«Δάντης και Βιργίλιος στην Κόλαση» ονομάζεται ένας από τους πιο σκοτεινούς πίνακες που δημιουργήθηκαν ποτέ.
Φιλοτεχνήθηκε το 1850 από τον Γάλλο ζωγράφο Ουιλιάμ-Αντόλφ Μπουγκερώ. Απεικονίζει μια βίαιη σκηνή από την Κόλαση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Στον πίνακα διακρίνεται αριστερά ο Δάντης και ο Βιργίλιος να στέκονται όρθιοι και να παρακολουθούν την πάλη του Τζιάννι Σκίκκι και του Καπότσιο. Ο Σκίκκι έχει ακινητοποιήσει τον Καπότσι και τον ξεσκίζει με τα δόντια του. Του επιτίθεται με μανία, τον έχει ρίξει στο έδαφος και του κρατάει το χέρι. Με το στόμα του τον δαγκώνει στον λαιμό και του σκίζει το δέρμα.
Και οι δύο έχουν διαπράξει αμαρτήματα και βρίσκονται στην κόλαση. Ο Καπότσιο ήταν αιρετικός και αλχημιστής, ενώ ο Σκίκκι είχε σφετερισθεί την ταυτότητα ενός νεκρού για να αποκτήσει την κληρονομιά του. Στον ουρανό ξεχωρίζει η μορφή ενός ιπτάμενου δαίμονα, ενώ στο έδαφος κείτεται ένας νεκρός. Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό θέμα, το οποίο ο Μπουγκερώ εμπνεύστηκε από το έργο του Δάντη Θεία Κωμωδία. Όταν ο πίνακας εκτέθηκε ο Τεοφίλ Γκοτιέ αποθέωσε τον Μπουγκερώ.
Στον καμβά του αποτύπωσε τη στιγμή που ο Δάντης συνοδευόμενος από τον δάσκαλό του, Βιργίλιο επισκέπτεται τους εννέα κύκλους της Κόλασης. Η συγκεκριμένη σκηνή προέρχεται από την περιήγηση του Δάντη στον όγδοο κύκλο, όπου ήταν η θέση των απατεώνων, των μάγων, των ψευδοπροφήτων και των διεφθαρμένων.
Η ένταση της στιγμής αποτυπώνεται από τους τεντωμένους μυς των κορμιών και τα απελπισμένα πρόσωπα. Ωστόσο, εκτός από τη βία που κυριαρχεί, ο Μπουγκερώ έχει αποτυπώσει την ομορφιά και τη δύναμη των γυμνασμένων κορμιών με μοναδικό τρόπο. Επίσης, έχει απεικονίσει αριστοτεχνικά την κίνηση των σωμάτων και την οργή που επικρατεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μάχη καταραμένων ψυχών που εξαπάτησαν τους συνανθρώπους τους και διώχθηκαν στην Κόλαση.
Ο πίνακας «Δάντης και Βιργίλιος στην Κόλαση» εκτίθεται στο Μουσείο Ορσέ.