Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον πρωκτικό κνησμό - Point of view

Εν τάχει

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον πρωκτικό κνησμό




  Από που προέρχεται ο κνησμός; Παρότι ο πρωκτικός κνησμός μπορεί να είναι αντίδραση σε διαφορετικές αιτίες, η καλή διατροφή και η υγιεινή είναι βασικά για να τον αποτρέψετε. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ίνες στη διατροφή σας.

Πιθανόν να μην έχετε ακούσει κανέναν να μιλά για τον πρωκτικό κνησμό. Εξάλλου, δεν είναι και η καλύτερη συζήτηση σε ένα δείπνο. Όμως, το ενδιαφέρον είναι πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν απ’ αυτόν.




Για την ακρίβεια, είναι πιο σύνηθες απ’ όσο πιστεύετε.

Πρωκτικός κνησμός


Σε ιατρικούς όρους είναι κνησμός δακτυλίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίζουμε ως πρωκτικό κνησμό. Αυτό δίνει όνομα σ’ αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα. Αλλά τι είναι;
Ο πρωκτικός κνησμός είναι ο κνησμός της πρωκτικής περιοχής και των γύρω περιοχών. Αυτό συνήθως προκαλεί κοκκινίλα, πρήξιμο και φυσικά υπερβολική φαγούρα.
Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες μπορούν να επηρεαστούν από αυτή την ενοχλητική πάθηση. Όμως, συμβαίνει περισσότερο στους άνδρες.

Τα αίτια του πρωκτικού κνησμού




Πρώτα απ’ όλα, ο πρωκτικός κνησμός δε σχετίζεται με ελλείψεις ή ασθένειες στον πρωκτό σας. Απλά υποφέρουν από αυτόν οι ιστοί του δέρματος της περιοχής.
Γενικά, πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή του. Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά.

Ερεθισμός ή χημική αλλεργία

Υπάρχουν πολλά χημικά τα οποία έρχονται σε επαφή με την περιοχή του πρωκτού. Όμως, πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ποια είναι.
Αρκετά προϊόντα προσωπικής υγιεινής χρησιμοποιούν συνήθως πολλά είδη τέτοιων συστατικών κατά την παραγωγή τους. Αυτά τα χημικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στους ιστούς του δέρματος.
Κάποια παραδείγματα είναι:
  • Το χαρτί τουαλέτας
  • Οι πούδρες
  • Τα σαπούνια (τόσο για τις ευαίσθητες περιοχές όσο και τα κανονικά)
  • Τα αρώματα
  • Οι κρέμες

Καθαρίζετε τον εαυτό σας με πολλή δύναμη


Η υγιεινή είναι βασικός παράγοντας για τους ανθρώπους. Αυτό είναι ακόμη πιο αληθές για την περιοχή του πρωκτού. Εξάλλου, πρόκειται για μια περιοχή αρκετά βρώμικη όταν έχετε εντερική κινητικότητα.
Ως αποτέλεσμα, μια καλή ιδέα είναι να καθαρίζεστε πλήρως. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποιες φορές το πολύ καθάρισμα καταλήγει να γίνεται τοξικό για το δέρμα σας.
Με τα χέρια σας και το χαρτί τουαλέτας, μπορεί να χρησιμοποιείτε πολλή δύναμη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο στο δέρμα και ερεθισμό εξαιτίας της τριβής. Έτσι καταλήγετε με πρωκτικό κνησμό.
Αν είναι εφικτό, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε νερό για να καθαρίσετε την περιοχή μετά την αφόδευση. Επιπροσθέτως, βεβαιωθείτε πως αγοράζετε πάντα απαλό χαρτί τουαλέτας.

Κακή υγιεινή

Αυτό είναι στο αντίθετο άκρο της καθαριότητας. Η κακή πρωκτική υγιεινή, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα.
Θα πρέπει ν’ απομακρύνετε πάντα τυχόν υπολείμματα περιττωμάτων από την περιοχή. Όμως, θα πρέπει να είστε προσεχτικοί και να μην ασκείτε πολλή πίεση.
Αν δεν αφαιρεθούν πλήρως, μένουν στο άνοιγμα του πρωκτού σας. Αυτό προκαλεί σχεδόν αμέσως το αίσθημα κνησμού.
Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν έχετε διάρροια.

Διατροφή που ερεθίζει


Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες δεν είναι καλές για το σώμα σας. Ωστόσο, αυτό αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν επηρεάζουν όλα το ίδιο τον καθένα.
Ο πρωκτός σας μπορεί να ερεθιστεί από αρκετά προϊόντα.
Κάποια από τα συστατικά που θα ήταν καλό ν’ αποφεύγετε είναι:
  • Πικάντικες ή όξινες τροφές (πιπέρι καγιέν, καυτερές πιπεριές, εσπεριδοειδή ή ντομάτες)
  • Ροφήματα με καφεΐνη (αναψυκτικά, καφές ή τσάι)
  • Σοκολάτα
  • Μπαχαρικά

Πώς να καταπολεμήσετε τον πρωκτικό κνησμό





Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τον πρωκτικό κνησμό.

Σκόρδο

Οι αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες αυτού του συστατικού είναι τέλειες για να θεραπεύσετε τον κνησμό στην πρωκτική περιοχή.
Μπορείτε να το φάτε όπως είναι ή να το συμπεριλάβετε στις συνταγές σας ως καρύκευμα.

Αλόη βέρα


Όταν μιλάμε για αλόη βέρα, αναφερόμαστε στις καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες οι οποίες καταπολεμούν τον πόνο, τη φλεγμονή και τον πρωκτικό κνησμό.
Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του ζελέ της, βοηθά στη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Γιαούρτι

Δεν είναι όλα τα είδη γιαουρτιού καλά στη θεραπεία του κνησμού.
Σ’ αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε φυσικό γιαούρτι με πολλά προβιοτικά (υγιεινά βακτήρια για το σώμα σας).
Αυτοί οι οργανισμοί ενθαρρύνουν την ευεξία της περιοχής και καταπολεμούν προβλήματα που σχετίζονται με τον κνησμό.
  • Για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του, μπορεί να εφαρμόσετε απευθείας το γιαούρτι στην περιοχή ή να το φάτε (τουλάχιστον 2 κούπες την ημέρα).

Ίνες

Η αύξηση ινών στη διατροφή σας θα συμβάλλει στις πεπτικές διεργασίες. Αυτό θα εξασφαλίσει πως η εντερική σας δραστηριότητα δε θα είναι υγρή.
Όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του πρωκτικού κνησμού.
via

Pages