Μύθοι και αλήθειες για τα… παρεξηγημένα ζώδια! - Point of view

Εν τάχει

Μύθοι και αλήθειες για τα… παρεξηγημένα ζώδια!



Συχνά σε χαλαρές συζητήσεις για τα ζώδια και τα χαρακτηριστικά τους καταφεύγουμε σε παγιωμένες απόψεις για το καθένα και δεν διστάζουμε να χρησιμοποιούμε «ετικέτες» τύπου Σκορπιός άρα κακός και ύπουλος ή Τοξότης επομένως είναι συχνά άπιστος, ή μια γυναίκα Υδροχόος δεν είναι και τόσο ερωτική.. Όμως, μερικές φορές η εμπειρία της καθημερινής ζωής αποδεικνύει ότι ορισμένα ζώδια είναι πραγματικά παρεξηγημένα και ότι συχνά εμείς καταλήγουμε να τα βλέπουμε διαφορετικά. Πράγμα το οποίο μας επιβεβαιώνει ότι τίποτε δεν είναι μαύρο ή άσπρο και ότι δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους γενικά και στα ζώδια ειδικότερα. Να μερικά τέτοια στοιχεία των παρερμηνειών και των προκαταλήψεών μας. 


Ο μεγάλος σαματατζής

Ο Κριός υποτίθεται πως είναι ο φωνακλάς του ζωδιακού και πώς μπορεί ακόμα και να κατέβει με σκέιτ-μπορντ τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό στο Σύνταγμα, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή. Στην πραγματικότητα όμως, ένα μεγάλο μέρος των εκπροσώπων του ζωδίου δεν είναι ούτε επιθετικοί, ούτε αγενείς, ούτε και καλά (οι αρσενικοί) «άντρακλες». Μπορεί όλοι να έχουν πάθος και ενεργητικότητα, να αναζητούν την αγνότητα και τα μεγάλα ιδανικά, αλλά με ένα συγκρατημένο και αξιοπρεπή τρόπο. Είναι περήφανοι, ιδεαλιστές και ευθείς, παρόλο που μερικές φορές γίνονται εγωκεντρικοί. Αλλά πολλοί από τους μύθους που αφορούν τους Κριούς, προέρχονται από την εξωτερική τους συμπεριφορά, χωρίς να βλέπουν το βάθος. Άλλη μια παρεξήγηση είναι η βιασύνη και η τσαπατσουλιά του Κριού. Παρόλα όσα λέγονται, μπορεί συχνά να γίνονται τόσο λεπτολόγοι, που να βάζουν κάτω ακόμα και… τους Παρθένους. 

Σκορπιός; Α, πα, πα…

Αν ο Κριός είναι παρεξηγημένος, ο Σκορπιός έχει τη χειρότερη φήμη στον ζωδιακό. Τον λένε εκδικητικό, ζηλιάρη και ευέξαπτο σε βαθμό υστερίας. Στην πραγματικότητα, απλώς εκφράζει με πιο έντονο τρόπο τον υπερβολικό συναισθηματισμό του. Και δεν διστάζει να δείξει συναισθήματα, που πολλοί άλλοι προτιμούν να… καταπιούν, προκειμένου να το παίξουν ανώτεροι ή να μη γίνουν δυσάρεστοι. Μπορεί οι θηλυκές εκπρόσωποι να είναι πιο εκδηλωτικές στα πάθη τους από τους άντρες του ζωδίου, αλλά και πάλι η φήμη ξεπερνά την πραγματικότητα. 

Λένε ακόμα κι ότι ο Σκορπιός είναι καταπιεστικός και υπολογιστικός στις σχέσεις του, σε αντίθεση με άλλα ζώδια όπως για παράδειγμα ο Λέων και ο Ζυγός. Αυτά τα δύο ζώδια πιστεύεται γενικά ότι ρίχνονται στον έρωτα με ιδεαλιστικό ρομαντισμό και τα δίνουν όλα για τους εκλεκτούς της καρδιάς τους. Όμως, ποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει γνωρίσει «εαυτούληδες» Λέοντες και Ζυγούς, που… κρατάνε πισινή στα αισθήματά τους, ενώ υποτίθεται ότι λιώνουν από αγάπη, ή που βλέπουν μια σχέση καθαρά ωφελιμιστικά; .





