Στους κύκλους των ανθρώπων που «ψάχνονται» πνευματικά, κυκλοφορεί η άποψη πως η εκδήλωση της θετικότητας είναι η ένδειξη της απόλυτης επιτυχίας. Υπάρχουν μάλιστα και ασκήσεις που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μια από αυτές είναι πολύ δημοφιλής και ονομάζεται «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ».
Αυτή η «δίαιτα» ορίζει: Επί επτά συνεχόμενες ημέρες ο άνθρωπος ασκητής, να μη κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αρνητική σκέψη, να μην αφήσει τον εαυτό του να νοιώσει και την παραμικρή αρνητική διάθεση, να μην πει και την ελάχιστη αρνητική κουβέντα, και γενικά να μην πράξει τίποτα αρνητικό. Αν εφαρμόσει αυτή την πνευματική δίαιτα χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση για επτά συνεχόμενες ημέρες, θα φθάσει (ΛΕΝΕ…) στη θέωση. Αν κάποια στιγμή κάποιος ξεφύγει από αυτό το αυστηρότατο πρόγραμμα, κάνοντας κάποια αρνητική σκέψη ή πράξη ή εκφράσει κάποιον αρνητικό λόγο ή κυριευθεί από αρνητική διάθεση, τότε θα πρέπει να διακόψει αμέσως την «πνευματική δίαιτα», επειδή η «συνταγή χάλασε» και να προετοιμαστεί, ώστε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή έπειτα από λίγο καιρό.
Και είναι τόσο απλό; …
Όχι. Είναι ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ και ξέρετε γιατί; Επειδή ο Νόμος του Σύμπαντος τείνει να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στις αντιθέσεις. Αυτό μάλιστα πρεσβεύει και ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής, που ορίζει πως οπουδήποτε δημιουργείται η τάξη, έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια κάπου αλλού στο Σύμπαν να αυξάνεται η αταξία. Αυτός, είναι ο νόμος της Εντροπίας. Ο Νόμος της Εντροπίας δηλαδή ορίζει, ότι τα σωματίδια που συγκροτούν ένα μήλο ή ένα κομμάτι σίδερο και βρίσκονται σε μια κανονική διάταξη, κάποια στιγμή θ’ αρχίσουν να αποδιοργανώνονται, και το μεν μήλο θα αρχίσει να σαπίζει, το δε σίδερο να σκουριάζει. Τότε, η πρότερη σωστή διάταξη των σωματιδίων τους διαταράσσεται και η εντροπία (=αταξία) του συστήματος αυξάνει.
Η εντροπία λοιπόν εκφράζει το μέτρο της αταξίας ενός συστήματος. Και ο αστροφυσικός Kip S. Thorn στο βιβλίο του ‘Μαύρες Τρύπες και στρεβλώσεις του Χρόνου’ (εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 1999) διευκρινίζει:
«Οι νόμοι της φυσικής αναγκάζουν τις περιοχές της αρνητικής ενέργειας να απορροφήσουν γρήγορα ενέργεια από τις γειτονικές τους περιοχές θετικής ενέργειας, επαναφέροντας το ενεργειακό ισοζύγιο στο μηδέν».
Επιπλέον ο ίδιος ο νόμος του κάρμα στο Βισνού Πουρανά των Ινδών ξεκαθαρίζει, ότι οι θεοί της Σαμσάρα* θεωρούνται αθάνατοι μέχρι να εξαντληθεί το θετικό τους κάρμα!
* (Σαμσάρα =ο φαύλος κύκλος των γεννήσεων και των θανάτων)
Όλες οι παραπάνω λοιπόν θέσεις δηλώνουν περίτρανα, ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει απόλυτη θετικότητα χωρίς και την αντίστοιχη αρνητικότητα, και αντίθετα. Η προσπάθεια μάλιστα της επίτευξης της απόλυτης θετικότητας είναι τόσο ανέφικτη, όσο το να υπάρξει ύλη, διαθέτοντας τα άτομα που δομούν το υλικό σώμα, μόνο τον θετικό τους πυρήνα, απαλλαγμένα (αυτά τα άτομα) εντελώς από τα αρνητικά τους ηλεκτρόνια χαρακτηρίζοντάς τα ...«δαιμονικά».
Ας παρακολουθήσουμε όμως τι θα συμβεί στον «καλοπροαίρετο» ασκητή της θετικότητας.
Η πρώτη ημέρα της «πνευματικής δίαιτας» θα κυλήσει ομαλά και ευχάριστα, μέσα σε ένα κλίμα ευεξίας.
Τη δεύτερη ημέρα, θα αρχίσουν κάποια μικρά «προβλήματα» στη ζωή του, που ο αφελής ασκητής θα τα θεωρήσει ως «πειρασμούς».
Την τρίτη ημέρα θα αρχίσει μια θύελλα κακοτυχιών, που δεν θα ξέρει από που να προφυλαχτεί.
Την τέταρτη ημέρα αν δεν διακόψει την «πνευματική δίαιτα» θα κινδυνεύει η ζωή του.
Την πέμπτη ημέρα θα ξεσηκωθεί ολόκληρο το σύμπαν για να επαναφέρει την ισορροπία του, προφανώς «τελειώνοντας» αυτόν που την διαταράσσει.
Συμβουλή: αποφύγετε οποιαδήποτε ακρότητα. «Παν μέτρον άριστον».
Επειδή έτσι ακριβώς λειτουργεί και η φύση