Το χθες πέρασε και το αύριο δεν ήρθε. Ζήσε το σήμερα! - Point of view

Εν τάχει

Το χθες πέρασε και το αύριο δεν ήρθε. Ζήσε το σήμερα!



Σήμερα ξεκινά μια καινούργια μέρα γεμάτη με νέες δυνατότητες, γι’ αυτό λοιπόν να θυμάστε:


1. Το να αισθάνεστε κολλημένοι αποτελεί συναίσθημα, όχι γεγονός. Όταν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως η πρώτη μας αντίδραση είναι να βρούμε κάποιον ή κάτι για να ρίξουμε το φταίξιμο. Στην πραγματικότητα, οφείλουμε να εξετάσουμε το πώς νιώθουμε, τι σκεφτόμαστε και πώς σκοπεύουμε να αντιδράσουμε. Εσείς είστε υπεύθυνοι για τη δική σας ζωή. Αν και δεν μπορείτε πάντα να αλλάξετε ό,τι βρίσκεται έξω από εσάς, μπορείτε σίγουρα να αλλάξετε την αντίληψή σας για τα πράγματα. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν αλλάζετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, τα πράγματα αλλάζουν κι αυτά.

2. Δεν αξίζει να ξαναζήσετε τα άσχημα γεγονότα του χθες. Το σήμερα δεν θα γίνει καλύτερο αν ακόμα σκέφτεστε και ανησυχείτε για το χθες. Δεν έχει σημασία τι θα μπορούσε ή έπρεπε να ήταν διαφορετικό. Ακόμα κι αν θέλετε να προχωρήσετε στη ζωή σας είναι σαν να φρενάρετε όταν σκέφτεστε το παρελθόν. Για να απελευθερωθείτε, θα πρέπει να μάθετε πώς να αφήνετε πίσω σας ό,τι σας κρατούσε κολλημένους παλιότερα. Απελευθερώστε τη λύπη σας και διώξτε τη χθεσινή απογοήτευση. Αρνηθείτε να ξαναζήσετε τον παλιό πόνο. Η ενέργεια που ξοδεύετε γι’ αυτά τα πράγματα σας εμποδίζει από το να κάνετε μια νέα αρχή. Τι είναι αυτό που θέλετε να αφήσετε πίσω σας σήμερα; Τολμήστε να το κάνετε!

3. Το να αισθάνεστε κολλημένοι είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε αλλαγές. Θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή στα συναισθήματά σας, στον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα ή μια αλλαγή στις συνήθειές σας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τα πράγματα δεν είναι πλέον αποτελεσματικός. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα ποτάμι που ρέει σε έναν μεγάλο ωκεανό. Συχνά το ποτάμι γίνεται πιο στενό και στην επιφάνεια του νερού φαίνεται σαν να μην κινείται, μέχρι να γίνει πιο ορμητικό. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με μας, καθώς προετοιμαζόμαστε για μια σημαντική εξέλιξη στη ζωή μας. Η «ροή» μας πρέπει να συρρικνωθεί προκειμένου να μπορέσει να επεκταθεί. Και η συρρίκνωση είναι εξίσου σημαντική με την επέκταση.

4. Αυτό που πρέπει να κάνετε δεν θα είναι εύκολο, αλλά στο τέλος θα αξίζει τον κόπο. Αν έχετε τα ίδια ερωτήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά είστε ακόμα κολλημένοι, δεν σημαίνει ότι δεν σας έχουν δοθεί οι απαντήσεις αλλά ότι δεν σας ικανοποιούν οι απαντήσεις που δόθηκαν. Θυμηθείτε, θέλει μεγάλο θάρρος για να παραδεχτούμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και πολύ περισσότερο θάρρος ακόμα να αποδεχτούμε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της αλλαγής. Η εξέλιξη και η αλλαγή μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι τόσο επώδυνο από το να παραμείνουμε κολλημένοι εκεί που δεν πρέπει.

5. Μια δικαιολογία βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε εσάς και το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε. Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε κάτι, θα βρείτε τον τρόπο. Αν δεν το κάνετε, θα βρείτε μια δικαιολογία. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείτε, αλλά είναι η αλήθεια. Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες για τους λόγους που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι και αρχίστε να δίνετε έμφαση στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το πραγματοποιήσετε. Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να σας εμποδίσει πραγματικά είστε εσείς. Φτάνουν λοιπόν οι δικαιολογίες – ήρθε η ώρα να κάνετε αλλαγές. Ήρθε η ώρα να επιλέξετε το καλύτερο για τον εαυτό σας. Πολλές φορές όταν αισθανόμαστε κολλημένοι, περιμένουμε να συμβεί κάτι μαγικό. Αναρωτιόμαστε αν η τύχη θα γυρίσει προς το μέρος μας. Αντιδρούμε έτσι αντί να αποδεχόμαστε το παρόν και την αλλαγή που πρέπει να κάνουμε. Τι σας εμποδίζει από το να κάνετε ένα βήμα μπροστά; Αν δεν φοβάστε την αποτυχία, τότε ποιό είναι το πρόβλημα; Μήπως η ανασφάλεια; Η οκνηρία; Ποια είναι η δική σας δικαιολογία; Όλοι έχουμε κάποια κι όταν εστιάζουμε σε αυτή περισσότερο απ’ ό,τι στα βήματά που πρέπει να κάνουμε μπροστά, προχωράμε σε έναν κύκλο και πέφτουμε στην παγίδα που ονομάζουμε «κόλλημα».