Σέξι κι όποιος αντέξει

Και, στο πλαίσιο του «άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη», ο… σεξομανής του ζωδιακού δεν είναι τόσο ο Σκορπιός, όσο ο Ταύρος. Ο οποίος Ταύρος, μπορεί να πασπαλίζει τις ερωτικές του συνευρέσεις με περιποιήσεις και τρυφερότητες, αλλά στην ουσία εκδηλώνει μια καθαρά σαρκική, σχεδόν ζωώδη σεξουαλικότητα. Τη στιγμή του «δια ταύτα», κάθε έννοια ψυχικής ένωσης και ρομαντισμού έχει εξατμιστεί, κι αυτό καλά θα κάνουν να το έχουν υπόψη τους οι πιο ευαίσθητες ψυχές του ζωδιακού. Ο Ταύρος το κάνει για το κέφι του (και γιατί όχι, άλλωστε), αλλά οι υπόλοιποι ας μην αυταπατώνται. 

Ένα άλλο ζώδιο που έχει πέσει θύμα της ζωδιακής μυθολογίας, κυρίως ως προς το σεξ, είναι η Παρθένος. Υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την απόλυτη σεμνοτυφία και μετριοπάθεια. Και ασφαλώς αρκετοί από τους ανθρώπους που έχουν επιρροή Παρθένου (όχι μόνο με τον Ήλιο τους αλλά και με άλλους πλανήτες) πιθανόν να είναι κάπως ιδιότροποι με την τάξη και προπαντός με την υγιεινή. Έτσι φαίνεται απίθανο να πέφτουν με τα μούτρα στο βρόμικο στην κυριολεξία σεξ. Παρά τα φαινόμενα όμως, όχι μόνο δεν είναι σεμνότυφοι, αλλά κάποιοι Παρθένοι εκδηλώνουν προθυμία να εξερευνήσουν όλες τις… αποχρώσεις του γκρι και κάθε άλλου χρώματος. Όπως λένε, τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι. Οι Παρθένοι δεν έχουν περισσότερες αναστολές στο σεξ από οποιοδήποτε άλλο ζώδιο και επηρεάζονται από τα ήθη της κοινωνίας όπου ζουν στον ίδιο βαθμό με όλους τους άλλους.

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε

Ο Δίδυμος φημίζεται για την ευελιξία των απόψεών του. Αυτό σηκώνει πολύ νερό. Μπορεί να μην έχει πολλές αναστολές, ηθικές ή άλλου τύπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει κι ότι βλέπει τα πράγματα ανοιχτά. Λένε ότι κοιτάζει και τις δύο όψεις του νομίσματος, όμως αυτό δεν το κάνει ταυτόχρονα, όπως π.χ. γίνεται με τον Ζυγό. Ο Δίδυμος υιοθετεί με φανατισμό μια άποψη και δεν δέχεται κουβέντα περί του αντιθέτου, απλώς για την πλάκα του πράγματος ή επειδή στη συγκεκριμένη φάση τον βολεύει. Το ίδιο φανατικά την εγκαταλείπει, άμα λάχει. Ελάχιστοι Δίδυμοι εμβαθύνουν σε φιλοσοφικές αναζητήσεις, για παράδειγμα. Δεν έχουν το σθένος και την υπομονή για κάτι τέτοιο.

Και, μιλώντας για ιδέες, ο «οραματιστής» Υδροχόος μερικές φορές είναι πολύ πιο πεζός από το αστρολογικό πρότυπό του. Οι απόψεις του για έναν καλύτερο κόσμο μένουν αυτό ακριβώς, απόψεις, γιατί μπορεί να τις διακηρύσσει, αλλά να μην σηκώνεται από τον καναπέ του. Περιμένει άλλους να τις βάλουν σε εφαρμογή. Και συχνά αυτές οι ιδέες περί της πανανθρώπινης συναδέλφωσης σκοντάφτουν στην πεζή πραγματικότητα του πώς να διαχειρίζεται τις σχέσεις του, ξεπερνώντας τον εγωκεντρισμό του. Κάτι που κάνουν και όλα τα υπόλοιπα ζώδια, χωρίς να είναι Υδροχόοι. 

