Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το ΕξωτερικόΜε την επιβολή των capital controls δημιουργήθηκαν προβλήματα όσον αφορά τις αγορές από το εξωτερικό. Πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους δεν εξυπηρετούν ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Δείτε πως μπορούμε να κάνουμε παράκαμψη των capital controls για αγορές από το εξωτερικό, με έναν ασφαλή και απροβλημάτιστο τρόπο.

Τέλη Ιουνίου 2015. Πολλοί από εμάς ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό με την κάρτα μας ή να πάρουμε το παιχνίδι βγήκε σε έκπτωση στο Steam. Όταν όμως ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την αγορά, πήραμε το μήνυμα ότι η συναλλαγή ακυρώνεται και δεν είναι εφικτή. Αυτή ήταν μία από τις επιπτώσεις των capital controls.


Πώς γίνεται να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό

Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 2
Εδώ και λίγο καιρό η Revolut, μια βραβευμένη startup εταιρεία χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (FinTech), εφάμιλλη του PayPal, δίνει λύση σε αυτή μας την δυσκολία. Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να υποχρεωνόμαστε στον ξάδελφο μας στο Λονδίνο ή στην θεία μας από τον Καναδά, να κάνουν για εμάς αγορές από το εξωτερικό.

Κάρτα Revolut, ποια τα οφέλη της και πως την αποκτούμε

Μέσω μιας εφαρμογής για κινητό, η Revolut επιτρέπει την δημιουργία και την διαχείριση ενός διεθνούς ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δηλαδή μας δίνει την δυνατότητα να ανοίξουμε δωρεάν έναν χρεωστικό λογαριασμό (debit), που τον φορτίζουμε με χρήματα και έχει την μορφή μιας εικονικής ή και φυσικής κάρτας τύπου Mastercard.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 3
Τα χρήματα των καταθετών τοποθετούνται σε ειδικούς λογαριασμούς στο πιστωτικό ίδρυμα Barclays, χωρίς να έχουν επενδυτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι η Barclays εγγυάται ότι θα έχουμε τα χρήματα μας στην περίπτωση που η Revolut αποφασίσει να σταματήσει την δραστηριότητα της.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάρτα Revolut

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ιδιαίτερα ευέλικτες, και σημαντικές για όσους κατοικούν στην Ελλάδα και θέλουν να κάνουν αγορές από το εξωτερικό με παράκαμψη των capital controls.
  • Οι συναλλαγές με τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών που απορρίπτονταν κατά την χρήση τους για αγορές από το εξωτερικό τώρα θα ολοκληρώνονται.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 4
Ο αριθμός λογαριασμού της κάρτας αντιστοιχεί σε τράπεζα του εξωτερικού, και συγκεκριμένα της Αγγλίας, δεν έχει λοιπόν κανένα από τους περιορισμούς των capital controls.
  • Δεν υπάρχει προμήθεια συναλλάγματος. Αν οι αγορές από το εξωτερικό γίνουν για παράδειγμα σε αμερικάνικα δολάρια ή σε αγγλικές λίρες δεν υπάρχει επιβάρυνση.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 5
Η εταιρεία επιπλέον έχει εξασφαλίσει τις βέλτιστες ισοτιμίες συναλλάγματος Spot Interbank exchange rates, που με απλά λόγια είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των ίδιων των τραπεζών.
  • Η χρήση της υπηρεσίας για αγορά είναι δωρεάν.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 6
Τα βασικά έσοδα της Revolut προέρχονται από μια προμήθεια συναλλαγής στους εμπόρους, κάθε φορά που δαπανάμε χρήματα για αγορές.
  • Αν ταξιδεύουμε συχνά στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να επισκεπτόμαστε τις τράπεζες ή τα κοστοβόρα ανταλλακτήρια συναλλάγματος με τις υψηλές προμήθειες. Τα χρήματα της κάρτας Revolut μετατρέπονται γρήγορα σε όποιο από τα διαθέσιμα νομίσματα επιθυμούμε.
  • Λόγω του ότι η κάρτα Revolut αντιπροσωπεύει αριθμό λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος του εξωτερικού, μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χρηματικών ποσών σε ελληνικά ATMs υπερβαίνοντας το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα που ισχύει ως τώρα λόγω των capital controls.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 7
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε oτι υπάρχει προμήθεια 2% για μηνιαίες αναλήψεις άνω των 650 ευρώ, λόγω του ότι η εταιρεία δεν έχει ιδιόκτητα ATMs. Όπως αναφέρει, εργάζεται ώστε να εξαλείψει αυτή την προμήθεια στο άμεσο μέλλον.
  • Έχουμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε χρήματα σε άλλη τράπεζα αλλά και να λάβουμε. Μπορούμε για παράδειγμα να διευκολύνουμε ένα φίλο και να του πιστώσουμε, από την κάρτα Revolut, λεφτά στον λογαριασμό της τράπεζας του.

