Μιλώντας για τις σεξουαλικές ανάγκες των γυναικών - Point of view

Εν τάχει

Μιλώντας για τις σεξουαλικές ανάγκες των γυναικών





Οι γυναίκες «διασχίζουν» έναν λιγότερο άμεσο δρόμο για τη σεξουαλική τους ικανοποίηση

Άνδρες και γυναίκες «διασχίζουν», ελαφρώς, διαφορετικές διαδρομές για να καταλήξουν στην σεξουαλική επιθυμία. Ο Esther Perel, ψυχοθεραπευτής στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι η επιθυμία στην γυναίκα προέρχεται πολύ περισσότερο από τα αυτιά από ότι ανάμεσα στα πόδια. Για τις γυναίκες υπάρχει ανάγκη για πλοκή. Είναι πιο πολύ η προσδοκία στο πως θα φτάσουν εκεί. Η λαχτάρα είναι το «καύσιμο» για την επιθυμία.

Η επιθυμία των γυναικών είναι πιο υποκειμενική, πιο συναισθηματική... Οι άνδρες, αντίθετα, δεν χρειάζεται να έχουν τόσο πολύ φαντασία, δεδομένου ότι το σεξ είναι πιο απλό και πιο εύκολο για αυτούς. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν αναζητούν την οικειότητα, την αγάπη, και την σύνδεση σε μια σχέση, όπως ακριβώς και οι γυναίκες. Βλέπουν απλά το ρόλο του σεξ με διαφορετικό τρόπο. Οι γυναίκες θέλουν να μιλήσουν πρώτα, να νιώσουν κάποια σύνδεση και στη συνέχεια να κάνουν σεξ. Για τους άνδρες, το σεξ είναι η σύνδεση, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν για να εκφράσουν την τρυφερή, ευάλωτη πλευρά τους, είναι ο τρόπος που εκφράζουν την οικειότητα.


Η συζήτηση με το σύντροφό σας για τις σεξουαλικές σας ανάγκες μπορεί να φέρει τους δυο σας πιο κοντά και παράλληλα να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της σεξουαλικής σας ικανοποίησης.


Η σεξουαλική υγεία των γυναικών όπως και η αντίστοιχη των ανδρών είναι σημαντική για την συνολική συναισθηματική και σωματική ευεξία. Και η επίτευξη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής δεν μπορεί να συμβεί με τρόπο μαγικό. Χρειάζεται μια ειλικρινή επικοινωνία και έναν αυτο-προβληματισμό.

Παρόλο που το να μιλάει κανείς για τη σεξουαλικότητα μπορεί να είναι δύσκολο, εντούτοις  είναι ένα θέμα που αξίζει τον κόπο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για το πώς θα συζητήσετε τις σεξουαλικές ανησυχίες των γυναικών που αφορούν την υγεία και βρείτε το δρόμο προς την σεξουαλική απόλαυση.

Η περίπλοκη γυναικεία σεξουαλικότητα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το σεξ αρχίζει με τη φυσική επιθυμία η οποία οδηγεί σε διέγερση και ακολουθεί ο οργασμός. Αυτό όμως μπορεί να ισχύει για τους άνδρες, αλλά η έρευνα δείχνει πως οι σεξουαλικές αντιδράσεις των γυναικών μπορεί να είναι περισσότερο περίπλοκες. Για πολλές γυναίκες η φυσική επιθυμία δεν είναι πάντα το σημείο εκκίνησης. Το κίνητρο μιας γυναίκας για να κάνει σεξ μπορεί να είναι το ότι θέλει να αισθάνεται κοντά στον σύντροφό της και να του δείξει τα συναισθήματά της και όχι υποχρεωτικά ότι έχει διεγερθεί σεξουαλικά.

Η σεξουαλική πληρότητα διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ μπορεί να διαφέρει ακόμα και μεταξύ των γυναικών. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες λένε ότι η χαρά της διέγερσης και μόνο τους είναι αρκετή, ενώ άλλες θέλουν να βιώσουν τον οργασμό. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική σας ζωή ή απλά θέλετε να βρείτε τρόπους για να την ενισχύσετε, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε στον σύντροφό σας.

Μιλώντας για τις ανάγκες σας

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα μιλώντας για τις σεξουαλικές εμπειρίες και επιθυμίες σας. Ωστόσο και ο σύντροφός σας από την πλευρά του δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Μοιραστείτε λοιπόν μαζί του τις σκέψεις και τις προσδοκίες σας για τις σεξουαλικές σας εμπειρίες που μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά και να σας βοηθήσουν να φτάσετε σε μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.

Για αρχή:

Παραδεχτείτε ότι νοιώθετε άβολα. 

Αν αισθάνεστε νευρικότητα, πείτε το. Μιλώντας για τις ανησυχίες σας θα έχετε κάνει ένα πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε τη συνομιλία σας.

Αρχίστε να μιλάτε. 

Μόλις ξεκινήσει η συζήτηση, η εμπιστοσύνη σας και το επίπεδο άνεσης μπορεί να αυξηθεί.

Βάλτε ένα χρονικό όριο στη συζήτηση. 

Μην περιμένετε να τα πείτε όλα την πρώτη φορά. Δεν χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση. Δεκαπέντε λεπτά συνομιλίας για το θέμα αρκούν. Θα το βρείτε πιο εύκολο να παραμείνετε ενός των συναισθηματικών ορίων που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα.

