Τακτοποιήθηκες; Πέθανες! - Point of view

Εν τάχει

Τακτοποιήθηκες; Πέθανες!




Η σκέψη μου γεννήθηκε από μια κουβέντα του φίλου μου του Δημήτρη. 

Δεν ξέρω αν σας το έχω πει αλλά ο Δημήτρης είναι ψυχίατρος στο επάγγελμα. 

Η τελείως διαφορετική προσέγγιση της ζωής, 

ο επιστημονικός ρεαλισμός 

και η απολυταρχική επιστημονικότητα, 

κόντρα στην ευρύτερη και αδέσμευτη παρατήρηση, μου δίνει πολλές φορές το έναυσμα να σκεφτώ επάνω σε κουβέντες που λεει ο επιστήμονας, με την σιγουριά και την ανέκκλητη πίστη στην αλήθεια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι’ εγώ δεν έχω τις δικές μου εμμονές, αν και επειδή δεν έκτισα μια ζωή επάνω τους θεωρώ ότι μου είναι πιο εύκολο, απ’ ότι σ’ εκείνον, να τις αλλάξω.

«Εγώ,» μου είπε, «όταν σε γνώρισα και σε άκουσα να λες ότι θ’ αγωνίζεσαι να κάνεις το καλό, σε αμφισβήτησα. 

Επίσης θα έπρεπε να σου πω, ότι κρίνεις εξ’ ιδίων τα αλλότρια και γενικά παρουσιάζεσαι τακτοποιημένος ενώ δεν είσαι».


«Τακτοποιημένος; 

Και βέβαια δεν είμαι», και του το φώναξα αμέσως, με καμάρι μάλιστα και τον είδα να εκπλήσσεται γιατί χάρηκα από κάτι το οποίο θα έπρεπε να με θυμώσει. 

Τακτοποίηση σημαίνει ταξινόμηση, διευθέτηση, τοποθέτηση στην αρμόζουσα θέση, αλλά και ρύθμιση ή διακανονισμός μιας οφειλής. 

Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι τακτοποίηση σημαίνει κατά συνέπεια, στασιμότητα, γιατί αφού ξόφλησες τις οφειλές σου, έτσι όπως εσύ θεωρείς εξόφληση, και αφού τα τακτοποίησες όλα στην θέση τους, δεν έχεις να μάθεις τίποτα άλλο. 

Ο τακτοποιημένος είναι ένα απλός συντηρητής, ξεσκονιστής σωστότερα, των όσων θεωρεί πίστη του. 





Η πίστη του και οι αλήθειες της, καθαρισμένες και μονιμοποιημένες στον ίδιο χώρο, χρόνια πολλά, δεν επιτρέπουν στο φως του νέου να μπει, γιατί τους αρκεί η δική τους φωτεινή αλήθεια, η οποία με την πάροδο του χρόνου, μετασχηματίστηκε σε ένα λαμπρό και μοναδικό ήλιο, όπως αυτές αντιλαμβάνονται τις χλωμές ακτίνες από το, πολλές φορές, καντηλέρι. 

Τακτοποιημένες σε παγιωμένες απόψεις, αποφεύγουν την μετακόμιση σε άλλες θέσεις και αρνούνται κατηγορηματικά να στριμωχτούν από νέες συγγένισσές τους αλλά και το ουσιαστικότερο, πολεμούν λυσσασμένα οτιδήποτε δεν είναι ταυτόσημο με την τάξη τους και τακτοποιημένο στην μονιμότητά τους.

Τακτοποιώ σημαίνει βάζω τα πράγματα σε τάξη ή στην σωστή τους θέση. Τακτοποιημένος-η-α είναι λέξεις οι οποίες ταιριάζουν για ρούχα και έπιπλα, πετσέτες, γλάστρες, ακόμα ίσως και για βιβλία στις βιβλιοθήκες, αλλά πιστέψτε με, αρνούμαι μανιασμένα να δεχτώ τον ορισμό για εμένα τον ίδιο και το σπουδαιότερο, αντίθετα από τον φίλο μου τον Δημήτρη, θεωρώ ότι αυτό το οποίο εκείνος ανέφερε, 

το ότι δεν είμαι τακτοποιημένος, 

το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο, όχι απλά χαρακτηριστικό μου, αλλά το πολυτιμότερο χάρισμά μου. 

Ναι, δεν είμαι τακτοποιημένος και χαίρομαι γι’ αυτό.

 Χαίρομαι γιατί βλέπω το πώς είναι οι τακτοποιημένοι, με τις αμετακίνητες ιδέες και τα ακλόνητα πιστεύω, αλλά και με εκείνο το άδειο βλέμμα, του οποίου την θανατίλα, αδυνατούν να δουν. 

