Μαύρος μόσχος (Muskdeer) - Point of view

Εν τάχει

Μαύρος μόσχος (Muskdeer)



Όλοι έχουν ακούσει για το άρωμα του μόσχου, όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη μοσχοβολάω , αλλά λίγοι είναι αυτοί που τον έχουν μυρίσει.

Αναδύει ευωδιές που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με ευκολία όσες λέξεις και αν επιστρατεύσουμε.


Άρωμα μυστηριώδες, λιμπιντικά εξωτικό…

Δεν μπορεί να περιγραφτεί επειδή έχει κάτι το πολύ προσωπικό και κάτι το αρχέγονο.

Είναι η βαθειά ιστορία της φύσης και της ζωής.

Αυτήν η υπέροχη ουσία είναι ο στυλοβάτης της βιομηχανίας αρωμάτων.

Βαριά μυρωδιά, στέρεη, μας δίνει νότες βάσης στα αρώματα.

Όταν στη σύνθεση ενός αρώματος προστεθεί ο μαύρος μόσχος, το άρωμα είναι περιζήτητο, δημοφιλές, αλλά και πιο ακριβό από τα υπόλοιπα.

Η αξία του μαύρου μόσχου είναι αρκετά μεγαλύτερη από ένα ακόμα σπάνιο υλικό ζωϊκής προέλευσης, το ελεφαντοστό, ο μόσχος είναι ακριβότερος και από το χρυσό.


Αυτός ο αδένας προέρχεται από ορισμένα είδη μικρών άγριων ελαφιών τα Moschus moschiferus και Lophophorus impejanus που είναι αυτόχθονα της Ασίας.

Αυτά των περιοχών της κεντρικής Ασίας και επίσης της Κίνας και του Θιβέτ μας δίνουν μόσχο ανώτερης ποιότητας.

Ακολουθούν τα ελάφια Ινδίας και της Ρωσίας που ζουν ως και τη Σιβηρία.

Η λέξη musk προέρχεται από σανσκριστικά και σημαίνει όρχις.

Στην πραγματικότητα , βρίσκεται στο υπογάστριο του ζώου και απέχει λίγα χιλιοστά από τα γεννητικά όργανα του αρσενικού ζώου.


Αποξηραμένος αδένας musk και κόκκοι musk


Όταν ο αδένας παράγει τις ουσίες του, φερομόνες, χαρακτηριστικές του ζώου, χρησιμεύει για να οριοθετεί το κάθε αρσενικό την περιοχή του και να κρατά μακριά τα άλλα αρσενικά.


Από το ζώο αφαιρείται όλος ο αδένας που είναι καλυμμένος και αυτός από τη γούνα του ζώου.

Στη συνέχεια ξηραίνεται για να τον ανοίξουμε και να πάρουμε το εσώκλειστο περιεχόμενο που είναι σε μορφή κόκκων χρώματος μαύρου-σκούρου μωβ.

Στα στάδια αυτά η μυρωδιά που αναδύεται είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστη, εντελώς αντίθετη από το αποτέλεσμα της οσμής μετά την πλήρη επεξεργασία.

Κατά το επόμενο στάδιο μπαίνει σε αλκοόλη για να αρχίσει η εξαγωγή της εύοσμης ουσίας.


Για ένα κιλό μόσχου χρειάζονται 30 ως 50 ζώα και 50.000 Ε για να το αγοράσει κανείς ( η τιμή ίσως είναι ξεπερασμένη )


Πίνακας μορφολογίας του musk deer


Στα παζάρια της Ανατολής μπορούμε να βρούμε αδένες ολόκληρους, ακόμα μέσα στη γούνα του ζώου, σε πολύ καλές τιμές.

Τα άγρια μοσχοέλαφα είναι πλέον προστατευόμενο είδος στην Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ και Πακιστάν.

Το εμπόριο του μόσχου που προέρχεται από το μοσχέλαφο Moschus moschiferus , πλέον απαγορεύεται και ειδικά στην Ευρωπαϊκή ένωση νομοθεσία είναι αυστηρή για το μόσχο ζωικής προέλευσης όλων των ειδών.

