Η απόλυτη πρόκληση φοράει κόκκινα - Point of view

Εν τάχει

Η απόλυτη πρόκληση φοράει κόκκινα



Από την απλή καθημερινότητα μέχρι και τον χώρο της πολιτικής, το κόκκινο χρώμα φέρει μια έντονη ταυτότητα. Πρόσφατα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι είναι σημάδι της γυναικείας ελκυστικότητας. Εξετάζοντας το παρελθόν παρατηρεί κανείς πως το κόκκινο δεν είναι αποκλειστικά το χρώμα της σεξουαλικότητας αλλά προδίδει παράλληλα, τη δύναμη, την κυριαρχία, την εξουσία.

Η ταινία «The Woman in Red» είναι μία από τις ταινίες στην οποία μια γυναίκα, ντυμένη στα κόκκινα προσπαθεί να τραβήξει την ανδρική προσοχή. Οποιοδήποτε έργο φέρει στον τίτλο του το κόκκινο χρώμα, ενέχει κινδύνους και συνδέεται με την πρόκληση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μιας πρόσφατης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης και βρίσκεται δημοσιευμένη στο European Journal of Social Phychology , όσες γυναίκες ντύνονται στα κόκκινα είναι πιο ελκυστικές και αρεστές στους άνδρες.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Steven G Young, “Η εξήγηση πίσω από τη συγκεκριμένη προτίμηση συνδέεται με την φύση και ειδικότερα με το γεγονός ότι η γυναικεία σεξουαλική ενεργοποίηση είναι συνδεδεμένη στα μάτια του αρσενικού με το κοκκίνισμα στα μάγουλα, στον λαιμό, στο στήθος”.

Κόκκινο και αισθησιασμός
Η επίδραση του κόκκινου κατά τους επιστήμονες, είναι τόσο ισχυρή που αρκεί ορισμένες φορές, μια κοπέλα να κρατά μόνο ένα κόκκινο laptop για να μαγνητίσει τα βλέμματα, χωρίς απαραίτητα να φοράει κόκκινα ρούχα. “Ο χρωματισμός εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς στο ταίριασμα των ανθρώπων. Οι ετεροσεξουαλικοί άνδρες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στις γυναίκες με κόκκινα. Σε σύγκριση με άλλα χρώματα, οι γυναίκες που είναι ντυμένες με κόκκινα ρούχα ή βρίσκονται σε κόκκινο φόντο, φαίνονται πιο ελκυστικές στους άνδρες”.  
Το κόκκινο χρώμα πάνω σε μια γυναίκα θεωρείται ότι προδίδει τόλμη και σεξουαλικότητα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανδρικός πληθυσμός υποσυνείδητα θεωρεί τις γυναίκες που φορούν κόκκινα όχι μόνο ως πιο ελκυστικές αλλά και ως πιο σεξουαλικά διαθέσιμες. Το κόκκινο ωστόσο, ασκεί επίδραση και στον τρόπο που οι γυναίκες βλέπουν τους άνδρες. Οι άνδρες που είναι ντυμένοι στα κόκκινα ή έχουν πίσω τους ένα κόκκινο φόντο, θεωρείται από το γυναικείο φύλο ότι έχουν μια αξιοσέβαστη κοινωνική θέση και περισσότερα “φώτα” για επιτυχία.
Παρόλο που οι άνδρες που προτιμούν τα κόκκινα χρώματα φαίνεται πως δεν επηρεάζουν υποσυνείδητα τους υπόλοιπους, μια σχετικά πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει πως οι γυναίκες στα κόκκινα θεωρούνται ιδιαίτερα απειλητικές και λιγότερο αξιόπιστες στα μάτια των υπόλοιπων γυναικών. Το πείραμα, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Rochester στηρίχθηκε σε κάποιες φωτογραφίες γυναικών που φορούσαν κυρίως κόκκινα, πράσινα ή λευκά ρούχα.
Οι 196 γυναίκες που συμμετείχαν στη διαδικασία έπρεπε να βαθμολογήσουν τις γυναίκες στις φωτογραφίες για την σεξουαλικότητά τους και το κατά πόσο τους φαίνονταν πιστές. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που φορούσαν κόκκινα ρούχα βαθμολογήθηκαν ως οι πιο επικίνδυνες και λιγότερο ευχάριστες προσωπικότητες.


Το κόκκινο πέρα από τα σύνορα της σεξουαλικότητας


Το κόκκινο χρώμα στη λογοτεχνία αλλά και στην καθημερινή γλώσσα συνδέεται με την φωτιά, τον έρωτα και τις διάφορες εκφάνσεις του. Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, θεωρείται χρώμα που συμβολίζει την απαγόρευση ή τον κίνδυνο. Στην πολιτική, το κόκκινο ήταν το αγαπημένο χρώμα της ευρωπαϊκής αριστεράς και χρησιμοποιήθηκε από τα σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα. Μετά το 1917, ταυτίστηκε πολιτικά με τη Ρωσική Επανάσταση, τη Σοβιετική Ένωση και τα κομμουνιστικά κόμματα.

Το κόκκινο και το πολιτικό προσωπείο



Ο Ισπανός σκηνοθέτης, Πέδρο Αλμοδόβαρ, φροντίζει να δίνει πολύ χρώμα στις ταινίες του, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόκκινο. Η παρουσία και μόνο του κόκκινου χρώματος εκπέμπει σύμφωνα με τον ίδιο, φωτεινότητα σε κάθε πλάνο γι’ αυτό δεν παραλείπει να έχει πάντοτε τις γυναίκες με ένα κόκκινο στοιχείο πάνω τους (ένα φόρεμα, ένα μαντίλι, μια ζακέτα).
Στο μυαλό των ανδρών, το κόκκινο συνδέεται με την γυναικεία σεξουαλικότητα. Στο γυναικείο μυαλό όλες οι αποχρώσεις του κόκκινου σχετίζονται με τη δύναμη και την εξουσία. Πέρα από τα “ίχνη” που αφήνει και πέρα από την αισθητική του αξία, το κόκκινο χρώμα κουβαλάει και ένα ψυχολογικό νόημα που έχει την τάση να επηρεάζει την καθημερινότητα και την συμπεριφορά μας. Τι θα φορέσουμε λοιπόν απόψε;



Pages