Άρχισε ένας πόλεμος ανάμεσα στα δύο φύλα και εναντίον του φύλου γενικά - μεταξύ άλλων στον μονοθεϊστικό ιουδαϊσμό και στα μυστήρια της ελληνιστικής εποχής, που αργότερα άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στον χριστιανισμό.
Ακόμη και στον 20ό αιώνα μερικοί θεολόγοι εξυμνούν όλα αυτά ως «ηρωισμό», «αγιότητα», «βαθύτερες μορφές θρησκευτικής συνείδησης», προϊόντα μιας «θαυματουργικής επίδρασης του Αγίου Πνεύματος» κτλ.
Για να δαμάσουν το πέος τους φορούσαν κάθε χρόνο κιλικία εφοδιασμένα με καρφιά, κοιμούνταν μάλιστα με αυτά, όπως ο ευαίσθητος Χάινριχ Ζόιζε, ή αυτομαστιγώνονταν συχνά μέχρι λιποθυμίας, όπως ο ιδρυτής του Τάγματος των Δομινικανών.
Ακόμη και στον 20ό αιώνα οι Ιησουίτες βασανίζονται με μαστίγια και χαλύβδινες ακίδες - αφού σύμφωνα με τον άγιο Φραγκίσκο της Σάλης η εξωτερική απονέκρωση είναι όπως η βρώμη για τον γάιδαρο, που τον κάνει να περπατάει καλύτερα.
Εδώ έχουμε κάτι ανάλογο με αυτό που εννοεί ο Νίτσε λέγοντας ότι ο φανατισμός είναι η μόνη δύναμη της θέλησης την οποία μπορεί να επιδείξει και ο αδύναμος.
Πολλές μονές γίνονται αργότερα ανοιχτά πορνεία, από τις πιο βόρειες περιοχές της Ευρώπης, όπου η εθνική αγία της Σουηδίας παραπονιέται ότι οι πύλες των γυναικείων μονών είναι μέρα και νύχια ανοιχτές σε λαϊκούς και κληρικούς, μέχρι τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου ο θεολόγος Νικόλαος του Κλεμάνζ ομολογεί:
«Η κάλυψη ενός κοριτσιού με πέπλο σήμερα σημαίνει κατευθείαν την παράδοσή του στην πορνεία».
Οι τόποι περισυλλογής αποκαλούνται «χαμαιτυπεία» ή «οίκοι ανοχής» των ευγενών. Το δημοτικό συμβούλιο της Λαζάνης απαγορεύει στις μοναχές να ανταγωνίζονται και να ζημιώνουν τα μπουρδέλα, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Ζυρίχης εκδίδει το 1493 μια αυστηρή διάταξη «κατά των ακόλαστων επισκέψεων».
Οταν πέθανε η Μαργκερίτ Γκουρντάν (1783), η πιο φημισμένη ιδιοκτήτρια οίκων ανοχής του αιώνα -που ήταν και γνωστή κατασκευάστρια ολίσβων- στα χαρτιά της βρέθηκαν εκατοντάδες παραγγελίες τέτοιων «bijoux» από γαλλικά μοναστήρια.
Πρώτον, η παραίτηση από τη σεξουαλική ζωή υποτίθεται ότι θα εμφάνιζε τους κληρικούς ως πιο αξιόπιστους και πιο σεβαστούς στα μάτια των πιστών.
Δεύτερον, ένας άγαμος κληρικός κόστιζε στην Εκκλησία λιγότερο από έναν έγγαμο οικογενειάρχη.
Τρίτον, η Εκκλησία ενδιαφερόταν για άβουλα και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα όργανα, όχι για ανθρώπους με υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένεια ή το κράτος· με τέτοια εργαλεία μπορούσε να κυβερνά άνετα - το μόνο που μετρούσε γι' αυτήν.
