Η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων - Point of view

Εν τάχει

Η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων






Εάν δεν ζούμε τις δυνατότητες του ζωδίου μας κινδυνεύουμε να πέσουμε στις αρνητικές συμπεριφορές του αντίθετου ζωδίου. Στόχος μας να αναπτύξουμε συνειδητά όσο περισσότερο μπορούμε τα θετικά και εποικοδομητικά χαρακτηριστικά του ζωδίου μας, αλλιώς κυριαρχούμαστε από τα χειρότερα του αντίθετού μας.

*Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι γλιστράμε σχεδόν ασυναίσθητα σε συμ...περιφορές που ανήκουν στο αντίθετο ζώδιό μας κυρίως όταν είμαστε αγχωμένοι, πιεσμένοι, σε κρίση ή σε αδυναμία. Πρόκειται δηλαδή για μια δυσάρεστη και αυτοκαταστροφική ευκολία.
Κριός/ Ζυγός
Ο Κριός έχει γεννηθεί για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να διαχωρίζει τον εαυτό του από τους υπόλοιπους δημιουργώντας κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό. Να είναι θαρραλέος, τολμηρός, να ανοίγει νέους δρόμους, να μάχεται για ένα σκοπό ή να υπερασπίζεται όσους δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους , να είναι πρώτος χωρίς ενοχές.
Όταν όμως απομακρύνεται από τα αυτές τις τάσεις, όταν τις παραβλέπει, ή τις ξεχνά, τότε αρχίζει και τεμπελιάζει περιμένοντας τους άλλους να τον στηρίξουν και να τον βοηθήσουν. Μένοντας στη σκιά κάποιου άλλου, ή λειτουργώντας διαρκώς υποστηρικτικά στα όνειρα και τους σκοπούς κάποιου άλλου χαραμίζει τις θετικές ιδιότητες που εμπεριέχει. Όταν φοβάται να προχωρήσει μόνος και να συγκρουστεί αν χρειαστεί γίνεται ένα πρόβατο έτοιμο ανά πάσα στιγμή να απολογηθεί, να ευχαριστήσει, να υποχωρήσει.
Ο Ζυγός είναι γεννημένος μεσολαβητής, διπλωμάτης, ειρηνοποιός. Ξέρει πώς να εξισορροπεί και να κρίνει αντικειμενικά τις καταστάσεις. Είναι αυτός που χτίζει γέφυρες, που ηρεμεί τις αντιπαραθέσεις, αυτός που μπορεί να ξεδιαλύνει και να ξεμπερδέψει τις αντιπαλότητες με πολιτισμένο, ευγενικό και δίκαιο τρόπο. Οι αποφάσεις του είναι δίκαιες χωρίς να επηρεάζονται από συναισθηματικές προκαταλήψεις.
Στα χειρότερά του όμως ο Ζυγός χάνει την ψυχραιμία του και δημιουργεί συγκρούσεις- πολλές φορές με σκοπό να επέμβει μετά ώστε να τις επιλύσει. Όταν είναι αγχωμένος ή ανασφαλής ο Ζυγός χωρίζει τους ανθρώπους, τους χρησιμοποιεί για δικό του όφελος και αναλαμβάνει την αρχηγία. Έτσι ο Ζυγός γίνεται μεροληπτικός, αδιάλλακτος, διασπαστικός, ή διαιρετικός καβγατζής που απολαμβάνει να προκαλεί και να είναι αγενής.
Ταύρος/ Σκορπιός
Ο Ταύρος γεννήθηκε για να είναι βράχος, ρωμαλέος και τόσο σταθερός που να μπορούν οι άλλοι να στηρίζονται πάνω του. Προορισμός του να συντηρεί και να υπομένει, να δείχνει πίστη και να αντέχει στους μαραθώνιους. Αισθησιακός, λάτρης και των έξι αισθήσεων ο Ταύρος χτίζει γερά θεμέλια για να διαρκέσουν και αισθάνεται ασφάλεια μαζεύοντας υλικά αγαθά για τους δύσκολους καιρούς.
Στα χειρότερά του είναι ο φιλάργυρος που γαντζώνεται σε ό,τι δεν είναι δικό του και αποκτάει μια φανατική εμμονή με το σεξ, ή εμμένοντας αισθηματικά με πρόσωπα που δεν μπορεί να ελέγξει. Η κακή διαχείριση της έμφυτης δύναμης που διαθέτει και η καλλιέργεια της εξάρτησης των άλλων από αυτόν τον οδηγούν να μεταμορφώνει τους αγαπημένους του σε ομήρους για να κερδίσει αυτό που θέλει.
