- Οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι αίρεση;
Ναι, οι Ρωμαιοκαθολικοί βεβαίως είναι αίρεση. Είναι αίρεση διότι υπήρξεν ιστορική στιγμή, κατά την οποίαν απεχώρησαν από την Εκκλησίαν. (δεν ακούγεται η ερώτηση). Ο κ. Νικολαΐδης το ‘πεν αυτό; [γέλια από το ακροατήριο]Τώρα θα με κάνετε να πάω ν’ αγοράσω κι εγώ τηλεόραση! Έχω είκοσι χρόνια να δω αλλά ….
- (Μητροπολίτης Λεμ. Αθανάσιος): Οπωσδήποτε υπάρχουν, βαθμίδες, έτσι; Οι Χιλιαστές, αυτοί έχουνε καταρρίψει όλα· και κανείς μέσα στα κοσμικά, έτσι, περιθώρια προσπαθεί να μιλήσει με μαλακόν τρόπον για να μην τους πληγώσει. Αλλά τουλάχιστον, εμείς εδώ, που δεν κινδυνεύουμε, μπορούμε να πούμεν ότι πράγματι είναι αίρεσις, είναι αίρεσις.
Ναι, ναι παιδί μου. (δεν ακούγεται η ερώτηση) Οπωσδήποτε. Ξέρετε ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί π.χ. όταν σε μια εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει στο Βατικανό, εκεί που γράφει «Ορθόδοξη Εκκλησία» λέει, «ιδέ αιρέσεις», λήμμα αιρέσεις δηλαδή. Ναι, εκείνοι βέβαια ξέρεις, δεν ενοχλούνται όταν μας αποκαλούν αιρετικούς· ναι, διότι εκεί είναι Βατικανό. Αλλά όμως αυτό δεν έχει καμιά σημασία διότι ο πρώτος, ο οποίος θεωρήθηκε πλάνος και αιρετικός ήταν ο ίδιος ο Χριστός, από τους Εβραίους. Το να μας ονομάσουν αιρετικούς, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ό,τι θέλουν μπορούν να μας ονομάσουν, αλλά, μπορούν να μας το αποδείξουν όμως; Αυτό είναι το ερώτημα. Μπορούν ν’ αποδείξουν ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι αίρεσις; Αφ’ ης στιγμής εμείς και ιστορικά, ιστορικά· σήμερα καταργήθηκαν οι δογματισμοί. Ωραία. Να πιάσουμε τα κείμενα των Πατέρων από τον 1ο αι. μέχρι σήμερα, να τα διαβάσουμε. Και αν σε κάτι, από όλα αυτά, η Ορθόδοξος Εκκλησία έφυγε ή τα διαστρέβλωσε, κακώς, να την ψέξομεν· εάν όμως όχι, τότε τι μπορούν να μας πουν; Και αυτό ξέρετε, ότι η μεν Ορθόδοξος Εκκλησία ουδέποτε φοβήθηκεν την έρευναν, οι δε Λατίνοι, οι παπικοί, όπως ξέρετε πολύ καλά, έφτασαν κάποτε σε ένα σημείο, που έκαιγαν κι αυτόν που διάβαζε την Παλαιά Διαθήκη!
- …….έχετε οποιεσδήποτε συγκρίσεις, οποιεσδήποτε μελέτες στα θέματα της Εκκλησίας, αλλά ένας πιστός, ένας οποιοσδήποτε, ο οποίος ανεξάρτητος, ουδέτερος, ενδιαφέρεται να μάθει για όλες, ενδιαφέρεται να μάθει το σωστό, έχει ανοιχτήν την καρδιάν του να μάθει το σωστό· δεν μπορεί να κάτσει να μελετήσει επιστημονικά όλες τις μελέτες, όλα τα βιβλία τα Πατερικά κτλ, ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος υποτίθεται εργάζεται κτλ, έχει έναν μικρό χρόνο να αφιερώσει για την θρησκείαν, ή για την πνευματική ζωή. Δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα πράγματα. Δηλαδή κάποιος πρέπει να το κάνει για αυτόν ή πρέπει να γίνει κάτι, τέλος πάντων, ο άνθρωπος να δει το σωστόν κατά κάποιον τρόπον.
- Αλλά τι θα γίνει; Ο άνθρωπος, όποιος ενδιαφέρεται πράγματι, θα πρέπει να περιμένει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος για να ….. (δεν ακούγεται η υπόλοιπη ερώτηση)
Όχι, θα αρχίσει να αγωνίζεται πνευματικά και αν δεν βρει εις την Εκκλησία, εάν δεν επαληθευτεί ο Λόγος του Θεού, οι επαγγελίες του Χριστού στην Εκκλησίαν Του, τότε να πει ότι, ψέματα.
(Απάντηση) Όχι, δεν θα περάσει η ζωή του· ο άνθρωπος μπορεί, λένε οι Πατέρες, από το πρωί μέχρι το απόγευμα να φτάσει εις μέτρον θείον, μπορεί. Τώρα εάν δεν φτάσει, άλλη υπόθεση, είναι θέμα προσωπικόν του. Αλλά έχει την δυνατότητα αμέσως να λάβει την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Μα την λαμβάνει ήδη από το βάπτισμά του, αλλά την χάνει μέσα στην πορεία των παθών. Εάν την ενεργοποιήσει… Βέβαια, είναι γεγονός ότι είναι ένα, πώς να πούμε, κάτι ακατόρθωτο· πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε και άνθρωποι κι έχουμε πεπερασμένες δυνάμεις, περιορισμένες δυνάμεις. Πόσο μπορούμε να μελετήσουμε; Άντε να μελετήσουμε δυο, τρεις, πέντε, δέκα θρησκείες σωστά. Πόσες θα μελετήσουμε; Και πότε; Και με ποια κριτήρια θα τις κρίνουμε; Όμως νομίζω ότι ακριβώς ο Λόγος του Θεού αυτήν την σημασίαν έχει: τόσο πληρεί τον άνθρωπον κι έχει τέτοιαν απόδειξιν παγκόσμια ανά τους αιώνες, που νομίζω ότι η πείρα των άλλων και η πείρα των αιώνων και η πείρα της παγκοσμιότητας αυτής της εμπειρίας, μας τηρεί τον Λόγον.