Δαίμονες, Φαντάσματα και Αιθερικά πλάσματα - Point of view

Εν τάχει

Δαίμονες, Φαντάσματα και Αιθερικά πλάσματα





Οι διηγήσεις σχετικά με τα φαντάσματα έχουν γίνει πλέον της μόδας, οι ιστορίες με δαίμονες έχουν απασχολήσει πολλές από τις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ οι νεράιδες και τα στοιχειά αναφέρονται σε σχεδόν κάθε παραμύθι. Αλήθεια, τι είναι όλα αυτά τα όντα, υπάρχουν, είναι δημιούργημα της φαντασίας μας ή προϊόν της αυθυποβολής ή μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας;


Τα Φαντάσματα




Όλοι μας έχουμε ακούσει ή τουλάχιστο διαβάσει ιστορίες φαντασμάτων, στις οποίες τα όντα αυτά περιφέρονται στον κόσμο μας με σκοπό να τρομάξουν τους ανθρώπους, ή να εκπληρώσουν κάποια χαμένη υποχρέωση. Δίνοντας ένα πιο πλήρη ορισμό για την έννοια φάντασμα(ή στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου στοιχειό) μπορούμε να πούμε πως είναι μια οντότητα η οποία βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στον δικό μας φυσικό κόσμο και στον πνευματικό αιθερικό. 


Η οντότητα αυτή δεν έχει υλική υπόσταση αλλά υπάρχει με τη μορφή ενσυνείδητης και νοήμων πνευματικής ενέργειας (σύμφωνα με πολλούς, η ενέργεια αυτή μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις μορφές ενέργειας του κόσμου αυτού, θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω).


Η όψη των φαντασμάτων:





Αν και τα φαντάσματα είναι κατά κύριο λόγο πνευματική ενέργεια , λέγεται ότι μπορούν να αποκτήσουν τη μορφή του «εκτοπλάσματος»(μια “ρευστή” κατάσταση ανάμεσα στην πνευματική ενέργεια και την ύλη). Το εκτόπλασμα αυτό, σαν ρευστό μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή θέλει, ενώ επειδή έχει και την υπόσταση ενέργειας φωτοβολεί και είναι ημιπερατό από το φως (εδώ, ίσως, οφείλεται και η «διαφάνεια» που παρουσιάζει η όψη των πνευμάτων). Κύρια μορφή των φαντασμάτων είναι η μορφή του σώματος του θανόντα (δηλαδή, το φάντασμα παρουσιάζεται ακριβώς όπως ήταν το σώμα τη στιγμή του θανάτου). Επιπλέον, άλλες μορφές που έχουν παρατηρηθεί είναι ακανόνιστη φωτεινή ομίχλη, μπάλες φωτός, σφαιρικοί σχηματισμοί (orbs), σχηματισμοί που μοιάζουν με κορδέλες και φωτεινές σκιές.


Λόγος ύπαρξης των φαντασμάτων:


Η μελέτη των θρησκειών έχει να μας δώσει διάφορους λόγους για τους οποίους η πνευματική ενέργεια ενός απολεσθέντα έχει μείνει στον δικό μας κόσμο. Μια πρώτη άποψη θέλει τα φαντάσματα να υπάρχουν στον κόσμο μας επειδή θέλουν να φέρουν εις πέρας διάφορες εκκρεμότητες ή αδικίες που προκλήθηκαν από το θάνατό τους. Για παράδειγμα μια στυγνή δολοφονία κάποιου ίσως του δίνει την υποχρέωση να μείνει στον κόσμο μας μέχρι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. 

Άλλες θρησκείες θέλουν αυτούς στους οποίους δεν έχουν αποδοθεί οι κατάλληλες νεκρικές τιμές να εγκλωβίζονται στον κόσμο αυτό (τέτοιο παράδειγμα μπορούμε να αντλήσουμε ακόμα και από τα έργα του Ομήρου καθώς και από την τραγωδία της «Ιφιγένειας εν ταύροις», όπου νεκρός που δεν θάβεται με τις απαραίτητες νεκρικές χοές γίνεται στοιχειό και επικοινωνεί με τους ζωντανούς στον ύπνο και στο ξύπνιο τους. Τέλος άλλες θρησκείες θεωρούν τη βασίλειο της γης σαν τιμωρία για τις ψυχές, και όσες εγκλωβίζονται στον κόσμο μας δεν είναι παρά ψυχές, τιμωρημένες για προηγούμενες αμαρτίες.


