Είσαι τόσο κουρασμένος που λειτουργείς δυσλειτουργικά. Αποτελείς μέρος μιας κοινωνίας υπερ-νευρωτικής. Περνάς τη μέρα σου σκεπτόμενος και κάνοντας πράγματα. Πρόσεξε την ψυχική σου κατάσταση όταν γυρνάς σπίτι. Είσαι λιώμα από την τόση δουλειά. Γι’αυτό δεν είσαι για σαχλαμάρες.
Πόσο μάλλον για οικογενειακά δράματα! Το μυαλό σου είναι τόσο μπαϊλντισμένο που το μόνο που σου κάνει όρεξη είναι να κάτσεις μπροστά στην τηλεόραση. Το να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις, όμως, με αυτό τον τρόπο είναι σαν να κάνεις ομελέτα χωρίς αυγά, χωρίς πατάτες και χωρίς τηγάνι. Είναι αδύνατον! Βλέποντας τηλεόραση το μόνο που καταφέρνεις είναι να κατασιγάζεις προσωρινά τις νευρώσεις σου όσο ακούς τις νευρώσεις της κοινωνίας.
Πράγματι, το να βυσματώνεις το μυαλό σου σε μια οθόνη από την οποία περνάνε εικόνες και ήχοι σε αποσυνδέει ακόμα περισσότερο από τον εαυτό σου. Και στο τέλος αδειάζει τη δεξαμενή σου ζωτικής ενέργειας. Η ποιότητα και η ποσότητα των σκέψεων που έχεις στη διάρκεια της μέρας καθορίζουν αυτές που έχεις κάθε νύχτα, στα όνειρά σου.
Γι’ αυτό ξυπνάς τόσο κουρασμένος το πρωί. Και δεδομένου ότι δεν ξέρεις πώς να επαναφορτίσεις την ενέργειά σου, λειτουργείς δυσλειτουργικά. Δεν είναι τυχαίο που είσαι εγωκεντρικός. Ούτε που αντιδράς μηχανικά. Ούτε επίσης που αγωνίζεσαι και μπαίνεις σε σύγκρουση με αυτό που σου συμβαίνει… Δεν έχεις ακόμα την αναγκαία ζωτική ενέργεια για να ζήσεις με άλλον τρόπο.
Σήκω από τον καναπέ.
Χωρίς ενέργεια ζεις μη συνειδητά, βάζοντας τον αυτόματο πιλότο είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Επιπλέον, έχεις την τάση να είσαι πιο θλιμμένος, πιο θυμωμένος ή πιο αγχωμένος.
Χωρίς να το αντιληφθείς, μπαίνεις σ’ έναν λαβύρινθο όπου ο τρόπος που σκέφτεσαι και πράττεις δε σέβεται ποτέ τη φυσική διαδικασία μέσα από την οποία το σώμα σου αναπαράγει τη ζωτική του ενέργεια. Αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχούς εξάντλησης τελικά σε καίει. Και επιπλέον σε τρελαίνει.
Είναι τότε που μπορεί να πέσεις σε κατάθλιψη, μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται αναπότρεπτα όταν εξαντλούνται εντελώς όλα τα αποθέματά σου ζωτικής ενέργειας. Όπως το κινητό σου παύει να λειτουργεί όταν τελειώνει η μπαταρία του, έτσι κι εσύ, όταν εξαντλείς τις μπαταρίες σου, μένεις χωρίς την αναγκαία δύναμη και κατανόηση για να τροποποιήσει τη στάση σου απέναντι στη ζωή.
Η σωματική κόπωση σε μανταλώνει στην «τεμπελιά» και σε κάνει να μη βρίσκεις κανένα κίνητρο ώστε να μπεις στον κόπο να σηκωθείς από τον καναπέ. Και η πνευματική εξάντληση σε καταδικάζει σε «παραίτηση». Αναφέρομαι στο όταν η ψυχική σου διάθεση πέφτει επειδή δεν έκανες στη ζωή σου αυτό που διαισθάνεσαι ή ξέρεις ότι θα μπορούσες να είχες πραγματοποιήσει.
Τόσο η τεμπελιά όσο και η παραίτηση δείχνουν έλλειμμα «ζωτικής ενέργειας». Δηλαδή, της μπαταρίας που σου επιτρέπει να λειτουργείς με συνειδητότητα και σοφία, αποδίδοντας το μάξιμουμ του δυναμικού σου.
Σταμάτα να είσαι ένας ενεργοβόρος βρικόλακας. Με το να παραμένεις σε μια περιοχή άνεσης σημαδεμένης από το ξόδεμα και τη συστηματική κατασπατάληση ενέργειας, το πέρασμα του χρόνου σε έχει μεταβάλει σε αυτόματο. Κι όχι μόνο αυτό: επίσης και σε βρικόλακα! Αισθάνεσαι τόσο άδειος που αφοσιώνεσαι στο να ρουφάς ασυνείδητα την ενέργεια των άλλων.