Λόγου χάρη ο πάπας Σίξτος Δ' δεν έχτισε μόνο το (φερώνυμο) Σίξτειο παρεκκλήσιο, αλλά και έναν οίκο ανοχής. Ενας από τους πλέον ασελγείς ο ίδιος, που συνουσιαζόταν με την αδελφή του και με παιδιά, δεν εισήγαγε μόνο τη γιορτή της Ασπίλου Συλλήψεως το 1476, αλλά εισέπραττε και από τις πόρνες του 20.000 δουκάτα τον χρόνο - και αναγόρευσε ιεροεξεταστή τον βασανιστή Τορκεμάδα! Ο ανιψιός του, ο καρδινάλιος Πιέτρο Ριάριο, προικισμένη με τέσσερις επισκοπικές έδρες και ένα πατριαρχείο, πέθανε κυριολεκτικά συνουσιαζόμενος - και επιπλέον τιμήθηκε με ένα από τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου.
Προφανώς δεν μπορούσε ούτε ο κλήρος να ζήσει χωρίς γυναίκες, αδιάφορο αν αυτές αποκαλούνταν σύζυγοι, παλλακίδες ή μαγείρισσες. Παρά την αυστηρή απαγόρευση, οι επίσκοποι επέτρεπαν στους ιερείς τους σωρηδόν παράνομες συμβίες· το τίμημα λεγόταν «πορνοτέλος» και ήταν υποχρεωτικό ακόμη και για όσους δεν διατηρούσαν παράνομες συμβίες, στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία μάλιστα ήταν διπλό για τους μοναχικούς.
Αλλά ακόμη και το 1970 όλοι οι κληρικοί της επισκοπής του Μονάχου έλαβαν ένα υπόμνημα από την καθολική οργάνωση "Κύκλος Δράσης Μονάχου" και όχι από κάποιον εχθρό της Εκκλησίας, όπου γίνεται λόγος για «κρυφές, παρεμφερείς με τη συζυγική ζωή, σχέσεις» και για την αναγκαστική «ανειλικρίνεια» των καθολικών ιερέων.
Οταν όμως το 1973 ο Χουμπέρτους Μίναρεκ, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μετά την αποχώρησή του από την Εκκλησία, περιέγραψε αυτή την ανειλικρίνεια στο βιβλίο του «Κύριοι και δούλοι της Εκκλησίας», λίγο πριν από την έκδοση του βιβλίου άρχισαν φοβερές δολοπλοκίες που ανάγκασαν τον εκδότη του να σπάσει το συμβόλαιο και να αποσύρει από το εμπόριο το ήδη εκτυπωμένο και προπωλημένο έργο του Μίναρεκ.
Ο,τι γίνεται στα κρυφά είναι σαν να μη συνέβη - αμαρτία είναι μόνον αυτό που κραυγάζει».
Οι οδηγίες του Ζαν ντε Ζερσόν, αρχιγραμματέα της Σορβόνης, που είχε τον τίτλο doctor christianissimus (1363-1429), προς τον κλήρο είναι σαφείς:
«Πρέπει να προσέχουν ώστε να γίνεται κρυφά...».
Και αυτή ακριβώς είναι η συγκαλυμμένη ηθική αρχή που ισχύει και σήμερα, αφού λόγου χάρη η ασέλγεια με έναν/μία εξομολογούμενο/η τιμωρείται με διαρκή μετάνοια και μετάθεση του ιερέα μόνον «αν το έγκλημα γίνει δημόσια γνωστό».
Το γεγονός ότι, δυστυχώς, γεννιούνται κορίτσια ο επίσημος φιλόσοφος της Εκκλησίας και προστάτης όλων των καθολικών σχολών και πανεπιστημίων το αποδίδει σε ένα άθλιο ανδρικό σπέρμα, σε χαλασμένο αίμα της μήτρας ή σε «υγρούς νοτιάδες» (venti australes), που με την πολλή βροχή δημιουργούν παιδιά με αυξημένη περιεκτικότητα νερού, δηλαδή κορίτσια.
Η γυναίκα έχει υποστεί συνεχείς και πολύ μεγάλες αδικίες από νομική, οικονομική, κοινωνική και εκπαιδευτική άποψη.
