Σταματήστε την γήρανση και νικήστε τον χρόνο - Point of view

Εν τάχει

Σταματήστε την γήρανση και νικήστε τον χρόνο




Το πώς και το πότε κάποιος αρχίζει να γερνά είναι ξεχωριστή υπόθεση για τον κάθε άνθρωπο. Άσχετα με τη διάρκεια ζωής, το πέρασμα του χρόνου έχει επιπτώσεις στα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Το να νικηθεί ο χρόνος ειναι στο χέρι μας και η φύση είναι σύμμαχο μας, η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και η κατανάλωση βοτάνων και πολυβιταμινούχων καρπών είναι η λύση.

Κάποιες από τις τυπικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη γήρανση δίνονται παρακάτω:

Το καρδιαγγειακό σύστημα: Καθώς περνούν τα χρόνια μειώνεται η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί το αίμα με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να διοχετεύει την αναγκαία ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα. Επιπλέον τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους. Ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργεί στένωση και μειώνεται έτσι η διάμετρος τους. Η φυσική απώλεια της ελαστικότητας των αρτηριών σε συνδυασμό με την αθηροσκλήρωση κάνουν τις αρτηρίες πιο σκληρές και στενές με αποτέλεσμα η καρδιά να χρειάζεται να δουλεύει πιο πολύ ώστε να περνά το αίμα μέσα από τις αρτηρίες. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη πίεση του αίματος (υπέρταση).
Για την προστασία του καρδιαγγειακού σας συστήματος χρησιμοποιείστε τον κράταιγο.

Θεωρείταιι από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Τα κυριότερα δραστικά συστατικά που βρίσκουµε στο φυτό αυτό είναι τα φλαβονοειδή όπως οι υπεροσίδες, οι ρουτίνες και οι φλαβονογλυκοσίδες,  καθώς και ταολιγοµερή προκυανιδίνης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι µε
χρήση του βοτάνου αυτού,  επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίµατος, µε συνέπεια τη βελτίωση της παροχής αίµατος στο  µμυοκάρδιο.  Επίσης υπάρχει άµεση επίδραση στα κύτταρα της καρδιάς βελτιώνοντας τη λειτουργία τους
Η κατανάλωση του Κραταιγου διευρύνει τόσο τη στεφανιαία όσο και τις περιφερειακές αρτηρίες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία του αίματος προς τη καρδιά. Ταυτόχρονα, οι προκυανιδίνες (Procyanidins, κυρίως catechin και epicatechin) που περιέχουν τα φύλλα του Κραταιγου επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό. Από κλινικές ερευνητικές μελέτες προκύπτει πως ασθενείς στο δεύτερο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας (NYHA stage II) που τους χορηγήθηκε έκχυμα φύλλων και ανθών Κραταιγού, παρατήρησαν σημαντική μείωση ταχυπαλμίας, κόπωσης και δύσπνοιας. Ο Κραταιγός θεωρείται γενικά πολύτιμος στην ελάττωση της υψηλής πίεσης, στη θεραπεία της στηθάγχης και της καρδιακής αρρυθμίας, των αρτηριακών σπασμών (ασθένεια του Reynaud) καθώς και στην αντιμετώπιση παθήσεων στις καρδιακές βαλβίδες. 

Το μυοσκελετικό σύστημα: Η οστική μάζα φτάνει το μέγιστο της στο διάστημα μεταξύ 25 και 35 ετών. Καθώς γερνάμε ξεκινούν οι απώλειες της οστικής μάζας και η πυκνότητα και το μέγεθος των οστών μειώνονται (οστεοπόρωση). Μια συνέπεια της οστεοπόρωσης είναι η απώλεια πόντων (μείωση του ύψους). Η σταδιακή απώλεια της πυκνότητας αποδυναμώνει τα οστά και τα καθιστά επιρρεπή σε κατάγματα. Επιπλέον οι μύες, οι τένοντες και οι αρθρώσεις χάνουν την ελαστικότητα και τη δύναμη τους.
Δυναμώστε και προστατέψτε το μυοσκελετικό σας σύστημα με φυσικά προιόντα.

