4 Σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα - Point of view

Εν τάχει

4 Σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα




Η ζήλια είναι από τα συναισθήματα που όλες θέλουμε να αποφύγουμε να νιώσουμε, που όλες το κατακρίνουμε αλλά εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένουμε. Μπορούμε να πούμε πως χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με την ζήλια του έρωτα και η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με την ζήλια σε ακραίο βαθμό. Πολλές φορές και οι δυο κατηγορίες φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα στην ζωή μας, αλλά το μυστικό βρίσκεται στο μέγεθος που την βιώνουμε. Ο πρώτος που ταλαιπωρείται από αυτό το συναίσθημα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και σε δεύτερο επίπεδο ο σύντροφός μας ή οποιοσδήποτε γύρω μας. Ουσιαστικά είναι ένα ψυχοφθόρο συναίσθημα αλλά αν σκεφτούμε μία κλίμακα ζήλιας και την ορίσουμε από το 1 έως το 10 τότε μπορούμε να πούμε πως όταν βρισκόμαστε στο 1 με 2 τότε πολλές φορές στην σχέση μας μπορεί να μας θυμίσει πως ακόμα είμαστε ερωτευμένες. Συχνά η ζήλια μπλέκεται με τον εγωισμό κι εκεί είναι που μπερδεύονται τα πράγματα.
Μπορεί να είσαι από τις γυναίκες με μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο οπότε σίγουρα πιστεύεις πως η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που δεν σε αντιπροσωπεύει. Πόσο σίγουρη όμως είσαι γι’ αυτό; Δώσε λίγο σημασία στα σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα και τότε μπορεί να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα! Η ζήλια πάντα ήταν και θα είναι μία λέξη ταμπού αφού ακόμα και αν το παραδεχτείς, στον ίδιο σου τον εαυτό, νιώθεις αυτόματα αδύναμη. Η ζήλια μας ξυπνάει αρνητικά συναισθήματα και μόνο σαν λέξη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το αγκάθι της ζήλιας μας ξυπνάει τον έρωτα και το πάθος. Ποιος όμως μπορεί να αγνοήσει το γνωστό σε όλες μας ρητό «παν μέτρον άριστον»; Άραγε μπορούμε να κρατήσουμε την ζήλια κρυφή και στα φυσιολογικά επίπεδα ή μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια από την μία στιγμή στην άλλη; Μήπως η ζήλια σε κάνει να αντιδράς περίεργα, υπερβολικά και σε κάνει να καταστρέφεις ότι όμορφο μπορείς να χτίσεις γύρω σου; Αρχικά καλό θα είναι να προσέξεις τα σημάδια που δηλώνουν κατά πόσο ελέγχεις αυτό το συναίσθημα και στην συνέχεια έχεις να δουλέψεις με τον ίδιο σου τον εαυτό αποβάλλοντας οτιδήποτε αρνητικό!


Σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα
1) Υπερβολικός έλεγχος
Ένα από τα σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα είναι ο υπερβολικός έλεγχος! Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχεις δώσει και πολύ σημασία σε αυτό αλλά η ζήλια μπορεί να σε κάνει υπερβολικά κτητική. Ο καθημερινός έλεγχος σε τηλέφωνo, μήνυμα, email δηλώνουν μία μορφή ζήλιας κατά την οποία δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεπεράσεις, με τον καιρό, τα όρια. Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να «στήνεις αυτί» κάθε φορά που μιλάει στο τηλέφωνο ακόμα και αν είσαι σίγουρη πως μιλάει με τον φίλο του; Μπορεί να μην γνωρίζει αυτή σου την ανάγκη να έχεις τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε κίνησή του αλλά σίγουρα το συναίσθημα που σε οδηγεί να λειτουργείς έτσι δεν είναι απλή περιέργεια. Ίσως θεωρείς πως η ζήλια είναι συναίσθημα εκμεταλλεύσιμο από τους άλλους, οπότε προτιμάς να την κρατάς κρυφή ακόμη και από τον ίδιο σου τον εαυτό πράγμα που την καθιστά ψυχοφθόρα.
2) Συναναστροφή με άλλες γυναίκες
Πώς αντιδράς στις συναναστροφές του με άλλες γυναίκες; Πιστεύεις πάντα πως ένας γυναικείος εχθρός βρίσκεται εκεί έξω; Ένα ακόμη από τα σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα, είναι η αντίδρασή σου που σου δημιουργεί ένα σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που τον βλέπεις να συναναστρέφεται με μία άλλη γυναίκα και ιδιαίτερα με κάποια που πιστεύεις πως έχει όλα τα προσόντα για να την προσέξει. Νιώθεις πως χάνεις την αυτοπεποίθησή σου και την σιγουριά που νιώθεις για τα συναισθήματά του. Προσέχεις σε κάθε συναναστροφή του με άλλες γυναίκες το βλέμμα του, τον τόνο της φωνή του και προσπαθείς να εξηγήσεις μέχρι και  την γλώσσα του σώματος! Σου μπαίνουν συχνά «ψύλλοι στα αυτιά» για τυχόν γυναίκες που τον περιβάλλουν και προσπαθείς να καταλάβεις έστω από μία κίνηση ή από μία λέξη τις προθέσεις του.
3) Έλεγχος στις κινήσεις του
Ένα από τα σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα και μπορεί να μην έχεις δώσει και τόση σημασία σε αυτό,είναι η καθημερινή σου ανάγκη να γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεται. Φροντίζεις να βρίσκεις λόγους που θεωρείς σοβαρούς για να επικοινωνείς πολύ συχνά μαζί του όλη μέρα. Φυσικά δεν θέλεις να καταλάβει πως του τηλεφωνείς απλά για να δηλώσεις την παρουσία σου. Προσπαθείς να ακούσεις το παραμικρό μέσα από το τηλέφωνο ώστε να πειστείς πως όντως βρίσκεται εκεί που σου λέει. Βρίσκεις σίγουρα μια καλή δικαιολογία για να περνάς από την δουλειά του όσο συχνά γίνεται ειδικά αν έχει να κάνει με πολύ κόσμο. Επίσης φροντίζεις να γνωρίσεις οποιοδήποτε άτομο βρίσκεται στον κύκλο του ώστε να δηλώσεις την «νόμιμη» παρουσία σου στην ζωή του και στους υπόλοιπους.
4) Καχυποψία
Ακόμη ένα από τα σημάδια ότι είσαι ζηλιάρα είναι η καχυποψία! Πολλές φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική για τον σύντροφό μας αφού μας ανεβάζει λίγο στην κλίμακα της ζήλιας μέχρι και που μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο ακραίες καταστάσεις ξεπερνώντας τα όρια! Παρατηρείς μέχρι και το πώς θα ντυθεί όταν βγει από το σπίτι για οποιονδήποτε λόγο. Ψάχνεις μυστικά κρυμμένα πίσω από το καθημερινό φέρσιμό του απέναντί σου. Ας πούμε, υπάρχει θεωρία χρόνων η οποία λέει πως οι άντρες κάνουν περισσότερα δώρα στην γυναίκα τους όταν την απατούν ώστε να είναι ικανοποιημένη! Μήπως όμως το έχεις παρακάνει με αυτήν την θεωρία; Μήπως είναι από τους άντρες που θέλουν να μην σου λείπει τίποτα; Μην βιάζεσαι με τις υποψίες σου να τον αδικείς! Μπορεί από την άλλη να είσαι της θεωρίας «φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά». Κάτι τέτοιον όμως μπορεί να σε κάνει να σταματήσεις να απολαμβάνεις στιγμές με τον σύντροφό σου και να γίνεσαι ιδιαίτερα κουραστική.
Ποια ερωτευμένη γυναίκα δεν έχει νιώσει έστω και μία στιγμή το αγκάθι της ζήλιας; Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οποιοδήποτε συναίσθημα νιώθουμε έχει δυο όψεις! Το να πλημμυρίζουμε αγάπη είναι ευλογία, το να καταπιέζουμε από υπερβολική αγάπη είναι μαρτύριο! Έτσι και η ζήλια, όταν μας δημιουργεί ένα μικρό αγκαθάκι το οποίο μας κάνει να δείχνουμε ακόμα περισσότερο στον σύντροφό μας πόσο τον θέλουμε και πόσο ερωτευμένες είμαστε μαζί του, τότε τα πράγματα είναι ακόμη υπό έλεγχο. Όταν όμως η ζήλια οδηγεί σε καβγάδες, μόνιμη γκρίνια, καχυποψία και όλα τα αρνητικά συναισθήματα μαζί, τότε έχουμε χάσει πλήρως τον έλεγχο κι έχουμε καταδικάσει τον ίδιο μας τον εαυτό!

Pages