Λόγω μιας Εκκλησίας η οποία άλλοτε
-φρικτή συνέπεια του μισογυνισμού της-
οδήγησε εκατομμύρια «μάγισσες» στα βασανιστήρια και στην πυρά. Είναι η Εκκλησία που έως και τον 19ο αιώνα επέβαλλε στις γυναίκες, προπάντων των κατώτερων τάξεων, δηλαδή στην πλειονότητά τους, μια πολύ πιο βάναυση, από πολλές απόψεις, μεταχείριση από εκείνη των δούλων της αρχαιότητας.
Σύμφωνα με τον διδάσκαλο της Εκκλησίας Ιερώνυμο, οι παντρεμένοι ζουν «όπως τα ζώα», με τη συνουσία δεν διαφέρουν
«σε τίποτε από τα γουρούνια και τα άλογα ζώα».
Σύμφωνα με τον διδάσκαλο της Εκκλησίας Αυγουστίνο, οι παντρεμένοι θα λάβουν χειρότερες θέσεις στον παράδεισο, μόνον ο «γάμος του Ιωσήφ και της Μαρίας», δηλαδή η συμβίωση με πλήρη εγκράτεια, είναι ο «αληθινός γάμος» και το καλύτερο θα ήταν αν τα παιδιά «σπέρνονταν με το χέρι όπως τα σπυριά των δημητριακών».
«Μετά την ποτίστρα τα γουρούνια ξανακυλιούνται στον βόρβορο».
τις Κυριακές και τις αργίες, τις ημέρες προσευχής και μετάνοιας, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ή κάθε Παρασκευή και Σάββατο, το οκταήμερο μετά το Πάσχα και την Πεντηκοστή, τη Σαρακοστή πριν από τα Χριστούγεννα, πριν ή και μετά τη μετάληψη, κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό, δηλαδή συνολικά οκτώ μήνες τον χρόνο.
Και στην ακμή του μεσαίωνα, καθώς και αργότερα, σχεδόν τον μισό χρόνο. Οι παραβάσεις επέσυραν εκκλησιαστικές ποινές, ενώ η τιμωρία για τις ακολασίες, μέχρι τον 20ό αιώνα, ήταν η θεία δίκη: λεπρά, επιληπτικά, ακρωτηριασμένα, δαιμονισμένα παιδιά.
Ως ηθικό πρότυπο η Εκκλησία συνιστούσε την καμήλα, που συνουσιάζεται μόνο μία φορά τον χρόνο, και ιδιαίτερα τον θηλυκό ελέφαντα, που συνευρίσκεται μόνο κάθε τρία χρόνια.
Πρώτον, για να αποτρέψει την πιθανώς πιο ηδονική εξωσυζυγική σεξουαλικότητα· «το θηλυκό έχει το κοχυλάκι του», λέει ο Λούθηρος συνδιατυπώνοντας παραστατικά και την άποψη των καθολικών, «για να προσφέρει στον άντρα ένα γιατρικό ώστε να αποφεύγονται οι ονειρώξεις και η μοιχεία».
Δεύτερος λόγος ήταν ότι η Εκκλησία χρειαζόταν τον γάμο για να προστίθεται στους πιστούς της νέο αίμα. «Αλλά και αν η εγκυμοσύνη τις κουράζει ή τελικά τους κοστίζει τη ζωή», όπως γράφει πάλι ο Λούθηρος με θαυμαστή ειλικρίνεια, «δεν πειράζει, αφήστε τις εγκύους να πεθάνουν, αυτός είναι ο προορισμός τους».