Ο Σκορπιός γεννήθηκε για να γίνει αλχημιστής, για να γίνει ο δυνατός θεραπευτής και ο τολμηρός ερευνητής των μυστηρίων της ζωής. Ζει για να εξερευνά το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης, τη διαλεκτική της φύσης, τα ταμπού και το απαγορευμένο. Όμως η σκιά του Σκορπιού δεν μπορεί να δει ότι το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής του είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος του ο εαυτός.
Αρνείται να ρίξει φως στις προσωπικές σκοτεινές του περιοχές, ή να πετάξει στο υψηλότερο επίπεδο της συνείδησής του. Αντίθετα μένει σε ένα επίπεδο ασφαλείας στον οποίο δεν υπάρχει ρίσκο και φαντασία, άγνωστο και εξέλιξη- έτσι επικεντρώνεται στο χειροπιαστό, στο υλικό, στην απόκτηση χρήματος και περιουσίας. Φοβισμένος από την τάση του για εξάρτηση ο Σκορπιός γίνεται αδιάλλακτος και περιφρονητικός στις αδυναμίες των άλλων.
Δίδυμοι/ Τοξότης
Ο Δίδυμος γεννήθηκε για να συνδέει ανθρώπους και ιδέες, για να επικοινωνεί, για να κατανοεί και να διατυπώνει. Για να προσφέρει επιλογές και άλλες οπτικές ώστε να διευρύνει τη γνώση. Γι α να συγχωνεύει όψεις διαφορετικών φιλοσοφιών ώστε να δημιουργεί το προσωπικό του αξιακό σύστημα.
Η σκοτεινή του πλευρά έγκειται στο ότι γίνεται σκληροπυρηνικός στις απόψεις του και συμπεριφέρεται σαν να έχει ανακαλύψει την υπέρτατη «Αλήθεια». Έτσι αντί να είναι ο αντικειμενικός παρατηρητής που μοιράζεται τις πληροφορίες του μετατρέπεται σε προληπτικό που δεν τον ενδιαφέρουν τα γεγονότα αλλά η υποκειμενικότητά που τους προσδίδει.
Με λίγα λόγια γίνεται ο ξερόλας που φέρεται με συγκατάβαση στους άλλους, ή υιοθετεί μια ηθική αδιαλλαξία ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του Θεού ή εξ αιτίας της μόρφωσής του, ή επιμένοντας ότι ο μόνος ορθός δρόμος είναι ο δικός του.
Ο Τοξότης ήρθε στη Γη για να στοχεύσει ψηλά, για να θέσει μεγάλες ερωτήσεις, για να εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν πέραν των γεγονότων, των στοιχείων και της απτής πραγματικότητας. Είναι ο φυσικός ευ-αγγελιστής που έχει την ικανότητα να βάζει φωτιά στα ενδιαφέροντα των άλλων κινητοποιώντας τους με τεράστιο ενθουσιασμό. Γεννημένος με ακόρεστη όρεξη για γνώση και ζωή παθιάζεται με όλες τις φιλοσοφίες και ποτέ δεν σταματάει να μαθαίνει.
Στα χειρότερά του ο Τοξότης επικεντρώνεται στο κουτσομπολιό και την επιφανειακή πληροφορία, ή γίνεται υπερβολικά λογικός βλέποντας το δέντρο αλλά όχι το δάσος. Χάνει την ακεραιότητά που έχει αποκτήσει με σκληρή δουλειά και γίνεται ο υποκριτής, αυτός που ρίχνει διάσημα ονόματα στη συζήτηση για να αποκτήσει κύρος, ή ο πειστικός απατεώνας που ζει από την εξυπνάδα του εκμεταλλευόμενος ό,τι και όποιον μπορεί.
Καρκίνος/ Αιγόκερως
Ο Καρκίνος είναι ένα ρομαντικό, δύσπιστο, ποιητικό ζώδιο που γεννήθηκε για να «τρέφει» τους άλλους, για να τους συνδέει με το σπίτι, την οικογένεια, και τη Μνήμη- χωρίς να γίνονται σκλάβοι σε αυτά. Ένας Καρκίνος είναι η μαία που οδηγεί τους ανθρώπους μέσα από τις συναισθηματικές μάχες στην ενηλικίωση.
Η σκιά του Καρκίνου έχει συναισθηματική χειραγώγηση και συναισθηματικούς εκβιασμούς προς αυτούς που αγαπάει με σκοπό να τους παγιδεύσει στην καρδιά του η οποία συχνά σκληραίνει από αδίστακτη φιλοδοξία. Πιστεύοντας ότι το αίμα ασφαλώς και γίνεται νερό επανεφευρίσκει το παρελθόν του, ή το αρνείται και αγωνίζεται για εξουσία και αναγνώριση.
Μπορεί να γίνει τοξικός: κοχλάζοντας από δυσφορία για τις επιτυχίες των άλλων, πικρόχολος για τις μάχες που έχει δώσει από πολύ νωρίς, ή αποκλεισμένος από το «σύστημα». 


