Δυστυχώς το σεξ σήμερα έχει χάσει την Ιερότητά του - Point of view

Εν τάχει

Δυστυχώς το σεξ σήμερα έχει χάσει την Ιερότητά του





Osho: Ένας Μαχαβίρα ή ένας Βούδας ή ένας Χριστός ή ένας Κρίσνα δεν γεννιούνται τυχαία. Η γέννησή τους είναι το αποτέλεσμα της ολικής ένωσης δύο ανθρώπων. Όσο πιο βαθιά είναι η ένωση, τόσο πιο εκπληκτικός είναι ο απόγονος· όσο πιο ρηχή και ανολοκλήρωτη είναι η ένωση, τόσο χειρότερος και πιο καταπιεσμένος είναι ο απόγονος. 




Σήμερα, η ποιότητα των ανθρώπων βυθίζεται όλο και περισ­σότερο. Κάποιοι άνθρωποι το αποδίδουν στην επιδείνωση των ηθικών επιπέδων, ενώ άλλοι στις επιπτώσεις μιας «εποχής σκό­τους», όμως όλες αυτές οι κουβέντες είναι ανοησίες, λανθασμένες και άχρηστες. Μόνο ένα πράγμα είναι διαφορετικό: η ποιότητα του σεξ έχει πέσει. 


Το σεξ έχει χάσει την ιερότητά του, το σεξ έχει χάσει την επιστημονική του κατανόηση, την απλότητα και τη φυσικότητά του. Το σεξ έχει εκφυλιστεί σε κάτι αναγκαστικό, σε έναν εφιάλτη. Το σεξ έχει πάρει σχεδόν μια βίαιη τροπή· δεν είναι πλέον μια στοργική πράξη, δεν είναι πλέον ιερή και γα­λήνια πράξη, δεν είναι μια διαλογιστική πράξη. Και εξαιτίας αυτού, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.



Αν ένας γλύπτης φτιάχνει ένα άγαλμα και είναι μεθυσμένος, περιμένετε να δημιουργήσει ένα όμορφο έργο τέχνης; Αν ένας χορευτής είναι γεμάτος οργή, βρίσκεται σε μια ταραγμένη και ανήσυχη νοητική κατάσταση, περιμένετε μια εμπνευσμένη απόδοση από τον χορευτή; 

Η ποιότητα όλων όσων κάνουμε εξαρτάται από τη νοητική κατάσταση στην οποία βρισκόμα­στε. Από αυτή την άποψη, το σεξ είναι ο πιο παραμελημένος τομέας της ζωής μας. Και το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι αυτό είναι το φαινόμενο από το οποίο εξαρτάται η διαιώνιση της ζωής, μέσα από την οποία καινούργια παιδιά, καινούργιες ψυ­χές έρχονται σε αυτόν τον κόσμο.


Ίσως να μην γνωρίζετε ότι το σεξ από μόνο του δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία, αν όλα τα άλλα είναι κατάλληλα, κατεβαίνει μια ψυχή. Εσείς δημιουργείτε απλά την ευκαιρία. Δεν δίνετε ζωή σε ένα παιδί, απλά παρέχετε την ευκαιρία για να έρθει αυτό στη μήτρα. Μια ψυχή μπαίνει ανάλογα με την ποιότητα και την καταλληλότητα της ευκαιρίας. Αν έχετε πα­ράσχει μια αρρωστημένη ευκαιρία -αν τη στιγμή της συνουσίας ήσασταν θυμωμένοι, νιώθατε ενοχές ή άγχος, αγωνία- η ψυχή που επιλέγει να μπει στη μήτρα θα είναι από το ίδιο επί­πεδο συναίσθησης. Δεν μπορεί να είναι από ένα ανώτερο επί­πεδο.


Για να καλέσετε μια ανώτερη ψυχή, οι περιστάσεις και το περιβάλλον γύρω από το σεξ πρέπει να είναι και αυτά ανώτε­ρης ποιότητας. Μόνο τότε μπορούν να γεννηθούν ανώτερες ψυχές· μόνο τότε μπορεί να ανέβει το επίπεδο της συναίσθησης του ανθρώπου. Γι’ αυτό λέω ότι τη μέρα που η ανθρωπότητα θα αποκτήσει οικειότητα με όλη την επιστήμη του σεξ, όλη την τέχνη του σεξ, τη μέρα που θα μπορούμε να μεταδώσου­με αυτή την επιστήμη, αυτήν την τέχνη στους νέους και στους ηλικιωμένους, σε όλον τον κόσμο- θα μπορέσουμε να γεννήσουμε το νέο ανθρώπινο ον.

Ένα τέτοιο παιδί, ένας τέτοιος κόσμος μπορεί να δημιουργηθεί! Μέχρι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιον κόσμο, δεν μπορεί να υπάρξει γαλήνη στον κόσμο. Μέχρι τότε δεν μπορεί να υπάρξει τέλος στους πολέμους και το μίσος· μέ­χρι τότε η ανηθικότητα, η διαφθορά, και η έκφυλη συμπερι­φορά δεν μπορούν να εξαλειφθούν και το παρόν σκοτάδι στη ζωή δεν μπορεί να εξαφανιστεί.