Επί αιώνες η Εκκλησία θεωρούσε κάθε συζυγική πράξη αμαρτωλή, ενώ αργότερα έκρινε ως αναμάρτητη μόνο την επαφή που συνοδευόταν από μίσος για την ηδονή· η ηδονή ήταν πάντοτε βαρύ έγκλημα για τους χριστιανούς. Οταν μάλιστα το ζευγάρι επέλεγε μια στάση διαφορετική από τη δήθεν κανονική, τη θεάρεστη -η γυναίκα ανάσκελα, ο άντρας καταπρόσωπο αποπάνω: σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς η πιο αντιδονική και στον εξωχριστιανικό κόσμο συχνά περιγελώμενη στάση, που αποκαλείται και στάση των ιεραποστόλων-, όταν λοιπόν το αντρόγυνο, αναζητώντας μεγαλύτερη απόλαυση, εφάρμοζε κάποια από τις ασυνήθιστες πρακτικές (situs ultra modum) -τις οποίες οι ηθικολόγοι συζητούσαν συχνά και με γνώση όλων των παραλλαγών-, αυτό ήταν έγκλημα χειρότερο από τη δολοφονία.
Πότε την αποκάλεσε «επάρατη» και «εγκληματική»;
Ποτέ όμως πόλεμος κατά του πόλεμου! Αυτή είναι η ηθική της Εκκλησίας, που εξυμνεί τις σφαγές και τη γενοκτονία ως θεία λειτουργία, ενώ εξακολουθεί να απαγορεύει στους νοσοκόμους και τους τραυματιοφορείς να δίνουν προφυλακτικά στους στρατιώτες: καλύτερα δηλαδή να κολλήσουν βλεννόρροια και σύφιλη. Και AIDS.
(1962-1965)
την παλαιά αντιουμανιστική και αντιδονική γραμμή τους, όπως και το 1968 με την απάνθρωπη εγκύκλιο «για την ανθρώπινη ζωή» (Humanae vitae) του Παύλου Δ', η οποία εξακολουθεί να απαγορεύει κάθε μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων εκτός από την αξιοποίηση των άγονων ημερών της γυναίκας, την οποία -σε αντίθεση βέβαια προς ολόκληρη την καθολική παράδοση- είχε εγκρίνει ο Πίος ΙΒ1. Αυτή η εγκύκλιος προκάλεσε την αγανάκτηση ακόμη και γνωστών θεολόγων, ενώ κριτικά σκεπτόμενοι καθολικοί την ειρωνεύτηκαν: «Η αγιοποίηση των Κνάους - Οζινό, ερμηνευμένη από τον θίασο του γηροκομείου Αγιος Πέτρος της Ρώμης υπό τη διεύθυνση του πάπα Παύλου ΣΤ'».
Οποιος δεν το βλέπει σήμερα είναι τυφλός ή κάνει τον τυφλό. Tertium non datur.
Οταν η γερμανική τηλεόραση τον ρώτησε αν η Εκκλησία, στηριζόμενη στο παραδοσιακό της δόγμα, θα δεχόταν ακόμη και έναν απελπιστικό υπερπληθυσμό στον πλανήτη μας, ο Φίσερ απάντησε:
«Ναι. Αν είναι πραγματικά πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο νόμος του Θεού, νομίζω ότι θα τον δεχόταν. Η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει ακόμη και αν αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος του κόσμου».
Οταν όμως στα τέλη του Μεσαίωνα και στις αρχές των νεότερων χρόνων οι αγέλες των ζητιάνων άρχισαν να λαμβάνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις, οι αρχές τούς κυνηγούσαν κανονικά, τους μαστίγωναν δημόσια, τους στιγμάτιζαν στο στήθος, στη ράχη και στους ώμους, τους έκοβαν μισό ή ολόκληρο αφτί, τους ακρωτήριαζαν με διάφορους τρόπους και, όταν τους συλλάμβαναν επανειλημμένα χωρίς εργασία -αδιάφορο αν μπορούσαν να βρουν-, τούς εκτελούσαν στα γρήγορα.