Αγριο τιαντάφυλλο-rosa caninα
  • Ελαττώνει τον πόνο στις αρθρώσεις βοηθώντας στην αναπλήρωση και στην  δημιουργία χόνδρου.
  • Μειώνει σημαντικά τη δυσκαμψία των αρθρώσεων
  • Βελτιώνει την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. το περπάτημα και την είσοδο-έξοδο από αυτοκίνητο.
  • Μειώνει πολύ την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων
  • Είναι ασφαλές στη μακροχρόνια θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες


Αποτελεί ιδανική λύση, σύμφωνα με όσους ασχολούνται με τη βοτανολογία, ενάντια στους ρευματισμούς, τους πόνους στα κόκαλα, τα εξογκώματα στις αρθρώσεις και τη ρευματική μυοπάθεια.
Περιέχει την ουσία αλλαντοΐνη, η οποία διεγείρει την αύξηση και την επούλωση των κυττάρων των οστών και των χόνδρων όπως και όλων των κυττάρων του σώματος.
Η αλλαντοΐνη σε συνδυασμό με τις ρητίνες, τις τανίνες, τα αλκαλοειδή και το γλίσχραμα που, επίσης, περιέχονται στο σύμφυτο καθιστά το βότανο σημαντική θεραπεία στην αποκατάσταση καταγμάτων.


Η παρουσία ουσιών παρόμοιων της ασπιρίνης εξηγεί τη δράση της Σπειραίας στη μείωση του πυρετού και στην ανακούφιση των ρευματικών πόνων στους μύες και τις αρθρώσεις, δρα ως αντιρρευματικό, αντιφλεγμονώδες.

χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της αρθριτιδας, και της μυαλγίας. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν γίνει για τις ιδιότητες του Αρπαγοφυτου. Έρευνες που έγιναν στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Ιένας (1958-1976) διαπίστωσαν πως το Αρπαγόφυτο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες της κορτιζόνης 


Νεφρά και ουροποιητικό σύστημα: Όταν γερνάμε μειώνεται η ικανότητα των νεφρών να διώχνουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος. Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αλλά και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες βλάβες στα νεφρά. Περίπου το 30% των ατόμων άνω των 65 ετών εμφανίζουν ακράτεια ούρων. Η ακράτεια μπορεί να προκαλείται από άλλες καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα και ο χρόνιος βήχας. Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά ακράτεια σε σχέση με τους άντρες. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αδύναμος ο ιστός που περικυκλώνει την ουρήθρα να αποδυναμώνεται. Οι πυελικοί μύες χάνουν μέρος της δύναμής τους και έτσι η ουροδόχος κύστη δεν υποστηρίζεται επαρκώς. Στους άνδρες η ακράτεια οφείλεται σε διεύρυνση του προστάτη η οποία εμποδίζει την ουρήθρα. Αυτό δυσχεραίνει την ούρηση και προκαλεί διαρροή μικρών ποσοτήτων ούρων.

Ωφέλημα βότανα για νεφρά- ουροποιητικό και προστάτη

Δράσεις: Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, αυξάνει την διούρηση, διευκολύνοντας τη λειτουργία των νεφρών, αντιμικροβιακό.
Ενδείξεις: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ουρικές λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες.  Είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις διόγκωσης του προστάτη αδένα. χρησιμοποιείται  για νεφρόλιθους , χολολιθίαση και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).

Είναι πολύτιμα για την ισχυρή και αβλαβή διουρητική, ηρεμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση που έχουν στο ουροποιητικό σύστημα.
 Είναι αποτελεσματικά σε κυστίτιδες, σε φλεγμονές των νεφρών, σε νεφρολιθιάσεις (πέτρες στα νεφρά), σε κολικούς νεφρών, ρευματισμούς ακόμα και σε ουρική αρθρίτιδα.
Σαν καταπραϋντικά διουρητικά, τα γένια καλαμποκιού βοηθούν σε κάθε ερεθισμό του ουροποιητικού συστήματος. Η διουρητική τους ικανότητα φανερώνεται μέσα σε 3-4 ημέρες και η ποσότητα των ούρων αυξάνει. Ρίχνουν τις πέτρες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

  Εκουιζετο
θεωρείται πως είναι αιμοστατικό, αντισηπτικό, τονωτικό των ιστών και διουρητικό. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του πυριτίου και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγγάνιο, θειάφι και μαγνήσιο) θεωρείται πως επιδρά θετικά σε περιπτώσεις φλεγμονώδους ή μεγενθυμένου προστάτη, κυστίτιδας και πετρώντου ουροποιητικού.. Γενικά το Εκουιζέτο περιγράφεται σε πολλά συγγράματα ως "αποθήκη μετάλλων" και γενικότερα θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο για τη τόνωση εξασθενημένων οργανισμών. 