Πως αποκτούμε την κάρτα Revolut

Η απόκτηση της κάρτας, η ενεργοποίηση της και η διαχείριση της γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την εφαρμογή της Revolut για κινητά. Είναι διαθέσιμη για τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 8
Η μορφή της κάρτας είναι εικονική και εάν το επιθυμούμε η εταιρεία παρέχει δωρεάν και την πλαστική. Την πρώτη φυσική κάρτα που θα ζητήσουμε την στέλνουν δωρεάν, χωρίς μεταφορικά, ενώ αν θελήσουμε δεύτερη, θα μας χρεώσουν 10 λίρες Αγγλίας για την αποστολή.
Ο τρόπος φόρτισης της κάρτας από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό γίνεται με τραπεζικό έμβασμα. Αυτή την στιγμή, η ελληνική νομοθεσία και τα capital controls επιτρέπουν μηνιαίο ύψος τραπεζικού εμβάσματος στο εξωτερικό από λογαριασμό φυσικού προσώπου τα 1000 ευρώ από τις 17 Μαρτίου.
Επιπρόσθετα οι τράπεζες για να εξυπηρετήσουν τραπεζικό έμβασμα παίρνουν μια προμήθεια, που είναι σημαντικά μικρότερη αν το εκτελέσουμε μόνοι μας μέσω e-banking.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 9
Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση της εφαρμογής Revolut σε Android, καθώς και η ενεργοποίηση και διαχείριση του λογαριασμού ώστε να μπορούμε να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό. Αντίστοιχα γίνεται και για το iOS.

Εγκατάσταση εφαρμογής και δημιουργία κάρτας Revolut

Για την εγκατάσταση της εφαρμογής ανοίγουμε την εφαρμογή Google Play, πληκτρολογούμε Revolut και την εγκαθιστούμε.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 10
Ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε SIGN UP για να πραγματοποιήσουμε την εγγραφή.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 11
Στην συνέχεια, εισάγουμε τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου και επιλέγουμε το Sign Up.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 12
Δημιουργούμε έναν τετραψήφιο κωδικό πρόσβασης για να συνδεόμαστε στην εφαρμογή.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 13
Επαληθεύουμε τον κωδικό...
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 14
...και μας στέλνουν ένα SMS με έναν εξαψήφιο κωδικό.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 15
Όπως διακρίνουμε, ο κωδικός έχει διάρκεια ισχύος τα 20 λεπτά. Τον εισάγουμε και επιβεβαιώνουμε. Αν δεν προλάβουμε κάνουμε check στο Resend Code και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 16
Συμπληρώνουμε το όνομα μας, το επίθετο, και την ημερομηνία γέννησης. Αν επιθυμούμε, πατώντας στο Add Photo? προσθέτουμε και μια φωτογραφία. Όταν τα στοιχεία συμπληρωθούν και ενεργοποιηθεί το Next, το επιλέγουμε.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 17
Εισάγουμε τα στοιχεία του ταχυδρομικού κώδικα μας, την διεύθυνση, την πόλη, και την περιοχή μας. Μόλις είμαστε έτοιμοι, επιλέγουμε το Next.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 18
Στην επόμενη οθόνη, πατάμε στο πεδίο Order or link your RevolutCard για να δημιουργήσουμε την εικονική κάρτα.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 19
Επιλέγουμε το I Want a Virtual Card.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 20
Μόλις το πατήσουμε, δημιουργείται και εμφανίζεται αυτόματα η εικονική κάρτα. Στη διαδρομή μενού → My Card μπορούμε να βλέπουμε τα στοιχεία της.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 21
Εάν θέλουμε να έχουμε και φυσική κάρτα, πατάμε την επιλογή που βρίσκεται από κάτω.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 22
Επιβεβαιώνουμε ότι η διεύθυνση αποστολής της κάρτας είναι η επιθυμητή, και επιλέγουμε το Deliver.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 23
Όταν θα έχουμε την πλαστική κάρτα, πρέπει να γνωρίζουμε το PIN. Για να το μάθουμε, μεταφερόμαστε στο μενού.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 24
Και επιλέγουμε το My Card.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 25
Εκεί βρίσκουμε την επιλογή Show PIN όπου αν την πατήσουμε, το εμφανίζει.
Τελειώνοντας με τη δημιουργία της κάρτας, καλό είναι να εισάγουμε ένα emailεπικοινωνίας. Πηγαίνουμε στο μενού και πατάμε Profile.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 26
Κάνουμε check στο Email, το πληκτρολογούμε και επιβεβαιώνουμε.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 27
Εάν πρόκειται να πιστώσουμε στον λογαριασμό μας στη Revolut περισσότερα από 1000 ευρώ ανά έτος, εάν κάνουμε τακτικές αγορές από το εξωτερικό, πρέπει λόγω Αγγλικών κυβερνητικών κανονισμών να πιστοποιήσουμε την ταυτότητα μας.
Για να γίνει αυτό, μεταφερόμαστε στο μενού → Profile και στην κατηγορία General Settings πατάμε το Identity.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 28
Επιλέγουμε το Verify My Identity.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 29
Επιβεβαιώνουμε την χώρα του διαβατηρίου, της ταυτότητας ή της άδειας οδήγησης μας.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 30
Και κάνουμε check στο επιθυμητό έγγραφο που θα γίνει η σάρωση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα πατάμε την άδεια οδήγησης.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 31
Η επόμενη οθόνη ζητά να επιλέξουμε το είδος της άδειας οδήγησης, αν είναι πλαστική ή χάρτινη.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 32
Τέλος, εμφανίζονται τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι για να σαρώσουμε την μπροστινή όψη της άδειας, η δεύτερη για την πίσω όψη και η τρίτη για να βγάλουμε μια φωτογραφία του προσώπου μας. Εκτελούμε και τις τρεις διαδικασίες.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 33

