Τα σωματικά προβλήματα του θυμού και νέες θεραπευτικές επεμβάσεις - Point of view

Εν τάχει

Τα σωματικά προβλήματα του θυμού και νέες θεραπευτικές επεμβάσεις





  Ο θυμός, είναι το πιο συχνό από τα αρνητικά εκφραζόμενα συναισθήματα, ενώ τα αμέσως επόμενα είναι το άγχος και η λύπη. Ο θυμός είναι ένα κύριο και πρωταρχικό συναίσθημα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά εμπερικλείει σωρεία αρνητικών συναισθημάτων με βιολογικές κοινωνικές και σωματικές συνιστώσες. 

  Ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο να κινητοποιήσει κάποιον, να του δώσει την απαραίτητη ορμή για να αποκαταστήσει κάτι λαθεμένο επομένως αυτή είναι η επιβιοτική του αξία.

 Στην παθολογική του εκφορά ωστόσο σχετίζεται με την ανικανότητα του ατόμου να τον εκφράσει. Έτσι τα συναισθήματα συσσωρεύονται, δεν εκφράζονται με υγιή τρόπο και το άτομο ελαχιστοποιεί την ικανότητα του να σκέφτεται λογικά με αποτέλεσμα, να βλάπτει τους άλλους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε απογοήτευση, φόβο, στεναχώρια, απόγνωση, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ένταση, ζήλια και απόρριψη.

 Ο θυμός άλλωστε είναι ένα συναίσθημα που δεν επηρεάζει μόνο το άτομο αλλά επειδή σχετίζεται με την επιθετικότητα επηρεάζει άμεσα τις κοινωνικές του σχέσεις.

Ο θυμός προκαλεί βιολογικές αντιδράσεις.





 Πιο συγκεκριμένα ο θυμός πυροδοτεί εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα, στον εγκέφαλο, στα διάφορα όργανα-συστήματα (κυρίως το ορμονικό και το καρδιαγγειακό).

Ο θυμός είναι ένας πολύ δυνατός μηχανισμός που πυροδοτεί βλάβες περισσότερο από την κατάθλιψη, και το χρόνιο άγχος, διότι εκλύονται ουσίες από τον οργανισμό που δρουν µε περισσότερη ταχύτητα και προκαλούν μεγαλύτερη ζημία στην καρδιά, απ' ότι σε άλλες ψυχικές καταστάσεις, στις οποίες παράγεται μόνον η αδρεναλίνη.

 Ο θυμός έχει ενοχοποιηθεί για διάφορα προβλήματα υγείας όπως προβλήματα πέψης (έλκος, κολίτιδα, γαστρίτιδα, ερεθισμένο έντερο) αρρυθμίες δερματικά προβλήματα, καρδιακή προσβολή, χαμηλό ανοσοποιητικό.

 Ο θυμός προκαλεί τόση ένταση στον οργανισμό, που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Από τις επιπτώσεις του κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του θυμού στην ζωή μας.

Καταρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κατά πόσο ο θυμός επηρεάζει την ζωή μας.

Οι κυριότερες από τις πιο σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις με τις οποίες αντιμετωπίζεται ο θυμός είναι οι εξής, καταρχάς η εκπαίδευση του ατόμου στην λεγόμενη "Διεκδικητική συμπεριφορά”. 

Διεκδικητική συμπεριφορά σημαίνει την απευθείας και ειλικρινής έκφραση συναισθημάτων (τόσο θετικών όσο και αρνητικών), χωρίς αγωνία και άγχος μήπως και θυμώσουν κάποια άλλα άτομα. 

Μαθαίνει δηλαδή ο ενδιαφερόμενος να υποστηρίζει το εαυτό του με τρόπο που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα κάποιου άλλου ατόμου. 

Έτσι αντιμετωπίζει τη ζωή με μια προσέγγιση που του επιτρέπει να διατηρήσει ή να ξαναποκτήσει τον έλεγχο στην ζωή του, κάτι που θα οδηγήσει σε ψηλότερο επίπεδο αυτοπεποίθησης και στην αίσθηση ότι μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος για την πορεία του χωρίς να θυμώνει επειδή δεν μπορεί να διεκδικήσει με σωστό τρόπο όσα τον κάνουν ευτυχισμένο.


Η CBT γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να καταστήσει το άτομο υπεύθυνο να ανακαλύψει τα προειδοποιητικά σημάδια πριν από μια κρίση θυμού όπως π.χ:

 η αύξηση παλμών, η εφίδρωση, και αφού τα αναγνωρίσει να κάνει σταμάτημα αντίδρασης, δηλαδή να φύγει από το λεωφορείο που είναι γεμάτο και να πάρει το επόμενο ή να κάνει μια μικρή βόλτα και αφού νιώσει ότι του περνούν τα συμπτώματα να ξαναμπεί πιο ήρεμος στο γεγονός.

 Η συναισθηματική εκπαίδευση αυξάνει την ικανότητα του για να κατανοεί τις αντιδράσεις του, μαθαίνει πώς να ανταποκριθεί στο συναίσθημα του.

via

Pages