Η σπανιότητα των ειδών σήμερα, η περίπλοκη κατεργασία, οι μεταφορές και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών είναι οι παρόγοντες που εκτοξεύουν την τιμή του στα ύψη.


Ο μαύρος μόσχος δεν είναι μόνο μία εξαιρετική και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστή αρωματική ουσία αλλά χρησιμοποιείται στην Κινέζικη παραδοσιακή Ιατρική και Αγιουβέρδα για θεραπείες.



Υπάρχουν και άλλα ζώα που έχουν παρόμοιους αδένες, από χελώνες ως αλιγάτορες αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί .




Φτιάχνουμε και μόσχο τεχνητά αλλά είναι αρκετά υποβαθμισμένος στα ποιοτικά και χημικομηχανικά του χαρακτηριστικά.

Πολλές εταιρείες για νομικούς και ηθικούς λόγους χρησιμοποιούν συνθετικό μόσχο που φαίνεται τελικά οτι εκτός από τα χαμηλότερης κλάσσης συνθετικά έχουν και επιβλαβείς επιτπώσεις αν χρησιμοποιθούν κατά σύστημα.


Πολλές εταιρείες πλέον χρησιμοποιούν τεχνητό μόσχο για λόγους νομικούς και ηθικούς αλλά ίσως οι ηθικοί λόγοι θα πρέπει να τους οδηγήσουν στην κατάργηση της χρήσης και του συνθετικού καθώς ήδη, μετά από εκτεταμένη χρήση τέτοιων ουσιών τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αρχίσει οι επιστημονικές προειδοποιήσεις για την επιβλαβή τους δράση.


Ο μαύρος μόσχος δεν είναι παρά συμπύκνωμα οιστρογόνων και άλλων ορμονών γεννετίσιας φύσης, δεν είναι διαδεδομένος μόνο επειδή μυρίζει υπέροχα αλλά επειδή ξυπνάει μέσα μας κάτι βαθύτερα λιμπιντικό.

Έτσι, και ο χημικός μόσχος θα πρέπει να μιμηθεί ως ένα σημείο αυτή την ιδιότητα του φυσικού.



Οι συνθετικές ουσίες του μόσχου ενισχύονται από ουσίες που κατατάσσονται βιοχημικώς στα xeno-estrogens, δηλαδή είναι τεχνητές ουσίες που μιμούνται φυσικές ορμόνες όπως τη beta-estradiol και ενεργοποιούν τους υποδοχείς οιστρογόνων (Singleton, Feng et al, 2004 ) όσων χρησιμοποιούν παρασκευάσματα που τα περιέχουν, με αποτελέσματα που σύμφωνα με ιατρικές αναφορές τη μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες (Donovan, Tiwary 2007 ) και το καρκίνο των όρχεων στους άντρες (Irvin 2000).


Αρκετές φορές ο επανομαζόμενος σήμερα μαύρος μόσχος έχει φυτική προέλευση και χρησιμοποιούνται φυτά όπως η Αγγελική (Angelica archangelica) και σπόροι του ambrette(Abelmoschus moschatus). 

Όσοι ψάξουν για το εξωτικής ονομασίας ambrette ας μην νομίσουν οτι κάνω κάποιο λάθος. 

Όχι, δεν κάνω, και ναι, δεν είναι άλλο από ένα είδος μπάμιας!

Γι'αυτό, μην γελάσετε απορημένοι ή περιφρονητικά αν δείτε στις διαφημίσεις πολύ γνωστών και υπέροχων αρωμάτων να περιγράφεται με περηφάνεια και αγάπη από την αρωματοβιομηχανία το άρωμα και να δίνεται έμφαση στο " η εσσάνς από σπόρους abrette το κάνει αισθησιακό ".


σπόροι abrette



Όλοι έχουμε φορέσει τουλάχιστον ένα άρωμα με υψηλές νότες από αυτούς τους σπόρους.

Αν δεν είναι Calvin Klein θα είναι των D&G και αν δεν είναι ούτε αυτών, θα είναι Escada..


Άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση "μαύρου μόσχου" αλλά φυτικής προέλευσης είναι το φυτό που μας δίνει τον άσπρο μόσχο, ο μίμουλους (Mimulus moschatus) , και το μοσχόξυλο ( Olearia argophylla) της Γουϊάνα και των Δυτικών Ινδιών.

