Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι την έννοια του ρίσκου με τον ίδιο τρόπο. Οι δυο πιο ακραίες κατηγορίες ανθρώπων σχετικά με το ρίσκο είναι οι:
πρώτον αυτοί που κυνηγούν με κάθε τρόπο την αδρεναλίνη, όπου κι αν βρεθούν. Οι συγκεκριμένοι λέγεται ότι έχουν αρκετές φορές και άγνοια κινδύνου.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι λεγόμενοι έξτρα-προστατευτικοί. Δεν θέλουν με τίποτε να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις και αποστολές με τον παραμικρό κίνδυνο ή αλλιώς “φοβούνται και τη σκιά τους”.
Η ανάληψη κινδύνου υπό κανονικές συνθήκες και μέσα σε λογικά πλαίσια έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ωφέλιμο και υγιή τρόπο για τα άτομα.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ελαχιστοποιούν μέσα τους τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια απόφαση τους, ενώ αυτοί που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους “λυγίζουν” μπροστά στον φόβο και την ανάληψη ρίσκου. Το να είμαστε συνέχεια και μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων επιφυλακτικοί δεν μας βγαίνει σε καλό, αντίθετα μας δημιουργεί μια έντονη δειλία και δεν μπορούμε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις.
Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να παίρνουμε ρίσκα τα οποία χρειαζόμαστε πρώτον που αφορούν την εξέλιξη της ζωής μας και της προσωπικότητας μας αλλά και ρίσκα τα οποία θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση μας.
Ακολουθούν οι πιο σημαντικές κατηγορίες ατόμων ανάλογα το ρίσκο που παίρνουν σύμφωνα με τις μελέτες ομάδας Βρετανών Ψυχολόγων:
Ακολουθούν οι πιο σημαντικές κατηγορίες ατόμων ανάλογα το ρίσκο που παίρνουν σύμφωνα με τις μελέτες ομάδας Βρετανών Ψυχολόγων:
1. Οι απαισιοδιόξοι και επιφυλακτικοί: Είναι η κατηγορία ατόμων που αντιπαθούν τις αλλαγές, είναι υπέρ των παραδόσεων και γενικότερα δεν τους αρέσουν οι καινοτομίες.
2. Οι συνετοί: Δηλαδή αυτοί που έχουν συντηρητική οπτική των πραγμάτων, είναι υπέρ του δέοντος επιφυλακτικοί και θέλουν με κάθε τρόπο να μπορούν να προβλέπουν το κόστος κάθε απόφασης τους.
3. Οι έχοντες μέτρια αυτοπεποίθηση: Είναι η κατηγορία ατόμων που πάνω από όλα βάζει τη λογική, είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις που εμπεριέχουν ρίσκο αλλά δεν πρόκειται πότε να ξεφύγουν από το αρχικό λογικό πλάνο αποφάσεων που έχουν θέσει από την αρχή.
4. Οι αυθόρμητοι: Πρόκειται για άτομα, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τη “καρδιά” τους, ας το πούμε ανήκουν σε μια μέση κατηγορία ανάληψης ρίσκου είναι λίγο νευρικοί, με πολλά σκαμπανεβάσματα, έχουν μεγάλες ελπίδες για το τι μπορούν να καταφέρουν αλλά δέχονται και μεγάλες απογοητεύσεις.
5. Οι ξέγνοιαστοι: Είναι τα άτομα, τα οποία είναι ελεύθεροι στοχαστές, αποτιμούν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους. Θα τα πάνε καλά σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις και σταθεροποιούνται με σαφή την αίσθηση της κατεύθυνσης. Απολαμβάνουν τις προκλήσεις και είναι αρκετά ανοιχτοί στο να ακολουθήσουν νέους δρόμους.
6. Οι περιπετειώδεις: Tα άτομα που ουσιαστικά ανήκουν στην κατηγορία υψηλού ρίσκου. Είναι θετικοί και αισιόδοξοι σαν χαρακτήρες, όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι οργανωμένοι και είναι παρορμητικοί λόγω του ενθουσιασμού τους. Πιστεύουν μέσα τους ότι η τύχη ευνοεί τον τολμηρό και προτιμούν να επιλέγουν με τόλμη και γενναιότητα αυτά οι άλλοι δεν τολμούν.