Ο σοβαρός και ο κιμπάρης

Άλλος παρεξηγημένος του ζωδιακού είναι ο σοβαρός επαγγελματίας Αιγόκερως. Λένε ότι συμπεριφέρεται σαν καριερίστας, ακόμα και στην προσωπική του ζωή. Όμως το θέμα με τον Αιγόκερω είναι ότι απλώς θέλει να διεκπεραιώνει τα πράγματα όπως πρέπει, χωρίς να βάζει μέσα συναισθηματισμούς. Τώρα, αν οι άλλοι το παίρνουν προσωπικά, δικό τους θέμα. Εκείνος προχωρά σαν να είναι… προγραμματισμένος να κάνει εκείνο που θεωρεί πρέπον και σκόπιμο. Αλλά πέρα από αυτό, τίποτα δεν τον εμποδίζει να είναι και χαλαρός, αστείος, εξωστρεφής και παρορμητικός, ανάλογα με τις περιστάσεις. Απλώς εξακολουθεί να μην ξεφεύγει από το προγραμματάκι του, έστω και με αυτά τα διαλείμματα. Για εκείνον, τα πολλά λόγια (κομπλιμέντα, τρυφερές κουβεντούλες, φλυαρίες) είναι φτώχια, διότι το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και σε αυτό το χαρακτηριστικό του μοιάζει με την Παρθένο, μόνο που εκείνος το έχει πιο έντονο.

Ένα άλλο ζώδιο που μερικές ξεφεύγει από τα προβλεπόμενα είναι ο Τοξότης. Ναι, το χαρούμενο παιδί του γενναιόδωρου Δία. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι του ζωδίου είναι κιμπάρηδες και έξω καρδιά. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που… χαλάνε την πιάτσα με τη μιζέρια τους. Πιθανόν και να πιστεύουν ότι για να πραγματοποιήσουν όλες τις μεγαλεπήβολες ιδέες και τα οράματά τους, θα πρέπει να κάνουν οικονομία στην ενέργεια και τα λεφτά τους, σε ό,τι αφορά τα μικρά και ασήμαντα θέματα της καθημερινότητας.

Οι τρυφερές ψυχές

Οι τρυφερούληδες Ιχθύες είναι συνήθως ευγενικές και ευαίσθητες ψυχούλες. Παρόλα αυτά από μέσα τους κρύβουν μια σκληράδα. Νομίζεις ότι μπορεί να τους τραυματίσει ακόμα και ένα βλέμμα σου. Όμως στην πραγματικότητα φαίνονται να ξεπερνούν όλες τις αντιξοότητες και να αντέχουν με ατέλειωτη υπομονή και εσωτερική δύναμη. Όμως και ο Ζυγός δεν είναι αυτό που δείχνει εξωτερικά και κυρίως ως προς την παροιμιώδη αναποφασιστικότητά του. Συχνά οι Ζυγοί αποδεικνύονται άτομα με θέληση και αποφασιστικότητα. Η αδυναμία τους είναι η ανασφάλειά τους και, μερικές φορές, η ρηχότητα των αισθημάτων τους, αλλά καταφέρνουν να τις κρύβουν μια χαρά.

Τέλος, ο Καρκίνος φημίζεται για τη διαίσθηση, την ευαισθησία του και την ικανότητά του να μπαίνει στη θέση του άλλου. Τελικά όμως, η πράξη αποδεικνύει το αντίθετο: φτιάχνει δικά του σενάρια όπου μονίμως οι άλλοι τον «ρίχνουν», τον απορρίπτουν, τον εξαπατούν και βάσει αυτών παρεξηγείται και πικραίνεται, δημιουργώντας δυσάρεστο κλίμα και στους γύρω του. Στην προκειμένη περίπτωση, η διαίσθηση και η ευαισθησία πάνε περίπατο. Ο εγωισμός του καταλήγει υπερβολικά συχνά να θολώνει την κρίση του και να υποσκελίζει τα αλτρουιστικά συναισθήματα του για τους άλλους.

Pages