Το σεξ λειτουργεί θεραπευτικά - Point of view

Εν τάχει

Το σεξ λειτουργεί θεραπευτικά



Άρθρο της April McCarthy

Ποιο είναι το μυστικό της νεότητας και της ευτυχίας, το κλειδί για την υγεία, τη μακροζωία και μια ζωή χωρίς άγχος; Η απάντηση περιλαμβάνει κάτι που δίνει χαρά και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που μοιραζόμαστε με έναν άλλο άνθρωπο.

1) Μειώνει το στρες

Το σεξ βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στη συναισθηματική και ψυχική υγεία, αφού αποτελεί σπουδαίο αγχολυτικό. Μετά το σεξ, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το στρες προκαλώντας μια κατάσταση ευφορίας. Κατά τη διάρκεια του σεξ το σώμα σας παράγει ντοπαμίνη, δηλαδή μια ουσία που καταπολεμά τις ορμόνες του στρες, ενδορφίνες, οι οποίες είναι γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας» και οξυτοκίνη, δηλαδή μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση.

Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», 3 νευροεπιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε αρσενικούς αρουραίους και διαπίστωσαν ότι οι σεξουαλικά ενεργοί αρουραίοι είχαν λιγότερο άγχος από τους αρουραίους που δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα.

2) Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το τακτικό σεξ ενισχύει την παραγωγή χημικών από το σώμα που καταπολεμούν τους ιούς. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να διατηρήσει τα αντισώματα σε υψηλότερο επίπεδο, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις λοιμώξεις. Η ανοσοσφαιρίνη Α, ένα αντιγόνο που καταπολεμά τη γρίπη, αυξάνεται επίσης με το συχνό σεξ.

3) Βελτιώνει τον ύπνο

Αν υποφέρετε από αϋπνίες, τότε δοκιμάστε να κάνετε σεξ πριν πέσετε για ύπνο, αφού προκαλεί υπνηλία. Μετά από αυτή την ευχάριστη πράξη, θα έχετε καλό ύπνο. Μαντέψτε και κάτι άλλο: το σεξ λειτουργεί όπως και η γυμναστική. Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός οδηγεί σε αυξημένη χαλάρωση. Το σεξ λοιπόν θα μπορούσε να είναι το επόμενο φάρμακο για αϋπνίες!

4) Προστατεύει τον προστάτη

Το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που περιέχεται στην εκσπερμάτωση εκκρίνεται από τον προστάτη. Αν αυτή σταματήσει, το υγρό παραμένει στον προστατικό αδένα, ο οποίος διογκώνεται προκαλώντας πολλά προβλήματα. Η τακτική εκσπερμάτωση εξασφαλίζει την υγεία του προστάτη ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άντρες που είχαν 5 ή περισσότερες εκσπερματώσεις την εβδομάδα όταν ήταν 20 ετών μείωσαν αργότερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 1/3.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπιστώθηκε ότι οι συχνές εκσπερματώσεις, δηλαδή 21 ή περισσότερες μηνιαίως, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με λιγότερο συχνές εκσπερματώσεις, δηλαδή 4-7 μηνιαίως.

5) Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Οι άντρες που κάνουν σεξ περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άντρες που αποφεύγουν το σεξ.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νιου΄Ινγκλαντ εξέτασαν την επίδραση του σεξ στην καρδιά. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός παρέχει φρέσκο αίμα στα διάφορα όργανα και τα κύτταρα. Ενώ το παλαιό αίμα καθαρίζει, απομακρύνονται από το σώμα όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

6) Εμποδίζει τη στυτική δυσλειτουργία

Το 50% των αντρών ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από στυτική δυσλειτουργία και όλοι οι νέοι άντρες φοβούνται τη στιγμή που θα αποκτήσουν αυτό το πρόβλημα. Το καλύτερο φάρμακο κατά της ανικανότητας λοιπόν είναι το σεξ. Η στύση διατηρεί τη ροή του αίματος στις αρτηρίες του πέους κι έτσι ο ιστός παραμένει υγιής. Επίσης, οι γιατροί συγκρίνουν τη στύση με τη γυμναστική: όσο περισσότερη προπόνηση, τόσο καλύτερη απόδοση.

7) Εξισορροπεί τις ορμόνες

Έχετε πρόβλημα με τον έμμηνο κύκλο σας; Αν κάνετε έρωτα με τον σύντροφό σας, θα βοηθήσετε στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και θα μειώσετε τις κράμπες, αφού το σεξ ενισχύει τη διατήρηση ενός ισορροπημένου επιπέδου ορμονών. Επίσης, μειώνει το στρες, το οποίο είναι ένας από τους λόγους που απορυθμίζεται ο κύκλος περιόδου στις γυναίκες. Στους άντρες, η τεστοστερόνη είναι αυτή που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα όταν κάνουν σεξ, αλλά είναι γνωστό κι ότι τονώνει τους μυς και τα οστά, διατηρεί την καρδιά υγιή και ελέγχει τη χοληστερίνη. Τα οιστρογόνα προστατεύουν τις γυναίκες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και καθορίζουν τη μυρωδιά του σώματός τους. Μάλλον είναι προτιμότερο από τα χάπια, σωστά;

8) Ενισχύει τους μυς της πυέλου

Το σεξ περιλαμβάνει τη χρήση πολλών μυών. Έτσι, βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών της πυέλου. Το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των τετρακέφαλων, του κορμού και του πάνω μέρους της πλάτης. Ενδυναμώνει τους μυς, καίει θερμίδες, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς – φαίνεται λοιπόν ότι το σεξ σας φροντίζει κυριολεκτικά.

9) Βοηθά στη δημιουργία υγιέστερου σπέρματος

Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί, να ξέρετε ότι αν κάνετε σεξ τακτικά αυξάνεται ο όγκος του σπέρματος, αφού αντικαθιστώνται τα παλαιά σπερματοζωάρια στους όρχεις. Η φυσική συσσώρευση σπέρματος μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA.

10) Σας κάνει να φαίνεστε πιο όμορφοι

Το σεξ αποτελεί θεραπεία ομορφιάς για τις γυναίκες, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της συνουσίας τα επίπεδα των οιστρογόνων διπλασιάζονται και αυτό δίνει λάμψη στα μαλλιά ενώ το δέρμα γίνεται πιο απαλό.

Το σεξ 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε 10 χρόνια νεότεροι, ισχυρίζεται Σκωτσέζος ερευνητής. «Είναι ωφέλιμο να κάνουμε καλό σεξ», υποστηρίζει ο David Weeks, κλινικός νευροψυχολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου, του οποίου η μελέτη ερευνά τις επιπτώσεις του σεξ στη γήρανση και παρουσιάζεται στο βιβλίο του «Secrets of the Superyoung».


Read more: via

Pages