Παρ’ όλο που οι πολιτικοί φωνάζουν ένα εκατομμύριο σλόγκαν, οι πόλεμοι δεν θα σταματήσουν, οι εντάσεις δεν θα κα­ταλαγιάσουν, η βία και η ζήλια δεν θα εξαφανιστούν. Πόσος καιρός έχει περάσει, τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια οι μεσσίες και οι προφήτες και οι άγιοι κηρύττουν ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στη βία, ενάντια στον θυμό, όμως δεν έχει ακού­σει κανείς. 

Το αντίθετο, δολοφονήσαμε, κρεμάσαμε στον σταυρό τους ίδιους εκείνους ανθρώπους που δίδασκαν την αγάπη, τη μη βία, τη συμπόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των διδασκαλιών τους. Ο Γκάντι μάς δίδασκε να ασκούμε τη μη βία, να είμαστε στοργικοί, να συμβιώνουμε αρμονικά μαζί, και τον ανταμείψαμε με σφαίρες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των διδασκαλιών του.


Όλοι οι σπουδαίοι άνδρες της ανθρωπότητας, όλες οι ευγενείς ψυχές έχουν αποτύχει. Αυτό πρέπει να μας γίνει ξεκάθαρο. Έχουν αποτύχει- κανένα από τα ιδανικά και τις αξίες που οραματίστηκαν και προώθησαν δεν επικράτησε. Όλες οι αξίες τους έχουν ηττηθεί και έχουν αποτύχει. 

Οι πιο σπουδαίοι προ­φήτες και οι πιο ευγενείς άνθρωποι έχουν όλοι τους αποτύχει, έχουν χαθεί, και οι άνθρωποι πέφτουν όλο και πιο βαθιά μέσα στο σκοτάδι, μέσα σε πιο άθλιες κολάσεις. Δεν δείχνει αυτό ότι υπήρχε κάποιο βασικό ελάττωμα στις διδασκαλίες τους;


Ένα ανήσυχο άτομο είναι ανήσυχο επειδή έχει συλληφθεί και έχει γεννηθεί μέσα σε μια κατάσταση ανησυχίας. Ένα τέτοιο άτομο κουβαλάει το μικρόβιο της ανησυχίας· στα βάθη τού είναι του, κουβαλά την αρρώστια της ανησυχίας. Την πρώτη μέρα της γέννησής του το άτομο καταφτάνει κουβαλώντας ανησυχία, βάσανα και πόνο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψής του έχει διαμορφωθεί όλος ο χάρτης της ζωής του. Με αυτό το άτομο, οι Βούδες θα αποτύχουν, οι Μαχαβίρες θα αποτύχουν, οι Χριστοί θα αποτύχουν, οι Κρίσνα θα αποτύχουν.

Ίσως από ευγένεια να μην το λέμε ανοιχτά -αυτό είναι δια­φορετικό ζήτημα- όμως έχουν αποτύχει όλοι. Η ανθρώπινη φυλή έχει γίνει όλο και πιο απάνθρωπη μέρα με τη μέρα. Πα­ρά τις τόσες πολλές διδασκαλίες για τη μη βία, την αγάπη και τη γαλήνη, το μοναδικό σημάδι ότι έχουμε προχωρήσει είναι ότι έχουμε προχωρήσει από το απλό στιλέτο στη βόμβα υδρο­γόνου. Θα θεωρούσατε κάτι τέτοιο ένδειξη ότι η διδασκαλία της μη βίας έχει πετύχει;


Σκοτώσαμε γύρω στα τριάντα εκατομμύρια άτομα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά από αυτό, ύστερα από μια περίοδο συζητήσεων για την ειρήνη και την αγάπη, σκοτώσαμε εβδομήντα πέντε εκατομμύρια άτομα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πάλι μετά από αυτό, από τον Μπέρτραντ Ράσελ μέχρι τον Μαχάτμα Γκάντι, όλοι ικετεύουν για ειρήνη και εμείς προετοιμαζόμαστε για έναν τρίτο μεγάλο πόλεμο. Και συγκριτικά, αυτός ο πόλεμος θα κάνει τους προηγούμενους να μοιάζουν με παιδικό παι­χνίδι.


Κάποιος ρώτησε κάποτε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Είπε ότι δεν μπορού­σε να πει τίποτε για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ότι μπο­ρούσε να προβλέψει κάτι για τον τέταρτο. Έκπληκτος, ο άν­θρωπος τον ρώτησε πώς αν δεν μπορούσε να πει κάτι για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, μπορούσε να προβλέψει το οτιδήποτε για τον τέταρτο; Ο Αϊνστάιν απάντησε ότι ένα πράγμα ήταν σίγουρο για τον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο, και αυτό ήταν ότι δεν θα γινόταν επειδή δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να έχει επιβιώσει έστω και ένα άτομο από τον τρίτο. Αυτός είναι ο καρπός των ηθικών και θρησκευτικών διδα­σκαλιών της ανθρωπότητας.


