Οδηγίες για αυτοπραγμάτωση - Point of view

Εν τάχει

Οδηγίες για αυτοπραγμάτωση




Ο φημισμένος ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου  στο τελευταίο του σύγγραμμα με τίτλο «Οι βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης» προτείνει 8 τρόπους που αν δεν σου φέρουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπραγμάτωση, τουλάχιστον θα σε οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή και άρα στην προβολή όλων σου των θετικών στοιχείων προς τα έξω:
“Αν σχεδιάζεις να είσαι κάτι το πολύ λιγότερο από αυτό για το οποίο είσαι ικανός, τότε θα είσαι δυστυχισμένος για όλη σου τη ζωή”.
– A.Maslow
  • Ζήσε τη ζωή σου στο μέγιστο βαθμό. Καθώς και το οτιδήποτε κάνεις. Μην αφήσεις τίποτα και κανέναν, και ιδίως τον εαυτό σου, να σε απορροφήσει ή να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτό που κάθε φορά κάνεις. Ζήσε το στο φουλ, όσο πιο έντονα μπορείς, συγκεντρώσου σε αυτό και πάρε όσα περισσότερα έχει να σου δώσει. Και αναφέρεται σε κάθε γεγονός της ζωής σου.
  • Μπορείς να επιλέξεις πάντα ανάμεσα σε ασφάλεια και ωρίμανση. Όλοι τείνουμε να επιλέγουμε το πρώτο και να έχουμε τις safe επιλογές πάνω πάνω στις λίστες μας. Και όμως, είναι οι πιο ριψοκίνδυνες αυτές που θα μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε, να μάθουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την αυτοπραγμάτωση. Η επιλογή είναι δική μας…
  • Προετοιμάσου να γίνεις αντιδημοφιλής. Και αυτό γιατί, όσο περισσότερο μαθαίνεις τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο θα πηγαίνεις με τους πολλούς, με το ρεύμα. Και αυτό γιατί θα αποφασίζεις πλέον εσύ για τον εαυτό σου, και δεν θα αφήνεις τους άλλους να επιλέξουν τι είναι καλό για σένα. Οπότε, όταν τους αφαιρέσεις αυτή τη δυνατότητα, ε δεν θα χαρούν και ακριβώς… Αλλά για σένα δεν θα έχει καμία σημασία. Γιατί θα νοιάζεσαι όλο και λιγότερο για το τι έχουν να πουν για σένα…
  • Προετοιμάσου να κάνεις την ειλικρίνεια δεύτερη φύση σου. Και αντίθετα από αυτό που περιμένουν οι άλλοι να ακούσουν από εσένα, και θα τους χαϊδέψει τα αυτιά, εσύ να τους λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Η απόλυτη εντιμότητα βέβαια φέρνει και αυτή αντιδημοφιλία, αλλά σημαίνει και απόλυτη ετοιμότητα να αναλάβεις την ευθύνη των λόγων σου. Και αυτή είναι η καλύτερη μορφή αυτοπραγμάτωσης και βγάζει έναν εαυτό πραγματικά πολύτιμο. Όσοι τον εκτιμήσουν, θα έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από αυτόν…
  • Ακολούθα το ένστικτό σου. Κλείσε τα αυτιά σε όλες τις εξωτερικές φωνές και άφησε μόνο τη δική σου να σου πει ι πρέπει να κάνεις. Ο Maslow πίστευε ακράδαντα ότι μόνο το να ακολουθείς το ένστικτο σου και να κάνεις αυτό που εσύ και μόνο θεωρείς σωστό, θα σε φέρει αντιμέτωπο με τις πλέον σωστές και ακριβείς επιλογές στη ζωή σου.
  • Να βελτιώνεσαι διαρκώς. Το ξανάπαμε: δεν πρόκειται για ένα ταξίδι με τελικό προορισμό, αλλά για ταξίδι διαρκείας. Στο οποίο οφείλεις να βελτιώνεσαι μέρα με την ημέρα και να ανεβαίνεις ένα ένα τα σκαλιά, για να έχει και κάποια αξία και να σε οδηγήσει εκεί που θες να φτάσεις. Για αυτό, μην μένεις στάσιμη!
  • Αναζήτησε τις απόλυτες εμπειρίες. Που σε φτάνουν στο σχετικό peak και σου δίνουν το μέτρο για να αντιμετωπίσεις και όλες τις υπόλοιπες. Με αυτές σκεφτόμαστε και δρούμε πιο καθαρά. Με αυτές ενεργοποιούμαστε θετικά. Και με αυτές μπορούμε να κατευθύνουμε όλη μας την ενέργεια προς τους καλύτερους δυνατούς σκοπούς.
  • Μείωσε τις άμυνες του εγώ σου. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να γνωρίσεις 100% τον εαυτό σου και να τον στρέψεις προς όλη εκείνη τη δραστηριότητα που θα σε ανεβάσει επίπεδο και θα σου βγάλει ότι καλύτερο έχεις από μέσα σου. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος, για να μην πω και ο σκοπός της ζωής ενός ανθρώπου νοήμονος και αληθινού. Και με πραγματκιό νόημα στη ζωή.
Κάθε άλλος δρόμος είναι καταδικασμένος, όπως πολύ ωραία, ο ίδιος ο Maslow είπε, σε αποτυχία: «Αν σχεδιάζεις να είσαι κάτι το πολύ λιγότερο από αυτό για το οποίο είσαι ικανός, τότε θα είσαι δυστυχισμένος για όλη σου τη ζωή».
Μιχάλης Χορευτάκης Πηγή

Pages