Τρόποι με τους οποίους τα φαντάσματα επικοινωνούν μαζί μας:


Τα πνεύματα αυτά έχουν διάφορους τρόπους με τους οποίους κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους «θνητούς». Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η οπτική εμφάνιση ενός φαντάσματος είτε μέσα στον περιβάλλοντα χώρο, είτε μέσα από ένα καθρέφτη, είτε μέσα από την μετακίνηση αντικειμένων (κυρίως στενά συνδεδεμένων με τα αυτά, όπως κάποια φωτογραφία, κομπολόγια, εργαλεία δουλειάς κτλ). 


Επιπλέον, έχουν εμφανισθεί και περιπτώσεις όπου τα πνεύματα κάνουν γνωστή την παρουσία τους μέσα από το ανοιγόκλεισμα ηλεκτρικών συσκευών (πολλοί θεωρούν ότι τα φαντάσματα ως μορφές πνευματικής ενέργειας μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρική / μαγνητική). Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εμφάνισης φαντασμάτων μαζί με τη χαρακτηριστική μυρωδιά από θειάφι (Χημικό στοιχείο θείο S ), ή και ακόμη και μαζί με άλλες μυρωδιές που συνδεόταν με το νεκρό (Για παράδειγμα, κάποιος στη Σμύρνη εργαζόταν ως παραγωγός αρωμάτων με βάση το λεμόνι. Πολλές φορές, η οικογένειά του, που βρίσκεται στα Γιάννενα έβρισκε τη φωτογραφία του ριγμένη ενώ στο δωμάτιο ήταν διάχυτη μια έντονη μυρωδιά λεμονιού). 


Επιπλέον, τα φαντάσματα κάνουν γνωστή την παρουσία τους προκαλώντας μικρά τσιμπήματα στο σώμα μας, ή ψύχρα στο πίσω μέρος του αυχένα (πράγμα που οδηγεί στο να σηκωθούν οι τρίχες στον κορμό), ή προκαλώντας τέλος ένα κρύο ρεύμα αέρα στο δωμάτιο. 


Τέλος, τα φαντάσματα επικοινωνούν μαζί μας και ακουστικά: 

φωνές από το υπερπέραν, κλάματα, ουρλιαχτά καθώς και περίεργοι κοφτοί επαναλαμβανόμενοι ήχοι (tap / rap) είναι τα κυριότερα ακουστικά μηνύματα που χρησιμοποιούν. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν στον ξύπνιο μας ή ακόμα και στον ύπνο μας (τα περισσότερα φαντάσματα προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στον ύπνο μας γιατί τότε δεν τα φοβόμαστε και μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους καλύτερα).


Φαντάσματα και φυσική:

Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα φαντάσματα με βάση τη φυσική, με αρκετά ενδιαφέρουσες θεωρίες. Πρώτα πρώτα, πιστεύουν ότι τα φαντάσματα δεν αποτελούνται από πνευματική ενέργεια αλλά από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και ότι έχουν κάποια συγκεκριμένη συχνότητα. 


Η εμφάνισή τους μπορεί να καταγραφεί από συσκευές που μπορούν και μετράνε αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Έπειτα, υποστηρίζεται ότι τα φαντάσματα σπάνια εμφανίζονται σε αστικά κέντρα διότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει τη συχνότητά τους, γι αυτό και καταφεύγουν στα δάση, όπου τα δέντρα τους εξασφαλίζουν κάλυψη από τέτοιες αλλοιώσεις. Τέλος, η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι τα φαντάσματα μπορούν και ανυψώνουν αντικείμενα και ανοιγοκλείνουν ηλεκτρικές συσκευές μετατρέποντας την ενέργεια από την οποία αποτελούνται σε μηχανική ή ηλεκτρομαγνητική αντίστοιχα.


Στοίχειωμα:





Τα φαντάσματα πολλές φορές μένουν σε συγκεκριμένα μέρη τα οποία και στοιχειώνουν. Το στοίχειωμα ενός φαντάσματος μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους: Θέλουν να μεταφέρουν κάποια μηνύματα πριν φύγουν για τον άλλο κόσμο. Άλλοτε θέλουν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες θανάτου τους (αυτοκτονία, δολοφονία κτλ.). 