Ο Αιγόκερως γεννήθηκε για να επικρατήσει μετά από δυσκολίες και εμπόδια, για να αντέξει τη μακριά μαθητεία ώστε να κερδίσει στο τέλος τον σεβασμό, την αναγνώριση και τη θέση που του αξίζουν. Αποτελεί ένα μνημείο ατομικών επιτεύξεων. Στο δρόμο για τη γνώση και την ολοκλήρωση έχει αναγκαστεί να παλέψει με θεούς και δαίμονες, με άκαμπτες ιεραρχίες και σκληροπυρηνικές εξουσίες αλλά διαθέτοντας ένα ατσάλινο ηθικό κώδικα και διαφυλάσσοντας τις αρχές του στο τέλος τα καταφέρνει.

.





Χάνει τον έλεγχο όλων αυτών για τα οποία έχει εργαστεί σκληρά όταν οδηγείται από καταπιεσμένα αισθήματα που δεν εκφράζονται, ή όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αποτυγχάνει όταν χάνει το στόχο και τον προορισμό του, όταν φοβάται την επιτυχία, ή όταν υποχωρεί για να βυθιστεί στον αυτό-οίκτο, ή για να αυτό-μαστιγωθεί.
Λέων/ Υδροχόος
Ο Λέων έχει στόχο να αναγνωρίσει τη δύναμη της ατομικότητας, να σταθεί μακριά από την οικογένεια και να ξεπεράσει αυταρχικές συμπεριφορές. Στο προσωπικό του ταξίδι ανακαλύπτει τη δημιουργική του ικανότητα και εξερευνά το θεϊκό παιδί που υπάρχει μέσα του- ιδανικά πριν γίνει γονικός και πιέσει το παιδί του να το κάνει αντί γι΄ τον ίδιο.
Στο άλλο άκρο αναζητάει ένα κοινό για να του προσφέρει την επιδοκιμασία που λαχταράει. Στο όνομα του ναρκισσισμού- που θεωρεί δικαίωμά του- χρησιμοποιεί τους άλλους χωρίς να τους δίνει τα εύσημα που αξίζουν γιατί θεωρεί ότι η λάμψη που τους δίνει ο ήλιος του αποτελεί ήδη μεγάλη ανταμοιβή. Ακολουθεί δουλικά την επιστήμη, τις θεωρίες και τις ιδεολογίες αντί για την τέχνη, την καρδιά ή το πάθος που είναι τα δικά του χαρακτηριστικά.
Ο Υδροχόος είναι εδώ για να παρέχει διαύγεια και αυθεντικές απόψεις στα κονωνικο/πολιτικά θέματα, για να έχει λόγο πάνω σε θέματα δικαιοσύνης και ευθύνης στο πνεύμα της γαλλικής επανάστασης που συνοψίζεται στο Ελεύθερία-Ισότητα- Αδελφότητα. Πρωταρχικά ο Υδροχόος είναι κάποιος που θέλει να ευχαριστεί τους ανθρώπους αλλά στο δρόμο θα πρέπει να ανακαλύψει ότι μπορεί να έχει κύρος χωρίς να φοβάται μήπως γίνει εξουσία και να δει ότι η ιδιαιτερότητα, η αυτονομία και η αυτοτέλεια του αποτελούν και τη μεγάλη δύναμή του.
