Ας πάρουμε ένα ιστορικό παράδειγμα του τι μπορεί να σημαίνει μέτρο. Κάποτε η εκκλησία έκανε χρήση των ως τότε τεχνικών της ζωγραφικής για ν’ αναπτύξει την αγιογραφία. Αν χρησιμοποιείται σωστά, είναι ένα μέσο ευχαριστίας για τον αγιογράφο και μια μορφή ποιμαντικής για το ποίμνιο. Κι όμως. Αυτό το μέσο της ποιμαντικής έγινε αφορμή μεγάλων ερίδων στην εκκλησία. Και ναι μεν την Κυριακή της ορθοδοξίας συχνά εμφανίζεται ότι γιορτάζεται η επικράτηση των εικονολατρών, αλλά η αλήθεια είναι ότι και στις δύο πλευρές εμφώλευε αίρεση. Πολλοί εικονολάτρες είχαν διολισθήσει στην ειδωλολατρία. Η λύση όμως δεν ήταν η κατάργηση των εικόνων.
Καλύτερο θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε με συντριβή ότι δεν είμαστε ορθό-δοξοι. Και τότε ίσως αφήσουμε κάποιο χώρο στο Θεό να μας φωτίσει.
Αναζητώντας το πρόσωπο
Αληθής και ψευδής εαυτός κατά τον Donald Winnicott και κατά τον Αγ. Γρηγόριο Παλαμά.
π. Βασιλείου Θερμού
Δυστυχώς όμως, «Η επανένταξη της επαφής (με τα συναισθήματα και τις επιθυμίες) προσκρούει συχνά στις πνευματικού-ηθικού χαρακτήρα ενστάσεις του ενδιαφερομένου: Πώς θα βρεθεί τόπος για συναισθήματα και επιθυμίες όταν αυτά αξιολογούνται ως εφάμαρτα; Πώς να συνειδητοποιηθεί το άγχος όταν έχει συνηθίσει να το θεωρεί ολιγοπιστία, ο θυμός όταν ερμηνεύεται ως έλλειψη αγάπης, οι προσωπικές επιθυμίες όταν δυσφημούνται ως εγωισμός; Οι αναδύσεις αυτές διευκολύνονται και μπορούν ν’ αποβούν πραγματικά εποικοδομητικές όταν υποβοηθούνται είτε από ειδικό είτε από ευαισθητοποιημένο ποιμένα και πάντως ελεύθερο από αντίστοιχες δικές του εμπλοκές. (...) Ο Ψευδής εαυτός καλείται ν’ αντιληφθεί πως η πνευματική θεραπεία δεν συμπίπτει με την απώθηση ή την άρνηση και ότι για να εξαγιαστεί μια λειτουργία πρέπει πρώτα να υπάρχει». Ιδιαίτερα όταν ο Θεός ενσαρκούμενος κατέδειξε πως: «Επειδή είναι ο ίδιος η πηγή του αισθάνεσθαι και του επιθυμείν, καλεί τον άνθρωπο σε προσωπική επικοινωνία με το να τον ανυψώνει σε πρόσωπο που αισθάνεται και επιθυμεί».
«Ημείς οι άνθρωποι, αδυνατούμεν να διεισδύσωμεν τελείως εις το μυστήριον ακόμη και της ατομικής ημών πνευματικής ζωής. Προσιτή εις ημάς είναι η ενδοσκόπησις ή η παρατήρησις της εσωτερικής ημών πνευματικής ζωής, όταν η τελευταία προσλαμβάνει μορφήν ψυχολογικών φαινομένων. Αδυνατούμεν όμως να προσδιορίσωμεν ο,τιδήποτε κατ’ ουσίαν. Και τούτο διότι η πρώτη βάσις παντός Χριστιανικού ψυχο-θρησκευτικού γεγονότος είναι ενέργεια του Πνεύματος του Θεού [6], απροσδιόριστος και απολύτως ελευθέρα.
«Το Πνεύμα όπου θέλει πνεί, και την φωνήν Αυτού ακούεις, αλλ' ουκ οίδας πόθεν έρχεται και πού υπάγει' ούτως εστί πας ο γεγεννημένος εκ του Πνεύματος» (Ιωαν. γ' 8)».
Απάντηση του π. Βασιλείου Θερμού
στον π. Βασίλειο τόσο για μοίρασμα, όσο και για να μου επισημάνει μήπως σε κάποια σημεία
αλλοιώνω τα λεγόμενά του. Παραθέτω την απάντησή του, μετά από τη δική του παρότρυνση.)