Επιπλέον, υπάρχει η άποψη ότι άτομα τα οποία έμεναν μόνα τους μακριά από τα αστικά κέντρα στοίχειωσαν τα σπίτια τους γιατί δεν κατάλαβαν ότι πέθαναν! Ακόμα, πολλά φαντάσματα διαλέγουν συνειδητά να μείνουν στο πλάνο της γης γιατί θέλουν να μείνουν κοντά στις αγαπημένες τους παρουσίες (γυναίκα, παιδιά κτλ.).


 Έχουν αναφερθεί, βασικά, τρία είδη στοιχειώματος: 

Στο πρώτο είδος αναφέρονται σποραδικές εμφανίσεις του πνεύματος (κίνηση / αιώρηση αντικειμένων, φωνές από το πουθενά). 

Στο δεύτερο είδος υπάγονται οι περιπτώσεις όπου έχει γίνει μια επικοινωνία μεταξύ του ζωντανού και του πνεύματος (έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αμφίδρομης και μη, επικοινωνίας). 

Τέλος, στο τρίτο είδος κατατάσσονται μαρτυρίες όπου μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται, με τη μορφή οράματος, μια ολόκληρη ιστορία, στην οποία ο «δέκτης» δεν έχει καμία δυνατότητα αλληλεπίδρασης 
(“είναι σαν το playback μιας ιστορίας στον τρισδιάστατο χώρο” έχει δηλώσει η Ellie Crystal, διάσημο μέντιουμ). Πιστεύεται ότι οι ιστορίες αυτές έχουν σημαδέψει το πνεύμα είτε από χαρά, π.χ. γάμος, είτε από λύπη και φόβο, π.χ. βιασμοί και δολοφονίες.


Poltergeists:





Τα poltergeists θεωρούνται ότι είναι γενικά κακόβουλα πνεύματα , με τελικό σκοπό την τρομοκράτηση των ζωντανών.


«Καλά φαντάσματα» και «κακά φαντάσματα»:


Ας μη ξεχνάμε ότι τα φαντάσματα θεωρούνται ως «κατάλοιπα» της ύπαρξης ενός ανθρώπου και «κληρονομούν» από αυτόν το ήθος τους. Έτσι, όπως υπάρχουν και καλοί και κακοί άνθρωποι, υπάρχουν και «καλά» και «κακά» φαντάσματα (δεν πρέπει να συγχέουμε τα «κακά» φαντάσματα με τους δαίμονες). 


Τα «καλά φαντάσματα» θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν και φέρονται ότι λένε μόνο αλήθεια. Τα «κακά φαντάσματα» θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν το δικό τους συμφέρον (όποιο και αν είναι αυτό) χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, αφού πρώτα κερδίσουν την εμπιστοσύνη αυτού που θέλουν να εκμεταλλευτούν.



(Σημείωση: Στην παραπάνω παράγραφο ίσως έγινε ενοχλητική η χρήση των εισαγωγικών. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο παραπάνω κείμενο κάνω μια, ίσως, άστοχη και απρόσκοπτη γενίκευση χαρακτηρίζοντας μια ύπαρξη κακή ή καλή, μιας και οι όροι καλός και κακός μπορεί να πάρουν διάφορες έννοιες. Επιπλέον το περιεχόμενο των λέξεων είναι υποκειμενικό. Πάντως, ελπίζω, να έγινα κατανοητός ως προς τα νοήματα που θέλω να περάσω.


Τελετές επίκλησης και πίνακες ouija (ουίγια)


Πολλά μέντιουμ υποστηρίζουν ότι μπορούν να καλέσουν ένα πνεύμα / φάντασμα μέσα από μια ειδική τελετή (seance). Μια ομάδα ατόμων με αρχηγό το μέντιουμ συναθροίζονται σε κύκλο, συγκεντρώνονται ώστε να μπορέσουν να διοχετεύσουν μια αρκετή μεγάλη ποσότητα πνευματικής ενέργειας και καλούν το πνεύμα, το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους ακουστικά ή μέσω του πίνακα ouija ( το όνομα προέρχεται από την ένωση των λέξεων “Oui” και “Ja” (οι δύο λέξεις σημαίνουν ναι στα Γαλλικά και στα Γερμανικά αντίστοιχα. 


Ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι από την Hasbro Toys Inc. αλλά στην πορεία χρησιμοποιήθηκε σαν όργανο επικοινωνίας με τον άλλο κόσμο. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ξύλινος πίνακας που περιέχει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου καθώς και τους αριθμούς του δεκαδικού συστήματος και μια ξύλινη γραφίδα /δείκτη. Το πνεύμα επικοινωνεί, κουνώντας τη γραφίδα μέσα από τα χέρια του αρχηγού / μέντιουμ στο κατάλληλο γράμμα. Έτσι, γράμμα γράμμα σχηματίζονται οι λέξεις που θέλει να πει το πνεύμα). 