Έχει αποδειχθεί ότι  διαθέτει διουρητικές, ενδοκρινολογικές, αναβολικές και αντισηπτικές για το ουροποιητικό ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
χρησιμοποιείται για τη χρόνια οξεία κυστίτιδα, τη φλεγμονή της μεμβράνης του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος, τη μείωση του μεγέθους και της λειτουργίας των όρχεων, τις διαταραχές των ορμονών ανάπτυξης του φύλου και την υπερπλασία του προστάτη. 

 χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Η θετική δράση του επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού <<Φαρμακευτικά βότανα>> το 1991 όπου αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την συνθετική ουσία ινθομεθαζίν

Για την ρύθμιση των οιστρογόνων

Λυγαριά
Χρησιμοποιείται στη δυσμηνόρροια, σε περιπτώσεις ινομυωμάτων της μήτρας, στην αμηνόρροια, στην γυναικεία ακμή, σε περιπτώσεις χαμηλής προγεστερόνης, εξισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνων-προγεστερόνης.

Κόκκινο τριφύλι
Ερευνητές του Τμήματος Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου St. Leonards στο Σίδνεϊ, οι οποίοι μελέτησαν συμπληρώματα διατροφής με φυτοοιστρογόνα που είχαν ως βάση τους εκχύλισμα από κόκκινο τριφύλλι, διαπίστωσαν ότι ανακούφισαν τις γυναίκες που υπέφεραν από διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
Καταπολεμά τις διαταραχές των γυναικών στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ έχει ευεργετική δράση στη γονιμότητα 

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Ο αριθμός των εγκεφαλικών κυττάρων μειώνεται με την ηλικία και παρουσιάζεται απώλεια μνήμης. Επιπλέον τα αντανακλαστικά γίνονται πιο αργά και μειώνεται η ικανότητα συντονισμού-συγκέντρωσης.
Βοηθήστε την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου
Bελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. 

Η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου (καταναλώνει το 20% του συνολικού οξυγόνου) συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά - συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altzheimer
Το Γκινγκο είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται η πρόωρη γήρανση.

Δρά κατά της νόσου του αλτσχάιμερ η οποία οδηγεί στον εκφυλισμό τον καρκινικών κυττάρων και  περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου

Μάτια: Με την ηλικία τα μάτια χάνουν την ικανότητα παραγωγής δακρύων, ο αμφιβληστροειδής γίνεται πιο λεπτός, και οι φακοί κιτρινίζουν και γίνονται πιο θολοί. Στην ηλικία των 40 ετών μειώνεται η ικανότητα να βλέπουμε κοντινά αντικείμενα και αργότερα χάνεται μέρος της ικανότητας προσαρμογής σε διάφορα επίπεδα του φωτός. Ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, και ο εκφυλισμός είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που φέρνει ο χρόνος στα μάτια
Ακοή: Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των μεσήλικων και των ηλικιωμένων. Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 και σχεδόν το 50% των ανθρώπων άνω των 85 παρουσιάζουν σημαντική απώλεια στην ακοή. Τα τοιχώματα των ακουστικών οδών λεπταίνουν και τα τύμπανα σκληραίνουν. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν συζητήσεις σε χώρους με πολύ κόσμο.

Χρησιμοποιείται  κατά κύριο λόγο για τις διαταραχές και μολύνσεις των ματιών (εξωτερικά). Η Ευφραζία χρησιμοποιείται είτε ως κομπρέσα είτε ως οφθαλμική πλύση. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις οφθαλμικών μολύνσεων, επιπεφυκίτιδας, τσούξιμου των ματιών που συνοδεύεται από εκκρίσεις (όξινη, καυστική δακρύρροια), βλεφαρίτιδας, υπερευαισθησίας στο φως και καταρράκτη.




Δόντια: Η φθορά των δοντιών και των ούλων δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία αλλά και με το πόσο καλά τα περιποιούμαστε. Όμως ακόμη και αν περιποιείστε σχολαστικά τα δόντια σας μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να παρατηρήσετε ξηρότητα στο στόμα και υποχώρηση των ούλων. Τα δόντια με τα χρόνια κιτρινίζουν και γίνονται πιο εύθραυστα. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι δυνατό να διατηρήσουν τα φυσικά τους δόντια εφόρου ζωής. Όμως η μειωμένη παραγωγή σιέλου το οποίο απομακρύνει τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία που κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή σε διάβρωση και μολύνσεις. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία ή εμφυτεύματα. Όλα αυτά δυσκολεύουν την ομιλία τη μάσηση και την κατάποση. Ακόμη είναι πιθανή η εμφάνιση καρκίνου της στοματικής κοιλότητας για αυτό επιβάλλονται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

χρησιμοποιείσται ριγανέλαιο για την στοματική σας υγιεινή

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι μεταξύ των ελαίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση ενώ έρευνες το κατατάσουν στα φυτικά προιόντα με αντικαρκινική δράση..
Τα βασικά συστατικά του που προσφέρουν τις αντιβιοτικές του ιδιότητες είναι δύο φαινόλεςη καρβακρόλη και η θυμόλη. Οι φαινόλες είναι αντισηπτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για στοματικές πλύσεις και σε παστίλιες για τον λαιμό.