Γι’ αυτό ορισμένες φορές η απλή παρουσία σου φέρνει σε άβολη θέση τους ανθρώπους γύρω σου. Τους απομυζάς ! Για τρεις μήνες προσπάθησε να ανακαλύψεις πώς θα δημιουργήσεις την προσωπική σου ζωτική ενέργεια. Η πηγή είναι άφθονη και βρίσκεται μέσα σου. Το να ξέρεις τι γεμίζει τις μπαταρίες σου και τι τις ξοδεύει είναι ένας άλλος τρόπος να γνωρίσεις τον εαυτό σου.
Η πρόκληση είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου, σεβόμενος την ισορροπία ανάμεσα στις ώρες δραστηριότητας και στις στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Να θυμάσαι κάθε πρωί —αφού κάνεις ντους με περισσότερη συνειδητότητα— ότι είσαι ο δημιουργός της ζωτικής σου ενέργειας. Σχεδίασε μια ρουτίνα προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική που να σου επιτρέπει να ξαναφορτώνεις τις μπαταρίες σου.
Κανε κάποιο άθλημα και φυσική άσκηση τακτικά. Είναι θεμελιώδες να ιδρώνεις ή να λαχανιάζεις τουλάχιστον για τριάντα λεπτά τη μέρα. Δεν έχει σημασία το πώς, απλώς ίδρωνε και λαχάνιαζε. Φρόντιζε να τρως φαγητό. Δηλαδή, τρόφιμα που περιέχουν στ’ αλήθεια φυσικά συστατικά τα οποία θα σε γεμίζουν ενέργεια.
Και, σε παρακαλώ, αγάπα τον εαυτό σου και σταμάτα να μένεις με άτομα που παραπονιούνται και αυτοθυματοποιούνται όλη μέρα. Αρκετά έχεις με τον εαυτό σου για να παλέψεις και με άλλους ενεργοβόρους βρικόλακες.
Κόψε τις παλιές συνήθειες
Για να μπορέσεις να αλλάξεις μία συνήθεια πρώτα πρέπει να την κατανοήσεις. Ας υποθέσουμε ότι καπνίζεις. Για ποιο λόγο το κάνεις; Τι ωφέλεια σου φέρνει; Με ποιο τρόπο σε βλάπτει; Πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτή τη συνήθεια που έχεις αποκτήσει ασυνείδητα;
Τη στιγμή που θα αντιληφθείς ότι μια συνήθεια σου αφαιρεί περισσότερα από αυτά που σου δίνει, είσαι στον δρόμο για να την ξεπεράσεις. Αυτό μάλιστα- για να το επιτύχεις δεν αρκεί να ξέρεις τη θεωρία. Χρειάζεται να διαθέτεις μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να περάσεις στην πρακτική εφαρμογή.
Η καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας προξενεί τα ακόλουθα θεραπευτικά αποτελέσματα, ενώ συγχρόνως ξεριζώνει την τεμπελιά και την παραίτηση:
• Αδυναμία να συνεχίσεις να λες στον εαυτό σου ότι δεν έχεις χρόνο για να διαχειριστείς την ενέργεια σου με πιο έξυπνο και βιώσιμο τρόπο.
• Περισσότερη δύναμη θέλησης για να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα και να κάνεις φυσική άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα.
• Απώλεια ενδιαφέροντος για ξόδεμα της ενέργειάς σου μέσα από διαμάχες παιδαριώδεις όσο και στείρες, που δε σου αποφέρουν πια τίποτα το θετικό.
• Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να τροποποιήσεις και να ανακατατάξεις τις προτεραιότητές σου αναφορικά με το πώς φροντίζεις τη σωματική σου υγεία και καλλιεργείς την πνευματική σου ευεξία.
• Αύξηση ενεργοποίησης για να αμφισβητήσεις αυτό που τρως, εισάγοντας στη διατροφή σου φυσικά και οικολογικά τρόφιμα που δεν είναι προπαρασκευασμένα.
• Μεγαλύτερη ικανότητα στο να αφιερώνεις περισσότερες στιγμές στη ζωή σου για να γεμίζεις τις μπαταρίες σου.
• Περιοδικές κρίσεις ευαισθησίας, κατά τις οποίες θα αντιληφθείς τι σου δίνει ενέργεια, βρίσκοντας την αναγκαία δύναμη να κόψεις παλιές συνήθειες που σου την αφαιρούν.
Πώς ο Σενέκας μού έσωσε τη ζωή
ΚΛΕΫ ΝΙΟΥΜΑΝ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