Άξια Λόγου

[άξια λόγου][bleft]

Ψυχολογία

[ψυχολογία][threecolumns]

Τα ιδανικά εμπνέονται. Τα στερεότυπα επιβάλλονταιΤα ιδανικά μας είναι οι αξίες μας που μας εξευγενίζουν και μας εξανθρωπίζουν. Είναι εκείνα τα απαλά «πρέπει» που ειπώθηκαν από ανθρώπους, που τα λόγια τους μας αγκάλιασαν προστατευτικά, όταν έπρεπε να αποφύγουμε κάτι το οποίο ήταν βλαπτικό για τον εαυτό μας και για τους άλλους και να προτιμήσουμε κάτι άλλο, που ανταποκρινόταν στην αξία μας. Τα υιοθετήσαμε γιατί στα λόγια τους αισθανθήκαμε την ανιδιοτελή αγάπη τους, την επιθυμία τους για μας, το σεβασμό στην ελευθερία μας, την υποστήριξη της αξίας μας, την περηφάνια μας για εκείνους.
Τα ιδανικά εμπνέονται από ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους
Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις μας είναι τα άκαμπτα πλαίσια που οι σημαντικοί άνθρωποι της παιδικής μας ηλικίας μετέφεραν σε μας, επειδή οι ίδιοι ήταν εγκλωβισμένοι στα αυταρχικά τους «πρέπει», που, παρότι απομυζούσαν την ελευθερία τους και τη διάθεσή τους για ζωή, τα υιοθέτησαν υπακούοντας σε προσδοκίες άλλων. Τα εσωτερικεύσαμε, παρότι δεν ήταν δικές μας αλήθειες, γιατί η υπακοή στον λόγο τους ήταν ένας τρόπος σύνδεσης με εκείνους.Τα στερεότυπα υπηρετούν ένα ατομιστικό τρόπο σκέψης, που, όσο πιο πολύ παγιώνονται μέσα μας, επιβάλλουν τον έλεγχο στα συναισθήματα μας που εκφράζεται είτε με άναρχο είτε με εξουσιαστικό τρόπο στις πράξεις μας. Οι προκαταλήψεις μας ρίχνουν τον ίσκιο τους στην αλήθεια μας και μας αποτρέπουν από τη συναισθηματική μας δέσμευση με τους ανθρώπους μας, γιατί τους βλέπουμε με τα μάτια των φόβων μας, επηρεασμένοι από την αρνητική μας προδιάθεση.
Τα στερεότυπα επιβάλλονται από ανθρώπους που δεν βαδίζουν σύμφωνα με την αλήθεια τους
Τα ιδανικά εμπνέονται από ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τον εαυτό τους και την προσωπικότητα του άλλου, ενώ τα στερεότυπα επιβάλλονται από ανθρώπους που αναγκαστικά χρησιμοποιούν τους άλλους, γιατί οι ίδιοι είναι δέσμιοι μιας αλλοτριωτικής εικόνας που χρησιμοποιούνται από αυτήν, για να βαδίσουν σύμφωνα με ένα ομοίωμα εαυτού και όχι σύμφωνα με τη δική τους αλήθεια. Όσο πιο πολύ σεβόμαστε τον εαυτό μας, τόσο απομακρυνόμαστε από τον έλεγχο των στερεοτύπων μας και υποστηρίζουμε τα ιδεώδη μας, τα οποία αποτελούν ένα χάρτη ελευθερίας για μας, που μας οδηγεί σε σχέσεις σεβασμού με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους μας, με τα δημιουργήματά μας.

Αγγελική Μπολουδάκη

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Φιλοσοφία

[φιλοσοφία][threecolumns]

Μεταφυσικά

[μεταφυσικά][list]

Εκλεκτά

[εκλεκτά][twocolumns]

Πνευματικά

[πνευματικά][grids]

Απόψεις

[απόψεις][bsummary]