Δέρμα, νύχια και μαλλιά: Το γήρας κάνει το δέρμα πιο λεπτό και μειώνει την ελαστικότητά του. Με την ηλικία το δέρμα μελανιάζει πιο εύκολα. Η μειωμένη παραγωγή λιπαρότητας κάνει το δέρμα πιο ξηρό και ρυτιδιασμένο. Οι κηλίδες κάνουν την εμφάνιση τους στο δέρμα ενώ τα νύχια μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό. Τα μαλλιά γίνονται γκρίζα και η τρίχα πιο λεπτή. Είναι πιθανόν να ιδρώνετε λιγότερο με αποτέλεσμα να μην είναι ανεκτές οι υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για θερμοπληξία. Ο ρυθμός με τον οποίο γερνά το δέρμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και η διατροφή.

Ενυδατώστε το πρόσωπο σας με φυτικά έλαια

Έλαιο Αργκάν

Με περισσότερο από  75% ακόρεστα λιπαρά οξέα, το αργανέλαιο προσφέρει εξαιρετικά αναγεννητική και επανορθωτική δράση στο δέρμα. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, στερόλες και φαινολικές ενώσεις, περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και την χαλάρωση της επιδερμίδας. Πολύτιμο έλαιο ιδιαίτερα θρεπτικό και συσφικτικό, είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος κυρίως για τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα.

Ελαιο Αβοκάντο
Έλαιο με ισχυρά αντιρυτιδικές ιδιότητες που δυναμώνει,προστατεύει και δίνει ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Ένα έλαιο με πολύτιμες ιδιότητες κυρίως για τα ξηρά δέρματα. Μαλακώνει, θωρακίζει και προστατεύει.
Φημίζεται για τις ενυδατικές και αντιρυτιδικές του ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το έλαιο αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περιοχή των ματιών και του λαιμού με εξαιρετικά αντιρυτιδικά αποτελέσματα.


Εχει θετική επίδραση στην ευερέθιστη και πάρα πολύ ξηρή επιδερμίδα (dehydrated). Φαίνεται να καταπολεμά αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν στην επιδερμίδα "φαγούρα", τοπικούς ερεθισμούς και "κοκκινίλες". Το Χαμομηλέλαιο "ηρεμεί" την ερεθισμένη επιδερμίδα και την προστατεύει από τοπικές λοιμώξεις και μυκητιάσεις. Δρα κατά των ρυτίδων, πανάδων, ενυδατώνει και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία



Δυναμώστε τα μαλλιά και τα νύχια σας

Εκουιζέτορ
Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου έχουν οδηγήσει αρκετούς ερευνητές να το θεωρούν ωφέλιμο σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρωσης. Γενικά το Εκουιζέτο περιγράφεται σε πολλά συγγράματα ως "αποθήκη μετάλλων" και γενικότερα θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο για τη τόνωση εξασθενημένων οργανισμών. Το Εκουιζετο αναφέρεται πως είναι άποτελεσματικό σε περιπτώσεις εύθραστων νυχιών, άτονων μαλλιών και επιδερμίδας. 

Μαγιά μπύρας
Θεωρείται (όχι άδικα) ένα χρυσορυχείο μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες οργανικές πηγές σιδήρου, πρωτεΐνης, σεληνίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης δεκαέξι αμινοξέα, περισσότερα από δεκατέσσερα μέταλλα και δεκαεπτά βιταμίνες. 

Προλαμβάνει την τριχόπτωση, επιβραδύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών, ενδυναμώνει τα νύχια και τα μαλλιά



Ύπνος: Οι ανάγκες για ύπνο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Αν χρειάζεστε καθημερινά 6 ώρες ύπνου αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Όμως καθώς γερνάτε θα ανακαλύψετε ότι κοιμάστε λιγότερο ήρεμα. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τους πάρει ο ύπνος και στην ηλικία των 75 και άνω οι περισσότεροι ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα.
Το στρές είναι ένας παράγοντας που δεν αφήνει τον οργανισμό να λειτουργήσει ομαλά.

