Φόβος δέσμευσης: Το χάσμα σε μια σχέση - Point of view

Εν τάχει

Φόβος δέσμευσης: Το χάσμα σε μια σχέση




  Βρίσκεστε σε μια ερωτική σχέση όπου ο/η σύντροφός σας (ή ίσως κι εσείς) εκφράζει έναν φόβο δέσμευσης; Σας φαίνεται ότι αν και έχετε αρκετό καιρό σχέση, είστε κάπως «κολλημένοι» στο ίδιο σημείο; Ποια είναι αυτά τα εμπόδια που έχουν μπει στο δρόμο σας και σας τον φράζουν;
  Ο φόβος δέσμευσης μπορεί να υπάρχει σε μια σχέση, ακόμα και σε έναν γάμο, όπου και οι δύο σύντροφοι ή ο ένας από τους δύο διστάζει να επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση. Παρακάτω αναφέρουμε επτά πιθανούς λόγους (και εμφανή σημάδια) ότι κάποιος εμφανίζει φόβο δέσμευσης σε μια ερωτική σχέση.
Φυσικά, η δυναμική των σχέσεων είναι πολύ πιο περίπλοκη. Όσο πιο πολύ είναι ένα ζευγάρι μαζί, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμπλέκονται κι άλλες μεταβλητές στην έλλειψη σύνδεσης και αφοσίωσης. Ωστόσο, οι παρακάτω λόγοι αποτελούν μια εν μέρει κατανόηση για να καταλάβουμε το ζήτημα.

Φόβος δέσμευσης: 5 σημάδια που αποκαλύπτουν το χάσμα σε μια σχέση


1. Προσωρινότητα

Πόσο σοβαρά σκέφτεται τη σχέση σας η άλλη πλευρά και πόσο εσείς; Κάποια άτομα, και για διάφορους λόγους, βρίσκονται σε σχέσεις με μια δόση προσωρινότητας και μετάβασης, ενώ η άλλη πλευρά μπορεί να κινείται άθελά της προς μια πιο σοβαρή και μακροχρόνια δέσμευση. Ένα σημάδι γι’ αυτό βρίσκεται στο αν ο/η σύντροφός σας σας περιλαμβάνει σε κάποιες κοινωνικές του δραστηριότητες, π.χ. με τους φίλους του/της.

2. Διαφορές προτεραιοτήτων

Εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διαφορετικές προτεραιότητες όσον αφορά στη σχέση. Για κάποιους, η σχέση λαμβάνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη ζωή. Ενώ για άλλους βρίσκονται χαμηλότερα στη λίστα. Και πάντα υπάρχουν λόγοι για το τι θα επιλέξει ο καθένας να θέσει ως προτεραιότητα τη δεδομένη περίοδο στη ζωή του. Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο θέτει τη δουλειά ή τα ταξίδια ή τους φίλους ως προτεραιότητα, ενώ ο άλλος όχι, η σύγκρουση είναι σχεδόν βέβαιη.

3. Διαφορετικές ταχύτητες

Όταν ο ένας σύντροφος κινείται στη ζωή με γρήγορο ρυθμό, ενώ ο άλλος είναι πιο χαλαρός, αυτό εύκολα δημιουργεί έλλειψη αφοσίωσης. Ένα παράδειγμα θα ήταν αν ο ένας από τους δύο βρίσκεται κολλημένος σε μια αδιέξοδη εργασία και σε περιορισμένους κοινωνικούς κύκλους. Καθώς οι επαγγελματική και κοινωνική σφαίρα των συντρόφων είναι διαφορετική, το ζευγάρι αρχίζει αναγκαστικά να διαφοροποιείται ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους του.

4. Ζητήματα επικοινωνίας

Πρόκειται για ένα σοβαρό σημάδι. Η κακή επικοινωνία, ακόμα κι αν υπάρχει η καλή πρόθεση, μπορεί να γεννήσει αμφιβολίες και φόβους που παρακωλύουν μια αφοσιωμένη μακροχρόνια σχέση. Αν η σχέση σας υποφέρει από αναποτελεσματική επικοινωνία, όμως, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε βελτιώσεις και να μάθετε γρήγορα.

5. Θέματα αφοσίωσης

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα δέσμευσης από την παιδική τους ηλικία, έχουν την τάση να είναι πιο νευρικοί και πιο ανασφαλείς. Έχουν ιστορικό συναισθηματικά άστατων σχέσεων. Δείχνουν εξαιρετικά αυτάρκεις και αποφεύγουν την βαθιά επαφή και την κάθε είδους συναισθηματική υποχρέωση.
Επιθυμούν διακαώς την ελευθερία τους. Βαθιά μέσα τους συνήθως επικρατεί μια σύγκρουση: Επιθυμούν και ταυτόχρονα αντιστέκονται στο δέσιμο με έναν άλλο άνθρωπο.
via

Pages