που μονίμως κριτικάρει την εμφάνισή μας, που «καταδικάζει την χαρά από όπου κι αν προέρχεται», που βρίσκει πάντα κάτι λάθος σε όλα, που αξιολογεί αρνητικά καταστάσεις πριν τις βιώσει.
Αυτή η φωνή δεν εμφανίζεται ξαφνικά μέσα μας. Οι πρώτοι της ήχοι ακούστηκαν προτού ακόμα μάθουμε να μιλάμε.
Φτιαγμένη από αρνητικές εμπειρίες και καταστάσεις που αποδεικνύεται ότι καθόλου καλό δεν μας έκαναν.
Φτιαγμένη από αρνητικές εμπειρίες και καταστάσεις που αποδεικνύεται ότι καθόλου καλό δεν μας έκαναν.
Ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας Zig Ziglar είχε πει «Δημιούργησε μια ζωή που θα ανυπομονείς να τη ζεις». Αυτό κάποιοι το έχουν καταφέρει. Κάποιοι άλλοι, έχουν συνήθειες που κάνουν την ζωή τους να φαίνεται κάτι πολύ δύσκολο, κάτι που δεν έχει προοπτική, κάτι σχεδόν δυσάρεστο.
Αυτές οι συνήθειες (ύπουλα) υποβαθμίζουν τον τρόπο που ζούνε, την ποιότητά του. Δεν αναφερόμαστε στην ποιότητα των υλικών αγαθών, αλλά στην «ποιότητα» του τρόπου σκέψης και καταστάσεων που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά τους.
Ποιες είναι οι συνήθειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας και ανακόπτουν κάθε προοπτική εξέλιξης;
1) Η αδιάκοπη αρνητική κριτική προς τον εαυτό σου: Αν μιλάς για τον εαυτό σου όπως μιλάς για έναν άνθρωπο για τον οποίο δεν τρέφεις θετικά συναισθήματα, αν συνεχώς υποβαθμίζεις τις ικανότητές σου και βρίσκεις διαρκώς ελλείψεις και ελαττώματα στη συμπεριφορά σου, αυτομάτως, δηλώνεις στον εαυτό σου ότι δεν «αξίζει κάτι καλύτερο», ότι «δεν θα προχωρήσει», ότι «δεν αξίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων». Και ξέρεις κάτι; Αυτό ακριβώς συμβαίνει και θα συμβαίνει αν δεν αλλάξεις τακτική.
2) Οι σχέσεις που σου κάνουν κακό: Οι άνθρωποι που σε κάνουν να βρίσκεσαι σε μια διαρκή «αμυντική στάση» όταν μιλάς μαζί τους, που σε κριτικάρουν, που τους ακούς συνεχώς να παραπονιούνται, που σε εκμεταλλεύονται. Χρειάζεται τρομερή εσωτερική δύναμη για να καταφέρεις να βγεις αλώβητος από την επαφή μαζί τους. Οσο διατηρείς αυτές τις σχέσεις, σαμποτάρεις την καλή σου διάθεση που τόσα θα μπορούσε να σου προσφέρει.
3) Δεν σε βλέπει ο ήλιος- Δεν περπατάς- Τρέφεσαι με ό,τι βρίσκεις μπροστά σου -Δεν πίνεις νερό: Αυτές οι συνήθειές σου ροκανίζουν την ενέργειά σου. Ρίχνουν κατακόρυφα την ψυχολογία σου, κάνουν τον οργανισμό σου ευάλωτο στις ασθένειες και σε κάνουν να αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένη και κακόκεφη.
4) Η αναβλητικότητά σου: Η συνήθειά σου να αναβάλλεις συνεχώς την διεκπεραίωση υποχρεώσεων και την υλοποίηση στόχων μέχρι την τελευταία στιγμή ή επ’αόριστον ανακόπτει την προοπτική εξέλιξής σου και ευθύνεται για το στρες που μπορεί να νιώθεις ότι τα περιθώρια στενεύουν.
5) Αποθαρρύνεις τον εαυτό σου πριν καν προσπαθήσει -Έχεις αρνητική εντύπωση για πράγματα που ακόμα δεν έχεις δοκιμάσει να ζήσεις:
Εσύ και μόνο εσύ δίνεις την αξία στα πράγματα. Εσύ μπορείς να αξιολογήσεις καλύτερα από όλους τον εαυτό σου. Εσύ μπορείς να του επιτρέψεις να ζήσει μια συναρπαστική ζωή. Αν συνεχώς του λες ότι είναι μάταιο να προσπαθήσει γιατί δεν θα τα καταφέρει, αν κρίνεις αρνητικά ανθρώπους και εμπειρίες πριν καν τις ζήσεις, υποβαθμίζεις τον εαυτό σου, το παρόν σου και το μέλλον σου.
6) Ο προσωπικός σου χώρος είναι ένα χάος: Αν ζεις σε έναν χώρο ασφυκτικά γεμάτο από πράγματα που δεν χρειάζεσαι και δεν σου γεννούν θετικά συναισθήματα, με ελλιπή καθαριότητα είναι απόλυτα λογικό να μην νιώθεις ευχάριστα. Αυτή η πνιγερή ατμόσφαιρα δεν μπορεί παρά να σκοτώνει σε μικρές δόσεις την δημιουργικότητά σου.
_______________________