Φόρτιση χρηματικού ποσού στην κάρτα Revolut μέσω τραπεζικού εμβάσματος

Είμαστε ένα βήμα πριν να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό με παράκαμψη των capital controls.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 34
Σειρά έχει τώρα να την φορτίσουμε με χρήματα από τον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είμαστε δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι του ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού.
Συνδεόμαστε στην εφαρμογή της Revolut. Στην κεντρική οθόνη κάτω από το υπόλοιπο του λογαριασμού βρίσκεται το κουμπί Top Up.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 35
Το επιλέγουμε, και στην οθόνη που εμφανίζεται πατάμε το βελάκι δίπλα από το Top up by Card για να ανοίξει το drop-down μενού.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 36
Εκεί κάνουμε check το Top up via Transfer.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 37
Στην πρώτη επιλογή που εμφανίζει, μας δίνει τα στοιχεία της συναλλαγής για να κάνουμε έμβασμα από λίρες Αγγλίας.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 38
Για να δούμε τα στοιχεία της συναλλαγής για ευρώ, σέρνουμε το δάχτυλο μας στην οθόνη προς τα αριστερά. Τα βασικά στοιχεία που χρειαζόμαστε είναι το IBAN, το SWIFT/BIC και το Reference. Επίσης βλέπουμε, ότι για να πιστωθεί το χρηματικό ποσό στην κάρτα Revolut χρειάζονται 1-5 εργάσιμες μέρες.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 39
Στην συνέχεια, θα δούμε πως να κάνουμε μόνοι μας μέσω web banking το τραπεζικό έμβασμα συμπληρώνοντας τα στοιχεία από την εφαρμογή της Revolut.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 40
Το παράδειγμα θα γίνει στην υπηρεσία web banking της τράπεζας Πειραιώς. Αντίστοιχα γίνεται και για τις υπόλοιπες. Μπορείτε σε αυτό τον οδηγό να δείτε τη διαδικασία για το web banking της Εθνικής Τράπεζας.
Συνδεόμαστε στο Winbank και κάνουμε κλικ στο ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ/ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 41
Επιλέγουμε το Εμβάσματα.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 42
Πατάμε Αποστολή Νέου.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 43
Κάνουμε κλικ στο κουμπί Συνέχεια για να μας στείλουν το extraPIN.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 44
Το πληκτρολογούμε και κάνουμε κλικ στην Συνέχεια.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 45
Από το drop-down μενού επιλέγουμε τον λογαριασμό μας στην Πειραιώς. Όπου Λογαριασμός Δικαιούχου βάζουμε το IBAN της Revolut. Στο Ονοματεπώνυμο / Επωνυμία Δικαιούχου γράφουμε Revolut LTD. Επιλέγουμε την Χώρα Τράπεζας Δικαιούχου από το μενού που είναι το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ. Ακολουθεί η Τραπεζα Δικαιούχου / BIC που συμπληρώνουμε το SWIFT / BIC. Το νόμισμα μεταφοράς είναι το ευρώ και ακολούθως τοποθετούμε το χρηματικό ποσό που μας ενδιαφέρει. Στις Πληροφορίες για τον Δικαιούχο πληκτρολογούμε το Reference. Στο πεδίο Επιβάρυνση εξόδων επιλέγουμε από το μενού την επιλογή SHA – Επιθυμώ να επιβαρυνθώ μόνο με τα έξοδα της τράπεζας μου.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 46
Συνεχίζουμε με την αποδοχή εκτέλεσης της συναλλαγής άμεσα και πατάμε Συνέχεια.
Παράκαμψη Capital Controls για Αγορές από το Εξωτερικό 47
Ελέγχουμε για μια τελευταία φορά τα στοιχεία και επιβεβαιώνουμε. Μέσα σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό, με παράκαμψη των capital controls.

Μπορώ να συνδέσω την κάρτα Revolut με το PayPal;

Η κάρτα Revolut, είτε εικονική είτε φυσική, είναι μια κανονική κάρτα Mastercard καιμπορούμε να τη συνδέσουμε με το λογαριασμό μας στο PayPal. Θα πρέπει όμως να έχουμε ήδη περάσει χρήματα μέσα με έμβασμα, ώστε το PayPal να μπορέσει να χρεώσει δοκιμαστικά την κάρτα, σαν επιβεβαίωση.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα Revolut για αγορές μέσω PayPal χωρίς λογαριασμό.
Πηγή:  https://www.pcsteps.gr/