«Δώσε μου αγνότητα..., αλλά όχι αμέσως τώρα»,
που έγινε ευσεβής αφού έζησε πρώτα άσωτο βίο, όταν η αδυναμία του για τις γυναίκες, όπως σε πολλούς άντρες που γερνούν, μετατράπηκε στο αντίθετο και εμφανίστηκαν συμπτώματα (στον πνεύμονα και τον θώρακα) που για έναν ρήτορα ήταν ενοχλητικά, αυτός ο Αυγουστίνος λοιπόν δημιούργησε την κλασική πατρολογική θεωρία περί αμαρτιών, που καταδίκαζε ιδιαίτερα τον σεξουαλικό πόθο και έτσι στάθηκε καθοριστική για τη χριστιανική ηθική και την τύχη πάμπολλων εκατομμυρίων δυτικών ανθρώπων (με σεξουαλικές αναστολές και δυσκολίες) μέχρι σήμερα, και όχι μόνον αυτών.
Ακόμη και σε ηλικία 88 ετών, όταν ταλανιζόμενος από ενδοιασμούς, φόβους και αμφιβολίες τρελάθηκε οριστικά, ο Λιγκουόρι εξακολουθούσε να υποφέρει από τούς πειρασμούς της σάρκας. Τότε φώναζε με Λυγμούς: «Αλίμονο, είμαι κιόλας 88 ετών και ακόμη δεν έσβησε η φλόγα της νιότης μου!».
Η μετάνοια είναι απαραίτητη μάλλον για εκείνον που ΔΕΝ σκοτώνει, που αθετεί τον όρκο του στη σημαία. Ετσι αλλάζουν τα πράγματα - αλλάζουν όμως προς το καλύτερο;
Αλλά μερικές φορές τολμούν να ασκήσουν και αυτοκριτική, καθώς «οι πιο προοδευτικοί» απολογητές ψέλνουν συνεχώς το «πάτερ, ήμαρτον» (pater peccavi) - από την έφοδο κατά της αντίληψης περί προπατορικού αμαρτήματος μέχρι τη διάσωση της τιμής του φαν ντε Φέλντε.
Ομολογούν «θαρρετά», όπως σημειώνει άλλος ένας καθολικός, ότι «εδώ πρέπει να αναπληρώσουμε και να επανορθώσουμε άπειρα [!] πράγματα. Δεν πέρασε πάρα πολύς καιρός από τότε που οι ηθικές μας αντιλήψεις ήταν ακόμη σεμνότυφες και αφύσικες»
Μερικές φορές τέτοιες ομολογίες και παραχωρήσεις προσφέρονται πολύ σύντομα και τμηματικά, άλλοτε όμως καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο έργο, έτσι που ένας επιπόλαιος και ευφάνταστος αναγνώστης, ακόμη και μετά την ανάγνωση διακοσίων σελίδων με δελεαστικά ηθικοθεολογικά ερωτικά όνειρα (με το αίτημα ακόμη και για προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις: «επ’ ουδενί γενική άδεια για κάθε περίπτωση», «ποτέ»), μπορεί να δει να ξεσπά στον καθολικισμό μια παραζάλη αισθησιακής ευδαιμονίας και διονυσιακού εκθειασμού της σεξουαλικότητας.
Οι «προοδευτικοί» χειρίζονται σχεδόν πάντοτε την ίδια αδέξια μέθοδο. Στην αρχή ομολογούν τα ολοφάνερα «λάθη» σχεδόν δύο χιλιετιών, εν συντομία και το ένα μετά το άλλο, μερικές φορές τόσο ριζοσπαστικά και με πλήρη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο, που θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι επίκειται μια επανάσταση, αν δεν ήξερε ήδη ότι δεν θα γίνει τίποτε, ότι θα ξαναδεί την παλαιά απαίσια όψη των πραγμάτων.
«Η Εκκλησία εξέφραζε πάντοτε την αντίθεσή της σε κάθε ενοχοποίηση της σύμφωνης με τη δημιουργία του κόσμου σεξουαλικότητας», στήνει την εξής ιεραρχική κλίμακα: σεξουαλικότητα· πάνω από αυτή, «πολύ ψηλότερα» ο έρωτας· και τέλος, «απείρως [!] ανώτερη από αυτά τα δύο, η αγάπη»
Μάλιστα. Οσο καλή και αν είναι η ορμή - «ο πόθος πρέπει να αναστέλλεται εκεί όπου αρχίζει η αμαρτία [...], οι αθάνατες ψυχές δεν πρέπει να θυσιάζονται στην ορμική ζωή»
Λοιπόν, τι είχαμε, τι χάσαμε! Πάλι τα ίδια, αφού σύμφωνα με τη γενική αντίληψη της ηθικής θεολογίας δεν είναι μόνον η πλήρης σεξουαλική ικανοποίηση (η «όχι ωραία έκφραση», όπως παραπονιέται ο πρωθιεράρχης Χέφνερ) εκτός γάμου μια βαριά, μια θανάσιμη αμαρτία, αλλά ακόμη και «κάθε ελεύθερα ηθελημένη άμεση διέγερση».