Η βασική αιτία βρίσκεται αλλού. Μέχρι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βαθιά κατανόηση και αρμονία στην πράξη του σεξ, μέχρι να την κάνουμε πνευματική -μια πόρτα στην υπερενσυναίσθηση- δεν μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη ανθρω­πότητα. Μέχρι να συμβεί αυτό η ανθρωπότητα θα γίνεται όλο και χειρότερη, επειδή τα σημερινά παιδιά θα περάσουν αργό­τερα από το σεξ και θα γεννήσουν παιδιά χειρότερα από τα ίδια. Η ποιότητα της κάθε καινούργιας γενιάς θα είναι όλο και χειρότερη' αυτό είναι βέβαιο, αυτό τουλάχιστον μπορούμε να το προφητεύσουμε. Όμως έχουμε φτάσει ήδη σε ένα τόσο χα­μηλό επίπεδο ώστε κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει περι­θώριο να κατέβουμε πιο κάτω. Ολόκληρος ο κόσμος έχει σχε­δόν γίνει ήδη ένα τεράστιο τρελοκομείο.


Κάποια στιγμή, καθίστε σε μια ήσυχη γωνιά και αναλογιστείτε την κατάστασή σας. Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε την ποσότητα της τρέλας που είναι κρυμμένη μέσα σας. Με κάποιον τρόπο την κρατάτε υπό έλεγχο και την καταπιέζετε, όμως αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Μια μικρή ώθηση και ο άνθρωπος μπορεί να τρελαθεί εύκολα.

Είναι πολύ πιθανό σε εκατό χρόνια ο κόσμος να έχει γίνει ένα τεράστιο τρελοκομείο. Φυσικά, από τη μία πλευρά, θα υπάρξουν πολλά πλεονεκτήματα: δεν θα χρειαζόμαστε θερα­πεία για την τρέλα- δεν θα χρειαζόμαστε ψυχιάτρους για να θεραπεύουν τους νευρωτικούς. Κανείς δεν θα θεωρεί ότι ο άλ­λος είναι τρελός, επειδή το πρώτο σύμπτωμα ενός τρελού είναι ό π δεν συνειδητοποιεί ποτέ ότι είναι τρελός. Αυτή η ασθένεια αυξάνεται συνεχώς. Αυτή η αρρώστια, αυτή η πνευματική ασθένεια, αυτή η πνευματική αγωνία και αυτό το σκοτάδι συ­νεχώς αυξάνονται. Αν το σεξ δεν λάβει μια πνευματική διά­σταση, ένα πνευματικό κύρος, δεν θα μπορέσει να γεννηθεί ποτέ μια νέα ανθρωπότητα.




Η ανθρώπινη ψυχή λαχταρά να ανυψωθεί, να ανέβει στον ουρανό, να φωτιστεί σαν το φεγγάρι και τα αστέρια, να ανθίσει σαν τα λουλούδια. Η ανθρώπινη ψυχή διψάει και κλαίει για μουσική, για χορό. Όμως ο άνθρωπος γυρίζει γύρω- γύρω σαν ένα βόδι στον μύλο και τελειώνει τη ζωή του εκεί- δεν μπορεί να απελευθερωθεί. Ποιά μπορεί να είναι η αιτία;

Υπάρχει μόνο μία αιτία και αυτή είναι ότι η παρούσα δια­δικασία της αναπαραγωγής είναι παράλογη, είναι γεμάτη με τρέλα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορέσαμε να κάνουμε το σεξ μια πόρτα προς την υπερενσυναίσθηση. Το ανθρώπινο σεξ μπορεί να γίνει μια πόρτα προς την υπερενσυναίσθηση.


Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τις αλήθειες της ζωής είναι εχθροί της ανθρωπότητας. Αυτός που σας λέει, «Μην συζητάς ποτέ για το σεξ» είναι εχθρός της ανθρωπότητας. Αυτοί είναι εχθροί που δεν έχουν επιτρέψει στους ανθρώπους να το σκεφτούν, να το συλλογιστούν. Διαφορετικά, πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε αναπτύξει ακόμη μια επιστημονική στάση απέναντι στο σεξ;

Κάποιος που σας λέει ότι το σεξ δεν έχει σχέση με τη θρησκευτικότητα κάνει 100% λάθος, επειδή αυτή που μπαίνει στο βασίλειο της θρησκείας είναι η ενέργεια του σεξ σε μια μεταμορφωμένη και εξευγενισμένη κατάσταση. 

Η ενέργεια του σεξ που ανεβαίνει προς τα πάνω μας πηγαίνει σε βασίλεια για τα οποία δεν έχουμε ιδέα, βασίλεια στα οποίο δεν υπάρχει θάνατος, δεν υπάρχει θλίψη, δεν υπάρχει τίποτα περά από ευτυχία.




OSHO
«Απο το Σεξ στην Υπερενσυναίσθηση»





via

Pages