 Το Μελισσοχορτο είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγ στο ροσμαρινικό οξύ .

χρησιμοποιείται εκτενώς στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μάλιστα με καλά αποτελέσματα αναφέρουν έρευνες. Έχει ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες και ανακουφίζει πολλά από τα συμπτώματα του άγχους. ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή από ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοσπορίνες ή που πάσχουν από νόσο του ήπατος

 χρησιμοποιείται από τους ειδικούς κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού και του πεπτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης και της ανορεξίας). Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τείνουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση Λυκίσκου επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα θεωρείται αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας

 Το βότανο αυτό θεωρείται πιο δυνατό από το τίλιο και το χαμομήλι. Έχει κατευναστικές, αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές ιδιότητες, ενώ είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος και την αϋπνία .



Το βάρος: Η διατήρηση του σωματικού βάρους γίνεται πιο δύσκολη καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή με τα χρόνια ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός που σημαίνει ότι καίμε λιγότερες θερμίδες και έτσι η αποθήκευση λίπους είναι πιο εύκολη. Δηλαδή ακόμα και αν τρώμε το ίδιο με πριν είναι πιθανό να παίρνουμε βάρος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας.
Ενισχύστε την λειτουργία του μεταβολισμού σας με σπιρουλίνα.

Η σπιρουλίνα είναι τρόφιμο με δυνητικά θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%), ενώ περιέχει δραστικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα κ.α. Λειτουργεί ως ένα άψογο συμπλήρωμα διατροφής.
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ανάλογης με αυτή του κρέατος και της σόγιας, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές.
Η σπιρουλίνα επίσης περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, Β1, Β12, Β3 και Β6 και μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής για φυτοφάγους. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στη σπιρουλίνα είναι κυρίως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το ιώδιο, το χλώριο και ο χαλκός.
Μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά των ελεύθερων ριζών που ευθύνοται για τη γήρανση του οργανισμού και να ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού με φυσικό τρόπο.


Η σεξουαλικότητα: Με την ηλικία οι σεξουαλικές ανάγκες και αποδόσεις αλλάζουν. Ο γυναικείος κόλπος μειώνεται και στενεύει και τα τοιχώματα γίνονται λιγότερο ελαστικά. Η εμφάνιση ξηρασίας στον κόλπο κάνει το σεξ πιο επώδυνο. Η ανικανότητα στους άντρες αυξάνεται με την ηλικία. Στην ηλικία των 65 το 25% των ανδρών εμφανίζει προβλήματα στη στύση.
Δώστε πνοή στην σεξουαλικότητα σας 

Χρησιμοποιείται για τις αντικαταθλιπτικές , τονωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες και κυρίως για την συμβολή του στην ενεργοποίηση της τεστοστερόνης.
Το τριβόλι περιέχει ενεργά συστατικά που ονομάζονται σαπωνίνες και στεροειδή.
Ενεργεί αυξάνοντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία στέλνει το σήμα εκκίνησης για την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα.
Το τριβόλι θεωρείται το  <<φυσικό βιάγκρα>> αφού βοηθά την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την σεξουαλική επιθυμία. Στους άνδρες επιδρά αυξάνοντας την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, την σπερματογένεση, την παραγωγή τεστοστερόνης και την στύση. Αλλά και στις γυναίκες τονώνει την σεξουαλική διάθεση, βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία και την ωορρηξία. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση.


Βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της στυτικής δυσλειτουργίας

Γιοχίμπε 
 Είναι ισχυρότατο τονωτικό και αφροδισιακό και  φαίνεται να καταπολεμά την ανδρική ανικανότητα. Η Γιοχημπίνη διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία των γεννητικών οργάνων, αυξάνοντας την ροή του αίματος και διεγείρει τα νεύρα. Οδηγεί στη χαλάρωση των αγγείων και βελτιώνει τη ροή του αίματος προς την πύελο, αλλά και ενεργοποιεί το τμήμα του νωτιαίου μυελού υπεύθυνο για τη στύση. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για τους ασθενείς με ψυχολογικά προβληματα και στρες που προκαλείται από την ανικανότητα




Τελικά πόσα χρόνια ζούμε;

Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που έχει καταγραφεί είναι τα 122 έτη. Αν και μια τέτοια διάρκεια ζωής είναι σπάνια ωστόσο η εξελίξεις στην ιατρική και την επιστήμη και την τεχνολογία τους τελευταίους αιώνες έχουν αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης για πολλούς ανθρώπους. . Ακόμη και αν έχετε κάνει πολλά λάθη ώστε να βλάψετε τον οργανισμό σας δεν πρέπει να απελπίζεστε
Οι ερευνητές λένε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσουμε τις πράξεις και τις συνήθειές μας. Για παράδειγμα αν κόψετε το κάπνισμα μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Αν ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τότε μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία της γήρανσης. Η σωστή διατροφή και η άσκηση θα σας δώσουν τα εφόδια για καλά γεράματα!