6. Η γνώμη των άλλων μπορεί να σας σταματήσει μόνο αν το επιτρέψετε εσείς. Αν συνεχώς προσπαθείτε να αποδείξετε την αξία σας στους άλλους, έχετε ήδη ξεχάσει τι αξίζετε. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας. Αν νοιάζεστε πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας θα είστε πάντα αιχμάλωτοι τους. Η ελευθερία σας δεν βρίσκεται στο φυσικό χώρο που υπάρχει γύρω σας, αλλά μέσα στο μυαλό σας. Αν η αλήθεια σας, η ομορφιά σας και η ευτυχία σας εξαρτώνται από τη γνώμη των άλλων ανθρώπων θα είστε πάντα δέσμιοι. Σκέψεις που αρχίζουν με τη φράση «πρέπει να…» αποκαλύπτουν ότι αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κάνετε κάτι. Επαναπροσδιορίστε τα πράγματα για τον εαυτό σας. Βρείτε τους δικούς σας ορισμούς και φτιάξτε δικές σας προτάσεις με τον δικό σας τρόπο. Το πιο σημαντικό είναι να ακούτε τη διαίσθησή σας διότι αυτή γνωρίζει ήδη τι χρειάζεστε πραγματικά.

7. Η αυθεντικότητα απελευθερώνει. Με το να είστε ο εαυτός σας επιτρέπετε και στους άλλους να είναι επίσης ο εαυτός τους. Αυτό δημιουργεί ειλικρίνεια, απελευθερώνοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε. Σε μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι αρέσκονται να ασκούν κριτική, εσείς μπορείτε να αντισταθείτε μόνο με την ειλικρίνεια. Όταν συζητάτε ανοιχτά για τις προκλήσεις που υφίστασθε και είστε ανοιχτοί στο να λάβετε υποστήριξη, παροτρύνετε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι περνάμε από την ίδια διαδικασία μάθησης και εσωτερικών συγκρούσεων. Είμαστε όλοι εξίσου τέλειοι με τα ελαττώματά μας. Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από ψέματα.

8. Η πραγματική εξέλιξη ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η εξέλιξη είναι εύκολη με την απόκτηση περισσοτέρων χρημάτων, καινούριου αυτοκινήτου, μεγαλύτερου σπιτιού, κλπ. Η κατακόρυφη εξέλιξη όμως, σημαίνει να μένετε στο ίδιο μέρος με τα ίδια πράγματα αλλά να ανακαλύπτετε τον εαυτό σας σε ολοένα και μεγαλύτερο βάθος. Σημαίνει να μπορείτε να πείτε «Πριν από 5 χρόνια έχανα την ψυχραιμία μου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά τώρα χρειάζεται μια ολόκληρη εβδομάδα». Αυτό το είδος εξέλιξης είναι πιο σπάνιο, αλλά είναι το μόνο αληθινό που υπάρχει. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε κολλημένοι με αποτέλεσμα να γερνάμε πολύ πιο γρήγορα επειδή έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κατάκτηση των εύκολων επιτευγμάτων. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας για να επιτύχουμε αυτό που η κοινωνία μας ονομάζει «ωριμότητα», δηλαδή να παντρευτούμε, να αγοράσουμε σπίτια, να καταξιωθούμε επαγγελματικά κλπ, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να επικεντρωθούμε στη δική μας εσωτερική εξέλιξη. Ποτέ δεν διαθέτουμε αρκετό χρόνο μόνο για τον εαυτό μας.

9. Η ζωή είναι ταξίδι, όχι προορισμός. Μην δίνετε σημασία στα αποτελέσματα των προσπαθειών σας. Μεγάλο μέρος της εσωτερικής αλλαγής προκύπτει όταν απαλλαγούμε από τους κοινωνικούς φόβους, τις προκαταλήψεις και τις αμφιβολίες σχετικά με το τι είναι «φυσιολογικό». Αγνοώντας αυτά που «πρέπει» ή «θα μπορούσαν» να συμβούν, θα είστε πιο ελεύθεροι να νιώσετε διάφορες μικρές εκπλήξεις και χαρές. Μπορεί να μην έχετε ακριβώς τη ζωή που θέλετε, αλλά θα είναι όμορφη και ουσιαστική. Η ζωή μερικές φορές είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι αγγαρεία. Μετατρέψτε τη σε περιπέτεια και κάντε τη διασκεδαστική. Κάντε επιλογές για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, τον κόσμο σας, τις δυνατότητές σας και τις αλλαγές που κάνετε τώρα. (Διαβάστε το βιβλίο «The Untethered Soul».)

10. Είστε πολύ πιο δυνατοί και πολύ λιγότερο κολλημένοι απ’ όσο νομίζετε. Να έχετε θάρρος και να θυμάστε ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έρχονται συχνά μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολιών. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητο να αισθανόμαστε κολλημένοι για λίγο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτείτε. Όταν τα πράγματα φαίνονται άσχημα είναι η ιδανική στιγμή για να δείξετε τον καλύτερο εαυτό σας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, κάντε ένα μικρό. Συνεχίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε αρκετά δυνατοί για να κάνετε το επόμενο ελάχιστο βήμα και ότι αυτό το βήμα είναι το μόνο που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή.

via

Pages