Τα προαναφερόμενα φυτά είναι επίσης θεραπευτικά στην ομοιπαθητική, είναι συστατικά ανθοϊαμάτων και έχουν ευρεία χρήση στις κατά τόπους λαϊκές βοτανοθεραπείες.


Για το μαύρο χρώμα του μόσχου φυτικής προέλευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιβίσκος ( Hibiscus spp ) αλλά οι περισσότερες συνταγές αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά, σπάνια αποκαλύπτεται κάτι ή αν αποκαλυφθεί, ενδέχεται να είναι παραπλανητικό.


Ο ιβίσκος πάντως δείχνει να συμπεριφέρεται καλά στην αλληλεπίδασή του με τα υπόλοιπα πιθανά για το μείγμα φυτά.



Μαύρο μόσχο δεν μπόρεσα να φτιάξω ακόμα και επίσης δεν έχω καταλήξει ποιές είναι οι καταλληλότερες συνταγές για να φτιαχτεί μαύρος μόσχος ανώτερης ποιότητας.

Ο μαύρος μόσχος δεν είναι φυτικής προέλευσης αλλά το κύριο του συστατικό είναι ζωϊκό, είναι έκκριμα αδένα αρσενικού ζώου - που ποικίλλει ανά περιοχή.

Ο μαύρος μόσχος που κυκλοφορεί στην αγορά σήμερα έχει φυτική προέλευση και παρασκευάζεται με προσθήκη ιβίσκου.

Σε χώρες τις Ανατολής και στην Αίγυπτο πουλιέται ακόμα ευρέως ο ζωϊκός αλλά η ποιότητα του έχει μεγάλη ποικιλότητα.


Ένα μυστικό " γητειάς" είναι να βάζουμε 1-2 σταγόνες μαύρου μόσχου ( έστω και φυτικού αλλά πολύ καλής ποιότητας ) στο πίσω μέρος του λαιμού ενώ ακόμα τα μαλλιά μας είναι βρεγμένα από το λούσιμο.


Θεωρούσαν οτι αυτήν που το φορούσε μπορούσε να προσελκύει ερωτικά όλους τους άντρες.




Η μυρωδιά των Αδένων Musk είναι γλυκύτατη αλλά όταν ανοίξετε το εκχύλιση των κόκκων, το άρωμά τους είναι εντελώς διαφορετική.




Το Muskdeer είναι εξαιρετικά ισχυρό, ακόμη και για μια αρωματοποιούς σαν εμένα, που έχει συνηθίσει να λειτουργεί με καθαρά αιθέρια έλαια, και δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο, μυρίζει όπως η αμμωνία, αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι φρέσκο και πολύ συμπυκνωμένο. Στην πραγματικότητα 3 μικροί κόκκοι του ενός γραμμαρίου είναι επαρκείς για να κάνουν ένα λίτρο αλκοολικύ αρώματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε την λεπτότητα του αρώματος Muskdeer είναι να μυρίσετε το κουτί ή το βάζο που το περιέχει, εξωτερικά. Φαίνεται ότι είναι τόσο ισχυρό και έντονο ώστε διέρχεται μέσα από τοίχους.

Υπήρχαν δύο πελάτες οι οποίοι αγοράζαν τα συστατικά για να κάνουν μια παραδοσιακή ιατρική συνταγή. Αγόραζαν τα πιο ακριβά από όλα τα προϊόντα. Λεπτά βρώσιμα φύλλα χρυσού, Muskdeer, Ambergris, Saffron από το Ιράν και Θάλασσια μαργαριτάρια.





Δεν ρώτησα για ποια θεραπεία το προόριζαν, γιατί ήξερα ότι αυτά είναι τα συστατικά που χρησιμοποιεί ο σύζυγος όταν θέλει να ευχαριστήσει τη σύζυγό του.




Δυστυχώς, λόγω της υπερβολής των κυνηγών, το μεγαλύτερο μέρος των deer musk ελαφιών είναι νεκρά και ίσως σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ίχνος από το συναρπαστικό Musk άρωμα να μυρίζει επί γης.

via

Pages