Το να νιώθουμε και να δείχνουμε νέοι είναι περισσότερο στο χέρι μας απ' ότι νομίζουμε Πολλές από τις παραπάνω επιπτώσεις – ρυτίδες, απώλεια μνήμης, οστεοπόρωση είναι αναπόφευκτες συνέπειες κακών επιλογών παρά της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες μπορούμε να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν, μαζί με την άσκηση και την χρήση βοτάνων και φυτικών προιόντων μπορούμε  να παρατείνουμε τη νιότη!

Βιταμίνες- καλύψτε τις ανάγκες σας

Καθώς γερνάμε ο οργανισμός δεν αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφών επαρκώς και για αυτό το λόγο αυξάνονται οι ανάγκες για την πρόσληψή τους. Για παράδειγμα η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και το σώμα μας τη συνθέτει μετά από έκθεση στον ήλιο. 

Στην ηλικία των 70 ετών το σώμα παράγει μόνο το 40% της βιταμίνης D απ' ότι σε σχέση με την παιδική ηλικία. Μία επαρκής δόση βιταμίνης D για την ηλικία των 20 ετών είναι τα 200 IU ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες οι ανάγκες για βιταμίνη D είναι από 400 IU μέχρι και 600 IU για την ηλικία των εξήντα και άνω. Έτσι καθώς μεγαλώνουμε θα πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη βιταμίνης D ώστε μέχρι την ηλικία των 60 να λαμβάνονται 600 IU βιταμίνης D ημερησίως. 

Ειδικά οι γυναίκες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να προσλαμβάνουν καθημερινά τις αναγκαίες ποσότητες βιταμίνης D και ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι ανάγκες για ασβέστιο μιας ενήλικης γυναίκας είναι 1000 mgr ημερησίως ενώ μετά την εμμηνόπαυση ανέρχονται στα 1200mgr όταν ακολουθείται θεραπεία υποκατάστασης ορμονών και στα 1500 mgr αν δεν ακολουθείται.

Με την ηλικία αυξάνεται και η ανάγκη για πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β το φολικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητες για να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστείνης στο αίμα. 

Αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιακής νόσου και απώλεια μνήμης. Καθώς γερνάμε η πρόσληψη βιταμίνης Β6 θα πρέπει να αυξηθεί από τα 2mgr στα 5mgr ημερησίως και η βιταμίνη Β12 από τα 2mcg στα 10mcg. Οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν 400 mcg φολικού οξέος ημερησίως ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζονται 800 mcg ημερησίως (για την ορθή ανάπτυξη νευρικού συστήματος του εμβρύου).

Καταναλώστε «αντιγηραντικές» τροφές

Σύμφωνα με αποτελέσματα από πληθώρα ερευνών αυτοί που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα , λαχανικά  και πολυβιταμινούχες υπερτροφές (γκότζι μπέρι, κία, ακάι, αρώνια, ιπποφαές, μπλούμπερι, γκράνμπερι, μάκα, παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και καλύτερο έλεγχο του βάρους (το αυξημένο βάρος συνδέεται με προβλήματα υγείας) σε σχέση με άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν ή καταναλώνουν σπάνια φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 

Τα μαγικά τους συστατικά και τα οφέλη τους είναι πολλά:
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες 8 μερίδες από φρούτα και λαχανικά ημερησίως παρέχουν 27 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο ημερήσιος στόχος για την κάλυψη των αναγκών μας είναι από 25 μέχρι και 35 mgr φυτικών ινών. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ασθενειών όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Ακόμη αποδίδουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα τρόφιμα και βοηθούν στο αίσθημα της πληρότητας-κορεσμού άρα και στον έλεγχο του βάρους.
  • Δεν περιέχουν λίπος, χοληστερίνη ή νάτριο
  • Είναι πλούσιες πηγές βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων (βιταμίνη C, β-καροτένια, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φολλικό οξύ) ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές ουσιών που ενισχύουν τη μακροζωία δηλαδή των αντιοξειδωτικών.
Στα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες C, Ε και τα βήτα καροτένια όπως και πολλά άλλα συστατικά τα οποία περιέχονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε βότανα καρπούς και φυτά όπως (γκίνκο μπιλόμπα, σπιρουλίνα,γκότζι μπέρι, κία, ακάι, αρώνια, ιπποφαές, μπλούμπερι, γκράνμπερι, μάκα, ριγανέλαιο και πάρα πολλά άλλα).

Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών που επιτίθενται και καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και τα κύτταρα και επιφέρουν έτσι το γήρας αλλά και πολλές ασθένειες.

Μια δίαιτα εφοδιασμένη με αντιοξειδωτικά αποτελεί ασπίδα ενάντια στην πρόωρη γήρανση και στις ασθένειες. 


Επίσης τα αντιοξειδωτικά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο από τις οξειδωτικές βλάβες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Σε μια έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Harvard το 1993 βρέθηκε ότι οι ενήλικες που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα 100 IU βιταμίνης Ε για τουλάχιστον 2 χρόνια μείωσαν μέχρι και 40% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Κυρίως στους άντρες τα οφέλη των αντιοξειδωτικών είναι πολύ σημαντικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the National Cancer Institute αναφέρει ότι οι άντρες που κατανάλωναν βιταμίνη C και Ε είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις ουσιών (πχ ανδρογόνα) που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη C είναι τα 60 mgr αλλά μέχρι και 1000 mgr βιταμίνης C ημερησίως μπορούν να λαμβάνονται άφοβα ειδικά από καπνιστές.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ-SUPERFOODS




• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταστροφή ελεύθερων ριζών.
• Μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και προστασία από το διαβήτη.
• Η επίδραση των ανθυοκυανίνων προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια και την  υψηλή πίεση του αίματος.
• Προστασία από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
• Βοηθάει στην προστασία του εντέρου.
• Βελτίωση της όρασης και μείωση της κόπωσης των ματιών.
• Καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων.
• Προλαβαίνει τις εκφυλιστικές διακικασίες της γήρανσης του εγκεφάλου(Alzheimer).
• Προστασία κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.


Γκότζι μπέρι
Πιστεύεται πως προμηθεύει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.
Οι καρποί του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, βήτα-Καροτίνη καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία ιδίω
ς σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα.
Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της όρασης, στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά και την αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Επίσης, υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).


Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το νευρικό σύστημα και προσφέρει τόνωση και ενέργεια στον οργανισμό. Βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος, ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Αντιμετωπίζει παθήσεις του ήπατος, ελκώδεις κολίτιδες και γαστρεντερικά προβλήματα. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην υγιή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, αντιμετωπίζει προβλήματα εκζέματος, ψωρίασης, ακμής και εγκαυμάτων.
Σύμφωνα με αναλύσεις περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά.
Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, όλο το πλήθος της βιταμίνης Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ουσιαστικά αμινοξέα, φλαβονοειδή και πληθώρα άλλων συστατικών.
Περιέχει 15 φορές περισσότερη βιταμίνη C απο το πορτοκάλι.
Περιέχει περισσότερα απο 15 αντιοξειδωτικά, και αποτελεί την πιο πλούσια πηγή στον κόσμο.
Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελεί την υψηλότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων που υπάρχει. Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7.
Περιέχει ακόμη 32% πρωτείνη και όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.


Κία

Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές Ω - λιπαρών οξέων καθώς και πρωτεΐνης, την οποία περιέχει περίπου σε διπλή δόση από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο! Όμως, για αυτό που φημίζονται περισσότερο είναι οι ξεχωριστές ιδιότητες που έχουν συνολικά για το σώμα και τον οργανισμό μας.
Είναι πολύ περισσότερο από άλλες τροφές πλούσιοι σε Ωμέγα3 και Ωμέγα6 λιπαρά, ασβέστιο σε μορφή όμως που εισχωρεί στα οστά, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από τα μούρα).                          
Περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3&6 λιπαρά οξέα. 

Αρώνια
Ο καρπός της Αρωνίας περιέχει βιταμίνες : Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p.
Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της Αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.



Αντικαταστήστε το θαλλασινό αλάτι με ορυκτό και την ζάχαρι με στέβια.