Η ηδονή εξακολουθεί να είναι του διαβόλου «όσο ασήμαντη και σύντομη» κι αν είναι! «Εδώ δεν υπάρχει», τονίζει ο Γιόνε, «ασήμαντο ζήτημα».
Μερικά εκατομμύρια νεκροί στον πόλεμο δεν ενοχλούν· μας ανεβάζουν το ηθικό. Αλλά τι κακό που κάνει η συνουσία! Η σεξουαλική αμαρτία είναι τόσο διαβολική που σύμφωνα με την καθολική διδασκαλία επιτρέπεται να εύχεται κανείς «στον πλησίον του κάτι κακό, ακόμη και τον θάνατο» (!), «λόγου χάρη για να μην παραστρατήσει ένας νέος και ελαφρόμυαλος άντρας»
(Πόνε).
Η «μοιχεία, η σεξουαλική επαφή των αγάμων, η κατάχρηση του γάμου, η αυτοκηλίδωση [...] τιμωρούνται αυστηρότατα από τον Θεό, τον ηθικό νομοθέτη».
Ορθά-κοφτά διέταξε: «Δεν υπάρχει τίποτε προς εξέταση. Οποια κι αν είναι η προσωπική κατάσταση, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την υπακοή».
Πρώτον, επειδή σε αντιπαραβολή με την εσφαλμένη διαπαιδαγώγηση σχεδόν δύο χιλιετιών, με όλες τις τρομακτικές της συνέπειες, μερικά χρόνια φαινομενικής προσαρμογής δεν μετρούν πολύ ή δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.
Δεύτερον, επειδή, αν δεν λάβουμε υπόψη μια μειονότητα ηθικολόγων, η ευρεία εκκλησιαστική «διαφωτιστική βιβλιογραφία» εμμένει όπως και άλλοτε στον παλαιό δυϊσμό ορμών και πνεύματος, σεξουαλικότητας και ψυχής.
Τρίτον, επειδή η μάζα των καθολικών (και όχι μόνον αυτή) δεν έχει σχεδόν κανένα όφελος από τις μικρές παραχωρήσεις των «προοδευτικότερων», ενώ οι διανοούμενοι καλούνται να πιστέψουν σε μια δήθεν αλλαγή προς το καλύτερο.
Τέταρτον, επειδή και η «σοβαρή» ηθική θεολογία κατά βάθος βρίσκεται εκεί όπου βρισκόταν πάντοτε.
Και πέμπτον, επειδή η Εκκλησία μπορεί πάντοτε να ανακαλεί παραχωρήσεις, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
τότε άρχισε να γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν επρόκειτο για χρηστά ήθη, για μια ηθική, για τη «βελτίωση» του αμαρτωλού, αλλά για τη δημιουργία εξαρτημένων ατόμων.
Μέχρι την πιο βαθιά ίνα του εγκεφάλου του και την τελευταία γωνιά του κρεβατιού του ο πιστός υποδουλώνεται μέσω της αμαρτίας στην Εκκλησία, αναπτύσσει από μικρό παιδί μια απέχθεια απέναντι στις ορμές, μπολιάζεται με τη συναίσθηση της αμαρτίας.