Οι τελετές αυτές, λέγεται, ότι φέρνουν σε επαφή με τους θνητούς κατώτερα πνεύματα ή και πολλές φορές δαιμόνια, τα οποία μπορεί να στοιχειώσουν το μέρος της σύσκεψης. Τέλος, τα μέντιουμ συστήνουν σε όλους τους επίδοξους νεκρομάντες να μη ζητήσουν από τα πνεύματα να κάνουν ορατή την παρουσία τους στο χώρο, γιατί έτσι τους επιτρέπουν να έρθουν στο δικό μας κόσμο και να μπορέσουν να δράσουν και εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο site www.mageia.cjb.net


Πιθανές συναντήσεις με πνεύματα


Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό, ο καθένας μας να συναντήσει ένα πνεύμα. Οι πιθανότητες συνάντησης μεγαλώνουν σε περίπτωση που περπατάμε σε έρημους δρόμους ή κυρίως σε σταυροδρόμια. Επιπλέον, λέγεται ότι το σφύριγμα εκνευρίζει τα πνεύματα και πολλές φορές προσπαθούν να κάνουν αυτόν που σφυρίζει, να σταματήσει. Ακόμα, λέγεται ότι οι συζητήσεις για φαντάσματα προκαλούν πολύ το ενδιαφέρον τους , γιατί θέλουν πολύ να μάθουν τι πιστεύουν οι ζωντανοί γι αυτά. Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που κοροϊδεύουν τα φαντάσματα ή δεν δέχονται την ύπαρξή τους είναι πολύ να συναντηθούν με αυτά.


Μερικές συμβουλές που δίνουν τα μέντιουμ σε περίπτωση συνάντησης με πνεύμα

Αν ακούσετε μια φωνή να σας φωνάζει όταν είστε σε κάποιο σκοτεινό δρόμο ή σε σταυροδρόμι, μη γυρίσετε αλλά πείτε στη φωνή να έρθει μπροστά σας να σας μιλήσει(ακόμα και αν η φωνή ταιριάζει με κάποιο φιλικό πρόσωπο. Αν μιλάτε με κάποιον άγνωστο και διαπιστώσετε ότι είναι φάντασμα(πχ εμφανίζεται σε κάθε στροφή του δρόμου λέγοντας σας την ίδια φράση ή δεν έχει σκιά ή δεν αντικατοπτρίζεται σε γυαλιστερή επιφάνεια – όπως λχ. καθρέπτες, νερά στο δρόμο κτλ) μη του γυρίσετε την πλάτη, αλλά σιγά και σταθερά απομακρυνθείτε από αυτόν κάνοντας γερά βήματα. 


Όταν βρεθείτε σε μεγάλη απόσταση μπορείτε να φύγετε. Επιπλέον σε μια συζήτηση με πνεύμα ΠΟΤΕ μην κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το Θεό, την άλλη πλευρά, το θάνατο και οτιδήποτε μεταφυσικό. Τέλος, αν νιώθετε να απειλήστε, τότε μπορείτε να κάνετε το σταυρό σας ή και να απαγγείλετε το “Πάτερ ημών” (φυσικά μόνο αν είστε χριστιανοί, αλλιώς ανατρέξτε στα θρησκευτικά κείμενα της θρησκείας σας).


Επίλογος


Η ύπαρξη των φαντασμάτων είναι ένα μεγάλο μυστήριο που βασάνισε την ανθρωπότητα από το 2000πΧ (η πρώτη γραπτή αναφορά για φάντασμα προέρχεται από την ιστορία “Έπος του Gilgamesh” – Τhe Epic Of Gilgamesh). Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αποκύημα της φαντασίας του ανθρώπου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πραγματικά. Όπως και να έχει, όμως, δεν παύουν να είναι πηγή αινιγμάτων για τoν καθένα μας…


Βιβλιογραφία-Πηγές

Ghosts, visitors from the unknown, London 1958, Nexus Press
References of Auric Entities, Jon Kilborn, 1970
Psycology studies in paranormal entities, Nick Green, University Of Ontario Canada

! Ο Χαρίλαος Θώμος είναι τελειόφοιτος του τμήματος πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας

via

Pages