Ορυκτό αλάτι ιμαλαίων

  •  Απομακρύνει τις τοξίνες
  •  Βοηθάει την χώνευση
    Αλάτι Ιμαλαϊων
  •  Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών
  •  Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  •  Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα
  •  Μειώνει τις φλεγμονές
  •  Ανακουφίζει δερματικές παθήσεις και βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος
Βοηθα να διαλύσουμε και να απελευθερώσουμε τις κρυσταλλοποιημένες αποθήκες άλατος (η αιτία για ρευματικές παθήσεις και για πέτρες στα νεφρά και στη χοληδόχο κύστη).                  
Βοηθά στη διάλυση των βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος από τα οδοντικά πρόσθετα και το κάδμιο από το κάπνισμα και την καθημερινή μόλυνση.
 Ρυθμίζει την πίεση, Καθαρίζει τα έντερα και βοηθά τις αναπνευστικές ασθένειες.


Στέβια

Stevia Rebaudiana ( Φυτικό Υποκατάστατο Ζάχαρης )Η στέβια, παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γουαρανών, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς καθόλου θερμίδες.
Έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν στην Παραγουάη έχουν δείξει ότι η στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. 

Στη Στέβια αποδίδονται επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, προληπτικό τερηδόνας, ρυθμιστής σακχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.

Εντάξτε την άσκηση και την γυμναστική στην καθημερινότητα σας


Πολλά είναι τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Όλο και περισσότερες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν ανάμεσα στα άλλα την επίδραση της άσκησης στην αντιμετώπιση της γήρανσης και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άσκηση και γήρανση

Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης, καταλήγοντας στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η άσκηση αποτελεί προϋπόθεση για να γεράσει κάποιος καλά. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο James O. Hill, του Πανεπιστημίου του Colorado, «οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πως το να είναι κάποιος δραστήριος αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης και πως η άσκηση είναι καλύτερη από οποιοδήποτε φάρμακο ή άλλο που υπάρχει για τη γήρανση. Αν η άσκηση ήταν φάρμακο, θα αποτελούσε το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό σκεύασμα του πλανήτη».

Η πρώτη έρευνα από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι γυναίκες που στη μέση ηλικία ασκούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες «επιτυχούς επιβίωσης» στην ηλικία των 70 ετών. Ακόμα και το περπάτημα και άλλες ασκήσεις μέτριας έντασης μείωσαν τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους, προβλήματα καρδιάς και νοητική εξασθένηση.

Άλλη γερμανική έρευνα ανέφερε ότι η άσκηση, είτε μέτριας είτε υψηλής έντασης , μείωνε τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης σε άνδρες και γυναίκες άνω των 55 ετών.

Τέλος, μια ακόμα έρευνα από την επιστημονική ομάδα του British Columbia, στον Καναδά, ανέφερε ότι οι ασκήσεις αντίστασης (λάστιχα, ελεύθερα βάρη) είχαν το επιπλέον όφελος της ενίσχυσης των τετρακέφαλων. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν πρόγραμμα ασκήσεων αντίστασης μια ή δυο φορές την εβδομάδα εμφάνισαν βελτίωση στις νοητικές ικανότητες, αλλά μόνο στους τομείς της προσοχής και της επίλυσης συγκρούσεων σε σύγκριση με γυναίκες που επέλεξαν δραστηριότητες τόνωσης και ισορροπίας.


Προσοχή στις μερίδες
Εάν ελαττώσουμε κάποιες περιττές θερμίδες είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να ζήσουμε περισσότερο. Μελέτες σε μικρά θηλαστικά δείχνουν ότι η μείωση των ημερησίων προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους από 2 μέχρι και 4 φορές! Αυτά τα θηλαστικά εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η απώλεια μνήμης και μείωση της ανοσίας.
Παρολαυτά δεν πρέπει να συγχέεται η μείωση θερμίδων με τον υποσιτισμό. Μπορείτε κάλλιστα να μειώσετε την πρόσληψη λιπαρών και των τροφών που περιέχουν λίπος και ζάχαρη και να συνεχίσετε να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Καταναλώστε ψάρια

Καλό είναι να παίρνετε το λίπος από τα ψάρια και όχι από το κρέας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λίπη των ψαριών μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης. Στο American Journal of Clinical Nutrition δημοσιεύθηκε έρευνα του πανεπιστημίου της Μπολόνια που αναφέρει ότι οι λάτρεις των ψαριών δηλαδή όσοι καταναλώνουν συχνά ψάρια έχουν πολύ μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, το πάγκρεας και το στομάχι . Μάλιστα η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων ψαριού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων της πεπτικής οδού. Εικάζεται ότι τα λιπαρά οξέα των ψαριών μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Pages