Όταν όμως είναι ανίκανος να δει ότι ο καθένας είναι ιδιαίτερος και ίσος λειτουργεί από μια εγωκεντρική, αυταρχική σκοπιά σύμφωνα με την οποία μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Στη χειρότερη περίπτωση ο Υδροχόος αγωνίζεται για την ομάδα αλλά μυστικά αισθάνεται υπεράνω και περιφρονεί τους «συνηθισμένους» ανθρώπους. Με αγωνία να αγαπηθεί και να αναγνωριστεί ως μοναδικός υιοθετεί προκαταλήψεις, υποπίπτει σε ευνοιοκρατία και μοιράζει προνόμια στους «δικούς του».
Παρθένος/ Ιχθείς
Η Παρθένος υπάρχει για να είναι δεξιοτέχνης και ειδικός. Είναι ο φυσικός θεριστής που ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και ενδιαφέρεται να φτάσει στην ουσία κάθε ζητήματος. Η πρόκληση έγκειται στο να ισορροπήσει μυαλό, σώμα και πνεύμα. Επικεντρωμένος στις λεπτομέρειες που είναι χρήσιμες και ουσιαστικές η Παρθένος σκοπεύει στη δημιουργία ενός συστήματος τάξης στο οποίο ο κόσμος είναι ένα θαυμάσιο μέρος.
Όταν η Παρθένος σταματάει να εργάζεται και να παράγει γίνεται η σκιά του απέναντι ζωδίου: ναυαγεί στη σύγχυση, στη σπατάλη και στο χάος. Αποφεύγοντας τις καθημερινές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις η Παρθένος λειτουργεί χωρίς διάκριση, χωρίς σκοπό, περιπλανιέται χαμένη και γίνεται ο μάρτυρας που κατηγορεί τους άλλους, ή αισθάνεται ένα θύμα που κακοποιείται κατά συρροή.
Οι Ιχθείς είναι οι Καλοί Σαμαρείτες, γεννημένοι να προσφέρουν, να βοηθούν, να συμπάσχουν. Αλτρουιστής με απεριόριστη ικανότητα για αγάπη. Έχοντας επίγνωση της διασύνδεσης όλων των στοιχείων της ζωής διδάσκει στους άλλους την συμπαντική χαρά και τον ανθρώπινο πόνο. Είναι ο χορογράφος του ανθρώπινου χορού με τον ανώτερο εαυτό του.
Όταν δεν ακολουθεί την πνευματική του πορεία ο Ιχθύς γίνεται αυτοκαταστροφικός, επιτίθεται στην πίστη των άλλων και γελοιοποιεί εκείνους που προσπαθούν να κατανοήσουν τα μυστήρια της ζωής. Όταν αισθάνεται υποτιμημένος αρχίζει εμμονικά να ασχολείται με την υγεία και την υγιεινή, βασανίζεται να ελέγξει τα επουσιώδη, εθίζεται σε καθημερινές επαναλήψεις συγκεκριμένων κινήσεων, ή απλά μιζεριάζει με ασημαντότητες.
via

Pages