Χαίρομαι γιατί η μη τακτοποίησή σημαίνει ότι ψάχνεις, ότι δεν παραμένεις εκεί που ήσουν χτες όταν χρειάζεται να μετακινηθείς, ότι δεν αγωνίζεσαι για πράγματα, τα οποία άλλαξαν αλλά, εσύ αρνείσαι μανιασμένα να δεις την αλλαγή τους, γιατί θα σε βγάλει από την μακαριότητα της νοικοκυροσύνης σου.


Το θέμα με παίδευε, τα λόγια που σκεφτόμουν δεν μου φαινόντουσαν αρκετά και άνοιξα ένα απλό λεξικό της Ελληνικής γλώσσας. 

Ακούστε τι γράφει στα συνώνυμα της λέξης τακτοποιημένος και ίσως αντιληφθείτε αυτό που η κακή περιγραφική μου δεινότητα αδυνατεί να το κάνει.

Τακτοποιημένος. Καλόστρωτος, Νοικοκυρεμένος, Περιποιημένος, Ρυθμισμένος, Συμμαζεμένος, και το ακροτελεύτιο, προσέξτε, Ξοφλημένος.

Αυτή η λέξη από μόνη της, η λέξη ξοφλημένος, περιγράφει όλα όσα μάταια προσπαθούσα να περιγράψω.

Χαίρομαι γιατί στα σίγουρα δεν θα ήμουν σαν κι’ εκείνους τους τακτοποιημένους οι οποίοι αρνήθηκαν στον Αϊστάιν το Νόμπελ για την θεωρία της σχετικότητας.

Αλήθεια το ξέρατε ότι η επιστήμη ή μάλλον οι τακτοποιημένοι επιστήμονες του αρνήθηκαν την επιβράβευση γι΄ αυτή του την θεωρία για την οποία και έμεινε στην ιστορία; 

Και ξέρετε γιατί; 

Γιατί φοβόντουσαν ότι θα τους χαλάσει την τάξη και την τακτικότητα σύμφωνα με την οποία οι ίδιοι είχαν μια κάποια αξία. 

Έτρεμαν στην ιδέα του ότι το νέο, αυτό που εκείνοι δεν μπόρεσαν να βρουν, θα αποδείκνυε το ότι ξόφλησαν. 

Γιατί ο τακτοποιημένος, ο πίσω μάλιστα από βαρύγδουπους τίτλους κοινωνικής καταξίωσης, εκείνο το οποίο τρέμει είναι το να αποδειχτεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν μπόρεσε να δει, κάτι που ανατρέποντας την τάξη του θα τον καλούσε σε νέες προσπάθειες. 

Προσπάθειες, που εξ’ ορισμού ο τακτοποιημένος δεν μπορεί να κάνει γιατί έχει ήδη θεωρήσει ασυνείδητα, αν και δεν το παραδέχεται, ότι έχει ξοφλήσει με τις υποχρεώσεις του προς την ζωή. 

Δεν ξέρει και αρνείται να δεχτεί την μεγάλη αλήθεια, ότι ξόφλησαν με την ζωή, μόνο αυτοί που δεν ζουν, μόνον αυτοί οι οποίοι είναι πεθαμένοι, μόνον αυτοί οι οποίοι ολοκλήρωσαν τα όσα είχαν να κάνουν. 

Ενώ δεν έχει ξοφλήσει λοιπόν, είναι ουσιαστικά ξοφλημένος

Είναι αυτό ακριβώς το οποίο σας περιέγραφα νωρίτερα, το οποίο επαναλαμβάνετε ακόμα και σήμερα.


Σήμερα βέβαια, με την δύναμη των ΜΜΕ, δεν χρειάζεται και πολύ χρόνος για να «θαφτεί» ένας μη τακτοποιημένος. 

Το θέμα όμως είναι ότι εκείνος παραμένει ζωντανός, άσχετα από τις νεκρολογίες των τακτοποιημένων, οι οποίοι αδυνατούν να διαπιστώσουν ότι η τακτοποίησή τους είναι η τακτοποίηση των μαρμάρων, διαστάσεων ένα επί δύο μέτρων, την οποία αναγνωρίζουν μόνον στις ευθυγραμμισμένες και απόλυτα ζυγιασμένες, μαρμάρινες πλάκες των νεκροταφείων.





Μια σειρά ιδιαίτερων άρθρων, από …..ασυνήθιστη γωνία παρατήρησης.
Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος.

Pages