Ετσι ξέρει ότι είναι αδύνατον να μείνει αναμάρτητος, ότι θα περιέρχεται συχνά και τακτικά σε συγκρούσεις, θα αμαρτάνει συνεχώς, θα αποτυγχάνει συνεχώς και μόνον ως ένοχος, ως αποτυχημένος μπορεί να έχει την εκκλησιαστική βοήθεια, την απαλλαγή από το βάρος της αμαρτίας, και να ελπίζει στην ποθητή αιώνια λύτρωση.
Με άλλα λόγια πρέπει να παραμένει χειραγωγημένος, ελεγχόμενος, καταπιεσμένος.
Ο κλήρος προπαγανδίζει και θέλει τη θυσία, την παραίτηση. Υπολογίζει στην «αδυναμία» της ανθρώπινης φύσης, για την οποία θρηνολογεί με ψευδευλάβεια, ενώ στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη ευτυχία γι’ αυτόν, η βάση της ύπαρξής του.
«Να είσαι αμαρτωλός και να αμαρτάνεις με γενναιότητα, αλλά να έχεις εμπιστοσύνη στον Χριστό και να χαίρεσαι γι’ αυτό».
Και ίσως ακόμη πιο μεστά:
«Οι σωστοί άγιοι του Χριστού πρέπει να είναι καλοί, δυνατοί αμαρτωλοί και τέτοιοι άγιοι να μείνουν».
Ετσι ο χριστιανισμός επιδρά σε κάθε άνθρωπο του δυτικού κόσμου, ακόμη και πέρα από αυτόν, ακόμη και σε μη χριστιανούς και σε αντιπάλους του χριστιανισμού. Παραμένουν ακόμη καθοριστικά για τους επίσημους κώδικες της Ευρώπης και της Αμερικής αυτά που σκέφτηκαν πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια μερικοί νομάδες αιγοβοσκοί. Υπάρχει ακόμη μια απτή σχέση ανάμεσα στις διεστραμμένες σεξουαλικές αντιλήψεις των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ή του απόστολου Παύλου και την ποινική δίωξη της ακολασίας στη Ρώμη, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη.
Ετσι λοιπόν και το συνταγματικό δικαστήριο με τη δική του γλώσσα επικαλείται τις «δημόσιες θρησκευτικές κοινότητες», «ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα χριστιανικά θρησκεύματα, από τις διδασκαλίες των οποίων μεγάλες μερίδες του λαού αντλούν τα κριτήρια για την ηθική τους συμπεριφορά».
Παρ’ όλες τις παραβιάσεις των ταμπού, τα ταμπού εξακολουθούν να ισχύουν. Είναι βαθιά ριζωμένα στις μάζες, και όχι μόνο σε αυτές. Μέσα από τη θεολογία και το δίκαιο, ακόμη και μέσα από ορισμένους τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας, τα εκτρώματα των προλήψεων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης εξακολουθούν να ασκούν επιδράσεις και να παραβλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική μας ζωή, τη ζωή μας γενικότερα.
Οπως μας διασκεδάζει σήμερα η μεσαιωνική πουκαμίσα των μοναχών, έτσι θα γελούν στο μέλλον με αυτό που εμείς αποκαλούμε «ελεύθερο έρωτα»: μια σεξουαλική ζωή που δεν επιτρέπεται να εκδηλώνεται δημόσια, που περιστοιχίζεται από τοίχους και κλείνεται σε αυτή την αχ τόσο ελεύθερη «προσωπική-ιδιωτική σφαίρα», Του χρειάζεται το σκοτάδι της νύχτας όπως όλες οι σκοτεινές δουλειές για μια αποκορύφωση της χαράς, της ηδονής, του έρωτα, η οποία περιορίζεται όμως από λογοκριτικές αρχές και νόμους, με τον φόβο της τιμωρίας - μια ζωή δήθεν γεμάτη μυστικά· μια πηγή καταθλιπτικών διαθέσεων - εν μέρει επικίνδυνων επιθετικών συμπεριφορών· ένας από τους κύριους λόγους υστερίας, ερωτικής ψυχρότητας, άγχους, βαρυθυμίας και υποκρισίας.
ο χριστιανισμός δεν έκανε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Τους έκανε πιο δυστυχισμένους.