Συζητήστε ξανά. 

Οι συνομιλίες σας για τις σεξουαλικές σας εμπειρίες και επιθυμίες θα γίνονται ολοένα και πιο εύκολες όσο περισσότερο συζητάτε.

Χρησιμοποιήστε ένα βιβλίο ή μια ταινία. 

Αν το βρίσκετε δύσκολο να εξηγήσετε στον σύντροφό σας αυτά που θέλετε να του πείτε, προσκαλέστε τον να διαβάσει ένα βιβλίο για τη σεξουαλική ζωή των γυναικών ή συστήστε του κεφάλαια ή ενότητες που αναδεικνύουν τις ανησυχίες σας. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αφετηρία της συζήτησης τη σκηνή μιας ταινίας.

Θέματα που μπορείτε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας


Οταν μιλάτε με τον σύντροφό σας για τις σεξουαλικές σας ανάγκες, προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένη. Συζητήστε τα παρακάτω θέματα:

Ωρα. 

Δίνετε χρόνο στη σχέση για αρκετή οικειότητα; Αν όχι, τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα;

Ρομαντισμός. 

Είναι αυτό που λείπει; Πώς μπορείτε να τον αναθερμάνετε; Πώς ένα ειδύλλιο μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη σεξουαλική οικειότητα;

Ικανοποίηση. 

Τι σας δίνει ατομικές και αμοιβαίες απολαύσεις; Είστε ανοικτοί να ακούσετε ο ένας τα αιτήματα του άλλου και να διαπραγματευτείτε τις διαφορές, αν κάποιος νοιώθει άβολα με τις απαιτήσεις του άλλου;

Ρουτίνα που βαλτώνει. 

Έχει γίνει το σεξ ρουτίνα ή εξαιρετικά προβλέψιμο; Ποιες αλλαγές θα κάνετε; Για παράδειγμα, θα πειραματιστείτε να κάνετε σεξ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές απ’ ό,τι συνηθίζατε; Θα δοκιμάσετε νέες τεχνικές; Σκεφτείτε ένα αισθησιακό μασάζ, περισσότερα χάδια, αυνανισμό, στοματικό σεξ, ή τη χρήση ενός δονητή, ανάλογα με το τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει.

Συναισθηματική οικειότητα. 

Το σεξ είναι κάτι παραπάνω από τη συνουσία. Υπενθυμίστε ο ένας στον άλλο ότι είναι επίσης μια ευκαιρία για συναισθηματική σύνδεση που βασίζεται στο πλησίασμα του ενός προς τον άλλο.

Φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές. 

Οι φυσικές αλλαγές, όπως μια ασθένεια, η απώλεια βάρους, οι μεταβολές μετά από χειρουργική επέμβαση, ή ορμονικές αλλαγές, επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή; Επίσης, εξετάστε την αντιμετώπιση των συναισθηματικών παραγόντων που μπορεί να παρεμβαίνουν στην ικανότητά σας να απολαύσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει όταν είστε υπό πίεση ή έχετε κατάθλιψη.

Πεποιθήσεις. 

Συζητήστε όσα πιστεύετε και όσα προσδοκάτε σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Εξετάστε αν διάφορες παρανοήσεις, όπως για παράδειγμα ότι οι γυναίκες έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μετά την εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή.

Πώς να χειριστείτε διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες


Οι σεξουαλικές ανάγκες ποικίλλουν. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας επιθυμία, όπως το άγχος, οι ασθένειες, η γήρανση, η οικογένεια, η καριέρα και οι κοινωνικές δεσμεύσεις. Οποια κι αν είναι η αιτία, οι διαφορές στη σεξουαλική επιθυμία των εταίρων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης ή δυσαρέσκειας.

Συζητήστε με το σύντροφό σας για:

Την οικειότητα που έχετε ανάγκη. 

Αν δεν ικανοποιούνται οι συναισθηματικές σας ανάγκες, μπορεί να ενδιαφερθείτε λιγότερο για το σεξ. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει ο σύντροφός σας για να ενισχύσει την συναισθηματική σας οικειότητα και να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά.

Διαφορές στη σεξουαλική σας επιθυμία

Σε κάθε μακροχρόνια σχέση, όσο οι δύο σύντροφοι μεγαλώνουν μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας. Συζητήστε τις διαφορές σας και προσπαθήστε να διερευνήσετε τις επιλογές που θα ικανοποιήσουν και τους δυο σας.

Πότε πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας


Εάν η δυσκολία επιμένει, θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για βοήθεια. Αν παίρνετε φάρμακα και ανησυχείτε για το επίπεδο της επιθυμίας σας, επανεξετάστε μαζί με το γιατρό σας αυτά τα φάρμακα. Αν ένα συγκεκριμένο φάρμακο επηρεάζει την επιθυμία σας για σεξ, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει μια εναλλακτική λύση. Ομως, εάν είναι ένα φυσικό σύμπτωμα όπως η κολπική ξηρότητα που παρεμβαίνει στη σεξουαλική σας απόλαυση, ρωτήστε ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας. Για παράδειγμα ένα λιπαντικό ή άλλο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει με την κολπική ξηρότητα που σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές ή άλλους παράγοντες.
via

Pages