Σμηγματογόνες κύστεις πέους - οσχέου (όρχεων) - Point of view

Εν τάχει

Σμηγματογόνες κύστεις πέους - οσχέου (όρχεων)

Ορισμός
Οι σμηγματογόνοι αδένες αποτελούν μικροόργανα του δέρματος και εξυπηρετούν την παραγωγή σμήγματος που αποτελεί υλικό λίπανσης, ενυδάτωσης και προστασίας του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει και το ιδιαίτερο άρωμα του κάθε ατόμου. Η απόφραξη του σμηγματογόνου πόρου  (σωλήνας που ενώνει τον αδένα με την επιφάνεια του δέρματος) προκαλεί τη διάταση του σμηγματογόνου αδένα και ακολούθως τη δημιουργία σμηγματογόνου κύστης.
Προβλήματα της νόσου
Οι σμηγματογόνες κύστεις μπορούν να εμφανισθούν οπουδήποτε στο δέρμα (ακόμη και στο εφήβαιο, στο πέος και στο όσχεο). Αυξάνονται σε μέγεθος συνεχώς, πράγμα που καθιστά την έγκαιρη αφαίρεση τους αναγκαία προκειμένου να επιτύχουμε μικρότερα τραύματα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση επιμόλυνσης της κύστης με μικρόβια, δημιουργείται αρχικά φλεγμονή (εξέρυθρη, θερμή και επώδυνη διόγκωση) και ακολούθως απόστημα (δημιουργία πύου εντός της κύστης).
Θεραπεία
Η αφαίρεση της κύστης με χρήση LASER αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης με κύρια πλεονεκτήματα όπως το μικρό επεμβατικό χρόνο, γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα, προσφέρει ελάχιστο χρόνο επούλωσης με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
via

Pages